Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez muchakk » 25 maja 2018, o 19:49

W Przemyślu to ten UMTS900 jest chyba w trakcie uruchamiania. Sieć pojawia się i znika, działa to obecnie bardzo niestabilnie. Najśmieszniejsze jest to, że odpalenie tej sieci zauważyłem przez to że play przelogował mnie z automatu do T-mobile (Z Orange).
muchakk
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1090
Dołączył(a): 23 wrz 2007, o 23:00
Lokalizacja: a kto pyta?
Pochwały: 15
Model telefonu: Huawei Ascend Mate7, Lenovo P2
Sieć: Plus Biznes, Orange BIZ

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez tomi81 » 25 maja 2018, o 19:59

Sekcja podlaska melduje, iż w Białymstoku dalej jedziemy na nośnej 3064. Chwilowo, bliżej granicy nie mam jak się wybrać. @Flash - może Ty masz jak rzucić okiem?
tomi81
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 663
Dołączył(a): 14 lip 2006, o 07:33
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Iphone 7 Plus, Samsung S7 EDGE, LG Spirit LTE
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 25 maja 2018, o 20:15

@muchakk i @Flash999 - sprawdzajcie proszę, czy operatorzy zaczęli się w U900 wymieniać lokalizacjami. To byłaby najlepsza informacja :-)
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4482
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 25 maja 2018, o 20:23

3G napisał(a):Mixiorku, też mam coś dla Ciebie - to chyba Twoje tereny ;-) Ta stacja dostała 2600, w bazie nie było: http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 88&zoom=22
Nowoursynowska działka 131, ID 15043 (stacja Orange), mobilny maszt tymczasowy.

3G napisał(a):Wiem, tylko że ta jest w pewnym sensie szczególna - Nowoursynowska działka 131, co tak naprawdę niewiele mówi, przez co nie bardzo wiedziałem jak to wpisać, więc dałem link :) Dla porządku dodajmy ID 15043 (stacja Orange) i że jest to mobilny maszt tymczasowy. Dodałem te informacje do mojego poprzedniego postu.

kozien70 napisał(a):Musieli więc w ciągu ostatnich dni wymienić anteny. Byłem tam zaraz po warszawskim " rozwodzie U900", gdy stacja wreszcie otrzymała U900. Anteny były wtedy jeszcze stare, Powerwave:
viewtopic.php?f=24&t=58796&p=932823#p932823

Złapałem dziś 3 cidy 2600 oraz.... 1 cid L800 :mrgreen: kątem oka przez ułamek sekundy spojrzałem na anteny i mam wrażenie, że ich układ jest nieco inny niż był:
viewtopic.php?f=24&t=58796&p=932823#p932823

Wydaje mi się, że to co widziałem było dosyć mocno "stiltowane w dół".

Nie wiem czy dobrze widziałem ale muszę podjechać pod stację T-Mobile na Przekornej w Powsinie. Spojrzałem dosłownie na pół sekundy i nie jestem pewien czy nie ma nowej anteny.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3562
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Tomaszfraczek » 25 maja 2018, o 20:29

Od wczoraj Orange i T-Mobile z U900 na 3055.

Czy są już może nowe pozwolenia UKE w necie? Bo widzę tylko te z 25.04.

EDIT: chodzi o Wadowice i Kalwarię Zebrzydowską (małopolskie) :)
Ostatnio edytowano 25 maja 2018, o 21:08 przez Tomaszfraczek, łącznie edytowano 1 raz
Tomaszfraczek
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 24
Dołączył(a): 19 sty 2018, o 10:59

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 25 maja 2018, o 20:35

@Tomaszfraczek a jaki region kraju? Pozwolenia powinny być dzisiaj, ale nie zostały wrzucone przez UKE.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5030
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 25 maja 2018, o 20:37

Mixiorek napisał(a):Złapałem dziś 3 cidy 2600 oraz.... 1 cid L800 :mrgreen: kątem oka przez ułamek sekundy spojrzałem na anteny i mam wrażenie, że ich układ jest nieco inny niż był:
viewtopic.php?f=24&t=58796&p=932823#p932823
Wydaje mi się, że to co widziałem było dosyć mocno "stiltowane w dół".


Jeśli jesteś w stanie wytrzymać ;-) - podjadę tam w niedzielę z aparatem, by zaktualizować zdjęcia. Będę również na Potułkały :-)
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4482
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 25 maja 2018, o 20:48

Jasne, że Potułkały a nie Przekorna. Na dobre foty zawsze warto czekać :smt023 po sąsiedzku masz też stację na Drewny x2. Play i Orange+Plus :-) bardzo dobry dostęp do gratów Play. Teraz to już pewnie dokumentnie zarosły roślinnością.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3562
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Flash999 » 25 maja 2018, o 22:52

muchakk napisał(a):Dobra wiadomość dla ściany wschodniej :). T-mobile zaczyna odpadać swoje UMTS900. Dzisiaj w Przemyślu pojawiło się UMTS900 dla T-mobile :). Działa na nośnej 3055.

tomi81 napisał(a):@Flash - może Ty masz jak rzucić okiem?

Sekcja Podlasie - wschód melduje, że na razie nic się nie zmieniło. W mojej lokalizacji odbieram szczątki 3087 (co zabawne - tylko w jednym miejscu mieszkania i przy odpowiednim ułożeniu telefonu) oraz resztki 3064 na otwartym terenie.
Pewnie jeszcze trochę poczekamy, ale cieszy mnie ta wiadomość :)
Obrazek
Obrazek
Flash999
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1535
Dołączył(a): 13 sie 2012, o 14:59
Lokalizacja: Lipsk | Łomża
Pochwały: 48

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 26 maja 2018, o 00:34

Na mojej stacji Chartowo 5 (Orange) w Poznaniu T/O wyłączyły drugą nośną U2100 i nie ma już DC-HSPA+. Gdy wymuszę drugą nośną to wskakuje sąsiednia stacja na Dymka Walentego (T-Mobile) i jest DC-HSPA+.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4199
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 26 maja 2018, o 11:54

Potwierdzam L800 na Nowoursynowskiej. Potwierdzam nowe anteny na Potułkały. Jedna, nowa, standardowa antena Huawei na sektor. Wszystkie porty zajęte. Docelowo ma być komplet pasm. Póki co tylko 1800. Pewnie na dniach włączą.
Także nie wytrzymałem ;) można tam podejść naprawdę blisko więc foty z dobrym sprzętem mogą być "grube". Na dwóch sektorach w stronę lasu i parku jest chyba tilt co jest zrozumiałe ale przy tej odległości i wysokości na jakiej są anteny nie wiem czy to zda egzamin czyli zasięg LTE w parku i na polanie grillowej. Pomoże chyba tylko postawienie nowej stacji np: przy Muchomora.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3562
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez harys » 26 maja 2018, o 16:36

spotify napisał(a):@harys
W końcu będziesz miał lepiej :-)

Sobota, wszystko wróciło do "normy"
Pierwszy test po LTE, praktycznie przez większość testu dl nie przekraczał 0,5Mb/s, na koniec coś próbowało podciągnąć wynik.
Drugi test to niestety powrót routera do hspa+DC. Inaczej się nie da niestetyObrazekObrazek

Wysłane z Honor 9
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1771
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 26 maja 2018, o 16:42

Napisałbyś, które stacje w Nasielsku dostały w końcu nowe pasma (i jakie). Działają dla obu opów?
Płońska i Elektronowa? Wrzuciłeś dane do chłopaków z btsearch?
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3562
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez harys » 26 maja 2018, o 16:50

Generalnie modernizacja w trakcie. W eterze widać tylko l800 ze wschodniej stacji w pniewie dla obu opów i l2600 na zachodniej na płońskiej, ale tylko dla T-Mobile. Jak zacznie wszystko świecić to kupię starter rozowych, zbiore komplet danych i wrzucę. Teraz to bez sensu

Wysłane z Honor 9
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1771
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 26 maja 2018, o 16:59

Anteny zmieniali?
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3562
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości