Telekomunikacja jak na dłoni






Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez 3G » 16 mar 2018, o 20:17

Co chcesz spisywać? Zmienić tylko RNC i już.
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1860
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Yey » 16 mar 2018, o 20:42

Spacedust napisał(a):Co nie zmienia faktu, ale teraz trzeba to wszystko spisywać i potwierdzać. Już raz nam Plus taki numer zrobił, ale takie zmiany w PLAY naprawdę wkurzają. Po co się zmienia RNC czyżby wymiana sprzętu?

Tak to zwykle jest, że jak kończy się pojemność na RNC to stawia się nowe i przerzuca na nie stacje z jakiegoś obszaru. Normalna kolej rzeczy.
Yey
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 112
Dołączył(a): 1 paź 2014, o 23:21

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Spacedust » 16 mar 2018, o 22:08

Zmiana RNC powoduje zmianę długiego CID, krótki pozostaje taki sam. Dodatkowo trzeba wiedzieć która stacja ma nowe RNC, a która nie. Póki co skala tego wdrożenia jest znaczna, bo przejechałem cały Poznań i wszystkie mają nowe.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4128
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez matek451 » 16 mar 2018, o 22:21

Prośba do kolegi @Pawrzes o weryfikację eNB 8635 , któryś w Libiążu?
matek451
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 326
Dołączył(a): 4 paź 2014, o 17:26

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez 3G » 16 mar 2018, o 23:02

Spacedust napisał(a):Zmiana RNC powoduje zmianę długiego CID, krótki pozostaje taki sam.

Oczywista oczywistość :)

Spacedust napisał(a):Dodatkowo trzeba wiedzieć która stacja ma nowe RNC, a która nie. Póki co skala tego wdrożenia jest znaczna, bo przejechałem cały Poznań i wszystkie mają nowe.

Zgadza się, tylko że to wciąż skala nieporównywalna do zmiany wszystkich CID-ów w takim Poznaniu. Wtedy to byś się naspisywał ;)
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1860
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Spacedust » 17 mar 2018, o 00:10

A jakby były jeszcze np. losowe numery dla poszczególnych sektorów ? :) N! już tak robi na nowych obiektach.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4128
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Mixiorek » 17 mar 2018, o 19:30

Mixiorek napisał(a):Technicy wrócili na maszt. Co jest zrobione:
- zostały dodane anteny Play. Konkretnie jest jedna antena na sektor. Między dwoma galeriami TMobile
- są pociągnięte feedery
- na stojakach pojawiły się nowe RRU

Moim zdaniem to nie jest jeszcze koniec prac. Pogoda idzie ku temu, że będzie cieplej więc pewnie niedługo skończą .
Zdjęcia będą jak już skończą a ja będę zdrowy :P

Słowo się rzekło. Tak to wygląda. Anteny Play po środku:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

5 kompletów (po 3szt.) RRU na dole.
A to wyglądało jeszcze jakiś czas temu:
viewtopic.php?f=24&t=82629&p=976466&hilit=materia%C5%82+pogl%C4%85dowy#p976466

Czy jakiś dobry człowiek z kartą Play może sprawdzić przy okazji czy i jakie pasma zostały odpalone?
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3516
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez 3G » 17 mar 2018, o 19:56

Zainwestuj 5zł w starter :)
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1860
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Patryk7588 » 17 mar 2018, o 20:21

RRU na dole?
To strunostyropianowiec T-Mobile?
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3999
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Lokalizacja: Wielkopolska
Model telefonu: Samsung Galaxy S9
Sieć: Plus

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Mixiorek » 17 mar 2018, o 21:08

3G napisał(a):Zainwestuj 5zł w starter :)

Już zainwestowałem ostatnio 5zł w starter Plusa by dostarczyć nieco danych do btsearch. Nie chce mi się przekładać kart. To już nie te lata :mrgreen:

Patryk7588 napisał(a):RRU na dole?
To strunostyropianowiec T-Mobile?

RRU Play są jak widać na dole. Wyglądają na takie same lub bardzo podobne do tych, które stosuje ostatnio N!. Od anten idą feedery a u podstawy jak widać są jakieś dwa rodzaje konwerterów (konwertery + diplexery) i dalej kawałek kabla do RRU. T-Mobile/ N! ma RRU na górze i jak widać idą od nich cienkie kable.
Maszt TMPL, z kategorii które wolę dużo bardziej niż kratownice.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3516
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Mixiorek » 18 mar 2018, o 16:33

Jest pewna ciekawostka pokryciowa odnośnie tego masztu i terenu gminy Konstancin-Jeziorna. Byłem dzisiaj na spacerze w lasach chojnowskich i w przypadku LTE N! miałem zasięg z pasma 800 właśnie z masztu na ul. Wierzbnowskiej co jest dla mnie pewnym zaskoczeniem bo bliżej jest maszt w Borowinie, który też ma to pasmo. Również stacja na TMPL/N! na Środkowej ma L800 i jest bliżej. Ukształtowanie terenu oraz spore zalesienie musi robić swoje. Co jednocześnie oznacza, że dobrze byłoby sprawdzić zasięg Play 800 i 1800MHz z tego masztu (o ile już odpalili).
Chyba jednak kupię ten starter ;-)
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3516
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcin19883 » 20 mar 2018, o 23:59

Coś mi się z Playem dziś stało. Byłem w zasięgu Orange i to bardzo dobrym. Pomimo tego telefon nie wskoczył do Orange automatycznie i byłem bez zasięgu, bo Playa brak w tym miejscu. Po wybraniu ręcznie Orange, wskoczyło i max zasięg. Od tej chwili nie chce mi w roaming wchodzić z automatu nigdzie i musze ręcznie wchodzić lub mieć zasięg macierzysty PLAY. :( Mam tylko Orange jako roaming od kilku tygodni :(
marcin19883
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1149
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 13:41
Lokalizacja: Pomorze
Sieć: PLAY, ORANGE, PLUS, T-MOBILE

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez iphoneski » 21 mar 2018, o 00:27

Wyciągnij i włóż karte. Mi pomaga.
iphoneski
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 599
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcin19883 » 21 mar 2018, o 00:39

iphoneski napisał(a):Wyciągnij i włóż karte. Mi pomaga.


Ooo to już tak miałeś, że do roamingu nie chce logować? :-) Mi nie pomaga reset telefonu ani wyjęcie simki. Karta Orange chodzi dobrze. Widocznie to jakiś problem konfiguracyjny lub mi coś się zawiesiło na koncie. :(
marcin19883
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1149
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 13:41
Lokalizacja: Pomorze
Sieć: PLAY, ORANGE, PLUS, T-MOBILE

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez iphoneski » 21 mar 2018, o 00:59

Nie z roamingiem, ale smsy od wysłania szły pół minuty i więcej. Wyjęcie karty załatwiło problem.
iphoneski
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 599
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Baluu, michcio123 i 12 gości