Telekomunikacja jak na dłoni






[Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez p2225 » 18 sty 2018, o 11:12

Dobry ruch. Ciekawe czy po wyłączeniu LTE800 zrobią program wymiany sprzętu dla klientów którzy korzystali tylko z tego pasma, a nie mogą przejść na LTE900. Orange niech też zmieni sprzęt w ofercie na nowszy.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5029
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez matek451 » 18 sty 2018, o 11:42

Zastanawiające to są te złącza anten zewnętrznych SMA. Przecież to zewnętrzny punkt dostępowy LTE-A więc standardowo w ODU powinna być zamontowana porządna antena kierunkowa pracująca w pasmie 800-2600MHz o zysku przynajmniej 8-9dBi. Jaki jest sens oferowania takiego zestawu i montowania do tego anteny dodatkowej anteny poprzez złącza SMA? I kto ma oferować do tego tą antenę , jaką i za ile? To jest po prostu ODU-200 z wymienionym w tej puszce modemem na LTE 6 kat. wewnatrz nadal te pseudo antenki dookólne PCB o praktycznie zerowym zysku a dla osłody wyprowadzili jeszcze SMA. Gdzie to dorównuje Huawei, czy Zyxelowi z ich CPE LTE ? kolejny niezrozumiały ruch CP w kwestii sprzętu. No i złącza SMA na zewnątrz zamiast N, SMA stosuje się w urządzeniach wewnątrz.
matek451
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 350
Dołączył(a): 4 paź 2014, o 17:26

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez p2225 » 18 sty 2018, o 17:27

Patryk7588 napisał(a):Mapa BTSearch nie aktualizuje się równocześnie z bazą danych.

Już zostało podmienione LTE900 na LTE1800. Ciekawa jest ta stacja, bo dla pasma GSM900 jest dopisek, że "sygnał jest nadawany z anten T-mobile": http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 41&zoom=18
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5029
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Patryk7588 » 18 sty 2018, o 17:28

Nie wierz we wszystko co tam jest napisane :-)
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4067
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Lokalizacja: Wielkopolska
Model telefonu: Samsung Galaxy S9
Sieć: Plus

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez p2225 » 18 sty 2018, o 17:33

Pewnie, tylko że dziwnym trafem ostatnio pojawia się mnóstwo pełnych informacji o pasmach na stacjach Plusa. W grudniu dodane zostały wszystkie stacje Plusa dla Zielonej Góry, a wcześniej widziałem jak to samo działo się w innych miastach. Czy to nie podobna sytuacja do tej ze stacjami T-mobile jakiś czas temu?
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5029
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Patryk7588 » 18 sty 2018, o 17:54

Członek/członkowie(?) gsm.biz.pl ostro aktualizują dane na btsearch, jakiś czas temu dostałem burę na plusforum od jednego z nich gdy zwątpiłem w wiarygodność danych na tym portalu ;-)
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4067
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Lokalizacja: Wielkopolska
Model telefonu: Samsung Galaxy S9
Sieć: Plus

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez umcusumc » 18 sty 2018, o 18:45

A swoją drogą, ktoś pokieruje gdzie szukać informacji w jaki sposób (narzędzia) można dodać/aktualizować dane na btsearch?
umcusumc
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 179
Dołączył(a): 28 sty 2017, o 18:26

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez bobekos1 » 18 sty 2018, o 20:30

Byłbym zainteresowany w/w propozycją bo u mnie Plus na stronie BTS jest "stary" :/
Obrazek
bobekos1
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 64
Dołączył(a): 29 kwi 2015, o 23:54
Lokalizacja: Rzgów
Model telefonu: Samsung Galaxy S7
Sieć: Plush

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez dt » 18 sty 2018, o 22:31

Wystarczy zgłosić dane na stronie http://btsearch.pl/dodaj.php Sam ostatnio sporo dodałem bo też były stare dane z czasów GSM. Wystarczy netmonitor odpowiedni dla danego telefonu.
dt
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 433
Dołączył(a): 16 mar 2007, o 01:05
Lokalizacja: Aleksandrów
Pochwały: 1
Model telefonu: SGS 8
Sieć: Plus

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez dt » 18 sty 2018, o 22:41

p2225 napisał(a):Już zostało podmienione LTE900 na LTE1800. Ciekawa jest ta stacja, bo dla pasma GSM900 jest dopisek, że "sygnał jest nadawany z anten T-mobile": http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 41&zoom=18

Ciekawy wpis ale chyba ktoś źle się wyraził. Widać że maszt jest T-M I pewnie o to chodziło.
dt
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 433
Dołączył(a): 16 mar 2007, o 01:05
Lokalizacja: Aleksandrów
Pochwały: 1
Model telefonu: SGS 8
Sieć: Plus

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Patryk7588 » 18 sty 2018, o 22:46

Niekoniecznie.
Kiedyś faktycznie mogło tak być że pasmo dla dwóch operatorów nadawane było z jednej, wspólnej anteny.
Aktualnie jest to raczej mało prawdopodobne.
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4067
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Lokalizacja: Wielkopolska
Model telefonu: Samsung Galaxy S9
Sieć: Plus

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez harys » 18 sty 2018, o 23:09

Było sporo stacji Aero2 na masztach Orange,gdzie sygnał leciał z anten Orange

Wysłane z mojego LEX722 przy użyciu Tapatalka
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1765
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Patryk7588 » 19 sty 2018, o 17:43

Pawrzes napisał(a):Plus stracił kolejną stację, tym razem to:
Plus (26001) ID: 10021
Warszawa - Wola, ul. Waliców 11 (budynek biurowy Aurum)
GSM
Pasmo LAC CID Uwagi
900 11001 211 --
900 11001 212 --
900 11001 213 --
UMTS
Pasmo LAC RNC CID LongCID Nośna Uwagi
2100 11001 1151 41371 75473307 10737 --
2100 11001 1151 41372 75473308 10737 --
2100 11001 1151 41373 75473309 10737 --
2100 11001 1151 41374 75473310 10762 --
2100 11001 1151 41375 75473311 10762 --
2100 11001 1151 41376 75473312 10762 --
LTE
Pasmo LAC eNBID CLID E-CID Uwagi
1800 11001 10021 1 2565377 --
1800 11001 10021 2 2565378 --
1800 11001 10021 3 2565379 --



Od listopada działa zamiennik: http://www.plusforum.pl/viewtopic.php?f ... 15#p232913
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4067
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Lokalizacja: Wielkopolska
Model telefonu: Samsung Galaxy S9
Sieć: Plus

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Pawrzes » 19 sty 2018, o 17:51

Wiem ;-) Lokalizacja to ul. Grzybowska 39. Natomiast drugi zamiennik w dzielnicy Wola to ul. Jana Kazimierza 3 - też działa od listopada a pozwoleń brak w UKE/rejestrze...
NetWorkS! nadal bez zamienników w tych okolicach.
Pozdrawiam
Pawrzes
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 2364
Dołączył(a): 22 sie 2005, o 16:44
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 55
Model telefonu: Smartfony
Sieć: PLAY Orange VirginMobile Plus

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez kozien70 » 19 sty 2018, o 17:53

Pawrzes napisał(a):Wiem ;-) Lokalizacja to ul. Grzybowska 39. Natomiast drugi zamiennik w dzielnicy Wola to ul. Jana Kazimierza 3 - też działa od listopada a pozwoleń brak w UKE/rejestrze...
NetWorkS! nadal bez zamienników w tych okolicach.



Jest od niedawna pozwolenie Orange / N! na nową stację również na bloku Grzybowska 39.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4480
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: matek451 i 14 gości