Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 18 cze 2018, o 16:10

Napisałem jak to wygląda w Helu. Byłem swego czasu w tych samych miejscach z kartą Play i kartą Plusa i transmisja działała, rozmowy też.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3516
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez spotify » 18 cze 2018, o 18:03

Spoko.
Chciałem tylko zwrócić uwagę, że nie tylko N! ma takie wpadki ;)

Co do zasięgu Plusa na cyplu się nie dziwię. Z tego co pamiętam mają na Helu co najmniej dwie stacje.
Ale Play na cyplu? Z tego jednego masztu przy Biedronce aż tam sięgają? Hmm...

N! jeszcze pewnie podłubie z czasem z konfiguracją. Oczywiście mam taką nadzieję, bo u mnie od czasu B1 trochę też kuleje konfiguracja LTE. Orange B1 nadal nie złapałem (tzn nie wymuszam i nie sprawdzam, po prostu tylko do B1 TMobile mi się loguje).
spotify
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 213
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez makivara » 18 cze 2018, o 20:01

Dziś w O! miałem pare drop calli i cuda z Voicem - wszystko przez to, że przez moment miałem wymuszone U900 bez 2100... Trasa Ostrołęka - Olsztyn, gdzieś koło Szczytna (War. - Maz.)
Sieć LTE zamulona straszliwie. L800 w peaku 3Mbps, L1800 (po staremu 15MHz) 0,5Mbps, U900 8,7/2,7Mbps (nośna 3082), i oczywiście rządzi U2100 12Mbps/3Mbps (po staremu - widziałem dwie nośne 10589 i 10614).
Nie byłem w tym rejonie jakiś czas. Czyli póki co oddzielne U900.

spotify napisał(a):Nie do końca się zgodzę. W Plusie tez jest maniana. Np w Gdyni plaża Babie Doły. Nie łączy się zawsze jak inne sieci w Mechelinkach, tylko 2G oraz 3G łączy Cie przez Zatokę Gdańską z nadajnikiem w Juracie/Jastarni. Więc to wszystko zależy od miejsca i od sieci.

Specyfika dużych upałów nad dużym akwenem wodnym (dukty tropo silna inwersja) - zero przeszkód czysta strefa fresnela, LOS jak nic. To jest trudne, a w zasadzie może nie do opanowania w sytuacji gdy bliższy nadajnik jest pozasłaniany i ma niższą jakość połączenia.
makivara
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 71
Dołączył(a): 25 paź 2011, o 18:17
Lokalizacja: RP
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orangutan

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 18 cze 2018, o 22:17

Krótko o trasie Warszawa-Półwysep Helski:
- trasa A2-A1-S6
- 3G dostępne w ilościach śladowych. Terminal (S8) w stanie czuwania jest w LTE niemal non stop
- Pierwszy kontakt z 3G następuje po około 200km trasy w rejonie miejscowości Łopatki-Kruszyn, MOP Ludwinowo. Jest to chwilowy kontakt ale jest. Może nadal tak jak podejrzewam jest kłopot z konfigiem lub granica LAC?
Jednak jest nadzieja! Od listopada zeszłego roku jest pozwolenie T-Mobile na stację w Nakonowie. 400m od A1. Stacja może zrobić dobrą robotę. W eterze jeszcze nic nie odnotowałem.
- Rumia - Grunwaldzka i Różana nadają L2100 i L2600
- Kamping Chałupy I - stoi już temp N! i nadaje
- Hel - Żeromskiego i latarnia morska z LTE 2100

W Jastarni na stacji N!/ T-Mobile na Sychty nadal występuje dziwna sytuacja z LTE 2100. Otóż ono tam jest choć miałem wątpliwości. Czemu miałem wątpliwości? Nigdy nie widziałem w service mode agregacji z tym pasmem. Standard to 2600+1800+800. Zupełnie tego nie rozumiem bo stacja oddalona o niecały kilometr, dwa na Mickiewicza ma cztery pasma i agregują się bez problemu. Do tej pory nie mogłem złapać L2100 (nie mogę wymuszać pasm). Dopiero dziś pasmo wskoczyło mi do logów gdy byłem na plaży. Zresztą na plaży też nieco dziwnie działają pasma. Może być L2600, L2100 by za chwilę weszło 3G... nie wiem. A gdzie 1800 i 800, które są na dwóch nie tak daleko oddalonych stacjach. Może to również interferencje?

Podobna sytuacja w opisywanym już Helu. Na latarni morskiej jest LTE 2100. Jednak anteny są skierowane tylko na ląd (są dwa sektory) i zasięg między latarnią a końcem cyplu jest minimalny i ginie w lesie za latarnią po 100-300m (?). Nie wiem czy N! ma pomysł na te jajca z interferencjami ale fakt jest taki, że jest problem z LTE gdy tylko zbliżymy się do portu lub pójdziemy w kierunku końca cypla. Zresztą nie tylko z LTE bo transmisja na 3G też nie idzie gdy jesteśmy obsługiwani przez stacje będące po drugiej stronie zatoki gdańskiej (20-30km)...
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3516
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mateusz7 » 19 cze 2018, o 02:44

W Zamościu k. Bydgoszczy pojawił się wyczekiwany maszt, gdzie według danych UKE znajdą się anteny N! oraz Plusa.

Czy na podstawie zdjęcia jesteście w stanie stwierdzić kto już się zainstalował, jakie technologie prawdopodobnie będą obsługiwane? Rozumiem, że niżej zmieszczą się jeszcze radiolinie, jeden system anten oraz znów radiolinie?

Obrazek
Mateusz7
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 109
Dołączył(a): 12 wrz 2014, o 13:02

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 19 cze 2018, o 23:27

Agregacja na półwyspie Helskim, operatorzy na własnych zasobach, T-Mobile, 1800+2100+800, także nie od najwyższego pasma:

Obrazek

Dziś na plaży w Jastarni w okolicy Domu Zdrojowego terminal wszedł do 3G podczas słuchania weszlo fm i siedział tam przez pół godziny. Dopiero wejście i wyjście przez tryb samolotowy zmusiło terminal do powrotu do LTE i weszło 2100 z miarę mocnym sygnałem. Także coś nie tak z tym przechodzeniem powrotnym do LTE w T-Mobile na własnych zasobach.

Na marginesie. Odnośnie aplikacji i buforowania itp. Można sprawdzić w dosyć prosty sposób czy i jak apka lub streaming buforują transmisję. Włączamy i słuchamy np: 5 minut. Po czym wprowadzamy terminal w tryb samolotowy i liczymy jak szybko urwie się transmisja. 1-2s jest w miarę. Więcej - jest bufor.

Jurata, Świętopełka, wieża widokowa -> doszło LTE 2100 czyli mamy LTE 800+1800+2100.
Jurata, Mestwina -> dzisiaj terminal siedział w L2100 i L1800. Dziwne, że nie w 2600 bo ostatnim razem tam było.
Jurata, rezydencja Prezydenta RP -> jest LTE 800, 1800, 2100.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3516
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez RobsonRZN » 20 cze 2018, o 07:22

Jeśli chodzi o zmiany przy granicy z Rosją, to nie jest tak kolorowo jak przy Białorusi, czy Ukrainie.
Stacje Orange, które miały U900 na 3087 mają teraz 3055, T-Mobile nie ma.
Stacje T-Mobile nie mają, żadnych zmian.
Mówię tu o odcinku Gołdap - Węgorzewo, ale pewnie jest to w całej strefie z Rosją.
Jeżeli chodzi o U900 to od Szczytna przez Mrągowo do Giżycka to mamy rozdzielone Orange 3082, T-Mobile 3055.

Edit:
Jechałem dziś jeszcze raz w tamtej okolicy i ciekawostka przy Gołdapi Orange jest na 3055 np. stacja Suczki, a już dalej w stronę Węgorzewa na 3082 np. na stacji Dowiaty.
T-Mobile tylko i włącznie z U2100 nadal.
Ostatnio edytowano 20 cze 2018, o 18:49 przez RobsonRZN, łącznie edytowano 1 raz
RobsonRZN
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
Avatar użytkownika
 
Posty: 68
Dołączył(a): 25 wrz 2015, o 12:05
Lokalizacja: WMA
Model telefonu: Huawei Mate 10 Pro
Sieć: Orange, Plus, Play

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez piotrzet » 20 cze 2018, o 09:30

Byłem ostatnio w Trójmieście najwięcej w Gdańsku. Na plaży w Jelitkowie ciągle agregacja prędkości około 100-120 Mb/s nie było jakiś szczególnych tłumów na plażach oprócz niedzieli. Sieć dawała radę. Nie polecam korzystać z VoLTE nie wiem czy konfiguracja skopana czy były problemy z VoLTE na plaży nie dało się rozmawiać. Tzn dało się jak ktoś stał w miejscu po przejściu kilku kroków połączenie było najczęściej zrywane. Na 3G żadnych problemów. Stogi Plaża to samo internet w okolicach 100 Mb/s ale tutaj problemów z VoLTE nie zauważyłem. Ciekaw jestem co będzie w sezonie? Oprócz tego trasa Warszawa-Gdańsk i odwrotnie tylko w jednym miejscu rzuca do 3G reszta cały czas LTE z prędkościami również nie ma problemów najmniejsze około 10 Mb/s podczas jazdy samochodem. Ktoś pisał o problemach z zasięgiem w Galerii Forum w Gdańsku. Byłem kilka razy zasięg był cały czas owszem w niektórych miejscach przełączał się na 3G nawet korzystanie z neta było niemożliwe takie były świetne prędkości jednak SMS i połączenia działały bez problemu.
http://www.speedtest.net/result/a/3687820711.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2424
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 20 cze 2018, o 09:36

https://www.telko.in/na-bialolece-jest- ... iem-orange

Jeśli chodzi o stację Rembelszczyzna, Jana Kazimierza 578, to jej demontaż musiał w okolicy dać w kość wszystkim operatorom (wisiało tam zarówno N!, jak i Plus i P4). @Patryk7588 - czy możesz na wiadomym forum zapytać co ze stacją BT11326 ?
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4428
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez harys » 20 cze 2018, o 10:36

Plus wyrobił się tam ( przed wyłączeniem) ze stacją temp-BT12250,była w ostatnich pozwoleniach. Bardzo dobra konfiguracja jak na temp. Jest GUL900/U2100/L1800/L2600

Wysłane z Honor 9
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1677
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Patryk7588 » 20 cze 2018, o 10:46

Może to taki TEMP na lata. ;-)

EDYCJA.
Chyba że uda się postawić to: http://wyszukiwarka.gunb.gov.pl/wniosek ... 3ab5e01d0/
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4000
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Lokalizacja: Wielkopolska
Model telefonu: Samsung Galaxy S9
Sieć: Plus

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Rezen » 20 cze 2018, o 20:04

Widze, ze wLublinie zagoscilo L2100.
N! 81500
Rezen
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 46
Dołączył(a): 13 gru 2014, o 23:10

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez piotrzet » 20 cze 2018, o 20:15

A to nowa stacja czy modernizacja? Z grafiki, która była dostępna przez jakiś czas wynikało, że za Lublin wezmą się w okolicach listopada.
http://www.speedtest.net/result/a/3687820711.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2424
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 20 cze 2018, o 21:23

@Patryk, @harys - dzięki. Ktoś kojarzy, do kogo należała stara wieża w Rembelszczyźnie? Czyżby Plus?
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4428
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 20 cze 2018, o 22:17

B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4946
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości