Telekomunikacja jak na dłoni






Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez lord_kr » 24 paź 2017, o 01:04

ja.michal napisał(a):Słabo, nawet bardzo. Tak szczerze mówiąc myślałem, że ludzi nieco bardziej zaradni. Jeśli chodzi o internet i połączenia w takiej małej wiosce to już teraz mam kilka pomysłów jak się obejść bez operatorów sieci komórkowych.

A jak z VoWiFi w UK?
VoWiFi dziala u wszystkich operatorow z tym ze w O2 i Vodafone bez SMSow. Jedynie Three udostepnia w prepaidzie.

Kilka postow temuw tym watku pisalem o aplikacji TU GO w O2 ktora pozwalala na SMSy i polaczenia przez WiFi. Teraz mamy kolejny skandal bo operator ja wylacza. Polecam poczytac :)

Wysłane z mojego Commodore 64 przy użyciu Tapatalka
lord_kr
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 178
Dołączył(a): 23 wrz 2013, o 00:55
Lokalizacja: Londyn
Model telefonu: Galaxy Note 2, Nokia 2730
Sieć: O2-UK, Three UK, Plus na Karte

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez ja.michal » 24 paź 2017, o 01:10

Tak, czytałem. I tutaj jest pomysł skoro jest już VoWiFi powszechnie dostępne. Wystarczyłaby radiolinia do miasteczka lub inne w miarę sensowne łącze (nawet satelitarne; może nawet z wyciętymi innymi portami poza tymi do VoWiFi) i zrobienie zewnętrznej sieci WiFi w takim miasteczku, np. w oparciu o sprzęt Ubiquiti Networks. Skoro operator się nie garnie to trzeba samemu zabrać się za robotę, a VoWiFi nie potrzebne co zawsze pozostają VoIPy.
ja.michal
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2166
Dołączył(a): 25 gru 2010, o 00:10
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 21

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Mixiorek » 24 paź 2017, o 07:53

Dzięki za bardzo cenne informacje odnośnie sieci w UK na prowincji. Podobne spostrzeżenia miałem kilka lat temu w odniesieniu niemieckiej (południe) i szwajcarskiej prowincji (północ). W ostatnim czasie na szczęście coś się ruszyło ale jeszcze kilka lat temu tam było tylko 2G i to nie wszędzie. Gdzie u nas 3G było już niemal wszędzie a LTE zaczęło być podstawą transmisji. Także niby UK, Niemcy i Szwajcarzy są tacy do przodu a tutaj raczej nie ma przewagi. Do tego o ile są to bogatsze kraje i rynki od naszego.
Niech każdy z forum to przeczyta i porówna do naszego krajowego podwórka. Fajnie jest złapać perspektywę i dystans.
Liczę na więcej tego rodzaju newsów ;-)
Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2796
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez kozien70 » 24 paź 2017, o 08:01

Szwajcaria to jeszcze inna bajka, bo to "rodzynek", w którym normy PEM są jeszcze ostrzejsze niż u nas (albo przynajmniej tak samo ostre- już nie pamiętam dokładnie)
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3213
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Benjamin Linus » 24 paź 2017, o 09:53

Mixiorek napisał(a):Dzięki za bardzo cenne informacje odnośnie sieci w UK na prowincji. Podobne spostrzeżenia miałem kilka lat temu w odniesieniu niemieckiej (południe) i szwajcarskiej prowincji (północ). W ostatnim czasie na szczęście coś się ruszyło ale jeszcze kilka lat temu tam było tylko 2G i to nie wszędzie. Gdzie u nas 3G było już niemal wszędzie a LTE zaczęło być podstawą transmisji. Także niby UK, Niemcy i Szwajcarzy są tacy do przodu a tutaj raczej nie ma przewagi. Do tego o ile są to bogatsze kraje i rynki od naszego.
Niech każdy z forum to przeczyta i porówna do naszego krajowego podwórka. Fajnie jest złapać perspektywę i dystans.
Liczę na więcej tego rodzaju newsów ;-)



Ja tam kiedyś wspominałem jak w Madrycie, było najczęściej GPRS lub zwykłe 3G a złapać DC+ to już było wydarzenie.Nie we wszystkich sieciach, ale najczęściej w Movistar. Wtedy nie było jeszcze LTE w roamie.
Benjamin Linus
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 330
Dołączył(a): 12 cze 2014, o 19:46
Lokalizacja: PL
Model telefonu: Iphone 5, 3GS, Huawei G6 LTE, LG G4

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 24 paź 2017, o 11:31

Teraz jest sporo lepiej, ładnie trzyma LTE, ale idealnie nie jest. UMTS ma tą samą tendencję co u nas trzyma słabe UMTS2100, a to czasem w ogóle nie działa w budynkach, trzeba zasłaniać anteny w telefonie, aby wpadło UMTS900 i to chodzi całkiem ok. W każdym bądź razie więcej niż 10 Mbps na 3G nie widziałem. LTE nie testowałem, bo nie miałem darmowego roamingu na PLAY w zeszłym roku, a hiszpańska Lebara nie miała wjazdu.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3447
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez lord_kr » 24 paź 2017, o 17:59

Mixiorek napisał(a):Dzięki za bardzo cenne informacje odnośnie sieci w UK na prowincji. Podobne spostrzeżenia miałem kilka lat temu w odniesieniu niemieckiej (południe) i szwajcarskiej prowincji (północ). W ostatnim czasie na szczęście coś się ruszyło ale jeszcze kilka lat temu tam było tylko 2G i to nie wszędzie. Gdzie u nas 3G było już niemal wszędzie a LTE zaczęło być podstawą transmisji. Także niby UK, Niemcy i Szwajcarzy są tacy do przodu a tutaj raczej nie ma przewagi. Do tego o ile są to bogatsze kraje i rynki od naszego.
Niech każdy z forum to przeczyta i porówna do naszego krajowego podwórka. Fajnie jest złapać perspektywę i dystans.
Liczę na więcej tego rodzaju newsów ;-)
Dosyc sporo w tym watku rozpisywalem sie o "wspanialosci" brytyjskich operatorow. Do tej pory mieszkajac w centrum Londynu zaraz kolo slynnej Baker Street w domu mam szczatkowe 2g i wiecznie zapchane LTE800.

Co do wylaczenia 2g to zgadzam sie ze zapewne pierwsze beda Holandia lub Belgia. To dosc "latwe" kraje jesli chodzi o budowe sieci. W UK gdzie sporo jest "trudnych" obszarow gorzystych i rozproszonych malych skupisk ludzkich jest to raczej niemozliwe. Tu nadal sa miejsca gdzie internet jest przez dial-up:)

Wysłane z mojego Commodore 64 przy użyciu Tapatalka
lord_kr
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 178
Dołączył(a): 23 wrz 2013, o 00:55
Lokalizacja: Londyn
Model telefonu: Galaxy Note 2, Nokia 2730
Sieć: O2-UK, Three UK, Plus na Karte

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 25 paź 2017, o 00:12

Refarming całości UMTS2100 do LTE2100 w Vodafone UK postępuje: https://twitter.com/benwood/status/922455861469040640

W sumie to nic wielkiego ta prędkość, bo ja miałem 140 Mbps na gołym LTE2600 Playa i upload rzędu 47 Mbps ;) Jak tylko sobie sprawię iPhone'a z agregacją to zobaczycie co to znaczy prędkość.

https://www.youtube.com/watch?v=OuLzDc54SNs

EE jest najlepsze, potem Vodafone, potem Three, a na szarym końcu O2 ;)

Są też miejsca takie jak to:

Obrazek
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3447
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez lord_kr » 25 paź 2017, o 00:47

Spacedust napisał(a):Refarming całości UMTS2100 do LTE2100 w Vodafone UK postępuje: https://twitter.com/benwood/status/922455861469040640

W sumie to nic wielkiego ta prędkość, bo ja miałem 140 Mbps na gołym LTE2600 Playa i upload rzędu 47 Mbps ;) Jak tylko sobie sprawię iPhone'a z agregacją to zobaczycie co to znaczy prędkość.

https://www.youtube.com/watch?v=OuLzDc54SNs

EE jest najlepsze, potem Vodafone, potem Three, a na szarym końcu O2 ;)

Są też miejsca takie jak to:

Obrazek
To by sie zgadzalo: EE ma najlepsza siec LTE800/1800/2600 lecz nieco niestabilny zasieg. Potem Vodafone z LTE 1800/2600 i Three LTE 800/1800 i daleko w tyle O2 z LTE800 i marnym 5 Mhz 1800 zabranego z 2g.

Wysłane z mojego Commodore 64 przy użyciu Tapatalka
lord_kr
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 178
Dołączył(a): 23 wrz 2013, o 00:55
Lokalizacja: Londyn
Model telefonu: Galaxy Note 2, Nokia 2730
Sieć: O2-UK, Three UK, Plus na Karte

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez 3G » 25 paź 2017, o 01:00

Spacedust, tylko Ty miałeś 20 MHz pasma na tym "gołym" 2600, a oni raptem 25 w agregacji, więc proporcje mniej więcej zachowane :) A 47 Mb/s uploadu nie mogli mieć przy 15 MHz pasma podstawowego. No i pytanie czy te 140 Mb/s jeszcze powtórzysz kiedy obciążenie pewnie wzrosło.
Obrazek
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1478
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 25 paź 2017, o 01:39

Ta stacja wyciąga bez problemu ok. 120 Mbps. Szkoda, że nie mam jej blisko domu i muszę iść prosto pod stację, ale za to mam N! z doskonałą widocznością i zrobię dużo testów jeśli będzie rozbudowana.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3447
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez p2225 » 25 paź 2017, o 08:09

LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3978
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez alien202 » 25 paź 2017, o 16:26

No i proszę można? - nowy TP-Link Neffos Y5 za ok 300 zł :mrgreen:
SIM1 2G/3G/4G
SIM2 2G/3G/4G


TP-Link Neffos Y5
Ostatnio edytowano 25 paź 2017, o 18:04 przez alien202, łącznie edytowano 1 raz
alien202
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 230
Dołączył(a): 1 sty 2015, o 13:52
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Model telefonu: HTC
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez 3G » 25 paź 2017, o 16:49

Taa, tylko czy jednocześnie? Nie sądzę... a nie chce mi się sprawdzać.
Obrazek
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1478
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez kozien70 » 25 paź 2017, o 17:02

Oczywiście, że nie jednocześnie. W snapdragonie 210 jest stary modem X5. Gdy jedna karta jest LTE/3G/2G to druga jest tylko 2G. Można sobie przełączać, na której karcie jest komplet technologii, a na drugiej będzie zawsze tylko 2G.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3213
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości