Telekomunikacja jak na dłoni






Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez iphoneski » 16 gru 2017, o 15:32

alien202 napisał(a):
kozien70 napisał(a):
To chwilowe zdjęcie lejka w roamingu Orange mogło być albo jakąś usterką/rekonfiguracją albo próbą obciążeniową.

Stawiam na testy i próby obciążenia :-) Ciekawe czy 1 stycznia wskoczy czy dopiero po 6, aby ograniczyć jakieś skutki.

Albo po prostu za głośno się zrobiło o tym. Wczoraj wrzało na forach, więc może przycięli żeby był spokój. Swoją drogą nie rozumiem tego lamentu, jeszcze rok temu żadnych lejków nie było i nikt nie marudził, a samych stacji play było o wiele mniej, a teraz jak na jeden dzień zdjęli to nagle wielki problem.
iphoneski
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 168
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez f0ku5isko » 16 gru 2017, o 15:41

Ale wtedy dostęp był tylko do 3G...
f0ku5isko
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1304
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: T-Mobile

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez piotrzet » 16 gru 2017, o 15:42

Porównaj ofertę dzisiaj i rok temu w większości zostały zwiększone pakiety danych więc i więcej potrzeba a play faktycznie dodał ileś tam stacji ale jak na razie widać jest to kropla w morzu jak się to mówi. I jak przedmówca mówi był tylko 3G a nie LTE
Obrazek
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1158
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Ron » 16 gru 2017, o 16:25

iphoneski napisał(a):Albo po prostu za głośno się zrobiło o tym. Wczoraj wrzało na forach, więc może przycięli żeby był spokój.

Całkiem możliwe.
Ron
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
Avatar użytkownika
 
Posty: 332
Dołączył(a): 1 sty 2015, o 13:52
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Model telefonu: HTC
Sieć: PLAY, Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez iphoneski » 16 gru 2017, o 16:31

piotrzet napisał(a):Porównaj ofertę dzisiaj i rok temu w większości zostały zwiększone pakiety danych więc i więcej potrzeba a play faktycznie dodał ileś tam stacji ale jak na razie widać jest to kropla w morzu jak się to mówi. I jak przedmówca mówi był tylko 3G a nie LTE

Szczerze ja bym wolał 3g bez ograniczenia niż lte z ograniczeniem. Poza tym przez ostatni rok nie zmieniło się aż tak dużo, dodali może z kilka gb. A stacji jednak trochę jest, ja ostatnio nie odczuwam jakoś mocno braku własnego zasięgu. Jeszcze 1,5 roku temu wyjazd z miasta = roaming. Dzisiaj takie oczywiste to nie jest. Wiadomo, są jeszcze braki i to są spore, ale jednak jest spory progres.
iphoneski
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 168
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Spacedust » 16 gru 2017, o 17:02

W środku CH Posnania w Poznaniu PLAY odpalił dwusektorową stację LTE2600, teraz mamy do dyspozycji dwa sektory DCS/UMTS900/UMTS2100/LTE1800/LTE2100/LTE2600.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3696
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez hdfunpack » 16 gru 2017, o 17:21

iphoneski napisał(a):Swoją drogą nie rozumiem tego lamentu, jeszcze rok temu żadnych lejków nie było i nikt nie marudził, a samych stacji play było o wiele mniej, a teraz jak na jeden dzień zdjęli to nagle wielki problem.


Również nie podzielam tych opinii, że sieć Orange padnie po zdjęciu ograniczenia prędkości roamingu krajowego. Wydaję mi się, że ruch wzrośnie nieznacznie, bo część treści ładowana zwykle w automatycznej jakości, z powodu braku ograniczenia prędkości będzie zużywać więcej danych (np Youtube zamiast automatycznie 720p przy 3 Mb/s, będzie w najwyższej jakości). Jednak pakiety danych nadal mają tyle samo GB. Owszem, ruch w sieci rośnie co rok, ale z drugiej strony operatorzy cały czas modernizują sieć.
Obrazek
hdfunpack
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1376
Dołączył(a): 9 lip 2013, o 10:45
Lokalizacja: Tak.
Pochwały: 56
Sieć: RBM

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kaspeed » 16 gru 2017, o 18:57

Ja dalej LTE niemam.W sumie skoro lejek to ok ale 10-15mega styknie.
kaspeed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2747
Dołączył(a): 9 cze 2012, o 17:49
Lokalizacja: Z domu
Pochwały: 11
Model telefonu: Huawei P8Lite
Sieć: Orange POP,Heyah

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kozien70 » 16 gru 2017, o 19:21

hdfunpack napisał(a):Również nie podzielam tych opinii, że sieć Orange padnie po zdjęciu ograniczenia prędkości roamingu krajowego.


Taaa, zwłaszcza na wsiach, gdzie N! ma jeden nadajnik i tylko L800/U900, a Play ma tam tylko roaming. LTE Orange już teraz na takich stacjach często zdycha, szczególnie wieczorem.
Panowie i Panie, myślcie trochę szerzej, niż tylko własne podwórko ;)
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3599
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez myk6414 » 16 gru 2017, o 21:17

Oooooo. Np. u mnie tak jest. Wieś podwarszawska i tylko u900/l800 od N!
myk6414
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 593
Dołączył(a): 2 sty 2014, o 15:22
Lokalizacja: mazowsze
Pochwały: 1
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: TMobile

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez p2225 » 16 gru 2017, o 21:26

A wcześniej było tam tylko GSM i U900, a Play był bez lejka na roamingu T-mobile. :)
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4255
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kozien70 » 16 gru 2017, o 22:24

I wtedy to U900 tam zdychało :-)
Teraz jest dodatkowo L800, ale i obciążenie sieci ilością przepychanych danych radykalnie wzrosło.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3599
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Benjamin Linus » 16 gru 2017, o 23:42

sms o płynnym przełączeniu sieci dostałem nawet ja. choć mam wyłączony roam krajowy
Benjamin Linus
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 366
Dołączył(a): 12 cze 2014, o 19:46
Lokalizacja: PL
Model telefonu: 2-CA, 3-CA, GSM

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Spacedust » 17 gru 2017, o 00:36

Czy ktoś ma może zdjęcie takiej tuby PLAYa po rozbudowie o LTE800/LTE2600? W Poznaniu coś się nie biorą za te tuby i efekt zaczyna być taki jak w N! - taka tuba się nudzi, a ruch leci po LTE2600 z innych stacji.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3696
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Kryniczanin » 17 gru 2017, o 10:30

Bum!!!!
No i ja się doczekałem - ostatnie miejsce gdzie Play miał słaby zasięg zniknie u mnie.

https://bip.malopolska.pl/umkrynicazdro ... jnego.html

Lokalizacja masztu to sąsiednia działka obok masztu T-Mobile na którym jest też Orange i Plus.
Obrazek
Kryniczanin
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3536
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 22:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Pochwały: 37
Model telefonu: HP9L
Sieć: W4 i dziewica

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: sql i 14 gości