Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez marcin19883 » 21 kwi 2018, o 16:58

kozien70 napisał(a):Zarządzania ruchem ze względu na obciążenie pasm w N! póki co brak.

To by wyjaśniało siedzenie na obciążonym wolnym lte1800, zamiast szybszym lte800 :( W Playu zarządzanie działa, bo przerzuca między bandami aktywnie :? może gdy Orange będzie mieć swoje pasmo, to naprawi???
marcin19883
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 905
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 12:41
Lokalizacja: Pomorze
Sieć: PLAY, ORANGE, PLUS, T-MOBILE

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez harys » 21 kwi 2018, o 17:27

Żeby coś naprawić to najpierw musi się coś popsuć, a w Orange nigdy tego nie było. Właściwie to tylko Play to ma
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1474
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 17:43

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez marcin19883 » 22 kwi 2018, o 00:07

harys napisał(a):Żeby coś naprawić to najpierw musi się coś popsuć, a w Orange nigdy tego nie było. Właściwie to tylko Play to ma
Szkoda, bo Orange mi się bardzo podoba. Ma najwięcej neta przy pakietach no limit za 25zł, które można sumować.
marcin19883
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 905
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 12:41
Lokalizacja: Pomorze
Sieć: PLAY, ORANGE, PLUS, T-MOBILE

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 22 kwi 2018, o 09:27

lordbyd napisał(a):W Orange/nju HO podczas aktywnej transmisji działa (raz wcześniej raz troszkę później ale jednak

Dzięki za info. Czyli jednak na N(SN) też to działa. Za jakiś może będę wybierał się na daleką północ to sprawdzę jak to działa. Co lepsze będę zaraz dysponował kartami Orange i TMobile także będzie możliwość porównania dla obu opów.

tomi81 napisał(a):W dniu dzisiejszym objechałem dużą część Puszczy Augustowskiej. Poniżej garść spostrzeżeń

tomi81 napisał(a):@ST - dzięki za info. Może dzięki projektowi „harmonizacja” magenta zainteresuje się także ściana wschodnią (słynne U900 na nośnej 3087 tylko dla Orange) i coś zacznie się tez w tym temacie dziać...Zostaje czekać na rozpoczęcie separacji z U900 na tym terenie i weryfikacja.

To jest niesamowite. Jak czytam o tym jak działa/ nie działa N! na północnym-wschodzie naszego kraju. Jest to ogromny kontrast do moich obserwacji, który pokazuje jak sieci mogą nierówno działać w skali kraju. Moje obserwacje są głownie z Mazowsza ale przecież człowiek często podróżuje i nie odnotowałem takich braków i sytuacji z 2G. Z ręką na sercu - nie pamiętam kiedy ostatni raz widziałem 2G w N! Oprócz terenu 500m od granicy z Ukrainą :-)
Zresztą Tomi robisz trasy z Białego do Katowic i widzisz jak te sieci działają na południe od Ciebie.

Piszesz o ścianie wschodniej. Zrobiłem wczoraj trasę Warszawa - Kazimierz Dolny przez Górę Kalwarię, Ryki, Żyrzyn, Puławy. LTE przez 99% trasy. Streaming włączony i brak zacięć. Problem z zasięgiem w ogóle to okolice Brześce-Wólka Dworska między Konstancinem-Jeziorną a Górą Kalwarią (byłoby bardzo pożądane dogadanie się z Plusem i dowieszka do masztu w Brześcach). Jeżeli czasem wylądujemy w LTE to raczej przez błędny konfig, HO a nie przez brak zasięgu. Puławy ze stacjami L800/1800/2600. A w Kazimierzu i okolicy dodali na wielu stacjach L800 (min 5 stacji) co wreszcie zapewniło fajny zasięg.
Wcześniej robiłem trasę (x2) pod samą granicę z Ukrainą. Problemy a konkretnie brak U900 i L800 pojawia się około 15-20km od granicy. Natomiast do tego obszaru wszystko działa normalnie. LTE na znakomitej większości terenów i czasem 3G.

N! ma problem z zarządzaniem pasmami na Twoim rejonie bo:
- jest problem z N(SN)?
- zarządza tym obszarem ktoś kto tego nie ogarnia (?)

Powyższe jednak nie tłumaczą np: braku mocniejszych inwestycji w 800/2600 w Białymstoku. Chociaż TMPL chyba odpala a Orange się ociąga*

Czy ktoś może podesłać do kogoś w N! -> na stacji Orange:
Stara Dąbia (Lubelski, pow. rycki) Dz. nr 143, ID: 86291

pali się nonstop oświetlenie przeszkodowe. Przejeżdżałem tam przez ostatnie 1,5 miesiąca kilka razy i zawsze w dzień, w środku dnia przy świetnej widoczności palą się lampy na maszcie.

*z różnych przyczyn, o których już gdybaliśmy.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3396
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 19:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 22 kwi 2018, o 10:31

Mixiorek napisał(a):Jeżeli czasem wylądujemy w LTE to raczej przez błędny konfig, HO a nie przez brak zasięgu.

W LTE? :)
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4735
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 19:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez ssjdamian » 22 kwi 2018, o 10:51

@Mixiorek według moich informacji powrotu do LTE z aktywną transmisją w strefie NSN jednak nie ma, wykluczam, aby telefon był popsuty. Testowane na Moto G4 Plus, Lumii 640 i Huawei P9 Lite. Być może w strefie NSN są podstrefy, gdzie faktycznie to działa. Sprawdzane w pow. działdowskim Warmińsko-Mazurskie.
ssjdamian
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 218
Dołączył(a): 10 mar 2016, o 14:24
Model telefonu: Moto G4 Plus
Sieć: Nju mobile Orange

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 22 kwi 2018, o 11:20

U mnie też przenoszenie transmisji pojawiło się wcześniej niż w reszcie strefy Huawei. Być może u @lordbyd są testy.
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4735
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 19:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 22 kwi 2018, o 13:40

p2225 napisał(a):W LTE? :)

Czy gie :P

ssjdamian napisał(a):@Mixiorek według moich informacji powrotu do LTE z aktywną transmisją w strefie NSN jednak nie ma, wykluczam, aby telefon był popsuty. Testowane na Moto G4 Plus, Lumii 640 i Huawei P9 Lite. Być może w strefie NSN są podstrefy, gdzie faktycznie to działa. Sprawdzane w pow. działdowskim Warmińsko-Mazurskie.

To tym bardziej czekam aż będę miał okazję to sprawdzić osobiście.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3396
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 19:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez ST » 22 kwi 2018, o 14:03

Mixiorek napisał(a):Dzięki za info. Czyli jednak na N(SN) też to działa.

W kwestii formalnej: jeśli już z nawiasami, to raczej N(S)N - bo pełna obecna nazwa to Nokia Networks... :-D
ST
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 263
Dołączył(a): 6 lip 2007, o 17:34

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 22 kwi 2018, o 16:51

Mixiorek napisał(a):Kolejne odpalanie L2600:
Warszawa - Wilanów, al. Rzeczypospolitej 14 (CH Alto Wilanów)

W btsearch jest mowa o pikokomórce. Chyba są również instalacje na dachu bo złapałem to pasmo na Wiertnicznej/ Przyczółkowej z CLID 37.


@Mixiorek - brawo za czujność! Byłem tam dziś, w lokalizacji oprócz instalacji wewnętrznej w CH Alto są jednak instalacje na zewnątrz budynku (widać dobrze ukryte ;) ). Stacja świeci kompletem dla obydwu operatorów: 2G/U900/U2100/L800/L1800/L2600
Ta lokalizacja to dobra decyzja Orange, brakowało tam ewidentnie stacji.


Przy okazji spostrzeżenie z dziś: w Warszawie zaczyna pojawiać się 256QAM na stacjach N!.
Póki co trochę nieśmiało i kulawo: robiłem pomiar dosłownie przed stacją (Ursynów, Nowoursynowska 161L), 8ka pojawiła się na sekundę/dwie i tylko w DL MCS1. Zachowanie identyczne dla obydwu opów.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4216
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 15:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez piotrzet » 22 kwi 2018, o 16:53

Czy ktoś w ogóle sprawdził działanie 256QAM na innych telefonach niż Samsung?
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1874
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 11:43
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 22 kwi 2018, o 17:12

@piotrzet ja sprawdzałem na LG G6 (soft Orange). Działa zarówno w Orange jak i w T-Mobile.

Tak się zastanawiam czy jest możliwa agregacja pasm o różnych modulacjach? Wiadomo, że w LTE2600 z QAM256 jest najtrudniej i czy w sytuacji gdy to pasmo będzie miało modulację QAM64 to pozostałe mogą mieć QAM256?
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4735
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 19:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez 0kti » 22 kwi 2018, o 17:19

piotrzet napisał(a):Czy ktoś w ogóle sprawdził działanie 256QAM na innych telefonach niż Samsung?
Na Xiaomi też działa

Tapatalk - Xiaomi MI6
0kti
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 109
Dołączył(a): 18 lis 2007, o 14:16
Lokalizacja: PL
Pochwały: 2
Model telefonu: Xiaomi Redmi Note 4 MTK
Sieć: Virgin Mobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez tomi81 » 22 kwi 2018, o 17:27

Objazd ściany wschodniej - ciąg dalszy ;)

1. W konfiguracji sieci brak zmian.
2. Trasa Białystok - przejście graniczne Bobrowniki - na odcinku Białystok - Sofipol (km za Sofipolem) - standard N! zachowany - jedziemy cały czas w LTE800 (miejscami na "logo", mimo to cały czas na LTE, rozmowa w VoLTE bez spadku do 3G). Po minięciu Sofipola zaczynamy powtórkę z rozrywki (mix 2G z U2100, z dodatkiem Orangowego U900). Do Gródka dojeżdżamy w 2G, w samym Gródku ok 1 km od stacji T-Mobile łapiemy U2100. Do końca 1 kwartału miało tam być odpalone L1800 - śladu brak (zarówno na kartach Orange jak i TMobile). Weryfikacja anten - nic nowego nie doszło. Wyjeżdżamy z Gródka, spadamy do 2G. Kilka km dalej łapiemy U2100 ze stacji Wierobie, 3 km dalej w stronę Bobrownik jesteśmy już na U900 (Orange) lub 2G (T-Mobile). Dalsze 2 km i w Orange także spadamy do 2G. W Bobrownikach stacja T-Mobile to okaz do muzeum - anteny tak żółte, że pamiętają początki sieci...Wg info z T-Mobile w 1 kwartale miało tam dojść L2600 (nie wiem czemu nie L1800 skoro i tak jest taki problem z propagacją i zasięgiem - chyba, że ma to pokryć wyłącznie samo przejście graniczne to ok, tyle, że na drodze dojazdowej do przejścia dalej pozostajemy w 2G...).
2. Dalsza trasa to żwirowa droga wzdłuż granicy (Bobrowniki - Jałówka). Tu mamy 2G only i to mocne 2G (na karcie Orange bez spadku do białoruskiego roamingu, karta T-Mobile raz to zaliczyła). Mniej więcej 2/3 trasy jest pokryta ze stacji T-Mobile w Jałówce (swoją drogą dobrze świecąca lokalizacja). Jesteśmy w Jałówce (oczywiście w 2G) - weryfikacja stacji na miejscu - widać dowieszoną, nową antenę (nie jest podobna do stosowanych obecnie Huawei), jeszcze nie podłączona. Tak jak w przypadku Bobrownik do końca 1 kwartału miało dojść L2600, jest jednak opóźnienie (widać jednak, że coś się w tej materii dzieje). Pytanie takie samo jak wyżej - czemu tylko 2600, bez L1800 (chyba, że znowu chodzi o sam zasięg tylko w tej wiosce na obszarze 1-2 km, bez zainteresowania dalszą drogą). Do tego L2600 przydałoby się choć U2100 dla lepszej jakości rozmów...
3. Dalsza trasa z Jałówki do Bondar - po drodze 2G rulezz przeplatane strzępkami U2100 ze stacji Nowosady (maszt Orange) w przypadku T-Mobile, oraz ciutkę dłuższe przebywanie terminala w 3G (dzięki U900 Orange także z tek staacji) dla karty Orange (jednak też bez rewelacji). Weryfikacja działania U900 z Nowosad dała ok 16 Mbps down i 3,5 up. W samych Bondarach stacja Orange także pamięta daaaawne czasy serwując, w całej okolicy, wysepki U2100 w morzu 2G. Lecimy dalej - z Bondar do Narewki, z przystankiem w Tarnopolu. Do samego Tarnopola mamy tylko 2G, w Tarnopolu, na maszcie T-Mobile widać także dowieszoną, nową antenę (także nie podpiętą). Sytuacja jak wcześniej - w 1 kwartale miało dostać L2600 (moje pytania nie zmieniają się, z naciskiem na to, że dookoła mamy same lasy - zbiornika Siemianówka nie liczę). W samym Tarnopolu łapiemy szczątki LTE1800 ze stacji Orange na wieży ciśnień w Siemianówce. Wracamy na drogę - podróż z Tarnopola do Narewki przypomina wcześniejsze - dużo 2G i wstawki U2100 (zarówno z Biernackiego Mostu, gdzie jest też L800...., oraz samej Narewki). L800 z tej stacji, w trybie auto, terminale pomijają, po wymuszeniu tylko LTE na drodze zasięg w tej technologii był na "logo" (Speedtest nie udany). W samej Narewce siedzimy już na U2100 z masztu T-Mobile (podejrzewam, że indoor tylko 2G). Sygnał L800 z Biernackiego Mostu kończy się wraz z tablicą Narewka. Odległość od stacji to ok 3 km - no comment. Na samej stacji T-Mobile miało być odpalone, a jakże, L2600, nie mniej dalej cisza.
4. Powrót z Narewki do Michałowa tą samą trasą, z tą różnicą, iż od okolic Juszkowego Grodu łapiemy już L800 z Michałowa (pasmo dostępne dla obu opków), zaś w samym Michałowie dochodzi także L1800 (T-Mobile także już z niego korzysta - choć wcześniej działało tylko dla Orange). Powrót przez Żednię bez sensacji - za Michałowem tracimy L800 i spadamy do U900 (jednak już jest), w Żedni U2100, dalej U900, nastepnie L800 i tak już do Białegostoku.

Użyteczność sieci na opisanym terenie (po minięciu "Strefy Komfortu" z LTE/U900 :-) ) na dość niskim poziomie (chyba, że komuś wystarczy samo 2G..., gdyż ciągłe rzucanie pomiędzy 2G i szczątkami U2100 dobrze drenuje baterię....).

@Mixiorek - podróże po Polsce faktycznie pokazują, iż sieć N! działa bardzo różnie. Pomijając braki z H/O 3G - LTE, brak agregacji kiedy podstawowe pasmo to LTE1800 w strefie N(S)N oraz odpalanie nowych pasm na stacjach T-Mobile przez Orange, na obszarze od linii ok 15 km na wschód od Białegostoku i dalej na zachód to zupełnie inne doznanie i komfort korzystania, aniżeli przygody na wschód od tej linii. Od momentu wjechania do strefy HUA jest jeszcze lepiej. Po kilku dniach spędzonych na tych terenach z kartami N! oraz Plusa, wiem, że gdybym bywał tam częściej karty O i T poszłyby do kosza. Korzystania z tych sieci, na tym obszarze, nie życzę nikomu (chyba, że tylko do rozmów dla terminala z 2G only). Kwestia sprzętu - N(S)N - to raczej odrzucam (Plus także działa tu na N(S)N) i jakość jest zupełnie inna) - stawiam, że przyczyna jest dość prozaiczna - $$$$ (T-Mobile kiedyś potwierdziło, iż te tereny ich nie interesują, Orange coś tam robiło/robi, jednak też bez specjalnego entuzjazmu - ot, żeby coś tam było). Jakość konfiguracji także dobrze nie świadczy o osobach odpowiedzialnych za te tereny - tak kuriozalnego zasięgu LTE800 nie można zrzucić tylko na sprzęt (choć na mapie zasięgu wygląda ślicznie - farba rozlana na całego). Ktoś może zacząć to tłumaczyć bliskością granicy wschodniej - jeżeli są problemy/brak możliwości stosowania pasm zasięgowych jest to miejsce do stosowania wyższych pasm, co dobrze pokazują działania zarówno Plusa jak i Play na całej ścianie wschodniej. Tyle, że w ich przypadku świeci to jednak sporo lepiej...
Ostatnio edytowano 22 kwi 2018, o 18:19 przez tomi81, łącznie edytowano 1 raz
tomi81
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 591
Dołączył(a): 14 lip 2006, o 06:33
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Iphone 7 Plus, Samsung S7 EDGE, LG Spirit LTE
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez harys » 22 kwi 2018, o 18:16

ST napisał(a):
Mixiorek napisał(a):Dzięki za info. Czyli jednak na N(SN) też to działa.

W kwestii formalnej: jeśli już z nawiasami, to raczej N(S)N - bo pełna obecna nazwa to Nokia Networks... :-D
NN to nazwa koncernu, w Polsce działalność prowadzi jej spółka zależna-NSN
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1474
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 17:43

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 22 gości