Telekomunikacja jak na dłoni






Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez w12 » 18 sty 2018, o 09:56

U mnie [powiat pucki] nic się nie dzieje. Telefony przyklejone do play'a przez 24h.
w12
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 409
Dołączył(a): 26 lip 2016, o 10:11
Sieć: Play, Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Młody.. » 18 sty 2018, o 12:53

W świętokrzyskim tak jak napisał Skipps, wszędzie jest LTE2100 na 5 MHz. Ale to chyba kwestia czasu, że dojdzie do rozszerzenia do 10 MHz, gdyż U2100 w zasadzie mocno się nudzi.

@Skipps - Jeżeli powiesili własne anteny, to jakieś LTE na pewno zobaczysz (pewnie znany zestaw bez L2600).

Natomiast co do wyrzucania w roaming, to od jakiegoś czasu u mnie nie było inaczej. Jedynie w LTE telefon siedział i logował się normalnie w Play. Na 2G i 3G, telefon dostawał kopa do roamingu.. W końcu się wkurzyłem i wyłączyłem roaming. Efekt? Piorunujący. Ustawiony tryb LTE/WCDMA. Bardzo dobre 3G i solidne LTE (jeszcze nowa stacja w Podłaziu go nie ma). Prędkości również bardzo dobre.
Obrazek

Telefon FM - moj amatorski kanał z testami telefonów, pod kątem radia. Dodatkowo różne inne ciekawostki. ->https://www.youtube.com/channel/UCtHIjcwbzU5qVnC99RjYtNg
Młody..
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 488
Dołączył(a): 16 kwi 2014, o 15:45
Lokalizacja: Suchedniów/Skar-Kam
Model telefonu: Samsung Galaxy J5 2017 Dual
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kozien70 » 18 sty 2018, o 13:23

Ron napisał(a):
Spacedust napisał(a): Ciekawe jaka musi być umowa z Orange, że praktycznie nic przez własną sieć nie przechodzi.


Nie kwestia umowy z Orange tylko spieprzonego gdzieniegdzie konfigu P4.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3750
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez pakierhakierxd » 18 sty 2018, o 14:10

Mi odkąd ustawiłem sobie priorytet Play Orange Plus T-Mobile chodzi lepiej niż wcześniej i teraz dopiero nie moge narzekać ,w końcu zasięg nie ginie a jak tylko straci zasieg Play to wkakuje lte orange lub jak i tego nie ma to inny op ;)
Pozdrawiam :)
pakierhakierxd
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5627
Dołączył(a): 20 sty 2011, o 21:12
Lokalizacja: Supraśl
Pochwały: 60
Model telefonu: P1 lte ,G6
Sieć: Play Aero2 Orange Nju Virgin

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Ron » 18 sty 2018, o 15:00

kozien70 napisał(a):Nie kwestia umowy z Orange tylko spieprzonego gdzieniegdzie konfigu P4.


Właśnie dostałem odpowiedź na 4 zgłoszenie o 3G w PLAY i... :mrgreen:
Po 3 tygodniach sprawdzania niby wszystko jest ok i konfiguracja jest dobra, ale...

"W najbliższym czasie mają dołożyć sektor U09. Chodzi o U900?? :-)
Ron
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
Avatar użytkownika
 
Posty: 346
Dołączył(a): 1 sty 2015, o 13:52
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Model telefonu: LG K8 2017 DS
Sieć: PLAY, Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Skipps » 18 sty 2018, o 15:04

Ciekawi mnie dlaczego według mapki z zasięgiem Playa tak slaby jest zasięg z nadajnika w Chańczy (DW 764) , muszę sprawdzić czy jest zasięg w ogóle , przecież widoczność optyczną ma całkiem dobrą ale ja niestety ze swojej miejscowości nie sprawdzę bo mam niekorzystny profil terenu , prędzej w kierunku Staszowa :
https://www.heywhatsthat.com/?view=BI9XJVGS

O dziwo zasięgu LTE Ultra nie ma tam czyżby tylko U900/L800 było jak sprawdzę to wam screeny pokaże każdego pasma które jest dostępne
Skipps
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 35
Dołączył(a): 25 lis 2016, o 15:59
Lokalizacja: Iwaniska (Świętokrzyskie)
Model telefonu: Sony Xperia SP C5303 , Samsung Galaxy A5 2016
Sieć: Play , Plus

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Pawrzes » 18 sty 2018, o 16:02

Bo stacja pracuje na 1/3 możliwości - jest tymczasowo U2100/LTE2100 only ;-)
LTE 2600
Obrazek
Pozdrawiam
Pawrzes
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika
 
Posty: 2281
Dołączył(a): 22 sie 2005, o 16:44
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 55
Model telefonu: Smartfony
Sieć: PLAY Orange VirginMobile Plus

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Skipps » 18 sty 2018, o 16:07

@ Pawrzes
dzięki za informację nie wiedziałem że tylko tyle jest tam , zresztą i tak to sprawdzę ,
nie masz informacji co będzie na stacji o ID : OPA4415 ?
Skipps
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 35
Dołączył(a): 25 lis 2016, o 15:59
Lokalizacja: Iwaniska (Świętokrzyskie)
Model telefonu: Sony Xperia SP C5303 , Samsung Galaxy A5 2016
Sieć: Play , Plus

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez iphoneski » 18 sty 2018, o 16:12

Pojawiły się zmiany na mojej karcie, do tej pory był sam napis Orange, teraz jest w nawiasie, tak jak plus i t-m. Mimo, że Orange jest na końcu listy po wyjeździe z zasięgu play loguje do pomarańczy, powrót do zasięgu play działa błyskawicznie. Wreszcie roaming w trybie auto działa tak, jak powinien i dla zwykłego użytkownika zmiana jest praktycznie niezauważalna.
iphoneski
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 238
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Młody.. » 18 sty 2018, o 23:07

U mnie w dniu dzisiejszym dzieją się bardzo ciekawe rzeczy. Nie wiem czy to są jakieś testy, ale do rzeczy..

Zauważyłem na 3G i LTE zaskakująco mocne przywiązanie do częstotliwości zasięgowych. Będąc w trasie do Skarżyska napotkałem takowe zjawisko. Telefon w LTE siedział w kombinacji 800+1800, gdy znalazłem się w miejscu, gdzie nadajnik w Suchedniowie zaczął się wyłaniać z zabudowy, częstotliwości zamieniły się miejscami (LTE1800 miało około -80dBm). Objechałem w tej kombinacji pozostałe sektory tego nadajnika i jakież było moje zdziwienie, gdy obie częstotliwości ponownie się zamieniły miejscami, a poziom sygnału nie był wcale znacznie słabszy (1800 miała około -95dBm).
Z kombinacją 800+1800 wjechałem do Skarżyska. I tutaj moje zdziwienie było jeszcze większe.. 800 MHz nadal było pasmem podstawowym. Do tej częstotliwości dopierane było pasmo dodatkowe (w tym przypadku bywało różnie). I gdy wjechałem w centrum miasta prawdopodobnie odkryłem na jakiej zasadzie się to odbywa.. Moment zamiany następował, gdy zasięg nabierał przede wszystkim stabilizacji. No i faktycznie - przejeżdżając przez zabudowę, gdy tylko wyższe pasmo zaczęło "tańczyć", od razu 800-tka wchodziła na pasmo podstawowe a do zamiany dochodziło głownie w pobliżu danej stacji bazowej.
Wpadłem od razu na pomysł, aby wyłączyć Transmisje Danych.. wtedy pomyślałem, że od razu telefon wskoczy na jakąś wyższą częstotliwość.. nic z tego. Zachowanie telefonu było dokładnie takie same.
Postanowiłem wyłączyć i włączyć telefon.. również bez zmian. Przełączyłem się na 3G.. a tu w automatu wskoczył UMTS900 i niemalże identyczna historia.. w pobliżu nadajnika wskakuje normalnie U2100. Wszedłem jednak do jednego z hipermarketów, aby wytłumić zasięg. Efekt? Gdy U2100 zaczęło słabnąć i robić się niestabilne, od razu telefon przeszedł do U900. Gdy wyszedłem ponownie na zewnątrz, telefon od razu jednak nie wrócił do U2100.. trwało to ponad minutę..
Gdy wracałem do Suchedniowa przez miejscowość Parszów, telefon dokładnie tak samo się zachowywał.. w Suchedniowie do 800 MHz dołączyło pasmo 2100 MHz, i dopiero przy widoczności optycznej doszło do zamiany.

Nie robiłem zbytnio speedtestów, ale patrzyłem na jakość sygnału i parametry takie jak RSRQ, SINR czy EC/LO na 3G, były na bardzo podobnym poziomie, jaki bywa na co dzień (czyli bardzo dobre).

ObrazekObrazek

Szczerze mówiąc wygląda to bardzo dobrze, bo ta konfiguracja byłaby chyba jeszcze lepsza niż dotychczas. Wszystko się wydaje płynne. Pewnie to krótkotrwały wybryk (czyli zarządzenie ruchem w wersji hard), bo nie sądzę aby aż tak chcieli swoje chude pasma zasięgowe zaangażować do pracy, ale na pewno coś musi być na rzeczy.
Obrazek

Telefon FM - moj amatorski kanał z testami telefonów, pod kątem radia. Dodatkowo różne inne ciekawostki. ->https://www.youtube.com/channel/UCtHIjcwbzU5qVnC99RjYtNg
Młody..
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 488
Dołączył(a): 16 kwi 2014, o 15:45
Lokalizacja: Suchedniów/Skar-Kam
Model telefonu: Samsung Galaxy J5 2017 Dual
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez bed » 18 sty 2018, o 23:46

Powiedzcie mi jedno, bo zżera mnie ciekawość. Co tak naprawdę pokazuje zasięg "NET BOX"? Skoro pokrycie ma gorsze niż "ULTRA" wewnątrz budynków :D Przynajmniej w terenie silnie zurbanizowanym, bo słabo zainwestowane wypadają pod tym względem jednak dużo lepiej.
Obrazek
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1553
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Młody.. » 18 sty 2018, o 23:54

@bed - Ta mapka im się chyba rozsypała, bo wcześniej pokazywało zwyczajnie większe pokrycie. Obecnie ciężko określić na jakiej podstawie są te plamy na mapie..
Obrazek

Telefon FM - moj amatorski kanał z testami telefonów, pod kątem radia. Dodatkowo różne inne ciekawostki. ->https://www.youtube.com/channel/UCtHIjcwbzU5qVnC99RjYtNg
Młody..
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 488
Dołączył(a): 16 kwi 2014, o 15:45
Lokalizacja: Suchedniów/Skar-Kam
Model telefonu: Samsung Galaxy J5 2017 Dual
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez matek451 » 18 sty 2018, o 23:59

Poczytajcie to https://forumplay.pl/showthread.php/489 ... odznaczone to się ubawicie, oni w Play nie widzą z tym problemu. Kto tam pracuje? Bo ci P4Y to wiadomo z łapanki, typowe boty.
matek451
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 217
Dołączył(a): 4 paź 2014, o 17:26

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez umcusumc » 19 sty 2018, o 05:39

Nie patrzyłem na mapę, ale może to jest zamierzone działanie? Takie, nazwijmy to targetowanie? Wiem, wiem, teoria spiskowa.
umcusumc
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 97
Dołączył(a): 28 sty 2017, o 18:26

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez green90000 » 19 sty 2018, o 07:35

NET BOX (czyli oferowana przez Play porządna antena panelowa ze zintegrowanym modemem) powinien mieć zasięg co najmniej równy zasięgowi LTE na zewnątrz.
A na mapie jest co najmniej dziwnie.
green90000
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 52
Dołączył(a): 14 kwi 2016, o 17:33

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DanielMXPL i 8 gości