Telekomunikacja jak na dłoni






Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Młody.. » 7 gru 2017, o 19:17

U mnie póki co nadal są magnetowi sąsiedzi.
Obrazek

Telefon FM - moj amatorski kanał z testami telefonów, pod kątem radia. Dodatkowo różne inne ciekawostki. ->https://www.youtube.com/channel/UCtHIjcwbzU5qVnC99RjYtNg
Młody..
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 451
Dołączył(a): 16 kwi 2014, o 15:45
Lokalizacja: Suchedniów/Skar-Kam
Model telefonu: Samsung Galaxy J5 2017 Dual
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Spacedust » 7 gru 2017, o 19:34

Jeśli chodzi o sąsiadów to mam tylko kanały DCS PLAYa.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3580
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez lordbyd » 7 gru 2017, o 20:11

Jeśli chodzi o sąsiadów to mam tylko kanały DCS PLAYa.

U mnie tak samo.
Czym to może być spowodowane?
lordbyd
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 269
Dołączył(a): 9 lut 2017, o 15:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: Nokia 6310i, Huawei Y5 II
Sieć: nju, T-Mobile

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez dagonPL » 7 gru 2017, o 20:34

f0ku5isko napisał(a):Z tego co wiem to na Androidzie też nie ma żadnych komunikatów...

Ja dwukrotnie widziałem taki komunikat. Tylko nie wiem czy to kwestia systemu czy producenta telefonu?
dagonPL
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 88
Dołączył(a): 29 cze 2017, o 23:40
Model telefonu: Galaxy S6, S5, A5 2016, A3 2016, J3 2016, Lumia920, Lumia 820
Sieć: Play

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kaspeed » 7 gru 2017, o 20:52

U mnie PLAY w Bełchatowie wszystkie nadajniki sprawdziłem 10mega downloadu w LTE maks. Nie wierze w to co widzę.
kaspeed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2389
Dołączył(a): 9 cze 2012, o 17:49
Lokalizacja: Z domu
Pochwały: 11
Model telefonu: Huawei P8Lite
Sieć: Orange POP,Heyah

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez f0ku5isko » 7 gru 2017, o 20:54

dagonPL napisał(a):
f0ku5isko napisał(a):Z tego co wiem to na Androidzie też nie ma żadnych komunikatów...

Ja dwukrotnie widziałem taki komunikat. Tylko nie wiem czy to kwestia systemu czy producenta telefonu?
Jaki konkretnie komunikat?
f0ku5isko
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1277
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: T-Mobile

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez pakierhakierxd » 7 gru 2017, o 21:12

Sam sobie tak zmieniłem priorytety wcześniej ze względu na to tak wydaje mi się własnie ze najlepiej działa roaming krajowy
mam Play Orange Tmobile Plus ;)
Ogólnie poza moim domem nie narzekam na zasięg Orange
w 2 slocie używam karty Nju dla 9gb za 9zł tam gdzie Play czasem nie wydala ;)
Pozdrawiam :)
pakierhakierxd
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5458
Dołączył(a): 20 sty 2011, o 21:12
Lokalizacja: Supraśl
Pochwały: 60
Model telefonu: P1 lte ,G6 Dual
Sieć: Play Aero2 Orange Nju Virgin

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez dagonPL » 7 gru 2017, o 21:18

f0ku5isko napisał(a):
dagonPL napisał(a):
f0ku5isko napisał(a):Z tego co wiem to na Androidzie też nie ma żadnych komunikatów...

Ja dwukrotnie widziałem taki komunikat. Tylko nie wiem czy to kwestia systemu czy producenta telefonu?
Jaki konkretnie komunikat?


"Aktualizacja danych karty SIM"
Pierwszy raz dostałem taki komunikat jak zgłosiłem do BOK Playa żeby odblokowali mi roaming Orange.
Drugi raz chyba przed wczoraj. Po tym Orange wskoczyło mi na pierwsze miejsce na liście.
Ostatnio edytowano 7 gru 2017, o 21:20 przez dagonPL, łącznie edytowano 1 raz
dagonPL
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 88
Dołączył(a): 29 cze 2017, o 23:40
Model telefonu: Galaxy S6, S5, A5 2016, A3 2016, J3 2016, Lumia920, Lumia 820
Sieć: Play

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez f0ku5isko » 7 gru 2017, o 21:19

Hmm, no to nieźle, ja osobiście się nigdy z tym nie spotkałem :) Chyba większość telefonów o tym nie informuje ;)
f0ku5isko
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1277
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: T-Mobile

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez goral2099 » 7 gru 2017, o 21:35

Gdzieś mi się przewinął taki komunikat kiedyś...chyba na Nokii 301.
goral2099
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1254
Dołączył(a): 16 lip 2013, o 14:39
Lokalizacja: GD/SWD
Pochwały: 8
Model telefonu: ASUS ZENFONE 3 ZOOM S, GPD G5A
Sieć: A2, Play, BDI, OFnK

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kozien70 » 8 gru 2017, o 23:16

Tutaj artykuł z marca 2017 o wdrażaniu przez Huawei nowej technologii dynamicznego współdzielenia pasma 900 pomiędzy GSM i UMTS:
https://www.telecomasia.net/content/max ... wei-gu5mhz

Z akapitu
"This year, the GU@5MHz deployment will also enter commercial deployment for operators in Egypt and Poland to accelerate MBB development with a limited 5 MHz spectrum"

wynika, że Play wdraża/będzie wdrażać te technologię. To zatem tłumaczy pojawianie się nowych stacji EGSM Playa :)
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3419
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez alien202 » 8 gru 2017, o 23:29

kozien70 napisał(a):wynika, że Play wdraża/będzie wdrażać te technologię. To zatem tłumaczy pojawianie się nowych stacji EGSM Playa :)

Jak to niby działa te E-GSM działa zamiennie na 5MHz z U900 czy jak do tej pory tam brzegowe 0,8MHz?
alien202
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 260
Dołączył(a): 1 sty 2015, o 13:52
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Model telefonu: HTC
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kozien70 » 8 gru 2017, o 23:35

Nie znam szczegółów konfiguracji Play.
Ogólnie idea takiego dynamicznego współdzielenia jest taka: masz blok 5MHz. Z tego na przykład 3.8 MHz przydzielasz tylko dla UMTS, 0.8 MHz tylko dla GSM, a 0.4 MHz jest wspólne, dynamicznie przydzielane albo GSMowi albo UMTSowi, zależnie od obciążenia i ustawionego priorytetu (nie wiemy, czy w konfiguracji P4 priorytet miałby GSM czy UMTS). Proporcje podziału podałem przykładowe.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3419
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez alien202 » 8 gru 2017, o 23:50

Rozumiem, E-GSM pewnie na terenach mniej zurbanizowanych. U mnie jest ten nieszczęsny DCS, którego i tak co jakiś czas nie wykrywa i wyrzuca ostatnio często do roamingu. Tak samo mam z 3G, zasięg w okresie miesiąca pogorszył się i to bardzo.
alien202
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 260
Dołączył(a): 1 sty 2015, o 13:52
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Model telefonu: HTC
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez dagonPL » 9 gru 2017, o 00:06

Ciekawa sprawa. Dzieki kozien70 . Niech testują to i wdrażają jak najszybciej. A zaraz po tym, wywalić DCS i całe 1800 w LTE... o U2100 juz nie wspomne:P
dagonPL
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 88
Dołączył(a): 29 cze 2017, o 23:40
Model telefonu: Galaxy S6, S5, A5 2016, A3 2016, J3 2016, Lumia920, Lumia 820
Sieć: Play

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: BUCiu, weissmann i 12 gości