Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez piotrzet » 13 lut 2018, o 15:32

Potwierdzam awarię we Wrocławiu. Co dziwne akurat moi znajomi którzy mieli w T-Mobile mieli różne problemy ja np w ogóle nie mogłem dzwonić nawet przez VoLTE a net normalnie działał innym w ogóle nic a jeszcze innym tylko nie działał internet.
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1934
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 13 lut 2018, o 16:15

Ostatnio publikowałem tylko zdjęcia stacji modernizowanych, ale to już nudne się zrobiło ;-) Wszędzie tylko wymiana na dwa tribandy Hua, flaki z olejem ;-)

Dziś dla odmiany kilka ciekawszych "kwiatków".

Warszawa, ul. Brukselska
Stacja jednosektorowa, jednoantenowa, nadająca jedynie G900 i tylko dla Orange. Ciekawe po co ona jeszcze istnieje, skoro w odległości 150m przy Złoczowskiej jest pełnoprawna stacja N! z kompletem 2G/3G/LTE, a Bruskelska świeci w jej stronę. Ewidentnie jakaś zaszłość historyczna sprzed N!, ktoś ważny musiał mieszkać w którymś z "szeregowców" doświetlanych przez tę pojedynczą antenkę.
Obrazek

Warszawa, ul Bartłomieja
Kolejna stacja składająca się z jednego sektora i jednej małej anteny Kathrein, tym razem jednak nadająca zestaw 2G/U900/U2100/L1800 dla obydwu partnerów N!
Stoi na budynku Teltechu, kiedyś pewnie Teltech poprosił siostrzane Orange, by coś im tam postawili, bo komórki techników słaby zasięg miały ;-)
Obrazek

Warszawa, Wał Miedzeszyński 377
Tu jest ciekawie, bo to stacja i anteny Plusa, pod które podłączyło się Orange.
Są tu tribandy Kathrein, dwa bandy (niski i wysoki) wykorzystuje Plus na G/U900 i L1800 ze sprzętu NSN, zaś trzeci band (wysoki) wykorzystał Orange i poprzez kombinery nadaje z niego G1800 i U2100 dla obydwu partnerów N! ze swoich RRU Huawei.
N! korzysta tam tylko z dwóch sektorów, w trzecim jest sam Plus.
Ciekawe, czy na takiej stacji doczekamy się jakiejkolwiek modernizacji ze strony N! Np. uruchomienie L1800 i L2100...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4260
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez lordbyd » 13 lut 2018, o 20:04

@kozien70
Na zdjęciu stacji na ul. Brukselskiej, widać że do anteny podłączone są cztery porty. Za anteną jest zaś zamontowane TMA, co sugeruje że nadawano tu jeszcze U2100.
lordbyd
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 383
Dołączył(a): 9 lut 2017, o 15:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: Nokia 6310i, Huawei Y5 II
Sieć: nju, T-M, VM

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 13 lut 2018, o 21:13

Też zwróciłem na te cztery porty. To chyba nie TMA a zwykły kombiner, bo tam chyba leciało kiedyś (oprócz G900) U2100 razem z DCSem.
Tym bardziej nie rozumiem, po co zostawiono tę stacyjkę z samym G900.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4260
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Tomaszfraczek » 13 lut 2018, o 21:19

Hej :)

Mam nowe informacje odnośnie nadajników T-Mobile w Wadowicach z BOA. Będzie jeden nowy nadajnik jak się okazuje.

„Uprzejmie informuję, że w czwartym kwartale 2018 roku na nadajniku 54118( ul Młyńska ) zostanie dodana LTE 1800 i 2600 oraz na 54853 (ul Karmelicka) zostanie dodana LTE 1800.”

„Uprzejmie informuję, że nadajnik na ulicy Karmelickiej dopiero będzie stawiany w czwartym kwartale 2018 roku. W związku z tym na dzień dzisiejszy nie będzie mógł go Pan odnaleźć. Natomiast ma on być położony między ulicą Karmelicką i Aleją Matki Bożej Fatimskiej na wysokości skrzyżowania ulicy Karmelickiej ze Szpitalną. Niestety nie mamy dokładnego adresu, jedynie położenie na mapie. Współrzędne geograficzne to 19.492788;49.880559. ”

Co do pierwszej wiadomości: z tego co patrzyłem na BTSearch, to jest już na Ul. Młyńskiej LTE1800 (jeśli nie, to mnie wyprowadźcie z błędu proszę), więc chyba chodzi mu o dodanie LTE800 i LTE2600.
Tomaszfraczek
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 16
Dołączył(a): 19 sty 2018, o 10:59

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 13 lut 2018, o 23:06

tomi81 napisał(a):patrząc na stacje w Bukowinie (pozwolenia UKE), poza stacją na hotelu Rysy (na której jest także Plus), tuż obok powinna być stacja ul. Sportowa 21 (może maszt tymczasowy?), zaś na północ, na ul. Kościuszki 1 jest kolejna stacja N!. Jest także stacja na południe - Głodówka, co daje w sumie w okolicy 4 stacje N! (3 na pewno działające). Pytanie z czego wynika, aż takie obciążenie w Orange (czyżby pomagali roamingowi przyjaciele? :-)). Masz może już, możliwość, testowego porównania z T-Mobile? :)

Sportowa to okolice hotelu Bukovina i term. Nie ma tam moim zdaniem LTE, nie wiem czy to nie jest piko. Może to jeszcze sprawdzę. Ta okolica jest w wąskiej dolinie i obejmuje zasięgiem tylko nią. To góry ;-)
Z Kościuszki i Leśnej korzystam. Wieczorami jest padaka niemiłosierna. W zasadzie internet staje się nieużywalny. Tak wyglądają od godziny moje próby zrobienia testu:

Obrazek

:lol: DL wykonuje się i wynosi max 1Mbps a UL nic, zero.

W ciągu dnia tak to wygląda:

Obrazek

Ewidentnie cały czas brakuje mocy w DL. Nieco podobnie było na stacji Przy Bażantarni 10 w Warszawie. Dopiero dodanie 800 i 2600 załatwiło sprawę. Chyba jest tutaj sporo klientów Orange, T-Mobile oraz... Play :mrgreen:

P.s.
Obecnie siedzę na Plusie, który nie działa wieczorami o wiele lepiej ale DZIAŁA na tyle by mógł wysłać posta, wrzucić zdjęcia na Imgur.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3434
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 13 lut 2018, o 23:33

Ostatnio N! odpaliło LTE2600 na stacji na Szosie Kisielińskiej 18 w Zielonej Górze. W efekcie jest tam agregacja 3 pasm i chyba jest to pierwsza taka stacja w mieście. Ruch na sektorze od strony Podgórnej jest spory o czym świadczą poniższe speedtesty:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4775
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 13 lut 2018, o 23:51

tomi81 napisał(a):Masz może już, możliwość, testowego porównania z T-Mobile? :)

Sorry, że tak na raty.
Obecnie nie mam i nie wiem czy będę miał możliwość porównywania OPL do TMPL jeżeli nr priv zostawię w Plusie.
Jeszcze tydzień, dwa temu byłem za przenosinami do Nju ze względu na VoLTE, VoWiFi, aktywny HO w trakcie transmisji i kilka innych rzeczy ale wyniki testów w różnych częściach kraju mówią, że dobrze jest mieć chyba aktywację spoza N! skoro jedna jest w N!.
Chyba, że Plus mnie jeszcze czymś wkurzy. Póki co irytuje mnie, że czasem moja rozmowa trwa np: 4-5s a oczekiwanie na połączenie np: 8s a czasem 14s. Używając na co dzień VoLTE i VoWiFi standardy robią się inne... no chyba, że ktoś wykonuje jedno połączenie dziennie, to wtedy może to być pomijalne. Do tego w Plusie VoLTE póki co istnieje może na slajdach a VoWiFi idzie przez apkę co jak dla mnie jest słabe i nie do zaakceptowania przy tym co oferuje konkurencja. Nie ma lekko :-)

TMPL będę miał od maja.

Nadal nie jestem w stanie wykonać testu w apce speedtest.net w Orange :-( 3h padaki.

P.s.
Play wezmę pod uwagę za rok, dwa gdy rozbudują sieć. No i stworzą porządną ofertę dla dwóch simów bez terminala bo obecnie takiej nie mają. A podobno taki innowacyjny i fajny ten nasz operator #1 w Polsce :P
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3434
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez bed » 14 lut 2018, o 01:56

Jak często zdarza Wam się, że jakieś stacje przestają działać w okolicy w podobnych porach (u mnie po północy)? Ja dziś drugi lub trzeci raz trafiłem na sytuację, w której dwa niezależne od siebie nadajniki (różny operator, dosył również, zasilanie też jak najbardziej) spośród trzech przestały nadawać sygnał. Nie to, że mi to jakoś bardzo przeszkadza, jeśli jest robiony jakiś update lub upgrade, ale ciekawi mnie powód takiego stanu. Muszę baczniej poobserwować zachowanie sieci przez kilka dni o podobnej porze.

Speedtest przed momentem na jeden z wyłączonej stacji (jako jedyna posiada tylko jedno pasmo LTE (1800) - dwie pozostałe mają L800/1800(w kwietniu ma dojść 2600) i komplet); Rzgów, pl. 500-lecia:

Obrazek
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1640
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez klaudia123 » 14 lut 2018, o 11:50

bed napisał(a):Jak często zdarza Wam się, że jakieś stacje przestają działać w okolicy w podobnych porach (u mnie po północy)? Ja dziś drugi lub trzeci raz trafiłem na sytuację, w której dwa niezależne od siebie nadajniki (różny operator, dosył również, zasilanie też jak najbardziej) spośród trzech przestały nadawać sygnał


Po północy u mnie - codziennie - znika LTE800/2600 i czasami nawet DCS :-) Najwięcej kombinuje T, O czasami, Play całą dobę nadaje wszystko.
Jest to zwykła oszczędność - a Tobie Kliencie wpakujemy idiotyczną reklamę :) 4 nadajniki Nw! w promieniu 5km i tak codziennie, moc spada albo pasma wyłączają.
Nw! ma jakąś idiotyczną przypadłość oszczędzania na LTE800, jeśli nadajnik pod miastem go posiada - efekt max. 15-25Mb/s na L18 w budynku zapychasz się w UMTS.
klaudia123
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 81
Dołączył(a): 28 lis 2017, o 17:27
Lokalizacja: Krotoszyn

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez ja.michal » 14 lut 2018, o 19:59

Spacedust napisał(a):Operatorzy się nie przejmują utratą DC-HSPA+, bo większość klientów i tak tego nie zauważy.

U2100 już się nudzi skoro często hula po 30 Mbps.

kozien70 napisał(a): A na jakiej zasadzie Polkomtel korzysta z pasma Aero?

Na sprzedaży wolumenu ruchu. Aero2 jednak ma własną sieć.

kozien70 napisał(a): No dobrze, ale rezerwacja pasma jest na którą firmę, a która firma fizycznie go używa? :P

Polkomtel to taki Play dla Aero2 wg papierków.

Wulo napisał(a): Z tego co zauważyłem, to było rzadsze zagęszczenie nadajników niż w Polsce, jednak ani razu nie uświadczyłem problemu z zasięgiem.

Bardziej liberalne normy promieniowania niż w Polsce.

kozien70 napisał(a):Jest to lepsze, niż u nas, bo pozwala np. stawiać stacje wiejskie dalej od budynków mieszkalnych i nadal zapewniać dobry zasięg.

U nas w sumie również przydałby się podobne regulacje. Przez to co mamy nie można np. wieszać anten bezpośrednio na elewacji, a czasem byłoby to zasadne. Wypadłoby się przyjrzeć niektórym rozwiązaniom.

bed napisał(a):Jak często zdarza Wam się, że jakieś stacje przestają działać w okolicy w podobnych porach (u mnie po północy)?

T-Mobile stosował kiedyś taką praktykę, aby zmniejszać zużycie energii, w czasie małego obciążenia sieci, wyłączał pasma pojemnościowe. Widać pozostało do dziś.
ja.michal
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2309
Dołączył(a): 25 gru 2010, o 00:10
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 21

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 14 lut 2018, o 20:12

E tam nie można umieszczać anten na elewacji. Od ręki mogę wymienić stacje z antenami na ścianach. Umieszczałem tu zdjęcia takich. Już była o tym dyskusja: za siebie antena praktycznie nie promieniuje.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4260
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez bed » 14 lut 2018, o 22:23

Również znam sporo przykładów z Łodzi gdzie anteny są tak zamontowane.

Co do wyłączania stacji to obie stacje całkiem nie działały, zostały całkiem wyłączone dla abonentów na kilkanaście minut góra. Po tym czasie sytuacja wróciła do normy wraz z wszystkimi pasmami ;)
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1640
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez munio » 15 lut 2018, o 08:17

Ciekawe czy w przyszłości w N! będziemy mogli wykorzystać potencjał najnowszego modemu LTE Qualcomma do 2 Gbit/s
https://www.tabletowo.pl/2018/02/14/pre ... cyfikacja/
munio
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 135
Dołączył(a): 20 lis 2008, o 11:22
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 1

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 15 lut 2018, o 12:24

Spacedust napisał(a):http://gsm.poznan.pl/include/b-photo.php?idlok=Nagradowice-I

http://gsm.poznan.pl/include/b-photo.ph ... eszczewo-R


Rozumiem, że to jeszcze strefa Huawei?
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4260
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: bed, BUCiu, kozien70, Patryk7588, piechucki i 16 gości