Telekomunikacja jak na dłoni






Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Skipps » 24 kwi 2018, o 07:49

Yey napisał(a):Nie widziałem jeszcze wieży TM z takim dużym podestem na górze, nie wiesz czy to od początku była wieża TM, czy ją od kogoś odkupili?)


To jest maszt po starej Erze , z tego co kojarzę to byli oni pierwsi w mojej okolicy pewnie po starcie Ery , identyczny maszt mamy w Kurowie k. Lipnika na styku DK9/77 , tyle że wysokość masztu jest niższa niż Plusa (Wojnowice k.Iwanisk 52m) czy Orange (Iwaniska Podlesie 53m) - maszt T-Mobile to 42/43 metry ale położony jest na wzniesieniu Pasma Wygiełzowskiego (377m) zatem trochę niweluje tą różnicę , jednak wyższy na pewno by się zdał T-Mobile ale tyle lat nic się działo złego więc nie kombinują , ciekawe czy Play mógłby postawić maszt swój na tych wzniesieniach , zasięg byłby w promieniu 10 km na pewno

Yey napisał(a):Nie tylko niżej, ale też krótsze, czyli z mniejszym zyskiem. Pewnie wieża jest już mocno obciążona (głównie tą konstrukcją na górze) i niewiele można było dodać.


Networks! mało tu nadaje o dziwo - G900/U900/L800 zatem niewiele nie ma U2100 ani L1800 więc szału nie ma w porównaniu z masztem Orange gdzie mamy jeszcze U2100 .
Skipps
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 39
Dołączył(a): 25 lis 2016, o 14:59
Lokalizacja: Iwaniska (Świętokrzyskie)
Model telefonu: Sony Xperia SP C5303 , Samsung Galaxy A5 2016
Sieć: Play , Plus

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez adziu82 » 24 kwi 2018, o 18:21

Panowie, co tam będzie?
Ktoś powie coś z anten?
Ten nadajnik mnie interesuje, bo 6 km mam do niego więc może skorzystałem z niego w przyszłości.Obrazek

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka
RawStyle
adziu82
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 447
Dołączył(a): 30 mar 2016, o 11:51
Model telefonu: Lenovo p2, Sony Z
Sieć: Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez iphoneski » 24 kwi 2018, o 18:28

Wie ktoś coś może o VoLTE? Może na Twitterze coś ktoś widział?
Miało być do końca czerwca a mamy prawie maj, No i na streamie było, że może szybciej będzie, a tu cisza.
iphoneski
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 423
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 17:37

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kozien70 » 24 kwi 2018, o 18:35

No to jeszcze ponad 2 miesiące ;-) Daj im szansę ;-)

Tymczasem:
Polish mobile operator P4, operating under the brand Play, and Huawei have jointly implemented a RAN-terminal coordination product, a part of Huawei's SingleRAN Pro platform, to improve the user-perceived rate of mobile video services by 50 percent in weak coverage scenarios.

Huawei's LTE product Phoenix 13.1, and smartphones with a corresponding software version were used to test the function on Play's commercial LTE network. The technology will be commercialised in the near future.

During video playback, the transmit power of a mobile phone is much lower than that of a base station. Sometimes, the feedback data transmitted by a mobile phone may not reach the base station in time, which slows video stream transmission or causes video playback interruptions. Play and Huawei's coordination on both the RAN and terminal sides lowers the required uplink signal strength and increases the video playback success rate and playback rate.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4245
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 15:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez dt » 24 kwi 2018, o 21:51

@adziu82 jak to Play i dwie anteny na sektor to pewnie wszystko poza L2600. Te 6 km trochę daleko ale może nie będzie źle. Play lubi siać na maksa.
dt
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 367
Dołączył(a): 16 mar 2007, o 00:05
Lokalizacja: Aleksandrów
Pochwały: 1
Model telefonu: SGS 8
Sieć: Plus

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez adziu82 » 24 kwi 2018, o 22:09

dt napisał(a):@adziu82 jak to Play i dwie anteny na sektor to pewnie wszystko poza L2600. Te 6 km trochę daleko ale może nie będzie źle. Play lubi siać na maksa.
Tak, oczywiście to Play.
Z 6 km na antenach kierunkowych ATK-10 pod L800 łapie dobry sygnał L1800 i około 40 Mb/s ( Orange ) czy dzień, czy to noc.
Może uda się L2100 złapać.


Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka
RawStyle
adziu82
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 447
Dołączył(a): 30 mar 2016, o 11:51
Model telefonu: Lenovo p2, Sony Z
Sieć: Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez dt » 24 kwi 2018, o 22:14

Jak masz anteny to ok. Bardziej myślałem o telefonie.
dt
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 367
Dołączył(a): 16 mar 2007, o 00:05
Lokalizacja: Aleksandrów
Pochwały: 1
Model telefonu: SGS 8
Sieć: Plus

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcinek243 » 24 kwi 2018, o 22:37

dt napisał(a):@adziu82 jak to Play i dwie anteny na sektor to pewnie wszystko poza L2600. Te 6 km trochę daleko ale może nie będzie źle. Play lubi siać na maksa.

A u mnie na jednej antenie caluśki możliwy komplet więc 1% szans zawsze jest :wink:
marcinek243
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1452
Dołączył(a): 1 kwi 2012, o 20:33
Lokalizacja: Nowa Sól
Pochwały: 9
Model telefonu: Galaxy s7
Sieć: Duzo tego ale glowny to Play

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez adziu82 » 24 kwi 2018, o 22:40

dt napisał(a):Jak masz anteny to ok. Bardziej myślałem o telefonie.
No tak, na telefonie Lenovo p2 z kartą Orange, przy letniej pięknej słonecznej pogodzie, albo mroźnej bezchmurnej nocy, uda się złapać L1800 ale telefon w kilku miejscach tylko łapie to.
Wezmę w rękę i B20 pojawia się.

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka
RawStyle
adziu82
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 447
Dołączył(a): 30 mar 2016, o 11:51
Model telefonu: Lenovo p2, Sony Z
Sieć: Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez dt » 24 kwi 2018, o 23:08

A u mnie na jednej antenie caluśki możliwy komplet

No popatrz to po co stosują zestawy 2 albo 3 anteny na sektor jak da się na jednej :mrgreen:
dt
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 367
Dołączył(a): 16 mar 2007, o 00:05
Lokalizacja: Aleksandrów
Pochwały: 1
Model telefonu: SGS 8
Sieć: Plus

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcinek243 » 24 kwi 2018, o 23:20

Chyba że z każdego sektora inne pasmo ale to raczej mało prawdopodobne.
Od czasów gołego u2100+G900 na początku istnienia playa wizulanie nic się nie zmieniło. Co to za czary?
https://www.google.pl/maps/@51.8088055, ... 312!8i6656
marcinek243
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1452
Dołączył(a): 1 kwi 2012, o 20:33
Lokalizacja: Nowa Sól
Pochwały: 9
Model telefonu: Galaxy s7
Sieć: Duzo tego ale glowny to Play

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez dt » 24 kwi 2018, o 23:27

To co tam masz dostępne? Może to z innej stacji odbierasz...
dt
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 367
Dołączył(a): 16 mar 2007, o 00:05
Lokalizacja: Aleksandrów
Pochwały: 1
Model telefonu: SGS 8
Sieć: Plus

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcinek243 » 24 kwi 2018, o 23:31

L800 1800 2100 2600 U2100 U900 G1800 i nawet g900 z jednego sektora. W piwnicy 100m od owego btsa raczej marne szanse by odbierał jakikolwiek inny. Aczkolwiek różnica między 2100 a 2600 kolosalna. -120dBm a -100 w owej piwnicy. Może to właśnie skutki wpakowania tego do jednej anteny?
marcinek243
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1452
Dołączył(a): 1 kwi 2012, o 20:33
Lokalizacja: Nowa Sól
Pochwały: 9
Model telefonu: Galaxy s7
Sieć: Duzo tego ale glowny to Play

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez dt » 24 kwi 2018, o 23:50

To nie może być jedna antena na cały zestaw. Cuda Panie cuda. Daleko do innej stacji?
dt
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 367
Dołączył(a): 16 mar 2007, o 00:05
Lokalizacja: Aleksandrów
Pochwały: 1
Model telefonu: SGS 8
Sieć: Plus

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcinek243 » 24 kwi 2018, o 23:57

Pozostałe 3 tworzą okrąg o promieniu kilometra. Przed odpaleniem l2600 po wymuszeniu 2600 na zewnątrz z ledwością logowało do innego bts-a. Co ciekawe pomiędzy dodaniem 2100 a 2600 pod anteną wisiał sobie luźno kabelek. Pojawiło się 2600 to i kabelek przyłączyli :wink:.

Edit: Być może to u mnie wisi. Układ złącz na dole niemalże identyczny!
https://fccid.io/ANATEL/01922-15-03257/ ... 00C02B/PDF
Co ciekawe netmonster wskazuje na mimo 4x4 dla L2600 lecz ze względu na terminal cat4 pokazuje to jako 4x2. pdf mówi że 1x (690 - 960) i 2 x (1710 - 2690) więc może i prawda
marcinek243
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1452
Dołączył(a): 1 kwi 2012, o 20:33
Lokalizacja: Nowa Sól
Pochwały: 9
Model telefonu: Galaxy s7
Sieć: Duzo tego ale glowny to Play

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości