• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #687074  autor: Liquid
 02 sty 2014, 10:36
Posiadam numer nju mobile w abonamencie. Zaciekawiła mnie sprawa limitu należności który praktycznie od początku umowy (pół roku) wynosi 100 zł. Według informacji operatora, w przypadku przekroczenia limitu należności, cytuję: "może zostać założona blokada na połączenia wychodzące a my możemy poprosić o wpłatę zaliczki na rzecz faktury" i dalej: "limit należności może ulec zmianie w zależności od wysokości wystawianych faktur". Jakoś nie wyobrażam sobie będąc za granicą szukać możliwości przelania operatorowi wspomnianej zaliczki. Na innym numerze w Play w abonamencie ten sam limit praktycznie od początku wynosi 1000 zł. Czy ktoś ma doświadczenie w temacie jak nju rozwiązuje tę sprawę w praktyce?

#687078  autor: Sig
 02 sty 2014, 10:51
Tak niski limit jest zrozumiały. Abonament na czas nieokreślony, do tego praktycznie żadne wymogi względem klienta - każdy może brać. W naszym wesoły kraju, gdyby był 10x większy limit to zaraz namnożyłoby się cwaniaków wykorzystujących go na SMS Premium i inne badziewia. Tak, zgodzę się, to nie jest wygodne i w przypadku roamingu zagranicznego - może być uciążliwe, ale moim zdaniem to cena za praktycznie brak wymogów przy wzięciu tego abonamnetu.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#687089  autor: Liquid
 02 sty 2014, 11:15
Dzięki za wyjaśnienie, jest to logiczne ale ciężko to zrozumieć w 21 wieku. Pytanie zadałem gdyż na numerze żony kończy się w lipcu umowa w Play gdzie obecnie na sztywno płaci abonament a niewiele już z tego numeru korzysta gdyż dostała służbowy numer "no limit". Woli ona abonament właśnie w razie np. wyjazdu zagranicznego bo mniej kłopotów. Myślę też nad przeniesieniem oferty na kartę w Play (RWK) ale nie wyobrażam sobie doładowań przez żonę.

#687174  autor: ciekawy
 02 sty 2014, 16:29
ten limit obowiazuje najczęściej przez 3 miesiące i czy go podwyższają chyba zależy od tego czy płacisz rachunki w terminie,

w Plusie limit poczatkowo wynosi chyba 200 zł,

w T-Mobile, 200 zł, potem 500 zł,

w Orange chyba 150 zł,potem 300,

w Play 600 zł,potem 1 000 zł,

tak jest w każdym abonamencie

#687229  autor: misk
 02 sty 2014, 19:41
Druga sprawa, że przynajmniej w Orange (w związku z czym i w Nju pewnie też) przebicie limitu należności w danym miesiącu wcale nie znaczy, że zaraz ktoś wyskoczy z blokadą i poprosi o depozyt. Limit należności w dużej mierze jest dupochronem dla operatora.

#687231  autor: Liquid
 02 sty 2014, 19:47
ciekawy pisze:ten limit obowiazuje najczęściej przez 3 miesiące i czy go podwyższają chyba zależy od tego czy płacisz rachunki w terminie
Numer od ponad 6 m-cy w nju, płatność przez polecenie zapłaty. Mają kasę kiedy chcą.
ciekawy pisze:tak jest w każdym abonamencie
Wiem, ale między 100 zł a 1000 zł jest różnica. W dwa tygodnie na urlopie za granicą żona wygaduje ponad 200 zł :roll:
misk pisze:Druga sprawa, że przynajmniej w Orange (w związku z czym i w Nju pewnie też) przebicie limitu należności w danym miesiącu wcale nie znaczy, że zaraz ktoś wyskoczy z blokadą i poprosi o depozyt. Limit należności w dużej mierze jest dupochronem dla operatora.
Cały czas na to liczę i nie będę mieć niespodzianki podczas pobytu za granicą.
Ostatnio zmieniony 02 sty 2014, 19:54 przez Liquid, łącznie zmieniany 1 raz.

#687233  autor: ciekawy
 02 sty 2014, 19:53
w każdej sieci jest limit i każda sieć może zablokować ale może to nie znaczy że musi,

zwyczajnie sieci się zabezpieczają przed nowymi klientami którzy chcieliby wydzwonić dużo i nie zapłacić i trudno się dziwić,

a jak ktoś ma za niski limit na roaming międzynarodowy bo się niedawno aktywował to zawsze jest wyjście takie,że

można doładować prepaida za 300-500 zł,zależy kto ile potrzebuje i bez problemów można rozmawiać za granicą

albo

można załadować za mniej, jak braknie to kupić starter do netu za granicą,zalogować się przez smartfon albo laptop na konto bankowe, doładować z konta bankowego numer i można rozmawiać dalej,

a jak jest w Orange teraz z kaucją na roaming ?

dawniej było że jak ktoś jest krócej w Orange niż 3 miesiące to żeby aktywowali roaming trzeba było wpłacić

400 zł w Orange i to jeszcze jest do przyjęcia,

2 000 zł kaucji żądał T-Mobile, co jest,może było nieporozumieniem bo nie wiem jak jest teraz,

dziwna ta dysproporcja 400 zł i 2 000 zł kaucji i info pochodzi z tego samego czasu,

dalej tak jest czy się zmieniło ?

#687332  autor: Kamel
 02 sty 2014, 23:56
W nju limit należności również jest obliczany na podstawie wysokości Twoich rachunków. Mam jeden numer w nju to początkowo była to wartość 220 zł, później pod wpływem faktu że rachunki były na poziomie 45-65 zł to zmniejszyli na 120 zł.

#687333  autor: ciekawy
 03 sty 2014, 00:07
ciekawe,

normalnie w dużych sieciach,które są to limit się zwiększa im większe się płaci rachunki oczywiście terminowo

#687365  autor: macc
 03 sty 2014, 08:39
Kamel pisze:W nju limit należności również jest obliczany na podstawie wysokości Twoich rachunków. Mam jeden numer w nju to początkowo była to wartość 220 zł, później pod wpływem faktu że rachunki były na poziomie 45-65 zł to zmniejszyli na 120 zł.
Ta kwota pływa raz jest większa a raz mniejsza.Też zastanawiałem się od czego to zależy.

#687418  autor: ciekawy
 03 sty 2014, 12:38
od tego czy sieć uzna,że klient jest pewny i zapłaci czy jest mniej pewny i mogą być problemy

#687506  autor: Liquid
 03 sty 2014, 17:15
ciekawy pisze:ciekawe,

normalnie w dużych sieciach,które są to limit się zwiększa im większe się płaci rachunki oczywiście terminowo
Ale jak zwiększyć sobie rachunek w nju mobile? Płacę miesiąc w miesiąc max czyli 57 zł i limit należności wynosi dokładnie 100,01 zł. Mam zacząć dzwonić na sex telefony na Antylach Holenderskich? :wink: Zadałem takie właśnie pytanie na FB, nie otrzymałem odpowiedzi od konsultanta.

#687519  autor: ciekawy
 03 sty 2014, 18:04
tego limitu nie zwiększysz,on się wylicza po paru rzeczach, tym czy terminowo płacisz rachunki, jakiej wysokości, jaką masz średnią, jak długo jesteś w sieci, to sieć zmienia wtedy kiedy sobie uzna i na ile uzna, konsultanci na BOK nawet tego nie mogą zmienić,

na to pytanie nie będziesz miał odpowiedzi,chyba że jakąś zbywającą na odczepnego, to jest rzecz o której szczegółowo sieci nie informują swoich konsultantów też, a ci, którzy są od tego nie rozmawiają z klientami przez telefon,

jak jedziesz za granice to lepiej zabierz dodatkowo załadowanego prepaida jeśli wykorzystasz więcej niż wynosi limit

#687570  autor: orson_dzi
 03 sty 2014, 20:52
Możecie tworzyć różne fantazje, ale w praktyce limit należności jest, bo jest i tyle.
A telefon jest blokowany w momencie, kiedy drastycznie pojawi się przekroczenie abonamentu w ciągu kilku dni i nie widziałem jeszcze blokady przed kwotą 1000zł.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#687575  autor: ciekawy
 03 sty 2014, 21:07
to,że nie widziałeś blokady przed kwotą 1000 zł to nie znaczy,że jej nie ma i że nie będzie,

w praktyce w każdej chwili po przekroczeniu limitu sieć może zablokować połączenia wychodzące,może nie musi ale warto o tym wiedzieć żeby nie było niemiłej niespodzianki

#687747  autor: Liquid
 04 sty 2014, 12:58
Dokładnie to nju ma moja córka która za dwa tygodnie przechodzi do Vikingów a abonament w nju rozważałem jako alternatywę kończącego się abonamentu Play żony. Zrobię chyba jednak tak jak napisał ciekawy, zmienię jej tego Playa prawdopodobnie na Virgin i w razie wyjazdu za granicę doładuję do ok. 200 zł.

#687800  autor: ciekawy
 04 sty 2014, 16:51
a w razie co to doładujesz dodatkowo ponad 200 zł ten numer przebywający za granicą przez net z konta bankowego

#688118  autor: potter28
 05 sty 2014, 21:45
Powiem tak:
Na początku w nju miałem limit należności na poziomie 90 zl.
Z racji, że w okresie lipiec-wrzesień wysyłałem miesięcznie bardzo dużo sms premium, oraz wysyłałem dużo sms na numer Wielkiej Brytanii. Rachunki sięgały nawet 300 zł W NJU. Ani razu nic mi nie zablokowali nikt nie dzwonił, płatność od początku była na polecenie zapłaty, może dlatego ? A sytuacja z Orange na początku limit należności na śmieszne 70 zl gdzie pierwsza faktura wynosiła 48 zł abonament + 50 zl oplaty aktywacyjnej :)

#688122  autor: ciekawy
 05 sty 2014, 21:53
tak,polecenie zapłaty zwiększa wiarygodność, bez wątpienia miało to znaczenie,

nie zauważyłeś tego,że po przekroczeniu limitu w każdej chwili mogli zablokować połączenia wychodzące

#688128  autor: potter28
 05 sty 2014, 22:15
ciekawy pisze:tak,polecenie zapłaty zwiększa wiarygodność, bez wątpienia miało to znaczenie,

nie zauważyłeś tego,że po przekroczeniu limitu w każdej chwili mogli zablokować połączenia wychodzące

Przekroczenia na ponad 100 zł były max 5 dni na początek okresu rozliczeniowego. Nikt nic nie blokował. Dla mnie pic na wodę. A co do polecenia zapłaty nie napisałem, że może dlatego, a nie że tak było na pewno. Miło by było jakbyś do mojej osoby i do pozostałych zwracał się bez sarkazmu, będzie milej ! :)