Telekomunikacja jak na dłoni






Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez bed » 25 maja 2018, o 23:22

Raczej uproszczona procedura zapewnienia w danym miejscu zasięgu. Na maszt mobilny nie potrzeba pozwolenia na budowę, którego uzyskanie zajmuje sporo czasu, a przeszkód po drodze może być sporo. Po uzyskaniu stosownego pozwolenia właściciel zastępuje tymczasową konstrukcję docelową. Maszt mobilny częściowo spełnia swoje zadanie przez jakiś tam czas, a potem go zwijają.
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1698
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Mixiorek » 26 maja 2018, o 09:48

Pawrzes napisał(a):Jakieś magentowe to pozwolenie http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 32&zoom=16 :mrgreen: ;-)

Ups, kolorki mi się ten, teges :-) to w takim razie kto i co planuje na stałe w tym rejonie? Nie ma nowego wykazu więc nie widać czy ktoś wziął pozwolenie. Wydaje mi się, że na MOPach można spokojnie znaleźć miejsce by umieścić maszt. Wszyscy byliby zadowoleni. GDDKiA ma ekstra kasę. Klienci zasięg a operator maszt. Jeszcze okolice MOPu Otłoczyn. Środek lasu, słabo z sygnałem. Taki mini maszt byłby idealny.
3G napisał(a):Ach to niebo - ktoś rozlał niebieską farbę :mrgreen:

Nad morzem jest teraz bajecznie. Kolory piękne, pogoda wymarzona, mało ludzi, ceny normalne. Do tego ciemno robi się tam dopiero około 22:00. A jeszcze przez miesiąc będziemy zyskiwać więc to jest super moment. Mam wieczorno-nocne fotki z portu w Helu, plażach w Jastarni i Juracie ale to nie to forum ;-)
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3559
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez bed » 26 maja 2018, o 09:56

Ktoś już wziął pozolqyenie - magentowi ;)
Taka kasa dla Gdaki to nie kasa w sumie, bo ich potrzeby są dużo większe, a i tak to trafia do budżetu ogólnego pewnie :D
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1698
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Mixiorek » 26 maja 2018, o 12:01

Tak ale sam napisałeś, że to stacja przejściowa do momentu postawienia stałej. Szukam pozwoleń obok bo tak to zwykle wygląda przy A1 i A2, że N! poszło na mocną współpracę z Play.
Brakuje mi w tym wszystkim Plusa :/ podczas jazdy miałem wpięte telefony w uchwyty więc wziąłem telefon żony z Plusem i na A1 transmisja nie szła przy słabym sygnale LTE. Potem nastąpił HO do w miarę mocnego 3G ale transmisja nadal nie działała.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3559
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Piotrek123456 » 26 maja 2018, o 17:18

Cześć, zastanawiam się nad podpisaniem umowy z Play na internet domowy i mam pytanie odnośnie stosowanych przez nich modulacji, czy jest dostępne QAM256 w dl i QAM64 w ul? I czy sprzedawane zestawy do internetu domowego wspierają te modulacje oraz agregację nośnych?
Piotrek123456
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 86
Dołączył(a): 8 sie 2015, o 16:42
Sieć: nju

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Mixiorek » 26 maja 2018, o 17:26

Masz na myśli ten zestaw Huawei?
https://www.play.pl/kampanie/net-box/
https://www.youtube.com/watch?v=38KDIYz-Ieg

Jeżeli tak to nie obsługuje agregacji. Nie sądzę by obsługiwał wyższe modulacje ale nie wiem tego na 100%.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3559
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Piotrek123456 » 26 maja 2018, o 17:33

Tak, myślałem o jakimś zestawie który umożliwia instalacje na zewnątrz jak ten który podałeś.
Piotrek123456
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 86
Dołączył(a): 8 sie 2015, o 16:42
Sieć: nju

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Mixiorek » 26 maja 2018, o 17:51

Jest jeszcze Orange:
https://www.orange.pl/omnibook/orange-flybox-sky

i Plus, który jako jedyny obsługuje agregację:
http://www.plus.pl/modem-router?deviceT ... INST_FIXED

Pytanie, który operator oferuje u Ciebie dobre parametry sygnału i czy masz w ogóle w eterze więcej niż jedno pasmo LTE. Może być tylko jedno i wtedy nie ma bólu głowy z brakiem agregacji. Potem może testowo kupić zestaw startowy tego/ tych operatorów i sprawdzić jak działa net pn-cz w godzinach 19:30-22:00. Wybrać ten, który chodzi najlepiej. Potem wybór oferty spośród tych, którzy zostaną.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3559
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Piotrek123456 » 26 maja 2018, o 18:12

Dzięki. Co ciekawe w internecie można znaleźć specyfikację tego modemu w której jest wymienione wsparcie dla CA oraz QAM64 w uplinku. https://www.4gltemall.com/huawei-b2338- ... r-cpe.html
Piotrek123456
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 86
Dołączył(a): 8 sie 2015, o 16:42
Sieć: nju

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez dagonPL » 26 maja 2018, o 18:34

Tak, ale agregacja pasm TDD, lub jednego FDD z TDD, czyli w Playu brak.
dagonPL
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 203
Dołączył(a): 29 cze 2017, o 23:40
Lokalizacja: Kuj-Pom, Świecie
Sieć: Play, Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcin19883 » 26 maja 2018, o 18:48

Ogólnie to Play nie ma włączone QAM256?
marcin19883
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1188
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 13:41
Lokalizacja: Pomorze
Sieć: PLAY, ORANGE, PLUS, T-MOBILE

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Spacedust » 26 maja 2018, o 21:12

Stacja bazowa PLAY na ul. B.Krzywoustego / Ostrowskiej 382 (biurowiec) w Poznaniu w trakcie rozbudowy o LTE800/LTE2600, ale jeszcze brak nowych pasm. Jedna z ostatnich lokalizacji PLAYa, która była do tej pory nieruszona.

Wymieniono cienkie anteny chyba Katherin, które były dodane z DCS/LTE1800 i teraz wiszą zamiast nich nowiutkie tribandy Huawei (po dwie anteny na sektor). Zakładam więc, że z tej długiej leci UMTS900/UMTS2100/LTE2100, a z tych nowych anten już leci DCS/ LTE1800 i jeszcze poleci LTE800/LTE2600.

Obrazek

Obrazek
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4191
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez lordbyd » 26 maja 2018, o 22:15

Stacja Play w Rozalinowie, województwo kujawsko-pomorskie. Nie nadaje jeszcze sygnału.
Na każdym z sektorów po trzy anteny. Radiolinia skierowana prawdopodobnie na Niestronno (poprzednio napisałem błędnie, że na Żnin). Zdjęcie niestety o słabej jakości.
Obrazek

I jeszcze prośba do Kolegi @Pawrzes lub innego Kolegi wiedzącego co to za stacje :)
Okolice między Barcinem a Mogilnem, kujawsko-pomorskie:
LTE: 4451622, TAC 44
UMTS: 46976, LAC 44, RNC 44
GSM: 64102, LAC 4044
lordbyd
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 437
Dołączył(a): 9 lut 2017, o 15:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: Nokia 6310i
Sieć: nju, T-M, VM

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez dt » 27 maja 2018, o 00:53

Jeszcze okolice MOPu Otłoczyn. Środek lasu, słabo z sygnałem. Taki mini maszt byłby idealny.

Słaby sygnał? Kilka ładnych stron temu wrzuciłem foty masztu 60 m w Odolionie czyli blisko. W tamtą stronę sektor ma 5 anten. Czyżby jeszcze nie działał? Mimo lasu powinien tam sygnał dochodzić.
dt
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 426
Dołączył(a): 16 mar 2007, o 01:05
Lokalizacja: Aleksandrów
Pochwały: 1
Model telefonu: SGS 8
Sieć: Plus

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Mixiorek » 27 maja 2018, o 10:33

Powstało pewnie zamieszanie z mini masztem, który początkowo przypisałem do Play. Okazało się, to będzie T-Mobile. Chodziło mi o sygnał N! na tym MOPie. Jest duży i w fajnym miejscu w środku lasu. Niestety ten las powoduje spore tłumienie. T-Mobile ma maszt oddalony o około 3km a i tak jest tak sobie.
Maszt Play w miejscowości Odolion to pewnie w 99% po to by pokryć A1 i może część Aleksandrowa. Widzę, że jest na wzniesieniu, do tego to jest ten maszt 60m. Samo wzniesienie widzę, że jest na wysokości koron drzew a tu jeszcze + 60m.
Faktycznie zastanawia te 6 anten na sektor, może właśnie po to by mieć mocny zysk bez strat na pasmach zasięgowych? W jakim kierunku jest sektor z 5 antenami?
Chyba czas by postawili coś na południe przy samej A1 bo przez wiele km nic jeszcze nie mają.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3559
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: BUCiu i 14 gości