Telekomunikacja jak na dłoni






Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Benjamin Linus » 17 maja 2018, o 14:45

iphoneski napisał(a):@Benjamin Linus
Czyli to samo mam na wymuszonym zasięgu play - trzyma do upadłego a potem wywala brak sieci, a w trakcie rozmowy przejdzie w RK. Skoro działa tak samo jak z wyłączonym to jednak zostawię, to obecnie moja jedyna karta i czasem RK jest przydatny.


z tą różnicą, że przy braku H, telefon wpada w w 2G Playa, a na RK tak nie miałem, tylko od razu lądował np. w 2G TM i było słychać że nie ma już HDV. Nie wiem jak teraz jest w RK.
Benjamin Linus
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 408
Dołączył(a): 12 cze 2014, o 18:46
Lokalizacja: PL
Model telefonu: 2-CA, 3-CA, GSM

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Mixiorek » 17 maja 2018, o 14:51

Pawrzes napisał(a):To jest okolica przed ul. Ruczaj więc to nie ten :wink:

Z tego co widzę maszt nadal bez anten (15.05.2018). Play zwykle kończył szybko i sprawnie:

Obrazek

Źródło:
Skyscrapercity
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3396
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 19:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez iphoneski » 17 maja 2018, o 17:40

A to w 2g jest hd?
iphoneski
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 417
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 17:37

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kozien70 » 17 maja 2018, o 18:01

Nie na iPhonie i nie w roamingu - owszem, jest.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4217
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 15:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez DanielMXPL » 17 maja 2018, o 18:08

Kraków na 10mhz w LTE2100Obrazek
DanielMXPL
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 9
Dołączył(a): 3 paź 2017, o 16:38

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Spacedust » 17 maja 2018, o 18:54

Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4038
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 22:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcin19883 » 18 maja 2018, o 12:39

Dlaczego 3G łapie tylko do -113dBm a LTE z 10dBm więcej?
marcin19883
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 907
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 12:41
Lokalizacja: Pomorze
Sieć: PLAY, ORANGE, PLUS, T-MOBILE

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez p2225 » 18 maja 2018, o 12:43

Bo najniższy poziom sygnału dla 3G to -120dBm, a dla LTE -140dBm.
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4739
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 19:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez bxx1 » 19 maja 2018, o 14:32

Czy lte 2100 p4 mają na 10 mhz czy 5 mhz?
bxx1
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 108
Dołączył(a): 9 cze 2009, o 10:13
Lokalizacja: Sędziszów
Pochwały: 3

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez 3G » 19 maja 2018, o 14:49

Obecnie chyba już w większości kraju 10 MHz.
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1776
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 22:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Spacedust » wczoraj, o 14:10

Pozostaje teraz szukać 15 MHz ;-) Coś czuję, że u nas w Poznaniu albo w Toruniu w grudniu tego roku jest to realne.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4038
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 22:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez mp107 » wczoraj, o 14:43

Chciałbym upewnić się w jednej kwestii związanej ze specyfiką sieci Play - Czy przy przełączaniu się smartfona pomiędzy infrastrukturą własną Play'a a sieciami w ramach roamingu krajowego normalnym zjawiskiem jest czas oczekiwania na wznowienie transmisji danych rzędu od kilku do kilkunastu sekund (trwający niekiedy do kilkunastu sekund dłużej niż czas do momentu "pojawienia się" sygnału sieci)?
mp107
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
Avatar użytkownika
 
Posty: 111
Dołączył(a): 7 lut 2011, o 20:26
Pochwały: 1
Model telefonu: Sony Xperia X Compact

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez qcom » wczoraj, o 15:57

Niestety, tak jest gdy telefon skacze między zasięgiem Play a roamingiem. Jak się dużo przemieszczasz lepiej ustawić na sztywno roaming, bo na automacie to zrywa transmisje co kilka minut.
Przykład: jadę autem i mam włączone openfm, na trasie 50 km w jedną stronę jadę na automatycznym wyborze sieci, co kilka km zrywa streaming, muzyka wraca po kilku albo i nawet kilkudziesięciu sekundach. Na drogę powrotną mam ustawiony na sztywno zasięg T-Mobile, streaming przez całą drogę działa bez przerw.
qcom
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 299
Dołączył(a): 24 lip 2013, o 22:57
Pochwały: 6

Poprzednia strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości