Telekomunikacja jak na dłoni






Vectra 100 Mb/s-oby napewno?

Wszystko, co dotyczy ofert Internetu stacjonarnego.

Moderatorzy: SirmarK, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Vectra 100 Mb/s-oby napewno?

Postprzez MyszkaMiki » 31 lip 2017, o 21:15

Podkusiło mnie i założyli mi dziś internet z Vectry 100 MB+pakiet TV Stalowy bez zobowiązań za 49 zl.Nie mogłam już się doczekać tych 100 Mb i hulania po internecie bez zacięć itp.Monter wyszedł, podłączyłam laptop, hasło i jest! Jest moje 100 Mb przeglądam strony i o dziwo jakoś się ślimaczy niczym na sticku z plusa.Wchodzę na speedtest i taki wynik Download14.66 Mb/s Upload 8.95 Mb/s. Panowie, czy to normalny wynik? 7 metrów od routera i jedna ściana. Będzie choć 80 Mb/s?
Ostatnio edytowano 1 sie 2017, o 19:14 przez MyszkaMiki, łącznie edytowano 1 raz
MyszkaMiki
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 44
Dołączył(a): 8 maja 2017, o 17:53

Re: Vectra 100 Mb/s-oby napewno?

Postprzez Gatki1 » 1 sie 2017, o 00:58

Kabel. może lepszy router?
Gatki1
Obserwator
Obserwator
 
Posty: 4
Dołączył(a): 12 maja 2017, o 03:56

Re: Vectra 100 Mb/s-oby napewno?

Postprzez MyszkaMiki » 1 sie 2017, o 08:31

Vectra umożliwia korzystanie z alternatywnych routerów?
MyszkaMiki
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 44
Dołączył(a): 8 maja 2017, o 17:53

Re: Vectra 100 Mb/s-oby napewno?

Postprzez speclab » 1 sie 2017, o 08:49

sprawdź przede wszystkim połączenie na kablu... ile wyciągasz.
Wi-fi jeśli masz kilka sieci w swojej okolicy... albo nadające na tym samym kanale... potrafi się bardzo ślimaczyć.
speclab
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 85
Dołączył(a): 4 cze 2015, o 16:15

Re: Vectra 100 Mb/s-oby napewno?

Postprzez MyszkaMiki » 1 sie 2017, o 15:41

Przez kabel poszło 94 Mb/s i 10 Mb/s. Podłączyłam leciwego Linksys WRT54GL i niestety nic się nie polepszyło.
MyszkaMiki
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 44
Dołączył(a): 8 maja 2017, o 17:53

Re: Vectra 100 Mb/s-oby napewno?

Postprzez TomLee » 1 sie 2017, o 16:01

Skoro na kablu masz takie wartości 94/10 Mb, czyli wszystko jest ok. Jeżeli masz router z vectry to nie ma on anten i jest słaby. Skoro tak Ci zależy na prędkości to albo kabel albo router z trzema antenami. Ja mam jakiś podstawowy router d-linka i prędkości około 20 Mb.
TomLee
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 147
Dołączył(a): 29 cze 2017, o 10:49
Model telefonu: Moto E, Samsung B2100
Sieć: a2mobile, Orange

Re: Vectra 100 Mb/s-oby napewno?

Postprzez MyszkaMiki » 1 sie 2017, o 19:13

Rozumiem, dziękuję panowie za sugestie.Jaki router wybrać, który nieco poprawi zasięg? Co polecacie?
MyszkaMiki
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 44
Dołączył(a): 8 maja 2017, o 17:53

Re: Vectra 100 Mb/s-oby napewno?

Postprzez TomLee » 1 sie 2017, o 19:57

Taki powinien być ok:
http://allegro.pl/router-tp-link-tl-wr1 ... 04624.html
Ale prędkość kart wi-fi w laptopach często jest do 54 Mb max.
Według mnie, możesz osiągnąć około 40 Mb max.
TomLee
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 147
Dołączył(a): 29 cze 2017, o 10:49
Model telefonu: Moto E, Samsung B2100
Sieć: a2mobile, Orange

Re: Vectra 100 Mb/s-oby napewno?

Postprzez macc » 6 paź 2017, o 08:08

W vectrze jest teraz promocja dla klientów przedłużających internet -100Mb za 35,90zł na 24 m-ce.

Obrazek
macc
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1234
Dołączył(a): 3 lis 2012, o 07:17
Lokalizacja: GS
Pochwały: 4
Model telefonu: samsung
Sieć: a2 mobile , nju mobile

Re: Vectra 100 Mb/s-oby napewno?

Postprzez VIP-Card » 6 paź 2017, o 19:19

Co z tego czy 35 czy 49zl skoro fizyki nie oszukasz i np. w bloku gdzie jest duzo sieci mozna tylko pomarzyc, zeby wyciagnac jakies sensowne transfery po radiu? Zostaje tylko ratowanie sie 5GHz albo 802.11ac ktore dzieki wiekszej modulacji radzi sobie nieco lepiej
VIP-Card
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika
 
Posty: 268
Dołączył(a): 21 sie 2012, o 13:17
Lokalizacja: Poznań

Re: Vectra 100 Mb/s-oby napewno?

Postprzez Sig » 6 paź 2017, o 19:47

VIP-Card napisał(a):Co z tego czy 35 czy 49zl skoro fizyki nie oszukasz i np. w bloku gdzie jest duzo sieci mozna tylko pomarzyc, zeby wyciagnac jakies sensowne transfery po radiu? Zostaje tylko ratowanie sie 5GHz albo 802.11ac ktore dzieki wiekszej modulacji radzi sobie nieco lepiej

Jak się da to kabel > wi-fi ac na 5GHz > ręczny wybór najmniej zatłoczonego i zakłóconego kanału na 2,4GHz
Drugi krok jest także możliwy, jeżeli narz laptop pracuje w 2,4 GHz i ma n - wystarczy kupić kartę wifi po USB (no i wyłączyć tę w laptopie) pracującą w ac i 5GHz. Nie są jakoś bardzo drogie.

W n też warto się przyjrzeć na jakiej szerokości pasma router nadaje. Jak się da wymusić 40MHz, to warto spróbować, czy będzie różnica. U mnie kiedyś to podniosło prędkość z 40Mbps do 60Mbps (max. wtedy w ofercie UPC jaką miałem). Nie zawsze się da, np. w obecnych Compalach UPC da się wybrać tylko albo samo 20, albo 20/40. Nie testowałem, bo pociągnąłem kable ;-)
I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.
Sig
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1736
Dołączył(a): 20 maja 2009, o 15:48
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 49
Model telefonu: działający
Sieć: szara

Re: Vectra 100 Mb/s-oby napewno?

Postprzez Dorotea » 13 gru 2017, o 00:23

Vectra daje również routery, które mają dual, a więc radio 5 GHz jest dostępne.
Dorotea
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
Avatar użytkownika
 
Posty: 310
Dołączył(a): 6 wrz 2016, o 16:08
Lokalizacja: Kielce
Model telefonu: Samsung
Sieć: a2mobile, Orange, Play, Red Bull Mobile, Fakt Mobile, Virgin Mobile, T-Mobile


Powrót do Internet stacjonarny

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość