Telekomunikacja jak na dłoni






VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez myk6414 » 20 paź 2017, o 21:57

Korzystał ktoś z vowifi w roamingu? Mam taką zagwozdke. Jestem teraz w Barcelonie i vowifi działa tylko gdy telefon jest w trybie lotniczym. I to tylko po restarcie ( czyli włączam tryb lotniczy, restart). Jak tylko tryb lotniczy wyłączę, vowifi przestaje działać. Zauważyłem że znika tez mozliwosc wyłączenia volte. U żony na 6s nie ma problemu.
myk6414
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 543
Dołączył(a): 2 sty 2014, o 15:22
Lokalizacja: mazowsze
Pochwały: 1
Model telefonu: iPhone 5s i E5372
Sieć: T-Mobile i Plus PowerLTE

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez pkwawpl » 20 paź 2017, o 22:15

W Orange zero problemów, działało wyśmienicie podczas kilku wyjazdów, w kilku krajach zarówno w UE jak i poza. W TMPL w ogóle nie działało w roamingu, odpowiedź na zgłoszenie techniczne wysyła mnie na drzewo.
Ostatnio edytowano 20 paź 2017, o 22:17 przez pkwawpl, łącznie edytowano 1 raz
pkwawpl
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Posty: 15
Dołączył(a): 7 sie 2015, o 18:05

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez myk6414 » 20 paź 2017, o 22:17

Oboje mamy TM. Tylko u mnie Android (S8) u żony iPhone
myk6414
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 543
Dołączył(a): 2 sty 2014, o 15:22
Lokalizacja: mazowsze
Pochwały: 1
Model telefonu: iPhone 5s i E5372
Sieć: T-Mobile i Plus PowerLTE

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Duke » 20 paź 2017, o 23:43

Zdaje się że Orange odpalił (albo testuje) SMSy przez WiFI.

W swoim bieżącym zużyciu przy sms-ach mam ikonkę WiFi i tekst: "SMS przez WiFi". A na rachunku szczegółowym dołączonym do dzisiejszej faktury doszła nowa pozycja w podsumowaniu: "SMS WiFi w Polsce - w oparciu o adres IP dostawcy Internetu".

Obrazek
Ostatnio edytowano 21 paź 2017, o 14:57 przez Duke, łącznie edytowano 3 razy
Duke
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 35
Dołączył(a): 19 sie 2011, o 08:02
Lokalizacja: Białystok
Model telefonu: iPhone 5S
Sieć: Play

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez p2225 » 20 paź 2017, o 23:50

A miałeś ostatnio jakąś aktualizację telefonu, na którym korzystasz z WiFi Calling?
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3983
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Duke » 20 paź 2017, o 23:54

Nie, zaczęło działać bez aktualizacji. Jeszcze nie do końca dobrze, bo w trybie samolotowy (z włączonym WiFI) iPhone nie wysyła/odbiera sms-ów. Ale do tego pewnie jest potrzeba aktualizacja ustawień operatora.
Duke
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 35
Dołączył(a): 19 sie 2011, o 08:02
Lokalizacja: Białystok
Model telefonu: iPhone 5S
Sieć: Play

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Mixiorek » 21 paź 2017, o 19:55

Wpadł na chwilę w moje ręce świeżutki S8 kupiony w Orange. VoLTE w Warszawie na Ursynowie w tym momencie BRAK. WiFi Calling działa ale moim zdaniem bez działającego VoLTE nie ma dla mnie sensu włączać.
Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2797
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez kozien70 » 21 paź 2017, o 20:16

Jeśli jeszcze go masz, czy możesz sprawdzić czy na S8 z brandem Orange działa HD voice w 2G?
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3224
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez 3G » 21 paź 2017, o 20:54

Powinno chyba działać? Jak to w nowych samsungach.
Obrazek
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1479
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Mixiorek » 21 paź 2017, o 21:27

kozien70 napisał(a):Jeśli jeszcze go masz, czy możesz sprawdzić czy na S8 z brandem Orange działa HD voice w 2G?

Zapomniałem sprawdzić, pojechał już sobie :-(
Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2797
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez muddy » 21 paź 2017, o 21:29

@3G: powinno, jeśli w Orange się ogarnęli i włączyli AMR-WB w 2G. W oprogramowaniu XEO oraz innych sieci jest to włączone, w Orange niestety nie. Zgłosiłem im ten problem na nasz.orange.pl - mam nadzieję że rzeczywiście ktoś się tym zajmie.

Z innej beczki: miałem dzisiaj rozmowę z BOK na temat mojego zgłoszenia (częste przerzucanie do 2G i brak AMR-WB) - przy okazji konsultantka poinformowała mnie że według ostatnich informacji VoLTE ma być w pełni włączone już 23.10.
MM
muddy
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 201
Dołączył(a): 29 sie 2005, o 16:29
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 1
Model telefonu: Samsung S7 Edge Duos
Sieć: Orange abo + T-Mobile abo biz

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Mixiorek » 21 paź 2017, o 21:35

Oby.
Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2797
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez p2225 » 21 paź 2017, o 21:37

muddy napisał(a):(...) przy okazji konsultantka poinformowała mnie że według ostatnich informacji VoLTE ma być w pełni włączone już 23.10.

Tego roku czy 2018?
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3983
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Mixiorek » 21 paź 2017, o 21:59

Optymista z Ciebie! Nokia ponoć powiedziała, że potrzebuje 3 lat :lol:
Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2797
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez 3G » 21 paź 2017, o 23:00

muddy napisał(a):@3G: powinno, jeśli w Orange się ogarnęli i włączyli AMR-WB w 2G. W oprogramowaniu XEO oraz innych sieci jest to włączone, w Orange niestety nie. Zgłosiłem im ten problem na nasz.orange.pl - mam nadzieję że rzeczywiście ktoś się tym zajmie.

Czy na XEO w S7/S7 edge HD voice w 2G jest domyślnie włączone? Chyba była o tym mowa, ale nie pamiętam.
Obrazek
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1479
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości