Telekomunikacja jak na dłoni






Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Młody.. » 23 maja 2018, o 22:14

@3G - Jak najbardziej. Nawet u mnie w Suchedniowie tak jest. Trzy fizyczne sektory, rozgłaszają jeden CID - 17657.
Młody..
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 522
Dołączył(a): 16 kwi 2014, o 15:45
Lokalizacja: Suchedniów/Skar-Kam
Model telefonu: Samsung Galaxy J5 2017 Dual
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez 3G » 23 maja 2018, o 22:25

Hm, muszę się przyjrzeć, ale wydaje mi się, że u mnie tak nie jest.
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1885
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Młody.. » 23 maja 2018, o 22:34

3G napisał(a):Hm, muszę się przyjrzeć, ale wydaje mi się, że u mnie tak nie jest.


Może u Ciebie być inaczej, aby nie położyło U900? U mnie w Suchedniowie czy Skarżysku jest tak jak napisałem, ale E900 jest na 5 z 8 stacji.
Młody..
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 522
Dołączył(a): 16 kwi 2014, o 15:45
Lokalizacja: Suchedniów/Skar-Kam
Model telefonu: Samsung Galaxy J5 2017 Dual
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Benjamin Linus » 24 maja 2018, o 19:54

Ruszyła dzis stacja o której pisałem w lutym i zrobiłem fotorelacje w czasie montażu
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=ukelocations&network=&standards=&bands=&center=54.394262%2C18.401473&zoom=17

Odpalono pełną opcje G900, G1800, U900, U2100, L800, L1800, L2100 (10MHz), L2600
Obrazek
PCI 379
CID 4805423 / 21295
LAC42

DLA L800
CID 4805412/ 21284


TO BYŁO PODCZAS ODPALANIA:
Obrazek


a to taka ciekawostka, zaczeła sie pojawiać w głębokich budynkach:
Obrazek
Benjamin Linus
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 413
Dołączył(a): 12 cze 2014, o 19:46
Lokalizacja: PL
Model telefonu: 2-CA, 3-CA, GSM

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez iphoneski » 24 maja 2018, o 20:56

A pisałeś wtedy, że G1800 nie będzie ;)
iphoneski
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 676
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez lordbyd » 25 maja 2018, o 07:30

Takie moje poranne spostrzeżenie - w Bydgoszczy dziś telefon zalogowany jest w trybie "auto"do UMTS i "ignoruje" technologię LTE.

Dodam jeszcze, że "ręcznie" też nie można zalogować się do LTE
Ostatnio edytowano 25 maja 2018, o 12:21 przez lordbyd, łącznie edytowano 1 raz
lordbyd
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 439
Dołączył(a): 9 lut 2017, o 15:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: Nokia 6310i
Sieć: nju, T-M, VM

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Benjamin Linus » 25 maja 2018, o 08:17

iphoneski napisał(a):A pisałeś wtedy, że G1800 nie będzie ;)

chyba mówili tez, że będzie bez L2100
strony 366-370 tam pisałem o tym.

jednak jak widzisz te G1800 jest z masztu oddalonego o 2km

==================================================================================

Teraz widać jak odciążyło to maszt z którego korzystam:
Obrazek

Obrazek
====================================================================================

teraz czekam na modernizacje tej stacji, też całkiem blisko mojej
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=ukelocations&network=&standards=&bands=&center=54.391252%2C18.436466&zoom=16

a tak wyglada i "spi" obecnie. Jest OFF
Obrazek Obrazek Obrazek

nie mam lepszych zdjęć.

ktoś dopatrzy się co tam jest ?
słup dość wysoki jak na bliskość lotniska, ale stoi w dole.
Benjamin Linus
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 413
Dołączył(a): 12 cze 2014, o 19:46
Lokalizacja: PL
Model telefonu: 2-CA, 3-CA, GSM

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez create » 25 maja 2018, o 16:33

Coś takiego powstaje z dwóch stron na bloku Młynarska 28, Siedlce

Obrazek
create
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 18
Dołączył(a): 15 lis 2010, o 17:56
Lokalizacja: BP

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcin19883 » 25 maja 2018, o 16:59

Ktoś mi to wyjaśni, Lte1800/2100:

Modem Huawei e3372h: 20Mbps
Xiaomi Redmi 2: 40Mbps

Jakim cudem modem gorszy od telefonu?
Stoję jakieś 500m od nadajnika
marcin19883
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1189
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 13:41
Lokalizacja: Pomorze
Sieć: PLAY, ORANGE, PLUS, T-MOBILE

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez dagonPL » 25 maja 2018, o 17:39

Z tymi samymi pasmami się łączą ? Bo ani jeden ani drugi agregacji nie wspiera z tego co sie orientuję, chyba ze sie myle to mnie popraw.
Moze jeden na 1800 siedzi, a drugi 2100 ktore zazwyczaj mniej obciazone jest.
dagonPL
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 203
Dołączył(a): 29 cze 2017, o 23:40
Lokalizacja: Kuj-Pom, Świecie
Sieć: Play, Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez iphoneski » 25 maja 2018, o 18:05

lordbyd napisał(a):Takie moje poranne spostrzeżenie - w Bydgoszczy dziś telefon zalogowany jest w trybie "auto"do UMTS i "ignoruje" technologię LTE.

Dodam jeszcze, że "ręcznie" też nie można zalogować się do LTE

Bydgoszcz? Ja od rana nie mam wifi i śmigam po lte, jak rozmawiam to spadam do 3g i po chwili, jakaś sekunda i wracam do lte. Jedynie raz, ok 10:40 miałem problem żeby wejść do 3g i zadzwonić, a jak już zakończyłem rozmowę to ok 15 sekund czekałem na powrót do lte. Poza tym wszystko ok.
iphoneski
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 676
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez dagonPL » 25 maja 2018, o 18:08

W Świeciu dzisiaj ok godziny 16 wszystkie moje telefony spadły z LTE do U900. Tylko jeden powrócił automatycznie, reszta po restarcie. Może jakaś regionalna zmiana, updaty.
dagonPL
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 203
Dołączył(a): 29 cze 2017, o 23:40
Lokalizacja: Kuj-Pom, Świecie
Sieć: Play, Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez iphoneski » 25 maja 2018, o 18:18

@dagonPL To faktycznie dziwne, właśnie mijam świecie i wszystko działa poprawnie, może to zasługa ręcznego wyboru sieci...
Tak jak pisałem wyżej, Bydgoszcz od rana działa poprawnie, przynajmniej działała do 15, jak wyjeżdżałem.
iphoneski
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 676
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez dagonPL » 25 maja 2018, o 18:22

Teraz juz wszystko działa poprawnie. Sprawdzilem wszystkie pasma, jest OK
dagonPL
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 203
Dołączył(a): 29 cze 2017, o 23:40
Lokalizacja: Kuj-Pom, Świecie
Sieć: Play, Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcin19883 » 25 maja 2018, o 18:54

dagonPL napisał(a):Z tymi samymi pasmami się łączą ? Bo ani jeden ani drugi agregacji nie wspiera z tego co sie orientuję, chyba ze sie myle to mnie popraw.
Moze jeden na 1800 siedzi, a drugi 2100 ktore zazwyczaj mniej obciazone jest.


W obu urządzeniach wymusziłem lte1800 :) Wychodzi na to, że modem podłączony do routera zbiera zakłócenia z routera. : ( i do tego za blisko masztu byłem. Kilometr dalej już mam przyzwoite predkości na telefonie. Modem nadal jakieś 20Mbps mniej.

Xiaomi Redmi 2 Pro lte1800 i lte2100 ta sama prędkość
Obrazek
marcin19883
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1189
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 13:41
Lokalizacja: Pomorze
Sieć: PLAY, ORANGE, PLUS, T-MOBILE

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości