W wątku o Networks opisałem wrażenia z podróży po Puszczy Augustowskiej, poniżej kilka uwag po przejeździe na tym samym terenie z kartą Plusa:
1. Na całej trasie ani razu nie miałem spadku do 2G - jeżeli brakowało LTE, terminal podróżował w U900.
2. W Płasce stacja jeszcze nie była modernizowana do LTE, przez co mamy obecnie tylko zasięg w U900 (w trybie automatycznym). Po wymuszeniu LTE łapiemy sygnał LTE800 z Serskiego Lasu na poziomie -110 dBm, co pozwala na transfer wynoszący ok 5Mbps w downloadzie. Jadąc do Macharki i Serskiego Lasu (tryb auto) jesteśmy obsługiwani przez U900 z Płaski, po czy w połowie drogi terminal przegotowuje się do L800, zaś kilka km przed Serskim Lasem do L1800. Test w pobliżu stacji w Serskim Lesie dał wynik bliski 100 Mbps (bez agregacji, samo L1800).
3. Dalszy dojazd do Frącek odbywa się w zasięgu LTE - we Frąckach poza L1800 odpalono także L900 (stacja wcześniej L800 nie miała).
4. Podróż od Serskiego Lasu do Bryzgla, na odcinku Macharka - Danowskie odbywa się na bardzo słabym zasięgu U900 z Serskiego Lasu (sygnał pozwolił jednak na rozmowę glosowa, bez spadku do 2G). Tuż przed wjazdem do miejscowości Danowskie terminal loguje się, na poziomie ok -115 dBm do L900 z Bryzgla (pasmo już działa - kolejna stacja wcześniej bez L800), a w połowie drogi z Danowskich do Bryzgla terminal automatycznie przegotowuje się do L1800, także z Bryzgla. Jadąc dalej, przez Płociczno Tartak, terminal przechodzi do U900 ze stacji w w/w miejscowości, zaś dostęp do LTE odzyskuje tuż przed wjazdem na trasę S61.
5. Powrót do Augustowa trasą S61 - w miejscowości Raczki trafiłem na uruchomienie pasma L900 - obecnie stacja serwuje L800, L900 oraz L1800, przy czym agregacja działa w konfiguracji L900+L1800 (wg moich informacji na stacjach, które posiadają L800 i maja dokładane L900 ma być ustawiana agregacja tylko w konfiguracji L900+L1800, L800 ma być z niej usuwany). W miejscowości Janówka L1800 już także swieci, dzięki czemu dobrze doświetla ten odcinek drogi.
6. Podsumowanie - w obecnej chwili Plus zapewnia dużo większy komfort korzystania z sieci na omawianym obszarze (jeszcze bez części modernizacji, w tym w Płasce) aniżeli Networks!. Jeżeli stacja na ul. Turystycznej w Augustowie, w Płasce oraz w Płocicznie Tartak zostaną rozbudowane o L900 zasięg LTE (choćby na bardzo słabym poziomie) powinien być zapewniony na całej przebytej przeze mnie trasie. Gdyby Plus wybudował kilka nowych stacji (dowiesił się do masztów Orange w Przewięzi i Żarnowie oraz TMobile w Danowskich i Józefowie) na tym terenie pozostawiłby Networks! daaaaleko w tyle (zwłaszcza pod względem zasięgu i dostępu do technologii na stacjach). A Tak jest „tylko” dobrze