Telekomunikacja jak na dłoni






Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez MobileMaster » 19 paź 2017, o 09:31

Pomimo tego i pomimo ustaleń WRC wykorzystanie zakresu 1400/1500 MHz wymaga zmian w lokalnych przepisach wielu krajów. Polska tablica zagospodarowania częstotliwości przewiduje dzisiaj w tym zakresie służbę stałą (i głównie wykorzystanie rządowe). Przewiduje się, że na dużą skalę zakres ten może wejść do użytku w latach 2022-2025 (do tej pory przeciwnikami alokacji pasma na potrzeby mobilne byli wschodni sąsiedzi Polski, co wróży większe trudności z wykorzystaniem tego zakresu w naszym kraju).

https://www.telko.in/beda-nowe-zasoby-w-pasmie-1500-mhz
MobileMaster
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 116
Dołączył(a): 3 lut 2016, o 15:55

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez ja.michal » 19 paź 2017, o 14:08

Spacedust napisał(a):Dlaczego w Polsce to pasmo nie jest uwolnione?

Mają to uwolnić bodajże po 700 MHz, albo jednocześnie z tym pasmem.
Aktualnie zakres bandu 32:
Kod: Zaznacz cały
STAŁA POL.15 cywilno-rządowe
RUCHOMA z wyjątkiem ruchomej lotniczej POL.15 cywilno-rządowe
RADIODYFUZJA cywilne
RADIODYFUZJA SATELITARNA 5.208B cywilne


Spacedust napisał(a):Miejmy nadzieję, że Plus nie przejmie całego bloku 40 MHz, bo będzie potem stał przez 15 lat ;)

Może jakoś "podepną" sprawę rezerwacji TDD 2,6GHz przy warunkach przetargu/aukcji.

muddy napisał(a):A pamiętacie jak ludzie stukali się po głowie kiedy Plus wdrażał LTE 1800 jako jedna z pierwszych, jeśli nie pierwsza sieć na świecie?

Na pewno pierwsza w Europie. :)

muddy napisał(a):LTE było rozpatrywane jako przyszłość i to w pasmach 800/2600

LTE wtedy uruchomiła któraś z sieci w Norwegii i Szwecji i tylko na 2,6 GHz.
ja.michal
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2166
Dołączył(a): 25 gru 2010, o 00:10
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 21

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 20 paź 2017, o 15:12

Indyjski Airtel wyłączy sieć 3G w ciągu 2 lat (mają tylko UMTS2100): http://www.livemint.com/Industry/DoidMt ... natio.html
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3452
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez lord_kr » 20 paź 2017, o 17:21

Będzie o wyłączeniu zasięgu ale nie 2g lecz...WiFi.

Jest w UK taki operator jak O2. Jak każda brytjska sieć ma fatalny zasięg, niskie prędkości internetu w dodatku jest droga. Cztery lata temu wprowadzila ona usługę zwaną TU GO. Mówiąc pokrótce była to aplikacja umożliwiająca pełną łącznosć (SMS, MMS, połączenia) przez WiFi na praktycznie każdym urządzeniu z Androidem/IOS/Windows Mobile. Dodatkowo działała za granicą dzięki czemu można było uniknąć płacenia za roaming i dodatkowo mogła być zainstalowana na 7 urządzeniach na raz w tym komputerze stacjonarnym/laptopie co było bardzo wygodne.

Kilka miesięcy operator zaszalał i wprowadził VoWiFi i VoLTE. Do tej pory obsługuje to dosłownie kilka telefonów, zasięg VoLTE ograniczony jest praktycznie jedynie do Londynu a w VoWiFi nie działają SMSy. I wszystko było by dobrze gdyby nie decyzja o zakończeniu działania usługi TU GO. To co się dzieje na forum operatora (O2 community) trudno opisać, ludzie masowo piszą skargi, wylewają żale, dotyczy to też mnie. W Polsce pewnie nie miało by to aż takiego znaczenia ale tu zasięg jest naprawdę fatalny (mnóstwo ludzi polegało jedynie na TU GO)a lista urządzeń z VoWiFi baaaardzo krótka. Ogólnie operator popełnił "samobójstwo marketingowe" w pełnym tego słowa znaczeniu odcinając na oko kilkaset tysięcy swoich abonentów od usług. Nie chce też anulować umów na czas określony zasłaniając się regulaminem. Ogólnie dawno nie widziałem tak wielkiego społecznego oburzenia na jakąś firmę.

I teraz, aż strach pomyśleć co by było gdyby nagle wyłączono 2g na którym "jedzie" większość kraju ? Chyba wkurzeni obywatele zlinczowali by CEO O2
Ostatnio edytowano 20 paź 2017, o 21:52 przez lord_kr, łącznie edytowano 1 raz
lord_kr
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 181
Dołączył(a): 23 wrz 2013, o 00:55
Lokalizacja: Londyn
Model telefonu: Galaxy Note 2, Nokia 2730
Sieć: O2-UK, Three UK, Plus na Karte

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez alien202 » 20 paź 2017, o 18:32

lord_kr napisał(a):Będzie o wyłączeniu asięgu ale nie 2g lecz...WiFi.

I teraz, aż strach pomyśleć co by było gdyby nagle wyłączono 2g na którym "jedzie" większość kraju ? Chyba wkurzeni obywatele zlinczowali by CEO O2 :-)

Ciężko uwierzyć, że tak słabo z sieciami w UK. :) Która z technologii najlepiej tam działa ??
alien202
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 230
Dołączył(a): 1 sty 2015, o 13:52
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Model telefonu: HTC
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez lord_kr » 20 paź 2017, o 18:33

alien202 napisał(a):
lord_kr napisał(a):Będzie o wyłączeniu asięgu ale nie 2g lecz...WiFi.

I teraz, aż strach pomyśleć co by było gdyby nagle wyłączono 2g na którym "jedzie" większość kraju ? Chyba wkurzeni obywatele zlinczowali by CEO O2 :-)

Ciężko uwierzyć, że tak słabo z sieciami w UK. :) Która z technologii najlepiej tam działa ??
2g :-D poczytaj inne moje posty

Wysłane z mojego Commodore 64 przy użyciu Tapatalka
lord_kr
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 181
Dołączył(a): 23 wrz 2013, o 00:55
Lokalizacja: Londyn
Model telefonu: Galaxy Note 2, Nokia 2730
Sieć: O2-UK, Three UK, Plus na Karte

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez alien202 » 20 paź 2017, o 18:38

W Europie jeszcze nikt nie wyłączył ani 2G ani 3G :D
alien202
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 230
Dołączył(a): 1 sty 2015, o 13:52
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Model telefonu: HTC
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez ja.michal » 22 paź 2017, o 00:19

alien202 napisał(a):Ciężko uwierzyć, że tak słabo z sieciami w UK. :)

Słabo przez liberalne normy. Mieliby takie jak u nas to niestety, ale operator musiałby podwinąć rękawy i stawiać gęściej stacje bazowe.
ja.michal
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2166
Dołączył(a): 25 gru 2010, o 00:10
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 21

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez lord_kr » 22 paź 2017, o 20:20

ja.michal napisał(a):
alien202 napisał(a):Ciężko uwierzyć, że tak słabo z sieciami w UK. :)

Słabo przez liberalne normy. Mieliby takie jak u nas to niestety, ale operator musiałby podwinąć rękawy i stawiać gęściej stacje bazowe.


Nie sądzę. Tutaj jest bardzo gęsta sieć nadajników zwłaszcza EE czyli dawne sieci Orange i T-Mobile która ma 2G jedynie w 1800 Mhz. W dużych miastach anteny wiszą na co drugiej latarni :-)

Przypuszczam że chodzi bardziej o przepaść jaka dzieli miasta i tereny zurbanizowane od tzw "countryside" a także bogate południe od bardzo biednej północy. Dopóki jest się w jakimkolwiek mieście lub na autostradzie jest ok, lecz tereny wiejskie oraz małe miejscowości mają poważny problem. Najczęściej jest 2g o ile w ogóle.

Do tego dochodzą ograniczenia stosowane przez operatorów raczej niespotykane w Polsce. Np EE blokuje LTE800 na kartach prepaid. Często więc zwłaszcza w budynkach Abo ma zasięg a karta nie. Trójka zaś stosuje LTE800 jedynie do VoLTE za to jako jedyna sieć udostępnia je w prepaidzie. O2 ma VoLTE ale jedynie w małej części swojej sieci - często więc zasięg
LTE jest ale połączenia nie działają.

W takim bałaganie wyłączenie 2g w przewidywalnej przyszłości wydaje się niemożliwe.
lord_kr
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 181
Dołączył(a): 23 wrz 2013, o 00:55
Lokalizacja: Londyn
Model telefonu: Galaxy Note 2, Nokia 2730
Sieć: O2-UK, Three UK, Plus na Karte

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 22 paź 2017, o 22:39

Hiszpański Vodafone zaczyna odpalać LTE2100 na 5 MHz z 15 MHz: https://translate.google.pl/translate?s ... t=&act=url
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3452
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez ja.michal » 24 paź 2017, o 00:14

lord_kr napisał(a):Nie sądzę. Tutaj jest bardzo gęsta sieć nadajników zwłaszcza EE czyli dawne sieci Orange i T-Mobile która ma 2G jedynie w 1800 Mhz. W dużych miastach anteny wiszą na co drugiej latarni :-)

Niby tak, ale to chyba anteny dookólne? Pojemności takie rozwiązanie nie dodaje, lepsze wydają się sektory i chyba się sprawdzają bo u nas i 8-sektorowe anteny bywają.

lord_kr napisał(a):Przypuszczam że chodzi bardziej o przepaść jaka dzieli miasta i tereny zurbanizowane od tzw "countryside" a także bogate południe od bardzo biednej północy. Dopóki jest się w jakimkolwiek mieście lub na autostradzie jest ok, lecz tereny wiejskie oraz małe miejscowości mają poważny problem. Najczęściej jest 2g o ile w ogóle.

Czytałem o tym. Niezły cyrk ludzie mają. W Irlandii Północnej i Szkocji podobno operator nie chce postawić stacji bazowej nawet jak pół miasteczka czyli kilka tysięcy osób o to prosi i jest chętna podpisać umowy z takim operatorem. Tylko współczuć. To u nas z sieciami komórkowymi można powiedzieć, że jest raj.

lord_kr napisał(a):Do tego dochodzą ograniczenia stosowane przez operatorów raczej niespotykane w Polsce. Np EE blokuje LTE800 na kartach prepaid. Często więc zwłaszcza w budynkach Abo ma zasięg a karta nie. Trójka zaś stosuje LTE800 jedynie do VoLTE za to jako jedyna sieć udostępnia je w prepaidzie. O2 ma VoLTE ale jedynie w małej części swojej sieci - często więc zasięg
LTE jest ale połączenia nie działają.

To w Polsce model z wpuszczeniem lub nie do nowych usług stosuje namiętnie T-Mobile.

lord_kr napisał(a):W takim bałaganie wyłączenie 2g w przewidywalnej przyszłości wydaje się niemożliwe.

Fajnie, aby Polska była pionierem w tej kwestii w Europie czyli wyłączenia 2G. :D Pewnie jednak prędzej zrobią to takie małe kraje jak Holandia czy Belgia.
ja.michal
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2166
Dołączył(a): 25 gru 2010, o 00:10
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 21

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez lord_kr » 24 paź 2017, o 00:35

ja.michal napisał(a):
lord_kr napisał(a):Nie sądzę. Tutaj jest bardzo gęsta sieć nadajników zwłaszcza EE czyli dawne sieci Orange i T-Mobile która ma 2G jedynie w 1800 Mhz. W dużych miastach anteny wiszą na co drugiej latarni :-)

Niby tak, ale to chyba anteny dookólne? Pojemności takie rozwiązanie nie dodaje, lepsze wydają się sektory i chyba się sprawdzają bo u nas i 8-sektorowe anteny bywają.

lord_kr napisał(a):Przypuszczam że chodzi bardziej o przepaść jaka dzieli miasta i tereny zurbanizowane od tzw "countryside" a także bogate południe od bardzo biednej północy. Dopóki jest się w jakimkolwiek mieście lub na autostradzie jest ok, lecz tereny wiejskie oraz małe miejscowości mają poważny problem. Najczęściej jest 2g o ile w ogóle.

Czytałem o tym. Niezły cyrk ludzie mają. W Irlandii Północnej i Szkocji podobno operator nie chce postawić stacji bazowej nawet jak pół miasteczka czyli kilka tysięcy osób o to prosi i jest chętna podpisać umowy z takim operatorem. Tylko współczuć. To u nas z sieciami komórkowymi można powiedzieć, że jest raj.

lord_kr napisał(a):Do tego dochodzą ograniczenia stosowane przez operatorów raczej niespotykane w Polsce. Np EE blokuje LTE800 na kartach prepaid. Często więc zwłaszcza w budynkach Abo ma zasięg a karta nie. Trójka zaś stosuje LTE800 jedynie do VoLTE za to jako jedyna sieć udostępnia je w prepaidzie. O2 ma VoLTE ale jedynie w małej części swojej sieci - często więc zasięg
LTE jest ale połączenia nie działają.

To w Polsce model z wpuszczeniem lub nie do nowych usług stosuje namiętnie T-Mobile.

lord_kr napisał(a):W takim bałaganie wyłączenie 2g w przewidywalnej przyszłości wydaje się niemożliwe.

Fajnie, aby Polska była pionierem w tej kwestii w Europie czyli wyłączenia 2G. :D Pewnie jednak prędzej zrobią to takie małe kraje jak Holandia czy Belgia.
Co do tych wiosek to 100% prawda. Przez pewien czas Vodafone probowal stosowac "komunalne" fentokomorki podpinane do DSL ale temat chyba upadl. Obecnie w Szkocji gminy wspolfinansuja budowe nowych masztow i jeszcze daja dzialki zeby zachecic.

"Podlaczenie" malych wiosek do sieci bywa nie lada wydazeniem. Ponizej przyklad w wykonaniu O2:

https://youtu.be/h4LvIQwmCLI



Wysłane z mojego Commodore 64 przy użyciu Tapatalka
lord_kr
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 181
Dołączył(a): 23 wrz 2013, o 00:55
Lokalizacja: Londyn
Model telefonu: Galaxy Note 2, Nokia 2730
Sieć: O2-UK, Three UK, Plus na Karte

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez ja.michal » 24 paź 2017, o 00:42

Jak W Rosji. Ktoś tutaj wrzucał materiał na YT z uruchomienia stacji bazowej (włącznie z LTE) na jakiejś wiosce rosyjskiej i były baloniki i chyba orkiestra. Cały festyn. ;)
ja.michal
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2166
Dołączył(a): 25 gru 2010, o 00:10
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 21

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez lord_kr » 24 paź 2017, o 00:56

ja.michal napisał(a):Jak W Rosji. Ktoś tutaj wrzucał materiał na YT z uruchomienia stacji bazowej (włącznie z LTE) na jakiejś wiosce rosyjskiej i były baloniki i chyba orkiestra. Cały festyn. ;)
Kilka lat temu T-Mobile polaczylo sie z Orange i nastapila "optymalizacja" sieci. Bardzo wiele masztow zostalo wylaczonych a mnostwo ludzi stracilo zasieg. Sprawa byla na tyle powazna ze zajely sie nia najwieksze stacje TV i gazety chyba nawet rzad w jakis sposob interweniowal.

A jesli chodzi o wylaczenie 2g to Three mial kiedys roaming krajowy najpierw z O2 potem z Orange. W 2012 roku uznano ze zasieg sieci maciezystej jest wystarczajacy i wylaczono go na wiekszosci obszaru UK chyba tylko gdzies na najdalszych szkockich zadupiach sie ostal ale i tak jedynie sms i polaczenia bez danych. Efekt: pozostalo jedynie WCDMA2100, kilkaset tysiecy ludzi bez zasiegu, mnostwo skarg i zazalen jedyne co dobre to mozliwosc wczesniejszego zerwania umowy.

Wysłane z mojego Commodore 64 przy użyciu Tapatalka
lord_kr
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 181
Dołączył(a): 23 wrz 2013, o 00:55
Lokalizacja: Londyn
Model telefonu: Galaxy Note 2, Nokia 2730
Sieć: O2-UK, Three UK, Plus na Karte

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez ja.michal » 24 paź 2017, o 01:01

Słabo, nawet bardzo. Tak szczerze mówiąc myślałem, że ludzi nieco bardziej zaradni. Jeśli chodzi o internet i połączenia w takiej małej wiosce to już teraz mam kilka pomysłów jak się obejść bez operatorów sieci komórkowych.

A jak z VoWiFi w UK?
ja.michal
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2166
Dołączył(a): 25 gru 2010, o 00:10
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 21

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: bed, BUCiu, michcio123, ReVoLTEa i 11 gości