Telekomunikacja jak na dłoni






Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez dagonPL » 17 sty 2018, o 21:33

Myślałem że to już standard, bo u mnie wszystkie wiejskie na 10 MHz są. Te nowo uruchamiane od początku, reszta w przeciągu kilku dni miała 10 MHz.
dagonPL
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 204
Dołączył(a): 29 cze 2017, o 23:40
Lokalizacja: Kuj-Pom, Świecie
Sieć: Play, Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez iphoneski » 17 sty 2018, o 21:36

To nawet na streamie o sieci było, że oni wybierają te lokalizacje, gdzie wprowadzają L2100.
iphoneski
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 686
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez dagonPL » 17 sty 2018, o 21:42

Sam zadałem na streamie pytanie kiedy LTE 2100 na 10 MHz w całej Polsce. Odpowiedź była taka że sukcesywnie modernizują stacje i wtedy odpalają 2100 na 10 MHz, a nie że wybierają które to mają być.
dagonPL
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 204
Dołączył(a): 29 cze 2017, o 23:40
Lokalizacja: Kuj-Pom, Świecie
Sieć: Play, Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez iphoneski » 17 sty 2018, o 21:54

@dagonPL Dalej było, że nie wszędzie robią, już nie pamietam dokładnie, poza tym ten technik chciał powiedzieć więcej niż mógł.
iphoneski
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 686
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez dagonPL » 17 sty 2018, o 21:57

Ciekawe jakim kluczem się kierują, raczej nie obciążeniem sieci, skoro wiejskie stacje dostają 10MHz
dagonPL
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 204
Dołączył(a): 29 cze 2017, o 23:40
Lokalizacja: Kuj-Pom, Świecie
Sieć: Play, Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez iphoneski » 17 sty 2018, o 22:09

Pewnie też zależy jaki jest ruch głosowy w 3g.
iphoneski
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 686
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Spacedust » 17 sty 2018, o 22:18

W Poznaniu czekamy już na 15 MHz ;)
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4198
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez iphoneski » 17 sty 2018, o 22:48

Spacedust napisał(a):W Poznaniu czekamy już na 15 MHz ;)

Bez przesady, wyciąć wszystko i nie dać VO LTE to 900 padnie :)
Jednak telefon służy do rozmawiania.
iphoneski
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 686
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Ron » 17 sty 2018, o 22:56

3G do rozmów, po nowym roku to praktycznie cały czas siedzi w Roamingu Orange. Mi to wygląda na to, mogę się odnieść tylko do mojej lokalizacji, że Voice wywalają do Roamingu. Typowa sieć LTE Only.
Ron
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
Avatar użytkownika
 
Posty: 372
Dołączył(a): 1 sty 2015, o 13:52
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Model telefonu: LG K8 2017 DS
Sieć: PLAY, Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez ST » 18 sty 2018, o 00:38

Skipps napisał(a):@iphoneski
W Świętokrzyskiem raczej jest 5 Mhz póki co , bo nigdzie nie ma 10 Mhz - przynajmniej ja się nie spotkałem , niestety nie jesteśmy poligonem doświadczalnym jak zachodnia Polska (Wielkopolska , Lubuszczyzna , Śląsk)

U nas jest taka ciekawostka - od Poznania do granic Leszna mamy L2100 na 10 MHz, natomiast w samym Lesznie - 5 MHz i nadal działająca nośna 10812 U2100... :-)
ST
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 336
Dołączył(a): 6 lip 2007, o 18:34

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Spacedust » 18 sty 2018, o 01:03

Dzisiaj po raz kolejny mam taką sytuację, że przerzucam się z wymuszonego roamingu Orange na automat, a tu bezczelnie pojawia się Brak sieci. Po czym wyszukuję ręcznie sieci, wybieram PLAY i nic... dopiero po dłuższej chwili pojawia się PLAY w EDGE. Wybranie 3G albo LTE od razu powoduje przerzut do 3G T-Mobile, tak jakby nie mieli zasięgu.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4198
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez iphoneski » 18 sty 2018, o 01:28

@Spacedust U mnie to już od dawna jest, dlatego trzymam na automacie.
@Ron może u ciebie jest takie coś, u mnie rozmowy idą po 3g fioletowych.
iphoneski
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 686
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcin19883 » 18 sty 2018, o 04:29

Jest ktoś z Pomorza? Jak wygląda sytuacja z lte2100 10MHz? Bo w moich okolicach jest 5MHz wszędzie. Oczywiście mówię tu o wioskach poza Trójmiastem.
marcin19883
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1198
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 13:41
Lokalizacja: Pomorze
Sieć: PLAY, ORANGE, PLUS, T-MOBILE

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez 3G » 18 sty 2018, o 09:47

dagonPL napisał(a):Chyba wszystkie nowo odpalane stacje dostają 10MHz.

Na kilka uruchomionych w grudniu stacji pod Warszawą wszystkie mają 2100 na 5 MHz. Tak samo np. Marianów k. Skierniewic w woj. łódzkim - a to już zdaje się inna strefa.
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1887
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Ron » 18 sty 2018, o 09:50

Spacedust napisał(a):Dzisiaj po raz kolejny mam taką sytuację, że przerzucam się z wymuszonego roamingu Orange na automat, a tu bezczelnie pojawia się Brak sieci. Po czym wyszukuję ręcznie sieci, wybieram PLAY i nic... dopiero po dłuższej chwili pojawia się PLAY w EDGE. Wybranie 3G albo LTE od razu powoduje przerzut do 3G T-Mobile, tak jakby nie mieli zasięgu.


Mam identycznie, i wszystko po nowym roku skacze. Mają zasięg, ale na siłę wywalają 3G do Orange, tak jakby nie było zasięgu PLAY. I często wyskakuje brak sieci. :? Ciekawe jaka musi być umowa z Orange, że praktycznie nic przez własną sieć nie przechodzi.
Ron
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
Avatar użytkownika
 
Posty: 372
Dołączył(a): 1 sty 2015, o 13:52
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Model telefonu: LG K8 2017 DS
Sieć: PLAY, Orange

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 12 gości