Telekomunikacja jak na dłoni






VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez kozien70 » 17 lis 2017, o 14:11

@muchakk - jaka wersja androida?
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3391
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez muchakk » 17 lis 2017, o 14:19

Android 7.0 z poprawkami z 5 września. Ktoś wie jak za pomocą MTK Enginnering mode potwierdzić to naocznie, że jest to voLTE zeby wykluczyć błąd softu? Chociaż w to wątpie. Mam odpaloną rozmowę i speedtest'a wynik na poziomie ~12Mbps co w 3G w tym miejscu jest niemożliwe do osiągniecia.
muchakk
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1019
Dołączył(a): 23 wrz 2007, o 23:00
Lokalizacja: a kto pyta?
Pochwały: 15
Model telefonu: Huawei Ascend Mate7, Lenovo P2
Sieć: Plus Biznes, Orange BIZ

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez kozien70 » 17 lis 2017, o 14:25

Zainstaluj Netmonitor i zobacz parametry połączenia podczas rozmowy.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3391
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez muchakk » 17 lis 2017, o 14:27

Obrazek

Potwierdzenie moich słów ;)
muchakk
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1019
Dołączył(a): 23 wrz 2007, o 23:00
Lokalizacja: a kto pyta?
Pochwały: 15
Model telefonu: Huawei Ascend Mate7, Lenovo P2
Sieć: Plus Biznes, Orange BIZ

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez kozien70 » 17 lis 2017, o 14:30

Super! To chyba pierwszy telefon "niemarkowy" mający VoLTE w Orange. Przynajmniej pierwszy, o którym tu ktoś pisze. Ciekawe, czy Orange udostępniło swoje ustawienia VoLTE Google-owi, żeby dawał je producentom, czy też jest to efekt działania tego producenta "na własną rękę" :-)
Skąd masz ten telefon? Czy możesz podać linka "do niego"?
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3391
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez muchakk » 17 lis 2017, o 14:32

Telefon kupiłem tutaj: https://www.gearbest.com/cell-phones/pp_647665.html

Dzisiaj go dostałem i z automatu zainstalowały się 3 aktualizacje - przy 3ciej była informacja o voLTE.
muchakk
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1019
Dołączył(a): 23 wrz 2007, o 23:00
Lokalizacja: a kto pyta?
Pochwały: 15
Model telefonu: Huawei Ascend Mate7, Lenovo P2
Sieć: Plus Biznes, Orange BIZ

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez kozien70 » 17 lis 2017, o 14:37

Z tego co widzę, to dual sim. Czy druga karta jest w trybie 3G/2G czy tylko 2G?
I czy jest HD Voice w 2G? :-)
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3391
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez muchakk » 17 lis 2017, o 14:38

Druga karta jest 3G. Co do HDvoice w 2G, jak to sprawdzić :)?
muchakk
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1019
Dołączył(a): 23 wrz 2007, o 23:00
Lokalizacja: a kto pyta?
Pochwały: 15
Model telefonu: Huawei Ascend Mate7, Lenovo P2
Sieć: Plus Biznes, Orange BIZ

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez harys » 17 lis 2017, o 14:39

OMG co tu się wyprawia ostatnio :)
To się nazywa prawdziwy postęp.
Chłopaki z miuipolska już dawno mówili że w sofcie są zrobione pliki pod VoLTE ale operatorzy jakoś to blokują i VoLTE nie dziala. Może to moment przełomowy :D

Wysłane z Le Pro 3
harys
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 825
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez kozien70 » 17 lis 2017, o 14:41

@muchakk - Ustaw kartę w tryb GSM (czyli 2G only) i zadzwoń na jakiś numer w tej samej sieci, z którym normalnie masz na 100% HD Voice. Jeśli ogólnie odczuwasz różnicę między HD Voice a zwykłą rozmową, to od razu powinieneś zauważyć obecność lub brak HD.

@harys - miejmy nadzieję, że to właśnie ten moment. Im więcej telefonów z VoLTE tym lepiej.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3391
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez muchakk » 17 lis 2017, o 14:56

To was zainteresuje:
Obrazek

Jest nawet T-mobile UE :)

Według mnie w 2G jest HDvoice.
muchakk
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1019
Dołączył(a): 23 wrz 2007, o 23:00
Lokalizacja: a kto pyta?
Pochwały: 15
Model telefonu: Huawei Ascend Mate7, Lenovo P2
Sieć: Plus Biznes, Orange BIZ

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez muchakk » 18 lis 2017, o 11:49

Wiem, że nie powinno sie pisać posta pod postem za co sorry. Pobawiłem sie troche voLTE i zauważyłem, że działa ono e Orange bez problemu po wybraniu opcji IMS Orange bądź Ericsson. Jak macie mozliwość zarzadzania tymi ustawieniami u siebie i nie macie ustawień Orangr, a są te drugie to spróbujcie tych drugich. Może uda sie u was odpalić voLTE :)
muchakk
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1019
Dołączył(a): 23 wrz 2007, o 23:00
Lokalizacja: a kto pyta?
Pochwały: 15
Model telefonu: Huawei Ascend Mate7, Lenovo P2
Sieć: Plus Biznes, Orange BIZ

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Remington » 18 lis 2017, o 11:54

Dzisiaj Orange wyłączyło VoLTE i Wifi Calling w iPhonach. Ciekawe na jak długo.
Remington
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika
 
Posty: 1261
Dołączył(a): 20 mar 2015, o 00:39

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Spacedust » 18 lis 2017, o 13:28

Nie wyłączyło, tylko tak badziewnie to działa. Przerzuć na "tylko dane" i potem na "głosowy i danych" i wszystko będzie działać. Właśnie przed sekundą sprawdziłem i połączenie poleciało przez LTE.

Co do VoWifi to też działa normalnie. Sprawdziłem w trybie samolotowym z włączonym Wi-Fi.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3560
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez f0ku5isko » 18 lis 2017, o 14:13

Ja z kolei wczoraj ponownie zgłosiłem problemy z VoLTE do T-Mobile.
Poniżej wklejam fragment mojego maila, gdzie opisuję co konkretnie się dzieje.

1. Nagle nie mogę wykonać połączenia, telefon od razu po wybraniu numeru wyświetla "rozłączono".
2. Biorę drugi telefon i dzwonię do siebie.
3. Mój telefon spada z LTE do 3G, aby odebrać połączenie.
4. Po zakończeniu rozmowy mój telefon wraca do LTE i aktywuje od nowa VoLTE.
5. Można z powrotem dzwonić przez VoLTE bez przeszkód, aż pojawi się kolejna sytuacja z 1 punktu i cała sytuacja zatoczy koło.


Dziś dostałem taką odpowiedź... Ręce mi opadły. Chyba trzeba sobie na dłużej dać spokój z tym VoLTE.

Witam Pana,
serdecznie przepraszam za niedogodności podczas korzystania z naszej usługi VoLTE. Faktycznie usługa ta jest w początkowej fazie testów i niestety zdarzają się spore kłopoty podczas jej używania.

Jako operator na pewno będziemy tę funkcję udoskonalać zatem proszę co jakiś czas aktywować ją w telefonie i sprawdzić czy działa poprawnie.

Jeszcze raz przepraszam za niedogodności.
f0ku5isko
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1269
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: T-Mobile

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości