Telekomunikacja jak na dłoni






Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez spotify » 27 maja 2018, o 11:50

Mixiorek napisał(a):Brakuje mi w tym wszystkim Plusa :/ podczas jazdy miałem wpięte telefony w uchwyty więc wziąłem telefon żony z Plusem i na A1 transmisja nie szła przy słabym sygnale LTE. Potem nastąpił HO do w miarę mocnego 3G ale transmisja nadal nie działała.

Mnie też brakuje rozbudowy Plusa. Od lat nie stawiają nic nowego lub tyle, ze nie widać. Play stawia nowe stacje, rozbudowuje swój zasięg. Podobnie N!. A Plus się zajmuje od lat dokładaniem anten i trzymanie 50Mhz 2600 w szafie. A szkoda......
spotify
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 225
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Pawrzes » 27 maja 2018, o 23:54

lordbyd napisał(a):I jeszcze prośba do Kolegi @Pawrzes lub innego Kolegi wiedzącego co to za stacje :)
Okolice między Barcinem a Mogilnem, kujawsko-pomorskie:
LTE: 4451622, TAC 44
UMTS: 46976, LAC 44, RNC 44
GSM: 64102, LAC 4044

To oznacza, że odpalili ZNI0701 Ostrówce :-)
Pozdrawiam
Pawrzes
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 2361
Dołączył(a): 22 sie 2005, o 16:44
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 55
Model telefonu: Smartfony
Sieć: PLAY Orange VirginMobile Plus

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez lordbyd » 28 maja 2018, o 07:58

@Pawrzes
Czy to możliwe żebym trafił na jakieś testy emisji z tej stacji?
CIDy opisane wcześniej odebrałem przed południem.
Byłem specjalnie obok tej wieży w godzinach popołudniowych (zdjęcie na poprzedniej stronie - opisałem ją jako Rozalinowo a rzeczywiście stoi w Ostrówcach) i nie odebrałem już z niej żadnego sygnału :)
lordbyd
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 439
Dołączył(a): 9 lut 2017, o 15:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: Nokia 6310i
Sieć: nju, T-M, VM

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Pierdzioszek » 28 maja 2018, o 09:52

Otłoczyn to temat stary jak świat. Odkąd sięgam pamięcią, na trasie pociągu Toruń-Włocławek przeokrutna dziura zasięgowa w Plusie, jak korzystałem swego czasu z faktowej karty to łapało szczątkowy RK Orange.
Pierdzioszek
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 22
Dołączył(a): 17 sie 2017, o 09:20

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez dt » 28 maja 2018, o 11:00

Mixiorek napisał(a):Powstało pewnie zamieszanie z mini masztem, który początkowo przypisałem do Play. Okazało się, to będzie T-Mobile. Chodziło mi o sygnał N! na tym MOPie. Jest duży i w fajnym miejscu w środku lasu. Niestety ten las powoduje spore tłumienie. T-Mobile ma maszt oddalony o około 3km a i tak jest tak sobie.
Maszt Play w miejscowości Odolion to pewnie w 99% po to by pokryć A1 i może część Aleksandrowa. Widzę, że jest na wzniesieniu, do tego to jest ten maszt 60m. Samo wzniesienie widzę, że jest na wysokości koron drzew a tu jeszcze + 60m.
Faktycznie zastanawia te 6 anten na sektor, może właśnie po to by mieć mocny zysk bez strat na pasmach zasięgowych? W jakim kierunku jest sektor z 5 antenami?
Chyba czas by postawili coś na południe przy samej A1 bo przez wiele km nic jeszcze nie mają.

Moje tereny także już piszę jak to wygląda. Sygnał dla T-M dochodzi pewnie z Aleksandrowa z komina na Narutowicza. Komin dość wysoki i swego czasu jak moc była normalna to Era miała najlepszy zasięg dla grzybiarzy :) na poligonie pod Toruniem ale lasy rosną non stop i potem są problemy. Co do Play i masztu to jest to trochę dziwne bo te 5 anten jest na południowy-wschód i celuje w ciąg A1 na południe od Ciechocinka a tam przydałoby się najwięcej bo potem nie mają żadnej stacji aż do Włocławka. W stronę północnego-wschodu jest 6 te w stronę Odolionu. Ostatni sektor też 6 anten południowy-wschód czyli pod Aleksandrów. W samym Aleksie nie potrzebują lokalizacje mają dobre, podobnie w Ciechocinku dlatego trochę dziwny jest ten maszt w tym miejscu. Do tego jest jeszcze taka kwestia że maszt mimo że na górce to jednak w dolinie. Aleksandrów jest wyżej. Lepiej by zrobili gdyby postawili coś bardziej na południe jak np. Plus w Wagańcu. To by było optymalne. Teren płaski i taki 60 metrowy maszt objąłby sporo. Na tym obecnym dałbym 3 sektory na kierunki południowe a jeden tak jak jest na północ.

@Pierdzioszek - nie przesadzaj z tą dziurą. W Otloczynie w pociągu na stacji faktycznie zawsze dochodziły resztki z 42655 a to tak blisko przecież. Pozostała trasa jest ok a jadąc samochodem łapie Ciechocinek, potem wpada się na 41300 z komina w Aleksandrowie a dalej wskoczy Silno potem Broza. Zasięgu się nie traci także MOP jest opanowany. Gorzej ze stacją kolejową, lasy + pagórki robią swoje. Najlepiej ma tam N! z racji najbardziej wysuniętej stacji na północ.
dt
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 426
Dołączył(a): 16 mar 2007, o 01:05
Lokalizacja: Aleksandrów
Pochwały: 1
Model telefonu: SGS 8
Sieć: Plus

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez ja.michal » 28 maja 2018, o 16:05

Ruszyli mocniej z pracami. :)
Link do poprzedniego posta: http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?p=995481#p995481

Większość wieży skręcona. Wykopane i doprowadzone zasilanie sieciowe. Niestety nie będzie światłowodu (z tego co technicy nie powiedzieli). Tradycyjnie pełny rozmiar po kliknięciu.
Obrazek
Obrazek
ja.michal
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2349
Dołączył(a): 25 gru 2010, o 00:10
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 21

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcin19883 » 28 maja 2018, o 20:29

Sulęczyno, pomorskie dostało pozwolenie. Będzie w końcu maszt Playa :D
marcin19883
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1192
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 13:41
Lokalizacja: Pomorze
Sieć: PLAY, ORANGE, PLUS, T-MOBILE

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez spotify » 28 maja 2018, o 21:18

Wow
W końcu. Przynajmniej nie będzie trzeba nad jeziorem Węgorzyno z roamingu korzystać i lecie inne opy zaczną oddychać.
spotify
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 225
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcin19883 » 28 maja 2018, o 22:29

spotify napisał(a):Wow
W końcu. Przynajmniej nie będzie trzeba nad jeziorem Węgorzyno z roamingu korzystać i lecie inne opy zaczną oddychać.


Można lepiej jechać nad jezioro Mausz. W Parchowie juz stoi maszt PLAY, ale jeszcze nie uruchomili :( anteny, okablowanie jest. Ostatnio radiolinie doszły.
marcin19883
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1192
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 13:41
Lokalizacja: Pomorze
Sieć: PLAY, ORANGE, PLUS, T-MOBILE

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez trance » 28 maja 2018, o 22:37

Jak dowiedzieć się czy Play planuje modernizację na obiekcie RTCN Białystok/Krynice woj. podlaskie? Mieszkam około 7 km od obiektu i na dziś dobry zasięg ma tylko lte800, ale zapchane jak cholera. Konkurencja (Orange i Networks) z tego samego obiektu nadaje dużo lepiej np lte1800 sygnał jest -80dBm, a Play -110dBm.
trance
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 8
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 18:07
Lokalizacja: Białystok

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez tomi81 » 28 maja 2018, o 22:41

@trance - o jakiej modernizacji piszesz? Stacja ma wszystko poza L2600, które wg opisu raczej Ci nie pomoże. Gdzie dokładnie potrzebujesz poprawy zasięgu?
tomi81
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 663
Dołączył(a): 14 lip 2006, o 07:33
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Iphone 7 Plus, Samsung S7 EDGE, LG Spirit LTE
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez trance » 28 maja 2018, o 22:47

Modernizacja w sensie poprawę zasięgu. Mieszkam na obrzeżach Białego.
trance
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 8
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 18:07
Lokalizacja: Białystok

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez tomi81 » 28 maja 2018, o 22:50

Stacja ma już pasmo zasiegowe (L800) wiec na modernizacje bym nie liczył. Szybciej trzeba czekać na nowe stacje w bliższej okolicy, które pomogą w poprawie osiągów.
tomi81
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 663
Dołączył(a): 14 lip 2006, o 07:33
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Iphone 7 Plus, Samsung S7 EDGE, LG Spirit LTE
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Pijo » 28 maja 2018, o 23:02

trance napisał(a):Modernizacja w sensie poprawę zasięgu


Mnie udaje zalogować się z ok 33 km do tej stacji i nawet data działa. Najwidoczniej masz pecha i znajdujesz sie pomiędzy sektorami.

Jakie masz RSRQ i SNIR na poszczególnych pasmach? Jakie masz osiągasz prędkości? Jaki sprzęt?
Pijo
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1246
Dołączył(a): 8 sty 2008, o 21:48
Lokalizacja: Mazowsze
Pochwały: 49
Sieć: RBM abo, iPlus, nju internetowy

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez trance » 28 maja 2018, o 23:10

A jakie masz transfery wieczorem? U mnie jest kiepsko, średnio 2 mega. Raz o 4 rano sprawdziłem to było 37,5 mega. Upload cały czas podobnie ok. 8 mega. Mam B715, sygnał L800 -80dBm, L1800 -110 dBm i L2100 -100dBm. Router pokazuje parametry L2100. Na tą chwilę jest RSRQ -9dB, SINR 8 dB, ale mocno pływa.
trance
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 8
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 18:07
Lokalizacja: Białystok

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości