Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Marcin_ » 16 lis 2017, o 22:54

p2225 napisał(a):@Marcin_ Dawno nie obserwowałem działania 3G, ale czy ostatnio N! nic nie zmieniało w kwestii mocy sygnału do zrzutu U2100->U900? Z U2100 do U900 zrzuca mnie przy sygnale -107dBm, a kiedyś było to -115dBm. Miałem też przełączenie U2100->U900(z innej stacji) przy sygnale -103dBm. Fajnie to działa. :)

Jadąc poza miastem zauważyłem jeden dziwny zrzut z LTE1800 do U2100 zamiast do LTE800. Dawno tego nie było. :(

Póki co konfiguracja przenoszenia transmisji poza miastem robi robotę. :D

Hmm wydaje mi się, że gdzieś o tym wspominałem - może pisałem komuś na prv - sam nie wiem. W każdym bądź razie w planach było i jest grzebanie w konfiguracji zrzucania do innych pasm. Obecnie te wartości są nie do zaakceptowania i terminale trzymają się pasma wręcz do upadłego. Obecnie poszukujemy optymalnego rozwiązania.

kozien70 napisał(a):No ja jakieś 2h temu jechałem z Piaseczna na północny Ursynów, aktywny streaming OpenFM, po drodze jeden spadek do u2100, chwilę później minuta stania na światłach i powrót telefonu do L2600+L1800. Potem wjazd do garażu, znow spadek do U2100. Nie zdążyłem zaparkować a tu pyk! Powrót telefonu do L800, a po chwili przejście z L800 do L1800. Stream ciągle aktywny. U mnie działa bardzo ładnie :-)

Postępy są ;)


kozien70 napisał(a):@p2225 - no właśnie. U mnie też nigdy przedtem nie przenosiło aktywnej transmisji z niższego pasma LTE na wyższe. Gdy na aktywnym streamie telefon wpadł w L800 to siedział w nim w opór. A dziś po raz pierwszy przeskoczył sprawnie do L1800. Ale już w nim pozostał do końca streamu. Do L2600 nie przeszedł mimo, że w mieszkaniu mam je na poziomie -80dBm.

Jest problem, kiedy wpadniesz w współdzielone 1800. Oczywiście problemy się rozwiązuje :)
Marcin_
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 91
Dołączył(a): 6 kwi 2017, o 12:21
Model telefonu: S7 Edge
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 16 lis 2017, o 23:11

To dlatego u mnie nie wskoczyło do wyższego pasma, bo testowałem na stacji LTE1800/2600.
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4082
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez f0ku5isko » 16 lis 2017, o 23:29

Marcin_ napisał(a):Hmm wydaje mi się, że gdzieś o tym wspominałem - może pisałem komuś na prv - sam nie wiem. W każdym bądź razie w planach było i jest grzebanie w konfiguracji zrzucania do innych pasm. Obecnie te wartości są nie do zaakceptowania i terminale trzymają się pasma wręcz do upadłego. Obecnie poszukujemy optymalnego rozwiązania.
Marcin, jesteś chyba jedyną osobą na forum, która posiada aż taką wiedzę na temat Networks.
Czy mógłbyś mi powiedzieć (oczywiście jeżeli wiesz), czy brandowany soft operatora (w moim przypadku T-Mobile) wprowadza jakieś konkretne ustawienia dla danej sieci w porównaniu do softu "otwartego"?
Chodzi mi tutaj na przykład o takie rzeczy, jak MIMO 4x4, czy QAM256.

Będę wdzięczny za jakieś sprawdzone info, bo akurat wiedzy na taki temat próżno szukać w internecie...
f0ku5isko
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1274
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Marcin_ » 17 lis 2017, o 01:52

Tylko w odniesieniu do usług VoLTE i VoWiFi choć teraz już się z tego rezygnuje bo producenci sami wprowadzają ustawienia sieci do softów otwartych. Co do kodowania czy MIMO to soft operatorski niczym się nie różni od softu bez brandu.
Marcin_
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 91
Dołączył(a): 6 kwi 2017, o 12:21
Model telefonu: S7 Edge
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez f0ku5isko » 17 lis 2017, o 08:06

Dzięki wielkie! :)
f0ku5isko
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1274
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 17 lis 2017, o 08:58

Dziś rano skitrałem telefon do plecaka i obłożyłem ołowiem by wymusić 3G ;-)
Streaming 256kbps włączony, początek trasy w 3G. Nie minęła nawet minuta i HO do LTE :-) terminal siedział w L1800. Mijałem mnóstwo stacji z L2600. Dołączało się tylko pasmo L800 w agregacji. Moim zdaniem taki konfig ma sens. Trasa 25km. Wszystko pięknie.
Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2868
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez patrix-83 » 17 lis 2017, o 09:40

Niestety w Krakowie jeszcze handover 3G->LTE nie działa :(
Jak spadnie do 3G to w nim siedzi i nic go nie zmusi do powrotu do LTE, chyba że całkowite rozłączenie internetu. Testowane na radiu OPEN FM.
Zapraszam do korzystania z 3 miesięcznej darmowej subskrypcji za pomocą mojego kodu zaproszeniowego: kod 70739302 na 3 miesiące darmowej subskrypcji w sieci komórkowej Folx. Pobierz aplikację na https://folx.com
Dzięki :)
patrix-83
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 445
Dołączył(a): 29 wrz 2009, o 01:08
Lokalizacja: NOWA HUTA (KRK)
Pochwały: 3
Model telefonu: Huawei P8 LITE, LG K10 2017, Iphone 4 16GB
Sieć: Mix PLAY, PLAY INTERNET abo, ORANGE FREE abo, AERO2, LTE PLUS, LYCAMOBILE, KLUCZ, NJU, LAJT MOBILE

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 17 lis 2017, o 11:36

Dziś kolejny test przenoszenia 3G->LTE
Warszawa-Ursynów, Orange. W domu uruchomiony streaming OpenFM, pełny zasięg L1800+L2600. W windzie spadek do U2100. Wsiadam w auto, przejeżdżam przez kawałek Ursynowa, mijam po drodze przynajmniej z 5 stacji, przejście z U2100 do LTE nastąpiło dopiero przy kolejnej stacji po ok. 10 minutach od spadku do 3G. Streaming cały czas aktywny. Tak więc z tym czasem powrotu do LTE różnie bywa, ciekaw jestem od czego on zależy. Wczoraj dokładnie na tej samej trasie powrót następował po 1-2 min.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3402
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez harys » 17 lis 2017, o 11:55

Czyli to pogorszenie nie tylko u mnie:)
Uff


Wysłane z Le Pro 3
harys
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 825
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 17 lis 2017, o 12:20

Spokojnie, przed chwilą kolejny analogiczny test, tym razem w Piasecznie i powrót do LTE po 2 minutach ;-)
Tak więc żadne pogorszenie. Po prostu różnie z tym czasem bywa. Przypominam, że w moim wczorajszym teście Play zachowało się identycznie jak dziś rano Orange: też powrót do LTE po prawie 10 min.
Dlatego zastanawiam się, od czego te czasy zależą.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3402
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez munio » 17 lis 2017, o 12:46

A ktoś wie kiedy domyślnie będzie włączona w telefonach obsługa QAM256 czy MIMO 4x4? Chodzi mi przykładowo o Samsunga S8+ XEO. Co z tego, że mam telefon który obsługuje te technologie, stacji z tymi nowinkami jest coraz więcej, jak w sofcie jest to wyłączone. Jeszcze we wcześniejszych wersjach oprogramowania można było to włączyć kodem (service mode) tak jak w instrukcji tutaj (dla S7 i S8)
https://www.linkedin.com/pulse/your-hig ... ay-khastur
Obecnie po wpisaniu podanego kodu w instrukcji jest komunikat 'not supported'
Także teoretycznie warunki są spełnione do korzystania, a praktyce korzystać z tych technologii nie można.
munio
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 128
Dołączył(a): 20 lis 2008, o 11:22
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 1

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez harys » 17 lis 2017, o 14:43

kozien70 napisał(a):Dlatego zastanawiam się, od czego te czasy zależą.

A może poprostu terminal na sztywno co jakiś czas sprawdza czy jesteś w 4g, jeśli nie to wbija Cię w 3g, dlatego nieraz dzieje się to szybciej a nieraz nie, w zależności od momentu ile minęło czasu od ostatniego sprawdzenia do HO


Wysłane z Le Pro 3
harys
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 825
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 17 lis 2017, o 21:25

Wieczorne życie stacji bazowej Orange/N!

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2868
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez ReVoLTEa » 18 lis 2017, o 09:20

W mojej okolicy najbliższej na stacji N! 50957 wczoraj lub przedwczoraj zawieszono po trzeciej antenie na sektor, jeszcze nie podłączone, pozostałe najbliższe okoliczne dwie stacje N! mają już L800/2600.
Czy to wszystko trzeba ręcznie wklepywać do aktualizcji btsearch? Czy może dałoby się to jakoś z automatu to rozwiązać? N! ma dużo uruchomień L800/2600 i widzę że btsearch tego praktycznie nie aktualizuje, a wklepywanie ręczne to tragedia...
ReVoLTEa
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
Avatar użytkownika
 
Posty: 71
Dołączył(a): 6 lis 2017, o 18:02
Lokalizacja: GOP
Model telefonu: Samsung Galaxy S7
Sieć: Orange ; T-mobile - testowo

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez takisobiejurek » 18 lis 2017, o 13:52

Czy spotkaliście się z taką sytuacją a mianowicie jestem w t-mobile, ze stacji z której korzystam leciało najpierw tylko 1800 transfery miałem 60/20 wieczorami 40/20 później to siadło i w godzinach szczytu tylko 5/18. Dołożyli po jednej antenie na sektor i 800. efekt był taki ze przy CA osiągałem transfer ponad 100 ale wieczorami była dalej lipa max 10. Ale od tygodnia nawet w mocy i wcześnie rano jest nawet przy CA max 30 ale za to wieczorem mam te stabilne 20/20. Czy mogli wprowadzić jakiś ograniczenie(pewno ze względu na kiepski dosył) bo wioski obok i to większe i z tamtych stacji leci przy 1800+800 ponad 100, a mieszkańców znacznie więcej.
takisobiejurek
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 11
Dołączył(a): 18 lip 2017, o 21:04

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: dagonPL i 3 gości