Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Patryk7588 » 24 lis 2017, o 10:14

Ale trzeba budować dwie sieci.
Wątek na temat modernizacji i rozbudowy sieci Plus: http://www.plusforum.pl/viewtopic.php?f ... 95#p216866
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3262
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Model telefonu: Samsung Galaxy S7
Sieć: Plus

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 24 lis 2017, o 10:22

O to już trzeba pytać @Marcin_ na ile to wymaga fizycznej modernizacji, a na ile wystarczy zaktualizować soft.
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4104
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 24 lis 2017, o 16:36

Kryniczanin napisał(a):Maksymalny dl około 1,5mb. To i tak 7x tyle co EDGE na M2M.


Ciekawe jak można wymusić to pasmo na smartphonie, może faktycznie bierze to tak mało prądu, że będzie pracował cały tydzień ;)
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3584
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Kryniczanin » 24 lis 2017, o 16:43

Ciekawe jak można wymusić to pasmo na smartphonie, może faktycznie bierze to tak mało prądu, że będzie pracował cały tydzień ;)


Do tego pasma normalne karty nie będą miały wjazdu. Tylko dedykowane M2M.
Obrazek
Kryniczanin
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3430
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 22:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Pochwały: 37
Model telefonu: HP9L
Sieć: W4 i dziewica

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 24 lis 2017, o 17:09

Spacedust napisał(a):
Kryniczanin napisał(a):Maksymalny dl około 1,5mb. To i tak 7x tyle co EDGE na M2M.


Ciekawe jak można wymusić to pasmo na smartphonie, może faktycznie bierze to tak mało prądu, że będzie pracował cały tydzień ;)


Boże, jakie wymuszanie tego pasma na smartfonie... Przecież to zupełnie inna technologia.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3427
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez maniek357 » 24 lis 2017, o 22:55

maniek357 napisał(a):
tomi81 napisał(a):@bed - w Białymstoku mamy podobną sytuację - 5 miesięcy temu TMobile wyłączył stacje na ul. Mickiewicza 42, która swoim zasięgiem pokrywała dużo obszar (stacja typu „umbrella”, wysoka lokalizacja). W kolejnym wykazie UKE pojawił się planowany zamiennik (ID26244, ul. Miłosza 2, Atrium Biała, jest tam też Plus). Co z tego jak planowany termin jego uruchomienia to rok 2019 (wg posiadanych przeze mnie informacji):-/. Co się dzieje z zasięgiem w okolicy (zwłaszcza indoor) nie muszę specjalnie pisać - widok brak sieci/E na wyswietlaczu jest bardzo częsty. Jedna stacja z LTE800 (sektor w tę stronę) z ul. Niedźwiedziej sprawy nie może załatwić, pozostałych lokalizacji praktycznie nie widać. Dużo na forum pisze się o braku płynnego odpalania zamienników za likwidowane lokalizacje w Plusie - życie pokazuje ze że w N! wcale nie jest lepiej (przynajmniej w Białymstoku).


Miałem poruszyć ten temat. Mieszkam 200 metrów od Atrium Biała i z Orange jest tragedia. Wszystkie pasma równo zapchane. W domu:
- rozmowę z H+ po chwili zrzuca do E (dobrze chociaż, że w S7 nie tracę HD voice),
- momentami łapie LTE, nawet z agregacją 1800+800. Co z tego jak transfery po 2-3 Mbps.
Na zewnątrz jest trochę lepiej. Generalnie im bliżej Atrium Biała, tym gorzej. Dużo lepiej jest w pobliżu stacji na budynku Dentomaxu (Nowowarszawska 52). Aż się prosi o stację na Atrium Biała.
Plus i Play działają w tej okolicy duużo lepiej.


A jednak. Dziś w okolicach Atrium Biała, Orange (Networks?) coś nowego odpalił :) Dużo lepszy zasięg w domu. W końcu odmulili sieć w tym rejonie miasta.
- LTE (1800) (sygnał max -92dBm) - CID 42753 - download przeważnie w okolicach 20 Mb/s, w porywach do 40-50 Mb/s.
- H+ (2100) (sygnał max -83dBm) - CID 20809 - download 22-24 Mb/s

Na zewnątrz jeszcze nie miałem czasu potestować. Ktoś wie gdzie ta stacja ? Czyżby na Atrium obok Plusa ?
maniek357
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 88
Dołączył(a): 16 lis 2015, o 14:42
Lokalizacja: Białystok
Model telefonu: Galaxy S7
Sieć: Orange [OFnK]

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez tomi81 » 24 lis 2017, o 23:37

maniek357 napisał(a):
maniek357 napisał(a):
tomi81 napisał(a):@bed - w Białymstoku mamy podobną sytuację - 5 miesięcy temu TMobile wyłączył stacje na ul. Mickiewicza 42, która swoim zasięgiem pokrywała dużo obszar (stacja typu „umbrella”, wysoka lokalizacja). W kolejnym wykazie UKE pojawił się planowany zamiennik (ID26244, ul. Miłosza 2, Atrium Biała, jest tam też Plus). Co z tego jak planowany termin jego uruchomienia to rok 2019 (wg posiadanych przeze mnie informacji):-/. Co się dzieje z zasięgiem w okolicy (zwłaszcza indoor) nie muszę specjalnie pisać - widok brak sieci/E na wyswietlaczu jest bardzo częsty. Jedna stacja z LTE800 (sektor w tę stronę) z ul. Niedźwiedziej sprawy nie może załatwić, pozostałych lokalizacji praktycznie nie widać. Dużo na forum pisze się o braku płynnego odpalania zamienników za likwidowane lokalizacje w Plusie - życie pokazuje ze że w N! wcale nie jest lepiej (przynajmniej w Białymstoku).


Miałem poruszyć ten temat. Mieszkam 200 metrów od Atrium Biała i z Orange jest tragedia. Wszystkie pasma równo zapchane. W domu:
- rozmowę z H+ po chwili zrzuca do E (dobrze chociaż, że w S7 nie tracę HD voice),
- momentami łapie LTE, nawet z agregacją 1800+800. Co z tego jak transfery po 2-3 Mbps.
Na zewnątrz jest trochę lepiej. Generalnie im bliżej Atrium Biała, tym gorzej. Dużo lepiej jest w pobliżu stacji na budynku Dentomaxu (Nowowarszawska 52). Aż się prosi o stację na Atrium Biała.
Plus i Play działają w tej okolicy duużo lepiej.


A jednak. Dziś w okolicach Atrium Biała, Orange (Networks?) coś nowego odpalił :) Dużo lepszy zasięg w domu. W końcu odmulili sieć w tym rejonie miasta.
- LTE (1800) (sygnał max -92dBm) - CID 42753 - download przeważnie w okolicach 20 Mb/s, w porywach do 40-50 Mb/s.
- H+ (2100) (sygnał max -83dBm) - CID 20809 - download 22-24 Mb/s

Na zewnątrz jeszcze nie miałem czasu potestować. Ktoś wie gdzie ta stacja ? Czyżby na Atrium obok Plusa ?


Miałem o tym napisać jutro, po weryfikacji w terenie, nie mniej zrobię to teraz, na podstawie złapanych CIDów. Na moje oko TMobile/N ponownie włączyło stacje na Mickiewicza 42 - co ciekawe stacja od kilku miesięcy była wyłączona, nie mniej cały sprzęt pozostał na dachu bloku (tylko Play zwinął swoje zabawki). Może dogadali się ze wspólnotą? Stacja na dachu Atrium Biała ma powstać dopiero w 2019 r. wiec ponowne odpalenie starej lokalizacji to być może rozwiązanie tymczasowe (zwłaszcza, że w przypadku LTE działa tylko LTE1800, a wiec jak przed wyłączeniem - anteny nie wymieniane). Może ktoś na forum ma więcej informacji ;-).
tomi81
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 504
Dołączył(a): 14 lip 2006, o 07:33
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Iphone 7 Plus, Samsung S7 EDGE, LG Spirit LTE
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Pawrzes » 25 lis 2017, o 00:04

Potwierdzam powrót sygnału z Mickiewicza 42 ;-)
LTE 2600
Obrazek
Pozdrawiam
Pawrzes
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika
 
Posty: 2254
Dołączył(a): 22 sie 2005, o 16:44
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 55
Model telefonu: Smartfony
Sieć: PLAY Orange VirginMobile Plus

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez tomi81 » 25 lis 2017, o 00:08

Pawrzes napisał(a):Potwierdzam powrót sygnału z Mickiewicza 42 ;-)


Dzięki :-) Zobaczymy na jak długo i czy może coś jeszcze z niej dorzucą :-). Równie ważne to to kiedy w końcu zaświeci LTE w N! Z kościoła Św Rocha (ul. Abramowicza 1), gdzie brak tej stacji jest w okolicy odczuwalny (Plus z LTE jest od dawna, może w końcu i N dogada się z proboszczem w celu rozbudowy stacji i wymiany anten;-))
tomi81
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 504
Dołączył(a): 14 lip 2006, o 07:33
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Iphone 7 Plus, Samsung S7 EDGE, LG Spirit LTE
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez maniek357 » 25 lis 2017, o 00:09

Faktycznie. To może być reaktywacja stacji na Mickiewicza 42. Agregacji mi nie łapie, a ręcznie nie mam jak wymusić pasm, bo Samsung w najnowszym sofcie zablokował service mode. Calkowicie nowa stacja byłaby pewnie od razu z kompletem pasm LTE, także ten trop odpada.

Grunt, że w końcu sieć działa normalnie.

Wysłane z mojego SM-T705 przy użyciu Tapatalka
maniek357
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 88
Dołączył(a): 16 lis 2015, o 14:42
Lokalizacja: Białystok
Model telefonu: Galaxy S7
Sieć: Orange [OFnK]

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez tomi81 » 25 lis 2017, o 00:12

maniek357 napisał(a):Agregacji mi nie łapie, a ręcznie nie mam jak wymusić pasm, bo Samsung w najnowszym sofcie zablokował service mode.


Dlatego ciagle na wyswietlaczu mam powiadomienie o dostępności nowego oprogramowania :wink:
tomi81
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 504
Dołączył(a): 14 lip 2006, o 07:33
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Iphone 7 Plus, Samsung S7 EDGE, LG Spirit LTE
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 25 lis 2017, o 00:26

Modlę się, aby nie nastąpiło to kiedyś w iPhonie, bo w modelach używających modemów Intela nie można już nawet CIDu odczytać. Dawniej można było legalnie Xsignal zainstalować i czytał oraz logował wszystko bez łaski.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3584
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 25 lis 2017, o 01:18

Najnowsza aktualizacja w Samsungu blokuje "tylko" wejście w głębsze menu, gdzie można było grzebać w ustawieniach, wymuszać pasma, włączać HD Voice itp.
Standardowe service menu, gdzie jest podgląd aktualnych pasm, nośnych, agregacji, kodeków itp jest nadal dostępne. Tego nigdy nie blokowali.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3427
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez 3G » 25 lis 2017, o 09:32

Ale to już tylko mała część tego co potrzeba...
Obrazek
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1540
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez bxx1 » 25 lis 2017, o 09:57

Pytanko do was.Jest jakiś program do wymuszenia pasm?U mnie lte1800 mocno przeciążone,natomiast Lte800 śmiga w najlepsze.Po wykonaniu połączenia siedzi w 800 ale po jakimś czasie ucieka do przeciążonego 1800.
bxx1
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 62
Dołączył(a): 9 cze 2009, o 11:13
Lokalizacja: Sędziszów
Pochwały: 3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: bed, klaudia123, RitzyRanger i 8 gości