Telekomunikacja jak na dłoni






Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez mikkel07 » 17 maja 2018, o 14:32

Witam. Chciałbym zakupić S9+ ale nie potrafię żyć z telefonem, w którym się nie da wymusić danego pasma. Czy na S9+ działa kod *#2683662# lub czy da się wejść w wybór pasm z poziomu *#0011# bo od aktualizacji sierpniowej w S8+ samsung oczywiście wszystko poblokował. Czy w S9+ się nic w tej kwestii nie zmieniło? Ewentualnie z rootem czy ten kod działa. Albo jakieś pomysły na inny kod hidden menu. Tak jak przykładowo robi się tu:
http://www.hardreset.info/devices/samsu ... -s9/codes/
Nie wiem czy nie jest to przypadkiem z prockiem Qualcoma bo na Exynosie już nie wiem jak się dostać do takiego menu. czy raczej nie ma na to już mocnych?
mikkel07
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 10
Dołączył(a): 3 sie 2017, o 16:20

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez 3G » 17 maja 2018, o 15:33

mikkel07 napisał(a):nie potrafię żyć z telefonem, w którym się nie da wymusić danego pasma.

Witaj w klubie :) Niestety na nowszych samsungach nie da się nic zrobić w tym temacie nie mając roota. Sam trzymam S7 edge z ostatnią wersją softu pozwalającą na dostęp do pełnego menu serwisowego. Może lepiej idź w LG V30 albo nawet G6? Wymuszanie pasm na nich działa, LG nie blokuje jak Samsung (przynajmniej na razie).
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1863
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez mikkel07 » 17 maja 2018, o 15:45

Z jakiegoś amerykańskiego forum czytałem, że obostrzenie jest tylko na Exynosach a na Snapdragonach działa normalnie wszystko. Do momentu działania menu serwisowego było świetnie. Ale po co Samsung ogranicza tak swoich użytkowników. Za taką cene i przy takich parametrach i "bebechach" to bandy powinno się dać ustawiać w zwykłym menu. Dla mnie to jest tak jakbym kupił głośniki albo telewizor i nie było możliwości zmiany siły dźwięku. Zobaczę jeszcze czy u znajomego na s8 który ma najnowszego andka ale ma roota działa ale w s9 może być inaczej. Ciekawe. Czy ryzykowac zakup z Qualcomem, albo czy kupić taki i jeżeli by działał zrootować (mojemu bratu w S8+ pojawiły się bad pixele i to duże plamy. i przy nabitym knoxie odesłali z kwitkiem do domu :-D) LG to nie moja bajka niestety ale życie stało się trudniejsze :P
mikkel07
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 10
Dołączył(a): 3 sie 2017, o 16:20

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez kozien70 » 17 maja 2018, o 15:52

Na Qualcommie zapomnij o usługach typu VoLTE/VoWiFi w polskich sieciach.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4439
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez DanielMXPL » 24 maja 2018, o 12:23

Netmonster wariuje po aktualizacji s9+. Pokazuje wszystko co jest w eterze na 2 kartach. Obrazek
DanielMXPL
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 15
Dołączył(a): 3 paź 2017, o 17:38

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez Pabloeq » 24 maja 2018, o 13:17

Nie tylko z tym wariuje, u mnie pokazywał jakieś dziwne RSSI które po sprawdzeniu z *#0011# było zupełnie inne, różnica jakieś 20dBm.
Pabloeq
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 126
Dołączył(a): 19 mar 2018, o 13:08
Model telefonu: UMTS LTE
Sieć: kazda oprocz tych na P

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez tomi81 » 28 maja 2018, o 23:11

Czy ktoś orientuje się czy Huawei P20 Pro obsługuje równocześnie 2 karty sim w trybie LTE (jak Samsung S9 po ostatniej aktualizacji)? Dodatkowe pytanie czy monitorowanie, na dwóch kartach sim równocześnie np. przez Netmonitor działa równie dobrze jak we wspomnianym S9?
tomi81
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 660
Dołączył(a): 14 lip 2006, o 07:33
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Iphone 7 Plus, Samsung S7 EDGE, LG Spirit LTE
Sieć: W4

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez ST » 29 maja 2018, o 00:22

tomi81 napisał(a):Czy ktoś orientuje się czy Huawei P20 Pro obsługuje równocześnie 2 karty sim w trybie LTE (jak Samsung S9 po ostatniej aktualizacji)?

A jak z wymuszaniem pasm?
ST
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 322
Dołączył(a): 6 lip 2007, o 18:34

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez tomi81 » 29 maja 2018, o 07:40

@ST - przyłączę się do pytania bo sam tego nie wiem (na razie się rozglądam co do zmiany słuchawki). Wg opinii od innych użytkowników tego forum w Huawei typowego fieldtesta nie uświadczysz, może tu jest inaczej ;)
tomi81
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 660
Dołączył(a): 14 lip 2006, o 07:33
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Iphone 7 Plus, Samsung S7 EDGE, LG Spirit LTE
Sieć: W4

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez harys » 29 maja 2018, o 07:49

@tomi81 Netmonster dziala,więc coś tam już można podejrzećObrazek

Wysłane z Honor 9
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1678
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez tomi81 » 29 maja 2018, o 07:52

@harys - dzięki. Jeżeli NetMonster działa, to Netmonitor także powinien :) Szkoda tylko, że w Hua nie ma choć namiastki fieldtesta (nawet okrojonego odpowiednika *#0011# w S9). Pytanie jak z VoLTE i VoWiFi w O! na niebrandowanym sofcie (choć to nie ten wątek).
tomi81
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 660
Dołączył(a): 14 lip 2006, o 07:33
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Iphone 7 Plus, Samsung S7 EDGE, LG Spirit LTE
Sieć: W4

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez 3G » 29 maja 2018, o 20:16

Czy ma ktoś lepszy kontakt z kimś z BTSearch? Serwis leży drugi dzień, wysłany mail na razie bez reakcji...
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1863
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez Patryk7588 » 29 maja 2018, o 20:42

Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4007
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Lokalizacja: Wielkopolska
Model telefonu: Samsung Galaxy S9
Sieć: Plus

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez 3G » 29 maja 2018, o 20:45

Ale nie działa strona główna z wyszukiwarką ani eksport clf. Mapa jest z 14 maja.
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1863
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez harys » 29 maja 2018, o 21:02

tomi81 napisał(a):@harys - dzięki. Jeżeli NetMonster działa, to Netmonitor także powinien :) Szkoda tylko, że w Hua nie ma choć namiastki fieldtesta (nawet okrojonego odpowiednika *#0011# w S9). Pytanie jak z VoLTE i VoWiFi w O! na niebrandowanym sofcie (choć to nie ten wątek).
Patrzyłeś na forum androida? Pewnie jest już jakiś temat tam, można podpytać.

Wysłane z Honor 9
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1678
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości