Telekomunikacja jak na dłoni






HD Voice w roamingu i między operatorami

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: HD Voice w roamingu i między operatorami

Postprzez p2225 » 9 gru 2017, o 12:28

viewtopic.php?f=28&t=89052
Ma HD Voice w 3G. 154zł na znanym portalu aukcyjnym bezpośrednio od Allview. Niestety ma androida, więc dla osób starszych się nie nada.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4955
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: HD Voice w roamingu i między operatorami

Postprzez kozien70 » 9 gru 2017, o 13:10

Mixiorek napisał(a): Za nokię typu 3310 3G dziękuję.


Szkoda, że odrzucasz telefony Nokii. Z mojej wiedzy Nokie 2G/3G (np. 515) to chyba jedyne klawiszowce, które bez zająknięcia obsługują HD Voice również w 2G.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4439
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: HD Voice w roamingu i między operatorami

Postprzez Mixiorek » 9 gru 2017, o 14:41

3310 z tego co wiem ma bardzo słabe wykonanie. Dla odmiany XCover B550 jak na ten typ telefony jest moim zdaniem dobrze zrobiony i ma dobrą baterię. Po roku trzyma 5-7 dni przy kilkudziesięciu rozmowach dziennie. Nokię 515 mieliśmy i o ile dobrze pamiętam były jakieś jaja. Np: bateria po roku była do wymiany. A chciałbym kupić i tak na 2-3 lata zapomnieć o tym telefonie. Ma działać bez scen, materiały w miarę, mieć jakość rozmów HD Voice i baterię na kilka dni działania. Ale faktycznie coś mi świta, że jakość rozmów na 515 była ok.
Cena ma znaczenie drugorzędne. Może to być 300zł a może być i 800zł. Choć to bardzo dużo jak na klawiszowca ;-)
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3518
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: HD Voice w roamingu i między operatorami

Postprzez poziom » 10 gru 2017, o 13:04

Orange 799 3g > Tmobile 888 2g - HD
Tmobile 888 2g > Orange 799 3g - HD
Wrocław

Jeszcze pare dni temu nie działało. Wczoraj zadzwonił kolega i mi lepsza jakość w słuchawce wyskoczyła, dzisiaj ja do niego i ponownie zestawiło w HD.
poziom
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 320
Dołączył(a): 2 maja 2008, o 23:34
Pochwały: 10
Model telefonu: Nokia 301, 302
Sieć: Nju

Re: HD Voice w roamingu i między operatorami

Postprzez kozien70 » 10 gru 2017, o 14:35

Lokalizacja Warszawa.

T-mobile 696 2G -> Orange 501 3G - dźwięk w jakości HD

T-mobile 696 3G -> Orange 501 3G - dźwięk w zwykłej "przymulonej" jakości, brak HD, chociaż Service Menu obydwu telefonów pokazuje kodek WB-AMR

T-mobile 696 VoLTE -> Orange 501 3G - dźwięk w jakości HD.

Tak to wygląda u mnie. Coś w konfiguracji T-mobile nie tak, jeśli chodzi o połączenia w 3G do Orange.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4439
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: HD Voice w roamingu i między operatorami

Postprzez p2225 » 11 gru 2017, o 20:51

Na karcie Play będącej w roamingu Orange występuje obecnie coś co miałem wcześniej w relacji Orange->T-mobile, czyli początek rozmowy leci w HD Voice, a potem z trzaskiem spada do AMR-NB. Tak to wygląda: https://youtu.be/LVVJ8YLtXxY
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4955
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: HD Voice w roamingu i między operatorami

Postprzez myk6414 » 13 gru 2017, o 16:13

Dziś po raz pierwszy miałem HD voice na linii T-Mobile - Orange. Dwa połączenia (najpierw do Orange 500) potem z Orange (536).
myk6414
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 704
Dołączył(a): 2 sty 2014, o 15:22
Lokalizacja: mazowsze
Pochwały: 1
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: TMobile

Re: HD Voice w roamingu i między operatorami

Postprzez kozien70 » 13 gru 2017, o 16:24

Gdy telefon z T-mobile jest w 3G i robi połączenie do Orange to nadal brak jest HD Voice.

Gdy telefon z T-mobile jest w 2G albo VoLTE to HD Voice do Orange działa poprawnie.
Dziwne.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4439
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: HD Voice w roamingu i między operatorami

Postprzez myk6414 » 14 gru 2017, o 20:57

Kurde co za dzień. Przed chwilą połączenie WAWA T-MOBILE Volte z Playem (okolice Wadowic) w roamingu 3G T-MOBILE przepiękne HD Voice. Rzeklbym że jakość rozmowy taka jak pomiędzy dwoma terminalami w T-MOBILE Volte. Ale ze mi kiedyś słoń na ucho nadepnął to nie będę się kłócił :)
W każdym bądź razie po raz pierwszy mi się to zdarzyło aż ojca poprosiłem żeby na telefonie zobaczył gdzie jest zalogowany.
myk6414
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 704
Dołączył(a): 2 sty 2014, o 15:22
Lokalizacja: mazowsze
Pochwały: 1
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: TMobile

Re: HD Voice w roamingu i między operatorami

Postprzez chrostel » 17 gru 2017, o 12:37

Dołożę kilka swoich spostrzeżeń z aktualnej sytuacji.

a) sprzęt: Nokia 515
b) rodzaj sieci: Play macierzysta
c) zakres: 2G

Bez HD Voice w żadnej relacji, również po wewnętrznym Play - Play brak.

a) sprzęt: Nokia 515
b) rodzaj sieci: Play macierzysta
c) zakres: 3G

HD Voice dostępny we wszystkich relacjach z jednym wyjątkiem. Play - Plus tylko w jedną stronę, natomiast Plus - Play - HD Voice brak.

To samo w przypadku Samsung Galaxy Note 8, jak powyżej. Zdarza się, że w losowych przypadkach nie ma HD Voice pomiędzy T-Mobile i Orange, dotyczy obydwu relacji, ale w większości połączeń już funkcjonuje.
chrostel
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 9
Dołączył(a): 13 cze 2015, o 09:05

Re: HD Voice w roamingu i między operatorami

Postprzez marcin19883 » 17 gru 2017, o 12:58

A ktoś tu pisał że Nokia 515 ma hdvoice w 2G. Hmmm
marcin19883
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1163
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 13:41
Lokalizacja: Pomorze
Sieć: PLAY, ORANGE, PLUS, T-MOBILE

Re: HD Voice w roamingu i między operatorami

Postprzez Kryniczanin » 17 gru 2017, o 13:02

Oczywiście, że ma. Masz uwalony telefon bądź Play wyłączył HD Voice w 2G. Ewentualność trzecia to Radom i tylko teoretyczne 2G Play w eterze które natychmiast zrzuca do roamingu.
Kryniczanin
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3724
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 22:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Pochwały: 37
Model telefonu: HP9L
Sieć: W4 i dziewica

Re: HD Voice w roamingu i między operatorami

Postprzez Benjamin Linus » 17 gru 2017, o 14:54

Kryniczanin napisał(a):Oczywiście, że ma. Masz uwalony telefon bądź Play wyłączył HD Voice w 2G. Ewentualność trzecia to Radom i tylko teoretyczne 2G Play w eterze które natychmiast zrzuca do roamingu.


Ja dużo wcześniej pisałem że w PGSM lub EGSM ( tak pokazuje 7edge w menu service)
nie ma WB tylko NB w czasie rozmowy Play-Play, ja w 2G, 2 strona w H+ full zasięg.
i nic tu nie dały zmiany w menu serwisowym tzn uruchomienie HDV na 2G i 3G.
pop prostu od jakiegoś czasu brak HDV w 2G w Play
Benjamin Linus
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 413
Dołączył(a): 12 cze 2014, o 19:46
Lokalizacja: PL
Model telefonu: 2-CA, 3-CA, GSM

Re: HD Voice w roamingu i między operatorami

Postprzez kozien70 » 17 gru 2017, o 15:03

@Benjamin - prawdopodobnie zależy to od lokalizacji. W Warszawie na fioletowym DCS WB-AMR działa.
Jeśli na jakiejś stacji Play w 2G jest duży ruch, to operator wobec bardzo małych zasobów Playa pod GSM może stosować tam różne techniki zwiększające pojemność tego co ma, w tym gorsze jakościowo kodowania, a czasem wręcz HR i stąd brak WB.
Czy mógłbyś podrzucić screena z Service Menu Samsunga z takiej rozmowy w 2G Play?
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4439
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: HD Voice w roamingu i między operatorami

Postprzez Benjamin Linus » 17 gru 2017, o 15:31

Obrazek
Benjamin Linus
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 413
Dołączył(a): 12 cze 2014, o 19:46
Lokalizacja: PL
Model telefonu: 2-CA, 3-CA, GSM

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

cron