Telekomunikacja jak na dłoni






Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Młody.. » 19 sty 2018, o 23:37

@kaspeed - Być może byłeś pomiędzy sektorami, bo ważne jednak są parametry jakościowe zasięgu. Natomiast co do Bełchatowa, to Play ma tam sporo stacji i najwidoczniej bardzo duży ruch. Jeżeli na wprost sektorów też jest słabo, to od razu widać, że stacje są bombardowane użytkownikami.
Obrazek

Telefon FM - moj amatorski kanał z testami telefonów, pod kątem radia. Dodatkowo różne inne ciekawostki. ->https://www.youtube.com/channel/UCtHIjcwbzU5qVnC99RjYtNg
Młody..
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 488
Dołączył(a): 16 kwi 2014, o 15:45
Lokalizacja: Suchedniów/Skar-Kam
Model telefonu: Samsung Galaxy J5 2017 Dual
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez iphoneski » 19 sty 2018, o 23:46

@Ubinoob u mnie, podczas podróży tak właśnie było, lte play, potem gdy był brak zasięgu wskoczyło lte Orange. Gdy wracał zasięg play następowało przełączenie. Nie sprawdzałem jak to działa, gdybym używał 3g.
iphoneski
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 225
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kozien70 » 20 sty 2018, o 12:16

iphoneski napisał(a):
ja.michal napisał(a):Ponowię pytanie, jest płynne przejście między LTE Playa a LTE Orange przy aktywnej transmisji danych?

Pisałem o tym już, działa.


Czyżby?
W jaki sposób to sprawdzałeś? Miałeś np. włączony streaming?
Ja to testuję mając uruchomiony streaming z OpenFM i jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się przejście z transmisji danych w roamingu do sieci macierzystej bez konieczności wcześniejszego zatrzymania streamingu. Niezależnie od tego czy było to LTE czy 3G.

Przełączanie w idle owszem działa, ale nie o to pytał @ja.michal.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3727
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez chudy771 » 20 sty 2018, o 12:36

Czy ktoś jest w stanie pomóc zidentyfikować BTS za pomocą Cell Id?

LTE 1800 - 4238620
LTE 2100 - 4238650
LTE 2600 - 4219233 lub 4371223

Najbardziej mnie interesuje czy dla LTE 1800 i 2600 jest to ta sama stacja bazowa.
Ostatnio edytowano 22 sty 2018, o 14:32 przez chudy771, łącznie edytowano 1 raz
chudy771
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): 29 wrz 2015, o 09:20

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez matek451 » 20 sty 2018, o 12:54

Nie, to dwie różne stacje. Ta sama dla LTE1800 i LTE2100. w jakiej lokalizacji z nich korzystasz?
matek451
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 211
Dołączył(a): 4 paź 2014, o 17:26

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kaspeed » 20 sty 2018, o 13:14

Jestem po rozmowach z znajomym z play ( z salonu)Rozmawiałem z nim tzn zadzwonił przy mnie do technicznych czy tam do wsparcia sprzedaży :twisted: i wiem że Mimo dużej liczby nadajnikow w miescie są stacje zawalone.Mowili że 2 albo 3 lokalizacje mają calą dobę po 20-30mega ( ale konkretniej to wspomnieli o sektorach) Więc sprawa juz dla mnie jasna.Przeludnienie klientów.DOwiedzieliśmy się że w chwili obecnej są 2 stacje planowane do modernizacji.PEC co mnie ucieszyło i jeszcze jedna w Centrum Miasta prawie.Pewnie modernizacja będzie polegała na dorzuceniu 3-5sektorów?( to wogole realne??)
folx.com kod polecający:​68678939
1miesiac za darm​o aktywacja 9,99​ z tym kodem 1mi​esiac darmo.
kaspeed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3051
Dołączył(a): 9 cze 2012, o 17:49
Lokalizacja: Z domu
Pochwały: 11
Model telefonu: Huawei P8Lite
Sieć: Orange POP,Heyah

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez bed » 20 sty 2018, o 13:24

Jak się chce to wszystko się da. Zobacz sobie np. takie cudowne miasto jak Żyrardów i ile stacji u nich jest więcej niż 3-sektorowych. Nawet ja u siebie w mieście 3,2 tys. mieszkańców mam jedną z dwóch stacji z czterema sektorami i wszystko jest full wypas na obu stacjach ;)
Obrazek
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1544
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez iphoneski » 20 sty 2018, o 13:56

kozien70 napisał(a):
iphoneski napisał(a):
ja.michal napisał(a):Ponowię pytanie, jest płynne przejście między LTE Playa a LTE Orange przy aktywnej transmisji danych?

Pisałem o tym już, działa.


Czyżby?
W jaki sposób to sprawdzałeś? Miałeś np. włączony streaming?
Ja to testuję mając uruchomiony streaming z OpenFM i jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się przejście z transmisji danych w roamingu do sieci macierzystej bez konieczności wcześniejszego zatrzymania streamingu. Niezależnie od tego czy było to LTE czy 3G.

Przełączanie w idle owszem działa, ale nie o to pytał @ja.michal.

Wtedy pisałem w messenger, więc transmisja była aktywna. Gdy następnym razem będę gdzieś jechał mogę zobaczyć na streamingu. Chociaż to też zależy od serwisu, np taki pilot wp nie pobiera danych cały czas tylko bierze sobie ileś w bufor i tak co jakiś czas.
iphoneski
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 225
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez witan93 » 20 sty 2018, o 14:04

Czasami warto pojechać na weekend na wieś w rodzinne strony. Zauważyłem dzisiaj dowieszanie anten Play do strunobetonowego nadajnika T-Mobile. Jak widać monterom nie straszny śnieg i niska temperatura :) Miejscowość Grzmiąca (zachodniopomorskie) - Tmobile ma tu GSM900, UMTS900 i LTE800. Play z kompletem pozwoleń, ale raczej LTE2600 nie będzie.
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano 20 sty 2018, o 14:25 przez witan93, łącznie edytowano 1 raz
witan93
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 77
Dołączył(a): 30 maja 2009, o 11:55
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 2
Model telefonu: Samsung S8
Sieć: Orange, T-Mobile, RBM

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kozien70 » 20 sty 2018, o 14:17

iphoneski napisał(a):Wtedy pisałem w messenger, więc transmisja była aktywna. Gdy następnym razem będę gdzieś jechał mogę zobaczyć na streamingu. Chociaż to też zależy od serwisu, np taki pilot wp nie pobiera danych cały czas tylko bierze sobie ileś w bufor i tak co jakiś czas.


Tak przypuszczałem. Ten test niczego nie dowodzi, bo Messenger nie streamuje cały czas danych i transmisja co chwilę przechodzi w idle.

Jedyny miarodajny test na przechodzenie aktywnej transmisji z roamingu w macierzystą to ciągły streaming audio/video z możliwie najmniejszym buforowaniem a najlepiej: ściąganie dużego pliku.
I to przechodzenie w Play nadal nie działa.
Aktywna transmisja w sensie ciągły strumień danych, a nie po prostu włączony transfer danych.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3727
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez iphoneski » 20 sty 2018, o 14:59

@kozien70 możesz mieć rację.
iphoneski
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 225
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez bed » 20 sty 2018, o 15:54

witan93 napisał(a):Jak widać monterom nie straszny śnieg i niska temperatura :)

Potwierdzam. Ostatnio w Łodzi na Przybyszewskiego 32/34 zamieniali starą konstrukcję wsporczą na nową. Nie wiem czy już nowa działa, bo obie istnieją teraz obok siebie, ale zdaje się chcą poprawić zasięg w okolicy, bo to co istniało wcześniej było tylko na zgłoszenie (obiekt do 3 metrów), a nowa instalacja to już kilka dobrych metrów w górę :) do tego to co było wcześniej nie posiadało kompletu pasm, gdzie Łódź jest dawno po modernizacji :)
Obrazek
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1544
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez witan93 » 20 sty 2018, o 16:11

Właśnie robią drugi sektor a śnieg sypie. Jeżeli będą tylko dwa to żaden nie będzie skierowany bezpośrednio na miejscowość, a na okoliczne wioski. Ogólnie podłączenie się pod T-Mobile to świetny ruch bo zapewnią zasięg na znacznym terenie w okolicy. Co ciekawe pomimo że miejscowość ma 1500 mieszkańców to planowany jest drugi nadajnik, który jak się domyślam będzie obsługiwał samą miejscowość.
witan93
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 77
Dołączył(a): 30 maja 2009, o 11:55
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 2
Model telefonu: Samsung S8
Sieć: Orange, T-Mobile, RBM

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcinek243 » 20 sty 2018, o 16:45

Wreszcie do okolicznego BTS-a (Nowa Sól ul.Korczaka) zawitało L2600. Sygnał we wnętrzu nie powala bo -100dBm ale prędkości już owszem :D Przed dodaniem 10mbps w tych godzinach było luksusem. Co ciekawe nadal 5Mhz na 2100 i jedna antena na sektor a jest full wypas 800 1800 2100 2600 :shock:

(Coś nie idzie wstawić jako obrazek. Wskakują jakieś losowe testy innych osób)
http://www.speedtest.net/pl/result/a/3577731479

Obrazek
Obrazek
marcinek243
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1426
Dołączył(a): 1 kwi 2012, o 21:33
Lokalizacja: Nowa Sól
Pochwały: 9
Model telefonu: Redmi note 4
Sieć: Duzo tego ale glowny to Play

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez chudy771 » 20 sty 2018, o 17:08

matek451 napisał(a):Nie, to dwie różne stacje. Ta sama dla LTE1800 i LTE2100. w jakiej lokalizacji z nich korzystasz?


Otorowo k. Bydgoszczy, 53.081644, 18.182763

Myślałem, że łączę się na wszystkich pasmach ze stacją na ul. Nowotoruńskiej, ok. 4.5km odległości, ale praktycznie pełna widoczność.
chudy771
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): 29 wrz 2015, o 09:20

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DanielMXPL, Gregrin, lordbyd, tytoos i 28 gości