Telekomunikacja jak na dłoni






Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 21 lis 2017, o 14:16

Vodafone DE mówiło o 3G w zeszłym roku, że brak planów na wyłączenie, a teraz, że jednak wyłączą. Jak ich przyciśnie ruch z LTE to wyłączą chociaż UMTS2100 ;)
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3589
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G

Postprzez Spacedust » 23 lis 2017, o 01:46

Rosyjski MTS zrefarmował 10 MHz DCS do LTE1800 w St. Petersburgu: https://www.telecompaper.com/news/mts-r ... g--1221078
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3589
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G

Postprzez Spacedust » 23 lis 2017, o 17:14

Dzisiaj o O2 Niemcy: https://www.youtube.com/watch?v=SwAn-_Gw2Vg - liczba konfiguracji prawie taka jak w naszym Plusie co maszt to inna, ale te 6-nośnych UMTS2100 to już hit, a anteny dual-beam takie jak w Plusie.

GSM900/LTE800 - brak 3G
UMTS2100/LTE800 - brak 2G
GSM900/UMTS2100/LTE800
UMTS2100 (4 nośne)/LTE1800 - brak 2G
UMTS2100 (6 sektorów)/LTE1800 - brak 2G
GSM1800/UMTS2100 (6 nośnych)/LTE2600
GSM900/UMTS2100/LTE800/LTE1800
LTE1800/UMTS2100/LTE2600 i może GSM1800
GSM900/UMTS2100/LTE800/LTE1800/LTE2600
GSM900/UMTS2100 (6 sektorów)/LTE800/LTE1800/LTE2600
GSM900/UMTS2100 (6 sektorów, 4 nośne)/LTE800/LTE1800/LTE2600

Czy mi się zdaje, że one mają nalepki na dole, które informują o emitowanych mocach w poszczególnych pasmach?
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3589
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G

Postprzez Spacedust » 23 lis 2017, o 17:51

Trochę o EE - pewnie niebawem się doczekamy 20 MHz w LTE2100: https://www.youtube.com/watch?v=62zJ0dYTpd0
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3589
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G

Postprzez p2225 » 24 lis 2017, o 11:37

Z naszych badań wynika, że ponad 90% sprzedaży telefonów komórkowych to smartfony - powiedział Peter Jarich, analityk ds. Technologii w GlobalData.

http://www.telepolis.pl/wiadomosci/smar ... 40637.html

Myślałem, że trochę więcej :wink:
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4104
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G

Postprzez Spacedust » 28 lis 2017, o 22:15

Indonezyjskie Three planuje wyłączyć sieć 2G w 2019 roku: https://translate.google.pl/translate?s ... edit-text= (mają tylko DCS, zostanie im UMTS2100 i LTE1800).
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3589
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G

Postprzez Spacedust » 4 gru 2017, o 00:24

Pierwsze wyłączenie 2G w Europie nastąpiło w sieci Tre (Three) Szwecja już w 2013 roku: Obrazek
Ostatnio edytowano 4 gru 2017, o 01:26 przez Spacedust, łącznie edytowano 1 raz
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3589
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G

Postprzez lord_kr » 4 gru 2017, o 01:19

Spacedust napisał(a):Pierwsze wyłączenie 2G w Europie nastąpiło w sieci Tre (Three) Szwecja już w 2013 roku: http://3.bp.blogspot.com/-SgzDCXcax1s/U ... GSMoff.png


A czy Three SE kiedykolwiek miało 2g ?

W UK Three mialo roaming 2g w Orange wylaczyli go na wiekszosci obszaru kraju w 2010 roku. Pisaly o tym nawet glowne gazety jako ze nagle kilkaset tysiecy ludzi zostalo bez zasiegu. Na szczescie operator pozwalal zerwac umowy.

Obecnie legenda glosi ze gdzies w najbardziej zapadlych regionach Szkocji i Walii ow roaming nadal dziala. Nie jest udostepniana jakakolwiek transmisja danych jedynie polaczenia glosowe i SMSy.

Wysłane z mojego Commodore 64 przy użyciu Tapatalka
lord_kr
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 193
Dołączył(a): 23 wrz 2013, o 00:55
Lokalizacja: Londyn
Model telefonu: Galaxy Note 2, Nokia 2730
Sieć: O2-UK, Three UK, Plus na Karte

Re: Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G

Postprzez p2225 » 4 gru 2017, o 19:40

http://www.telepolis.pl/wiadomosci/pola ... 40731.html
Trzeci w Europie pod względem wykorzystania danych komórkowych. Aż dziwne, że u nas sieci jeszcze bardzo przyzwoicie działają. Nic dziwnego, że już każda sieć przycina 2G i 3G.
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4104
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G

Postprzez dagonPL » 4 gru 2017, o 19:53

Mamy mocno średnią infrastrukturę "kablową" dlatego kto nie ma innej możliwości ssa z eteru.
Między innymi.
dagonPL
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 88
Dołączył(a): 29 cze 2017, o 23:40
Model telefonu: Galaxy S6, S5, A5 2016, A3 2016, J3 2016, Lumia920, Lumia 820
Sieć: Play

Re: Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G

Postprzez Kryniczanin » 4 gru 2017, o 20:31

Nie tylko o to chodzi, znajomy chciał kabel do nowego domu jak poznał parametry Orange i kwestie finansowo - proceduralne budowy przyłącza telekomunikacyjnego wziął komórkowy i podsumował to tak "musiałbym być kompletnym idiotą by wydać kilka tysięcy na kabel".
Obrazek
Kryniczanin
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3431
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 22:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Pochwały: 37
Model telefonu: HP9L
Sieć: W4 i dziewica

Re: Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G

Postprzez Spacedust » 4 gru 2017, o 20:34

Na totalnej wiosce pod Poznaniem gdzie LTE prawie nie widać, INEA chce raptem 500 zł brutto za podpięcie światłowodu prosto do domu i możesz sobie nawet gwarantowane 1 Gbps zamówić ;)
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3589
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G

Postprzez Kryniczanin » 4 gru 2017, o 20:42

Zgadnij ile Orange chciało mu zapewnić :-)

Podpowiedź prędkość jednocyfrowa:-)

W LTE ma prędkości po 80mb/s dl (stacja goła LTE 1800 bez LTE - A ).
Obrazek
Kryniczanin
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3431
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 22:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Pochwały: 37
Model telefonu: HP9L
Sieć: W4 i dziewica

Re: Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G

Postprzez Spacedust » 4 gru 2017, o 20:47

Mojemu sąsiadowi na wspomnianej wiosce uszkodzono kabel Orange pod asfaltem do domu - odcinek raptem może 30 cm do wymiany. Miał stabilną Neostradę 10 Mbps z telefonem stacjonarnymi od wielu lat, a oni mu powiedzieli, że nie da się naprawić, że nie to nie opłacalne i mogą mu radio założyć, tylko, że wtedy to nawet EDGE stabilnie nie działał (dzisiaj też nie jest wcale lepiej, LTE800 nie dochodzi, a na 3G to może 2-3 Mbps). Ostatecznie wylądował w Cyfrowym Polsacie i ma stabilne ok. 20/20 Mbps LTE ;)
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3589
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G

Postprzez martin87 » 4 gru 2017, o 21:20

LTE to właściwie tylko duże miasta, 3G jakieś miejscowości, a w innych miejscach to w zasadzie tylko gprs.Orange kablowo i w takiej wawie, 10 minut od centrum zapewnie 10Mb/s za skromne 90zł/msc (umowa rok)
martin87
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 97
Dołączył(a): 12 kwi 2017, o 09:14
Model telefonu: g360f
Sieć: Virgin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości