Telekomunikacja jak na dłoni






Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez bobix » 14 gru 2017, o 13:28

Pabloz napisał(a):Komentarz Krzyśka Sylwerskiego z blogplay.pl:
Na chwilę obecną nie prowadzimy otwartych testów VoLTE.

otwartych, czyli potwierdził, że prowadzą jakieś zamknięte testy.


W którym miejscu potwierdził?
Jedynie zaprzeczył otwartemu testowaniu. Resztę ty sobie dopowiedziałeś
bobix
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 411
Dołączył(a): 28 kwi 2007, o 12:49
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 3
Model telefonu: iPhone 6 64GB
Sieć: Nju Mobile

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez hdfunpack » 14 gru 2017, o 15:19

Czy działa Wam płynne przełączanie w obrębie dowolnych technologii (np LTE Play -> Hspa T-mobile)? Ja póki co zaobserwowałem tylko pomiędzy tą samą technologią (np. LTE Orange -> LTE Play).
hdfunpack
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1392
Dołączył(a): 9 lip 2013, o 09:45
Lokalizacja: Tak.
Pochwały: 56
Sieć: RBM

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kozien70 » 14 gru 2017, o 20:45

Informacyjnie: w temacie powrotu aktywnej transmisji z roamingu do sieci macierzystej nie zmieniło się nic. Jeśli mamy aktywną transmisję typu streaming i wpadniemy do roamingu, ro zostaniemy w nim do końca świata, a konkretniej: telefon wróci do sieci macierzystej dopiero po zatrzymaniu streamu.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4100
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 15:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Roaming krajowy PLAY wreszcie z LTE w Orange

Postprzez matchojs85 » 14 gru 2017, o 22:17

Cześć

Zmiany w roamingu krajowym Play.
Teraz będąc zalogowanym do Orange mamy dostęp do sieci LTE.
Co prawda prędkość wynosi około 5/2 ale zawsze to coś nowego.


Obrazek


Obrazek


Obrazek
Ostatnio edytowano 14 gru 2017, o 22:31 przez matchojs85, łącznie edytowano 2 razy
Pozdrawiam, matchojs85.
matchojs85
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
Avatar użytkownika
 
Posty: 79
Dołączył(a): 4 lut 2008, o 22:13
Lokalizacja: Lublin
Model telefonu: Note8
Sieć: Play, T-Mobile, nju

Re: Roaming krajowy PLAY wreszcie z LTE w Orange

Postprzez Spacedust » 14 gru 2017, o 22:21

To już było, ale chociaż daj znać jaka taryfa, bo ja nadal nie mam dostępu...
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3960
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 22:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: Roaming krajowy PLAY wreszcie z LTE w Orange

Postprzez Ubinoob » 14 gru 2017, o 23:26

Biorąc pod uwagę feedback od userów, bez wątpienia nie jest to udostępniane na podstawie taryfy.
Ubinoob
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 106
Dołączył(a): 14 cze 2017, o 12:47

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Pawrzes » 15 gru 2017, o 00:27

damian00716 napisał(a):prosiłbym o identyfikacje dwóch bts'ów.
1.
CID: 2517530
2.
CID: 2517312

z góry dzięki

1. Uście Gorlickie - maszt Orange
2. Małastów / Magura Małastowska - maszt Plusa

Pijo napisał(a):Pawrzes, prośba o identyfikację stacji:
CID: 61679
LAC 14
RNC 13

Stacja w Rzędzianach k. Białegostoku jest już w pełni wyposażona i czeka tylko na odpalenie.
Stacja trzysektorowa, 5 anten na sektor

RTCN Krynice
No niezły wypas z LTE800 MIMO 4x4 ready :)


2600 tak, 800 nie
3G napisał(a):W ostatnich dniach pojawiło się coś takiego :) Jeszcze nie działa. Te tribandy wyglądają jakby pochodziły z demontażu :-)

No super i dobrze, że na wysokim maszcie :-) To fajna konstrukcja bo "kabelki" są wewnątrz rury a RRU są na dachu więc widać minimum elementów instalacji. I chyba anteny dodatkowo ubłocone :P

Spacedust napisał(a):Czy PLAY montuje LTE2600 albo LTE800 w pikokomórkach?

2600 tak, 800 to raczej tylko na Taśmowej.
Pozdrawiam
Pawrzes
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 2313
Dołączył(a): 22 sie 2005, o 15:44
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 55
Model telefonu: Smartfony
Sieć: PLAY Orange VirginMobile Plus

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Kryniczanin » 15 gru 2017, o 05:07

1. Uście Gorlickie - maszt Orange
2. Małastów / Magura Małastowska - maszt Plusa


Te dwie stacje 1km od granicy Krynicy widać w eterze. Możesz powiedzieć co mają (jaki zestaw)?

Z góry dzięki.
Kryniczanin
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3685
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Pochwały: 37
Model telefonu: HP9L
Sieć: W4 i dziewica

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez hdfunpack » 15 gru 2017, o 08:05

Dziś rano telefon po raz pierwszy przełączył mi się w windzie na LTE Orange (niestety nie używałem go wtedy więc nie wiem czy było to płynne przełączenie). Zwykle następował zrzut do U900 Play lub hspa T-mobile.
Postanowiłem też przy okazji sprawdzić prędkości i zauważyłem, że są większe niż lejek:
Obrazek
Obrazek
Jakby ktoś nie pamiętał, to mam taryfę RBM5 z DIL.
hdfunpack
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1392
Dołączył(a): 9 lip 2013, o 09:45
Lokalizacja: Tak.
Pochwały: 56
Sieć: RBM

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez lordbyd » 15 gru 2017, o 08:28

To jeszcze prośba ode mnie do Kolegi Pawrzes.
Stacje DCS/GSM w Bydgoszczy:
- CID 48984
- CID 48988
- CID 64869
- CID 48923
LAC dla wszystkich to 4144.
Z góry dziękuję :)
lordbyd
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 358
Dołączył(a): 9 lut 2017, o 14:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: Nokia 6310i, Huawei Y5 II
Sieć: nju, T-M, VM

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez iphoneski » 15 gru 2017, o 09:27

bobix napisał(a):
Pabloz napisał(a):Komentarz Krzyśka Sylwerskiego z blogplay.pl:
Na chwilę obecną nie prowadzimy otwartych testów VoLTE.

otwartych, czyli potwierdził, że prowadzą jakieś zamknięte testy.


W którym miejscu potwierdził?
Jedynie zaprzeczył otwartemu testowaniu. Resztę ty sobie dopowiedziałeś

Z bloga to wy się nic nie dowiecie. Jak pytałem kiedyś o rozbudowanie lte 2100 to Sylwerski nic nie wie, a już kilka miast zrobione było.
iphoneski
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 345
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 17:37

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez pakierhakierxd » 15 gru 2017, o 09:41

ja jeszcze orange lte nie mam dostępu :(
ale będę widział jak będzie bo zmieniłem priorytety na Play Orange T-Mobile Plus ;)
Pozdrawiam :)
pakierhakierxd
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5673
Dołączył(a): 20 sty 2011, o 20:12
Lokalizacja: Supraśl
Pochwały: 60
Model telefonu: P1 lte ,S8,K10 2017 dual
Sieć: Play Aero2 Orange Nju Virgin

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez pbbablin » 15 gru 2017, o 10:04

U mnie zdjęli blokadę na prędkość w roaming H+ Orange 9/3 w mieszkaniu od wczoraj wieczór. zobaczymy jak będzie na mieście. W mieście mimo dobrego zasięgu Play często trzyma na T-mobile.
pbbablin
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 166
Dołączył(a): 2 maja 2014, o 20:41
Lokalizacja: Oborniki
Pochwały: 1

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez pakierhakierxd » 15 gru 2017, o 10:05

Zmień priorytety jak ja ,od tego czasu najczęściej jest Play lub Orange ;)
Pozdrawiam :)
pakierhakierxd
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5673
Dołączył(a): 20 sty 2011, o 20:12
Lokalizacja: Supraśl
Pochwały: 60
Model telefonu: P1 lte ,S8,K10 2017 dual
Sieć: Play Aero2 Orange Nju Virgin

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez iphoneski » 15 gru 2017, o 10:18

pbbablin napisał(a):U mnie zdjęli blokadę na prędkość w roaming H+ Orange 9/3 w mieszkaniu od wczoraj wieczór. zobaczymy jak będzie na mieście. W mieście mimo dobrego zasięgu Play często trzyma na T-mobile.

Właśnie sprawdziłem u siebie, pobieranie niecałe 10 Mb, wysyłanie lekko ponad 7,5. Tylko nie wiem czy na tyle teraz ustawiona jest prędkość czy po prostu u mnie tak działa, bo mam tylko -113 rsrp na 1800, nawet karta Orange więcej u mnie nie miała. Wieczorem powinienem być w miejscu, gdzie są nadajniki wszystkich operatorów, Orange spokojnie 60 mega tam wyciąga, także sprawdzę i najwyżej dam znać co i jak.
PS. Oczywiście test na lte :)
iphoneski
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 345
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 17:37

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości