Telekomunikacja jak na dłoni






Dostep do uslug/sieci

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Dostep do uslug/sieci

Postprzez lord_kr » 18 lis 2017, o 03:25

Chcialbym poruszyc temat dostepu do uslug i/lub pasm dla danej technologii.

O co chodzi? Mianowicie wiem ze operator moze nie wpuszczac danej karty SIM np do 3g lub 4g z jakiegos powodu (stara karta, stary abonament, brak wlaczonej uslugi). Jako przyklad mozna podac np niemiecka czy angielska Lebare ktora dziala w sieci Vodagone - ale bez 4g. Jest tez mozliwosc ograniczenia dzialania danej karty do konkretnych stacji bazowych - podobno niektore prepaidy w USA maja zasieg mniejszy niz anonamenty

Czy istnieje jednak mozliwosc ograniczenia dzialania danej karty (zapewne na podstawie danych z HLR) w ramach konkretnej technologii? Np zeby dany abonent mogl uzywac 3G 900 ale 2100 juz nie. Lub GSM900 lecz bez 1800. Albo HSPA tak lecz HSPA-DC nie. Jak to wyglada w 4G ? Czy np mozliwe jest by prepaid mial odciety dostep do konkretnego pasmaLTE lub agregacji ? Pytam gdyz mysle nad zmiana operatora a kraza pogloski ze upatrzone przezemnie EE nie wpuszcza prepaidow do 4G 800 na ktorym mi zalezy.

Wysłane z mojego Commodore 64 przy użyciu Tapatalka
lord_kr
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 193
Dołączył(a): 23 wrz 2013, o 00:55
Lokalizacja: Londyn
Model telefonu: Galaxy Note 2, Nokia 2730
Sieć: O2-UK, Three UK, Plus na Karte

Re: Dostep do uslug/sieci

Postprzez mkkot » 19 lis 2017, o 01:07

W Play masz HSDPA w roamingu, a operator dawca oferuje HSDPA+. Także można.
mkkot
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika
 
Posty: 297
Dołączył(a): 25 maja 2012, o 13:01
Lokalizacja: Śląsk
Sieć: Play

Re: Dostep do uslug/sieci

Postprzez marcinek243 » 19 lis 2017, o 01:52

mkkot napisał(a):W Play masz HSDPA w roamingu, a operator dawca oferuje HSDPA+. Także można.

Od kiedy? Odkąd pamiętam zawsze miałem H+DC. To że od jakiegoś czasu jest ograniczone do 3mbit to już inna sprawa
Obrazek
marcinek243
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1407
Dołączył(a): 1 kwi 2012, o 21:33
Lokalizacja: Nowa Sól
Pochwały: 9
Model telefonu: Redmi note 4
Sieć: Duzo tego ale glowny to Play

Re: Dostep do uslug/sieci

Postprzez zwariowany.kurczak » 19 lis 2017, o 01:53

karty techniczne operatorów czy nawet w menu danego telefonu da radę "wyłączyć" co się chce... pytanie po co/
zwariowany.kurczak
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 478
Dołączył(a): 1 kwi 2014, o 11:45
Lokalizacja: wlkp.
Pochwały: 2

Re: Dostep do uslug/sieci

Postprzez lord_kr » 19 lis 2017, o 03:35

zwariowany.kurczak napisał(a):karty techniczne operatorów czy nawet w menu danego telefonu da radę "wyłączyć" co się chce... pytanie po co/
No wlasnie. Juz potwierdzilem ze EE faktycznie blokuje LTE 800 dla prepaidow. Tylko po co....

Wysłane z mojego Commodore 64 przy użyciu Tapatalka
lord_kr
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 193
Dołączył(a): 23 wrz 2013, o 00:55
Lokalizacja: Londyn
Model telefonu: Galaxy Note 2, Nokia 2730
Sieć: O2-UK, Three UK, Plus na Karte

Re: Dostep do uslug/sieci

Postprzez dagonPL » 19 lis 2017, o 07:48

No żeby " zachęcić " do przechodzenia na abonament i wiązać klienta na rok lub dwa.
U nas co prawda, nie ograniczają dostępu do pasm, ale do usług już tak.
dagonPL
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 87
Dołączył(a): 29 cze 2017, o 23:40
Model telefonu: Galaxy S6, S5, A5 2016, A3 2016, J3 2016, Lumia920, Lumia 820
Sieć: Play

Re: Dostep do uslug/sieci

Postprzez lord_kr » 20 lis 2017, o 02:51

dagonPL napisał(a):No żeby " zachęcić " do przechodzenia na abonament i wiązać klienta na rok lub dwa.
U nas co prawda, nie ograniczają dostępu do pasm, ale do usług już tak.
Nie sadze. Moze chodzi o priorytety w sieci a moze o to ze w EE LTE800 uzywane jest do VoLTE



Wysłane z mojego Commodore 64 przy użyciu Tapatalka
lord_kr
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 193
Dołączył(a): 23 wrz 2013, o 00:55
Lokalizacja: Londyn
Model telefonu: Galaxy Note 2, Nokia 2730
Sieć: O2-UK, Three UK, Plus na Karte

Re: Dostep do uslug/sieci

Postprzez dagonPL » 20 lis 2017, o 09:42

To VoLTE w prepaidzie też tam mieć nie można?
dagonPL
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 87
Dołączył(a): 29 cze 2017, o 23:40
Model telefonu: Galaxy S6, S5, A5 2016, A3 2016, J3 2016, Lumia920, Lumia 820
Sieć: Play

Re: Dostep do uslug/sieci

Postprzez lord_kr » 20 lis 2017, o 14:14

dagonPL napisał(a):To VoLTE w prepaidzie też tam mieć nie można?
Tylko trojka oferuje VoLTE w Prepaid.

Wysłane z mojego Commodore 64 przy użyciu Tapatalka
lord_kr
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 193
Dołączył(a): 23 wrz 2013, o 00:55
Lokalizacja: Londyn
Model telefonu: Galaxy Note 2, Nokia 2730
Sieć: O2-UK, Three UK, Plus na Karte


Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: dagonPL i 7 gości

cron