Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 14 lis 2017, o 20:46

Tymczasem w Poznaniu:

Orange Polska S.A. Al.Jerozolimskie 160 02-326 Warszawa ulica Władysława Sikorskiego 6,6a; ulica Stefana Czarnieckiego 15 - pozwolenie na budowę stacji bazowej telefonii komórkowej Orange Polska S.A. nr 71276 PPO-Poznan-Sikorskiego

T-Mobile Polska S.A. ulica Marynarska 12 02-674 Warszawa ulica Stanisława Taczaka 10 - pozwolenie na budowę dla przebudowy istniejącej stacji bazowej T-Mobile Polska S.A.

T-Mobile Polska S.A. ulica Marynarska 12 02-674 Warszawa ulica Jeleniogórska 26 - pozwolenie na budowę stacji bazowej telefonii komórkowej T-Mobile Polska S.A.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3954
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 22:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Pawrzes » 14 lis 2017, o 22:47

Mixiorek napisał(a):Wczoraj wieczorem "milczała" (LTE 1800) stacja w:
Konstancin-Jeziorna, Mazowieckie ul. J.Piłsudskiego 54 (kościół pw. Wniebowzięcia NMP)

Czyżby czyżyk czyli modernizacja? Ze względy na szybko zapadający zmrok dopiero w weekend będę miał szansę obejrzeć obiekt za jasności.

Z tej stacji nigdy nie było LTE... Być może została już ostatecznie zlikwidowana albo nadal ma tylko te pasma http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 07&zoom=17
Pozdrawiam
Pawrzes
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 2310
Dołączył(a): 22 sie 2005, o 15:44
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 55
Model telefonu: Smartfony
Sieć: PLAY Orange VirginMobile Plus

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 15 lis 2017, o 07:51

Byłem przekonany, że ma LTE. Ręki nie dam sobie odciąć bo bywam obok nie niej gościnnie ;-) nie pamiętam teraz czy sprawdziłem ją po ID :-(
Jest dobrze zamaskowana i nawet nie wiem czy N! nadaje z anten Plusa czy ma swoje. Plus ma tutaj o ile wiem L1800. Według informacji z BOK Orange stacja ma dostać L2600... zobaczymy na ile informacje są wiarygodne :-)
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3275
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 19:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez zwariowany.kurczak » 15 lis 2017, o 15:18

robienie wspólnego LTE2100 @10Mhz ma sens, trzecia nośna 3G mało gdzie jest, a siec się nudzi...
powtarzalne wyniki, niezależnie od pory dnia:
Obrazek
zwariowany.kurczak
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 486
Dołączył(a): 1 kwi 2014, o 10:45
Lokalizacja: wlkp.
Pochwały: 2

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Marcin_ » 15 lis 2017, o 17:59

A to niby ma sens to czym jest poparte ? Jakieś konkretne argumenty ? Na jakiej podstawie takie wnioski ?
Marcin_
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 149
Dołączył(a): 6 kwi 2017, o 11:21
Model telefonu: Note 8
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 15 lis 2017, o 20:04

Koniecznie trzeba ciąć UMTS2100 bo stoi pusty i to minimum dwie nośne. Po odpaleniu drugiej nośnej UMTS900 wyłączyć UMTS2100 całkowicie.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3954
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 22:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez 3G » 16 lis 2017, o 01:53

zwariowany.kurczak napisał(a):trzecia nośna 3G mało gdzie jest

Nieprawda i już Ci kiedyś to tłumaczyliśmy.
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 22:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 16 lis 2017, o 08:49

Przenoszenie transmisji 3G->LTE w Zielonej Górze! https://www.youtube.com/watch?v=esBzRm1RY_c (0:15 LTE->3G oraz 2:20 3G->LTE).
Od razu mówię - nie ma LTE2100, nie ma agregacji w górę. :mrgreen:
Może stąd były te moje wczorajsze problemy z VoLTE? Obecnie VoLTE działa :D
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4617
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 19:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 16 lis 2017, o 08:57

No i super! Czekamy na resztę kraju :-)
Nawiasem-ten speedmeter to jakaś parówa. Autor nie odróżnia MB od Mb i od mb !!! Dla niego to to samo :cry:
I jak ma być dobrze... ;-)
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4083
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 15:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 16 lis 2017, o 08:58

Ja mam ustawione Megabity/s :P
Swoją drogą to zanim sieć przeniesie transmisję z 3G do LTE to "zastanawia" się około 2 minuty. W Play odbywa się to chyba w minutę.
Ostatnio edytowano 16 lis 2017, o 09:10 przez p2225, łącznie edytowano 1 raz
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4617
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 19:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 16 lis 2017, o 09:09

Domyśliłem się po osiągach. Ale w trayu wyświetla Ci się mimo to zla jednostka, MB/s czyli megabajty, a po rozwinięciu mb/s czyli milibity! Widać, że autor to lamus :-P
Co jak co, ale w aplikacji mógłby o to zadbać.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4083
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 15:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 16 lis 2017, o 09:12

Sprawdzę dziś ten czas w Play po drodze do pracy, ale pamiętam, że też jakoś super od ręki to nie było.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4083
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 15:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez harys » 16 lis 2017, o 09:22

Dzisiaj rano znowu ustawiłem telefon w trybie auto na RMF on i wraca mi spokojnie podczas aktywnej transmisji. Warszawa i na północ od niej.
Dziwne że nikt tego jeszcze w Wawie nie wyłapał, ja pierwszy raz to zauważyłem i pisał na forum o tym ponad tydzień temu

Wysłane z Le Pro 3
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1345
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 17:43

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 16 lis 2017, o 09:28

W samej Warszawie np: mi jest to ciężko wyłapać bo terminal podczas transmisji siedzi cały czas w LTE i nie ma HO do 3G. Akurat tak "niefartownie" się poruszam ;-)
A ostatnio opisywałem trasę gdzie dopiero po około 100km transmisja spadła mi z LTE do 3G. Nie czekałem aż sama wróci i robiłem to niejako "ręcznie".
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3275
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 19:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 16 lis 2017, o 09:34

Zobaczę też dzisiaj czy ta konfiguracja dotyczy większego obszaru czy tylko Zielonej Góry i jak zachowuje się to w trasie gdzie transmisja ciągle spada do 3G :P
Balansowania ruchem też nie mam. Jak złapie się niższego pasma to wyżej nie skoczy.

@Mixiorek na lg i samsungach można wymusić tryb 3G+LTE2600 i wtedy o zrzut łatwiej. :mrgreen:
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4617
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 19:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości