Telekomunikacja jak na dłoni






Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kozien70 » 17 kwi 2018, o 22:49

marcin19883 napisał(a):PLAY to chyba nie robi światłowodów.


Tak, Play nie robi światłowodów. Robi je np. fabryka Fibrain-a. https://fibrain.pl/
Play tylko wykorzystuje łącza światłowodowe w swoich stacjach bazowych.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4217
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 15:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez ja.michal » 17 kwi 2018, o 22:51

bed napisał(a):Pozwolenie na radiolinię może się dopiero pojawić,

Może już jest. Pozwolenie na stację pojawiło się w marcowym wykazie UKE, a było wydane w lutym.

marcin19883 napisał(a): PLAY to chyba nie robi światłowodów. Zawsze wszędzie rafiolinie 1.2Gbps? :D

Jeszcze jakieś 2-3 lata temu była zasada: stacja-hub ze światłowodem i od niej światłowodem maksymalnie dwie stacje połączone szeregowo radiolinią.
Czyli światło<>stacja-hub<>radiolinia<>stacja<>radiolinia<>stacja. Oczywiście od jednej stacji może iść kilka radiolinii (promieniście, stacja-hub w środku).
Nie wiem jak teraz to wygląda.
ja.michal
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2307
Dołączył(a): 24 gru 2010, o 23:10
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 21

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcinek243 » 18 kwi 2018, o 23:14

Za to w Nowej Soli ze stacji światłowodowej odchodzą 2x1gbit i dzielą dalej aż na 11 :!: bts-ów
marcinek243
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1451
Dołączył(a): 1 kwi 2012, o 20:33
Lokalizacja: Nowa Sól
Pochwały: 9
Model telefonu: Galaxy s7
Sieć: Duzo tego ale glowny to Play

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcin19883 » 19 kwi 2018, o 00:52

Skąd macie spis btsów z światłowodami? :-)
marcin19883
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 907
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 12:41
Lokalizacja: Pomorze
Sieć: PLAY, ORANGE, PLUS, T-MOBILE

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Mixiorek » 19 kwi 2018, o 07:36

Małe podsumowanie sytuacji inwestycyjnej Play na terenie gminy Konstancin-Jeziorna:
- pozwolenie na stacji Orange w Chylicach. Póki co brak prac w terenie
- pozwolenie na stacji Plusa w Bielawie. Póki co brak prac w terenie
- Cieciszew. Wniosek o budowę wieży MONOBOT złożony 30.01. Póki co zero zmian w statusie wniosku
- dowieszka do T-Mobile na Wierzbnowskiej chyba zakończona ale konfig jest mega dziwny. Muszę objechać okolicę i zobaczyć czy co się zmieniło
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3396
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 19:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez JanPet » 19 kwi 2018, o 08:29

Fajnie że w końcu coś będzie się działo.
JanPet
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 10
Dołączył(a): 15 mar 2018, o 12:49
Lokalizacja: Toruń
Model telefonu: Iphone 5s
Sieć: Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Mixiorek » 19 kwi 2018, o 08:36

Teraz zdałem sobie sprawę z małej nieścisłości. Chylice nie są na terenie gminy Konstancin-Jeziorna ;) ale stacja ją doświetla ze względu na to, że jest tuż obok.
Zobaczymy co Play uruchomi do końca tego i przeszłego roku na w tym rejonie.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3396
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 19:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Play się buduje.

Postprzez Hose » 19 kwi 2018, o 09:40

Generalnie nie mam dobrego zdania o sieci Play, w mojej okolicy miernota straszliwa, jednak w ciągu ostatnich dwóch dni zauważyłem jeden budowany fundament 2km od mojego domu i drugi jakieś 500m od mojej pracy. Sprawdziłem w BTSSEARCH i okazuje się że Play stawia tam swoje maszty, mają być od 2G do pełnego LTE. No cóż, możliwe że niebawem zmienię zdanie odnośnie usług tej firmy :-) Poczekamy, zobaczymy... Blisko Was też budują się?
Hose
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 11
Dołączył(a): 13 lis 2009, o 20:08
Lokalizacja: Poznań
Model telefonu: Samsung Galaxy SII
Sieć: Play

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez bed » 19 kwi 2018, o 10:09

U mnie zbudowali jeden dodatkowy maszt i chyba przymierzają się do drugiego, aby pokryć częściowo zasięgiem S8 przy Łodzi.
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1633
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 01:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcin19883 » 19 kwi 2018, o 10:46

Ja będę miał dwa maszty w odległościach 3km i 5km. Obecnie odbieram sygnał z 7km, który lepiej nadaje niż reszta opów.
marcin19883
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 907
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 12:41
Lokalizacja: Pomorze
Sieć: PLAY, ORANGE, PLUS, T-MOBILE

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez adziu82 » 19 kwi 2018, o 12:19

Przy granicy z DE okolice Żar będą dwa nadajniki.
Jeden już stoi gotowy, ale nie nadaje 8 km ode mnie.
Drugi 7 km ode mnie, w poniedziałek widziałem jak stawiali maszt do góry dźwigiem.
Podejrzewam, że już stoi. Anteny przykręcili jeszcze na dole.

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio edytowano 19 kwi 2018, o 21:15 przez Remington, łącznie edytowano 1 raz
Powód: zmieniłem kolor temu co rzeczywiście było mało po polsku
RawStyle
adziu82
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 447
Dołączył(a): 30 mar 2016, o 11:51
Model telefonu: Lenovo p2, Sony Z
Sieć: Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcin19883 » 19 kwi 2018, o 17:52

Ponawiam pytanie, skąd czerpiecie wiedzę o światłowodach? :(
marcin19883
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 907
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 12:41
Lokalizacja: Pomorze
Sieć: PLAY, ORANGE, PLUS, T-MOBILE

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez lordbyd » 19 kwi 2018, o 19:39

To znaczy jak dokładnie?!

Najpierw przyjeżdża wieża kratownicowa - najczęściej w dwóch elementach - na samochodach skrzyniowych często z dźwigiem wyładowczym (ciągniki siodłowe z naczepą i dźwigiem).
Części wieży wyładowuje się na grunt i opiera na kozłach. Wieża ta ma już doczepione anteny, moduły radiowe i część okablowania.
Zwykle następnego dnia przyjeżdża dźwig, który rozstawia stateczniki, podnosi ramię (czasem nawet przykręca się tzw. "bociana" aby wydłużyć ramię żurawia).
Najpierw stawia się dolną część wieży i przykręca do fundamentu.
Następnie żuraw podnosi górną część wieży, do której dolnych elementów przywiązuje się liny.
W tym czasie na przytwierdzoną do fundamentu dolną część wieży wchodzą monterzy, którzy chwytają liny wieży kratownicowej unoszonej przez ramię żurawia. Nakierowują otwory montażowe na siebie i skręcają dwa fragmenty wieży ze sobą.
Monterzy odwiązują liny i luzują zawiesie żurawia, który składa ramię i chowa stateczniki.
Dźwig odjeżdża a monterzy po zabezpieczeniu antykorozyjnym wszystkich połączeń kończą pracę.
W kolejnych dniach (przy dobrej pogodzie i małym wietrze) ekipa kompletuje okablowanie wieży.
Inni technicy montują zaś siłownie technologiczne u podstawy wieży.
Później pozostają jeszcze odbiory techniczne.
lordbyd
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 379
Dołączył(a): 9 lut 2017, o 14:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: Nokia 6310i, Huawei Y5 II
Sieć: nju, T-M, VM

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez ja.michal » 19 kwi 2018, o 21:35

Budowana wieża Playa, którą mam niedaleko.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tak w ogóle to coś długo czekają aż im ten beton zastygnie. :roll: :P

Ktoś się orientuje mniej więcej jakiej wysokości będzie ta stacja bazowa patrząc na zdjęcia tych elementów wieży?
Ostatnio edytowano 20 kwi 2018, o 20:52 przez ja.michal, łącznie edytowano 1 raz
ja.michal
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2307
Dołączył(a): 24 gru 2010, o 23:10
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 21

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Pawrzes » 19 kwi 2018, o 22:39

Ciekawe zdjęcia :-) Tutaj w Broku jednak wieża będzie składana na miejscu, prawdopodobnie 60m. Zdaje się bliżej (jak kiedyś dostanie pozwolenia) będziesz miał stację w miejscowości Kołodziąż :-)



marcin19883 napisał(a):skąd czerpiecie wiedzę o światłowodach?

http://www.btsmap.one.pl/uke/linie/
https://bip.uke.gov.pl/pozwolenia/pozwo ... ych,6.html
Jak stacja działa a nie ma radiolinii to jest podłączona do światłowodu (miejscami radiolinie są jako rezerwowe)
Pozdrawiam
Pawrzes
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 2327
Dołączył(a): 22 sie 2005, o 15:44
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 55
Model telefonu: Smartfony
Sieć: PLAY Orange VirginMobile Plus

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Morvius i 13 gości