Telekomunikacja jak na dłoni






Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez ja.michal » 20 sty 2018, o 18:44

kozien70 napisał(a):Przełączanie w idle owszem działa, ale nie o to pytał @ja.michal.

Dokładnie, aktywna transmisja.

kozien70 napisał(a):I to przechodzenie w Play nadal nie działa.

Czyli sprawa jasna. Dzięki! :)
ja.michal
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2307
Dołączył(a): 24 gru 2010, o 23:10
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 21

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez klaudia123 » 20 sty 2018, o 21:58

kaspeed napisał(a):Pewnie modernizacja będzie polegała na dorzuceniu 3-5sektorów?( to wogole realne??)


Plus robi 6 sektorowe LTE1800, a Play nie może? Zapewne PLAY da z każdego sektora wszystko - od taka sztuczka aby doraźnie zwiększyć pojemność.
klaudia123
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 81
Dołączył(a): 28 lis 2017, o 16:27
Lokalizacja: Krotoszyn

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kaspeed » 20 sty 2018, o 22:56

Czyli moga bez dowieszania anten machnac powiedzmy 3 pasma z 1 sektora ciekawa sprawa ale tu wspominano cos o dowieszaniu anten.Ja uwazam ze powinni jeszcze dodac kilka masztów.TYpowo pod pojemnosc
folx.com kod polecający:​68678939
1miesiac za darm​o aktywacja 9,99​ z tym kodem 1mi​esiac darmo.
kaspeed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3122
Dołączył(a): 9 cze 2012, o 16:49
Lokalizacja: Z domu
Pochwały: 11
Model telefonu: Huawei P8Lite
Sieć: Orange POP,Heyah

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez klaudia123 » 20 sty 2018, o 23:18

kaspeed napisał(a):Czyli moga bez dowieszania anten machnac powiedzmy 3 pasma z 1 sektora ciekawa sprawa ale tu wspominano cos o dowieszaniu anten.Ja uwazam ze powinni jeszcze dodac kilka masztów.TYpowo pod pojemnosc


z każdego sektora możesz puścić wszystko co masz, technologie pasma..
robiąc z 3 sektorów, staję 6 sektorową - szybciej/prościej jest droga formalna, stacja % więcej obsłuży, ideałem jest kolejna stacja i skręcenie mocy obu + z każdej wszystko co masz....

choć Nw! potrafi miec 4-5 stacji i mieć tak skopane konfiguracje iż play z 2 ma szybszy net :) zależy od lokalnych uwarunkowań
klaudia123
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 81
Dołączył(a): 28 lis 2017, o 16:27
Lokalizacja: Krotoszyn

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcinek243 » 22 sty 2018, o 20:02

MIMO 4x4 na 2600 pomimo jednej anteny/sektor? :shock:
Obrazek
Obrazek
marcinek243
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1452
Dołączył(a): 1 kwi 2012, o 20:33
Lokalizacja: Nowa Sól
Pochwały: 9
Model telefonu: Galaxy s7
Sieć: Duzo tego ale glowny to Play

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kozien70 » 22 sty 2018, o 20:29

Nie potrzeba więcej, niż jednej anteny na sektor, by mieć MIMO 4x4. Wystarczy, że antena będzie miała 2x dany band, w tym przypadku 2600 i będzie odpowiednio podłączona do odpowiedniego RRU.
Jednak tego typu programom nie ufaj, potrafią podawać bzdury w takich tematach.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4238
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 15:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez p2225 » 25 sty 2018, o 10:45

p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4762
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 19:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez piotrzet » 25 sty 2018, o 10:56

Wczoraj wieczorem tak samo były problemy w różnych lokalizacjach a to z internetem albo połączeniami na fb były posty i downdetector też
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1902
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 11:43
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez iphoneski » 25 sty 2018, o 11:30

Bydgoszcz działa :)
Wczoraj też było ok. Ostatni problem jakoś na wiosnę miałem, gdy zniknęło lte na jakieś 15 minut i cały ruch szedł w 3g.
iphoneski
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 420
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 17:37

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez piotrzet » 25 sty 2018, o 11:37

Widać znowu ten sam problem co wczoraj wieczorem. Lokalizacje m.in Warszawa, Katowice, Kraków, Leszno widać awaria ogólnopolska ale nie u wszystkich jednym działa innym nie
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1902
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 11:43
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Pijo » 25 sty 2018, o 15:51

Newsy z podlaskiego : Lte2100 zostało rozszerzone do 10 MHz w Wysokiem Mazowieckiem .

Obrazek
Pijo
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1225
Dołączył(a): 8 sty 2008, o 20:48
Lokalizacja: Mazowsze
Pochwały: 49
Sieć: RBM abo, iPlus, nju internetowy

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Pabloz » 25 sty 2018, o 17:02

@Pijo co to za aplikacja?
Lista telefonów z obsługą WiFi Calling (VoWiFi) i VoLTE w Polsce: http://wificalling-volte.pl/
Pabloz
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
Avatar użytkownika
 
Posty: 83
Dołączył(a): 27 lip 2017, o 17:08
Model telefonu: Sony Xperia XZ
Sieć: Play

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Pijo » 25 sty 2018, o 17:09

Network Signal guru - działa tylko na Snapdragonach i wymaga roota.
Pijo
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1225
Dołączył(a): 8 sty 2008, o 20:48
Lokalizacja: Mazowsze
Pochwały: 49
Sieć: RBM abo, iPlus, nju internetowy

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Pabloz » 25 sty 2018, o 20:19

@Pijo dzięki. Ten root boli, chociaż widząc możliwości tej aplikacji na screenach to mogłem się tego spodziewać :/
Lista telefonów z obsługą WiFi Calling (VoWiFi) i VoLTE w Polsce: http://wificalling-volte.pl/
Pabloz
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
Avatar użytkownika
 
Posty: 83
Dołączył(a): 27 lip 2017, o 17:08
Model telefonu: Sony Xperia XZ
Sieć: Play

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Flash999 » 25 sty 2018, o 20:44

@Pijo
W Łomży również 10 MHz, w podobnym czasie zauważyliśmy zmianę ;)
Obrazek

Zmiana na plus, w godzinach szczytu sporo lepiej działa sieć, zauważyłem że podczas transmisji siedzi w L2100 lub L2600 (jeśli jest dobrej jakości, ale w moim przypadku tylko czasami, bo najbliższa stacja nie ma tego pasma).
Flash999
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1508
Dołączył(a): 13 sie 2012, o 13:59
Lokalizacja: Lipsk | Łomża
Pochwały: 48

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości