Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez zwariowany.kurczak » 18 lis 2017, o 14:37

takisobiejurek napisał(a):Czy mogli wprowadzić jakiś ograniczenie...


Nie, jak wcześniej miałeś szybciej, to pojemność stacji się kończy. Towarzystwo mogło pokupować oferty bez limitu, a siec broni się lejkami "20Mbs". Mam podobnie z NJU, 20Mb/s i ani Mb/s więcej, ale podejdę pod inną stację, bliżej centrum 40-50Mb/s. Czasami warto przełączyć się na 3G, zależy jak u Ciebie jest obciążone.
Nw! jest dziwne, dokładają anteny/pasma, zwiększają pojemność, ale nie zarządzają ruchem.. wpadniesz w szczątki l26oo i się męcz.
zwariowany.kurczak
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 478
Dołączył(a): 1 kwi 2014, o 11:45
Lokalizacja: wlkp.
Pochwały: 2

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez takisobiejurek » 18 lis 2017, o 17:26

Czyli jest lejek ale dotyczy 1 stacji?
takisobiejurek
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 11
Dołączył(a): 18 lip 2017, o 21:04

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez harys » 18 lis 2017, o 20:47

Wczoraj rozmawiałem z kolegą który przeszedł do abo T-Mobile, narzekał że nie może przekroczyć 50Mb/s, a że u mnie w domu można o takich prędkosciach pomarzyć wybrałem się dziś na testy pod stacje, na której zawsze jest pusto (z gołym l1800). Niech mi ktoś powie że moje wyniki to nie lejek :)
Na początku testu zawsze skacze ok 70,80, potem grzecznie zjeżdża do 50. Upload koszmarny jak na LTE z pełnym zasięgiem. Trochę się ostatnio dziwiłem że w pracy, mając agregację 1800+2600 zbyt ciekawych wyników nie mam.
Wygląda to na lejek 50/5

Wysłane z Le Pro 3
Obrazek
harys
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 825
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez zwariowany.kurczak » 19 lis 2017, o 01:55

takisobiejurek napisał(a): Czyli jest lejek ale dotyczy 1 stacji?


nie, może ten sektor jest przeciążony? znam miasteczko gdzie stacja Nw! ma wszystko, od strony miasta 5-8Mb/s, po drugiej stronie 40-60Mb/s... uroki :)
zwariowany.kurczak
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 478
Dołączył(a): 1 kwi 2014, o 11:45
Lokalizacja: wlkp.
Pochwały: 2

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez darekka » 19 lis 2017, o 17:43

Nikt nie zauważył, że T-mobile ma problem z wczytywaniem stron, a w szczególności https:/ :?:
Ostatnio edytowano 19 lis 2017, o 17:48 przez darekka, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek T-mobile "Masz złotówkę masz no limit na wszystko i do wszystkich"-LTE1800,Huawei E5377T po WiFi, 1700m. od stacji, antena Sorensen15dBi+10metrowe przewody H-155. :D
darekka
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1533
Dołączył(a): 5 kwi 2014, o 09:13
Pochwały: 7
Sieć: T-mobile, RBM

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez f0ku5isko » 19 lis 2017, o 17:47

U mnie zero problemów.
f0ku5isko
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1269
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez darekka » 19 lis 2017, o 17:51

Dzwoniłem już do nich i wiedzą o problemach-na downdetector ludzie również raportują.
Problematyczne strona przykład:
http://orange.pl/
Obrazek T-mobile "Masz złotówkę masz no limit na wszystko i do wszystkich"-LTE1800,Huawei E5377T po WiFi, 1700m. od stacji, antena Sorensen15dBi+10metrowe przewody H-155. :D
darekka
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1533
Dołączył(a): 5 kwi 2014, o 09:13
Pochwały: 7
Sieć: T-mobile, RBM

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez f0ku5isko » 19 lis 2017, o 18:01

Nie no dobra, ale tak jak piszę - u mnie wszystko OK.
Screena Ci mam wstawić? :-)
f0ku5isko
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1269
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Wulo » 19 lis 2017, o 18:49

darekka napisał(a):Nikt nie zauważył, że T-mobile ma problem z wczytywaniem stron, a w szczególności https:/ :?:

A no właśnie, jestem aktualnie w Starogardzie Gdańskim, mam ten problem od 3 godzin. Strona nie ładuje się, bądź ładuje się do połowy.
Wulo
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 449
Dołączył(a): 21 lip 2009, o 21:21
Lokalizacja: Jarosławiec
Pochwały: 4
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-mobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez darekka » 19 lis 2017, o 18:54

Dokładnie o tym napisałem-łódzkie i lubelskie również ma problemy-chyba w całym kraju te problemy.
Awaria czy rekonfiguracja :?:
Obrazek T-mobile "Masz złotówkę masz no limit na wszystko i do wszystkich"-LTE1800,Huawei E5377T po WiFi, 1700m. od stacji, antena Sorensen15dBi+10metrowe przewody H-155. :D
darekka
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1533
Dołączył(a): 5 kwi 2014, o 09:13
Pochwały: 7
Sieć: T-mobile, RBM

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Kryniczanin » 19 lis 2017, o 19:05

Krynica to samo - https nie działa.
Obrazek
Kryniczanin
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3428
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 22:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Pochwały: 37
Model telefonu: HP9L
Sieć: W4 i dziewica

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 19 lis 2017, o 19:31

U mnie na T-Mobile strony https działają.
Sprawdziłem przenoszenie transmisji LTE800 -> LTE1800. Podobnie jak LTE1800->LTE2600, nie chce się przełączyć.
W ogóle jakoś dzisiaj bez sensu transmisja często spada do 3G np. w połowie zasięgu LTE.
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4076
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 19 lis 2017, o 20:00

W Warszawie, Orange u mnie bez zmian. Telefon trzyma się LTE jak szalony, trzeba się cholernie nakombinować, by spadł do 3G. I tak trzymać!

Jechałem dziś Ursynów - > Włochy, cały czas aktywny stream OpenFM. Na początku w windzie telefon spadł do L1800. Potem w trakcie jazdy w okolicy Galerii Mokotów przełączył się w górę, do L2600 :shock:
Na początku drogi powrotnej Włochy -> Ursynów spadł mi do z L2600+L1800+L800 do samego L800 i tak już tkwił w samym L800, aż dojechałem do końca podróży. W windzie, gdzie mam szczątki L800 (ok -120dBm), a ciut silniejsze L1800 (bo stacja z L1800+L2600 jest "za oknem", a stacja z L800 sporo dalej) telefon znów przeskoczył, tym razem z L800 do L1800. W tym L1800 pozostał już dopóki nie zatrzymałem streamu. Wtedy wskoczyło L1800+L2600.

Ogólnie potrzeba jeszcze duużo konfiguracji, by CA działało optymalnie czyli w dowolnych kombinacjach, a telefon dynamicznie przeskakiwał między pasmami.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3391
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez ReVoLTEa » 19 lis 2017, o 20:09

A ja zauważyłem u mnie na śląsku że jak Orange odpaliło L2600 to telefony kurczowo trzymały się tego pasma i bardzo opornie przerzucało do L1800, a ostatnio tak nie jest, jak jest już bardzo słabo -100dBm i gorzej to wyrzuca do silnego L1800. Przy aktywnej transmisji oczywiście agregacja L1800+2600 albo odwrotnie. VoLTE też działa cały czas. I nowe niepodłączone anteny na ostatniej najbliższej stacji 50957 koło mnie:-) Ciekawe czy w tym roku je podłączą.
ReVoLTEa
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
Avatar użytkownika
 
Posty: 71
Dołączył(a): 6 lis 2017, o 18:02
Lokalizacja: GOP
Model telefonu: Samsung Galaxy S7
Sieć: Orange ; T-mobile - testowo

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mateusz7 » 19 lis 2017, o 20:29

kozien70 napisał(a):Mobilna stacja tymczasowa. Anteny Kathrein na pasma 900 oraz 1800-2100. Może z nich lecieć standardowy komplet N! sprzed modernizacji czyli G/U 900, G1800, U2100, L1800.
W Warszawie jest trochę stacji stałych z takimi antenami.

W nawiązaniu do posta sprzed miesiąca: http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?f=24&t=58796&p=955910#p955910
Miałem ostatnio okazję sprawdzić i na przedstawionej na zdjęciu stacji tymczasowej zastosowano nieco inną konfigurację. Mianowicie nadaje jedynie wspólne U900 oraz G900 i L800 dla obu operatorów. Mimo pasm zasięgowych stacja niewiele daje, działa trochę jak duży hotspot. Nadaje się raczej na duże osiedla w mieście, gdzie z jakiś powodów nie można postawić czegoś większego.

W nawiązaniu do tego, co pisałem wcześniej, liczę na to, że N! zacznie być bardziej skuteczny w budowie nowych, stałych masztów w regionie. Co najmniej tak jak Play, który ma najlepsze pokrycie zasięgowe w okolicach Bydgoszczy (a co za tym idzie także "doczepiony" Plus). I nie wiedzieć czemu w stosunkowo krótkim czasie uruchomił stacje bazowe w miejscach, gdzie inni operatorzy nawet od kilkunastu lat nie są w stanie uzyskać zgody.
Mateusz7
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 53
Dołączył(a): 12 wrz 2014, o 13:02

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Patryk7588 i 8 gości