Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 10 gru 2017, o 22:05

@kozien70 no ja mam tylko jedną stację z QAM256 w Zielonej Górze i to tylko dla T-mobile, a prawie połowa już po modernizacji chociaż do jednego dodatkowego pasma. Ogólnie wydaje mi się, że ta modulacja jeszcze nie do końca "trybi". Mam jedną wiejską stację Orange z tą modulacją, ale o ile w uplinku udało się kilka razy przebić próg prędkości to w downlinku nigdy. Nawet ten uplink to jest tak rzadkie zjawisko, że wydaje mi się, że ta modulacja jeszcze nie wskakuje tak od ręki.
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4629
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 19:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 10 gru 2017, o 22:18

OK. Dla potwierdzenia jutro obskoczę na Ursynowie kilka najświeższych zmodernizowanych stacji T-mobile.

Nawiasem - kolejna stacja na Ursynowie (Sengera Cichego), która dostała jedno z dwóch nowych pasm (L800) w zeszłym roku, doczekała się w minionym tygodniu dalszej modernizacji: wymieniono wszystkie anteny na nowe tribandy Huawei, zaraz zapewne pojawi się brakujące L2600.

Stopniowo N! doposaża w komplet pasm LTE warszawskie stacje, które do tej pory miały samo L800+L1800 lub L1800+L2600.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4108
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 15:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 10 gru 2017, o 22:38

Chyba że @Marcin_ podrzuci jakieś konkretne lokalizacje z QAM256. ;)
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4629
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 19:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez f0ku5 » 10 gru 2017, o 23:34

QAM256 na S8 nie działa. Byłem parę dni temu obok stacji na pl. Politechniki i wyłącznie "zwykłe" MIMO 2x2.
Fajnie by było, jakby T-Mobile i Orange zainterweniowali u Samsunga w sprawie włączenia tego w sofcie...
f0ku5
Moderator
Moderator
 
Posty: 1528
Dołączył(a): 29 kwi 2015, o 23:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: iPhone X
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 11 gru 2017, o 15:30

kozien70 napisał(a):Zrobiłem dziś porównanie prędkości transmisji danych na Galaxy S7 Edge vs Galaxy S8.

Stacja Warszawa, ul. Nowowiejska 21/25 (Gmach Instytutu Techniki Cieplnej PW). To ta stacja, którą Orange swego czasu chwaliło się jako pierwszą full wypas z MIMO 4x4, 600Mbit DL etc etc.
Pomiar ok. 50-100m od stacji, w bezpośredniej widoczności anten.

Ja standardowo odwiedzę Pl. Politechniki w pierwszy dzień świąt :mrgreen: akurat będę miał po drodze.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3300
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 19:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 11 gru 2017, o 18:27

Pisałem niedawno o bardzo różniących się aktualnie konfiguracjach Orange i T-mobile w Warszawie. Po parutygodniowej obserwacji potwierdzam.

W T-mobile telefon jak zwariowany klei się do LTE. Trzyma się LTE nawet przy sygnałach rzędu -125 -130dBm i nie chce za nic spaść do 3G. Nie jest to najlepsze: przy tak słabym sygnale LTE o transmisji typu streaming można zapomnieć. Za to jeśli już jakimś cudem spadnie do 3G, to bez zatrzymania transmisji pozostaje tam na wieki wieków, bo w T-mobile nadal brak powrotu aktywnej transmisji z 3G do LTE.

W Orange zaś telefon łatwiej spada do 3G. Dzieje się to już przy poziomach LTE -118 -120dBm. Za to działa sprawnie powrót aktywnej transmisji z 3G do LTE. Z reguły wystarczy ok. 2 minut niezłego sygnału LTE i mamy powrót, stream w zasadzie tego nie odczuwa.
Z punktu widzenia użytkownika streamingu lepiej oceniam aktualny konfig Orange. W T-mobile uporczywe trzymanie się szczątków LTE daje w efekcie czkawki, przerywanie, zawieszanie się transmisji. W tych samych miejscach w Orange wszystko ładnie się przerzuca między 3G a 4G, na ciągłości streamu jest to niemal nieodczuwalne.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4108
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 15:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 11 gru 2017, o 19:02

Tylko czy w tym samym miejscu gdzie LTE ma sygnał -130dBm, 3G dałoby radę podtrzymać streaming? Jeśli na stacji jest tylko LTE1800 to U900 dałoby radę, ale jeśli jest LTE800 to U900 już raczej lepiej sobie nie poradzi.
Ja po włączeniu VoLTE w Orange mam LTE do ostatnich resztek zasięgu i jak jeżdżę poza miastem to w miejscach gdzie stream jest zrywany to 3G już dawno nie utrzymałoby żadnej transmisji. Ja od kilku lat jeżdżę minimum 2-3x w tygodniu takim jednym odcinkiem o długości 70km i mam "obcykane" gdzie dokładnie za każdym razem zrywa mi stream. Przywrócenie VoLTE w Orange spowodowało u mnie natychmiastowe i zdecydowane wydłużenie czasu trwania stream'a.
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4629
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 19:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 11 gru 2017, o 20:04

p2225 napisał(a):Tylko czy w tym samym miejscu gdzie LTE ma sygnał -130dBm, 3G dałoby radę podtrzymać streaming? Jeśli na stacji jest tylko LTE1800 to U900 dałoby radę, ale jeśli jest LTE800 to U900 już raczej lepiej sobie nie poradzi.


Oczywiście, że dałoby radę podtrzymać streaming.
Po części sam sobie odpowiedziałeś. W mieście takim jak Warszawa, sporo stacji nie ma jeszcze L800, a mają L1800+L2600. Niemal każda ma U900 i U2100. Tu spadek do U900 zamiast uporczywego trzymania się niedziałających szczątków LTE daje radę.
Szczątki L800 mam często z dalszej stacji, zaś z tej bliższej nie mam L800, ale mam dość silne U900.
Networks-owe 3G w miastach z gęstą siatką stacji obecnie odetchnęło i nieraz się nudzi. Taki wcześniejszy spadek streamu do 3G jest o wiele lepszy, niż siedzenie w resztkach zapchanego LTE. A w połączeniu z powrotem aktywnej transmisji z 3G do LTE jest lepszy tym bardziej.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4108
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 15:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 12 gru 2017, o 15:58

Ciekawa sprawa na Os. Czecha 61 w Poznaniu, w piątek działało LTE800 Orange i pewnie też T-Mobile. W sobotę już głucho i tylko zostało samo LTE1800.

Dzisiaj sprawdzam, a tu świeci LTE2600 zarówno dla T-Mobile jak i Orange, a na LTE800 głucho dla obu operatorów. Czyżby falstart?
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3964
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 22:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 12 gru 2017, o 16:38

Zdjęcia warszawskiej stacji T-mobile, ul. Sengera Cichego.

Była to jedna z pierwszych stacji na Ursynowie, na której jeszcze w zeszłym roku pojawiło się L800 bez wymiany anten.

W tej chwili stacja jest w trakcie drugiej modernizacji: w zeszłym tygodniu wymieniono anteny na nowe Huawei, ale jeszcze nowe RRU pod L2600 nie zamontowane. Widać również niedokończony montaż koszulek termokurczliwych na złączach. Panowie technicy pewnie na dniach będą kończyć swoją robotę.
Tu moje wcześniejsze zdjęcia, stacja wówczas nadawała 2G/U900/U2100/L800/L1800 dla obydwu operatorów N!:
viewtopic.php?f=24&t=58796&p=918339#p918339

A tu zdjęcia z dziś:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4108
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 15:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 12 gru 2017, o 16:47

To było zresztą pewne zaskoczenie. Dodanie tylko L800 w aglomeracji gdzie najczęściej dodawali 2600.
A Przy Bażantarni czeka :evil:
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3300
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 19:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 12 gru 2017, o 16:52

Nastąpiła aktualizacja mapy T-mobile: http://www.t-mobile.pl/pl/dlaciebie/obs ... moc/zasieg
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4629
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 19:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez piotrzet » 12 gru 2017, o 16:56

p2225 napisał(a):Nastąpiła aktualizacja mapy T-mobile: http://www.t-mobile.pl/pl/dlaciebie/obs ... moc/zasieg

Tylko bądź mądry i pisz wiersze co się zmieniło :lol: Powinni dawać mapę przed i po przynajmniej byłoby widać co ulepszyli
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1756
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 11:43
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez harys » 12 gru 2017, o 17:03

Spacedust napisał(a):Ciekawa sprawa na Os. Czecha 61 w Poznaniu, w piątek działało LTE800 Orange i pewnie też T-Mobile. W sobotę już głucho i tylko zostało samo LTE1800.

Dzisiaj sprawdzam, a tu świeci LTE2600 zarówno dla T-Mobile jak i Orange, a na LTE800 głucho dla obu operatorów. Czyżby falstart?
Albo uruchomienie testowe.

Wysłane z Le Pro 3
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1368
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 17:43

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 12 gru 2017, o 17:09

Mixiorek napisał(a):A Przy Bażantarni czeka :evil:


Pamiętam i czuwam.
PS. Do wiosny coraz bliżej :lol:
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4108
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 15:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 14 gości