Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez alien202 » 19 paź 2017, o 14:01

Spacedust napisał(a):Ciekaw jestem czy kiedyś będą mieli osobne UMTS900 czy zostanie na dużym wspólnym bloku i wtedy dwie nośne.

Myślę, że ani jedno ani drugie. Jak by tak miało być to już by to zrobili :-)
alien202
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 230
Dołączył(a): 1 sty 2015, o 13:52
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Model telefonu: HTC
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 19 paź 2017, o 14:04

@alien202 - gdybyś miał pojęcie o czym piszesz, to wiedziałbyś, czemu do tej pory tego nie zrobili i jeszcze nie mogą zrobić.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3220
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez alien202 » 19 paź 2017, o 14:10

kozien70 napisał(a):@alien202 - gdybyś miał pojęcie o czym piszesz, to wiedziałbyś, czemu do tej pory tego nie zrobili i jeszcze nie mogą zrobić.

Jak wiesz to się podziel wiadomością :-) z tego co napisałeś poniżej też wynika, że nie wiesz o czym piszesz.
Obecnie po wymianie anten na Huawei nadaje komplet G900/G1800/U2100/L800/L1800/L2600 ale UWAGA: nadal brak U900. Ciekawe, czy ktoś je przegapił i w końcu się pojawi, czy też jest to świadomy docelowy brak.
alien202
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 230
Dołączył(a): 1 sty 2015, o 13:52
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Model telefonu: HTC
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 19 paź 2017, o 14:22

alien202 napisał(a):Jak wiesz to się podziel wiadomością :-)


Pisałem już o tym kilka razy w tym temacie. Jeżeli jesteś leniwy i nie chce Ci się szukać, to Twoja sprawa. Nie mam zamiaru Cię wyręczać. Ale nie pisz tutaj w tonie mędrca, bo co chwilę widać, że nie masz zielonego pojęcia o budowie stacji i działaniu sieci N! a kreujesz się swym tonem na specjalistę.
alien202 napisał(a):z tego co napisałeś poniżej też wynika, że nie wiesz o czym piszesz.
Obecnie po wymianie anten na Huawei nadaje komplet G900/G1800/U2100/L800/L1800/L2600 ale UWAGA: nadal brak U900. Ciekawe, czy ktoś je przegapił i w końcu się pojawi, czy też jest to świadomy docelowy brak.



Na jednej z kilkuset stacji w Warszawie nie uruchomili U900. Wskazałem ją. I co z tego wg Ciebie wynika?

Gdybyś uważnie śledził ten wątek, to wiedziałbyś, że już pisałem w przeszłości o takich stacjach. Są to pojedyncze przypadki w skali setek stacji N! w Warszawie i większość z nich otrzymała po jakimś czasie U900. Czym zatem chciałeś znowu "błysnąć", podając ten przykład?

Może spróbuj coś konstruktywnego wnieść do tego wątku. Czym możesz się tu pochwalić? Robiłes jakieś zdjęcia stacji? Jakieś pomiary, testy, opisałeś coś? Znasz się na czymś, pomogłeś komuś w teorii sieci? Jakoś nic nie widać. Stać Cię tylko na wymyślone teoryjki.
Ostatnio edytowano 11 lis 2017, o 19:19 przez kozien70, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3220
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 19 paź 2017, o 14:59

N! powoli zaczyna dokładać L800 na stacjach, które w pierwszym rzucie modernizacji otrzymały z nowych pasm tylko L2600.

Stacja T-mobile/N! Warszawa, Łukowa 1. Jedna z pierwszych stacji T-mobile w Warszawie, która otrzymała L2600. By uruchomić na niej to pasmo, wymieniono jedną z anten Kathrein na dualbanda Huawei. Tu moje zdjęcia, jak to wyglądało po odpaleniu L2600:
viewtopic.php?f=24&t=58796&p=918097&hilit=%C5%82ukowa#p918097

A teraz na stacji wymieniono drugiego Kathrein-a na typowy już triband Huawei i uruchomiono dodatkowo L800.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3220
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 19 paź 2017, o 22:56

Co takiego??? To będą robić modernizację po modernizacji?

U nas w Poznaniu są takie warianty:

- jeden triband np. PowerWave -> dołożenie drugiego tribandu Huawei
- jeden triband np. Katherin -> dwa nowe tribandy Huawei
- jeden triband np. Katherin -> wymiana na nowy pentaband Huawei
- dwie anteny np. Powerwave+Katherin -> dołożenie trzeciej nowej Huawei (mój ulubiony!)
- dwie anteny np. Katherin -> wymiana na dwa nowe tribandy Huawei
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3452
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez lordbyd » 20 paź 2017, o 07:33

Co takiego??? To będą robić modernizację po modernizacji?

Raczej uzupełnienia po modernizacji :)
W Bydgoszczy na stacjach, które widziałem zastosowano wariant "Powerwave+Katherin -> dołożenie trzeciej nowej anteny Huawei"
Nie wszystkie stacje podczas modernizacji otrzymały od razu L800. Wystarczy więc teraz dołożyć RRH oraz podłączyć systemy fiderowe do zamontowanych już anten.
Jedynym wyjątkiem, który już opisywałem jest antena hexaband - zamontowana na wieży kościoła przy ulicy Jaskółczej. Jest to spowodowane prawdopodobnie brakiem miejsca na wieży na zamocowanie nowych anten oraz opłatami pobieranymi od ilości anten na wieży. Dwa porty "na zapas" dla MIMO 4x4 w 2600 MHz nie są podłączone.
W wyszukiwarce GUNB pojawiło się kilka wniosków na wzmocnienia masztów więc zobaczymy jakie rozwiązania zostaną zastosowane przy najbliższych modernizacjach.
Pojawiły się też wnioski o dwie nowe lokalizacje w Bydgoszczy
- ul. Wąbrzeska (istniejąca wieża Plus-a)
- ul. Kraszewskiego (dach firmy Atos)
lordbyd
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 231
Dołączył(a): 9 lut 2017, o 15:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: Nokia 6310i, Huawei Y5 II
Sieć: nju, T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 20 paź 2017, o 10:25

kozien70 napisał(a):Nie płacz ;-)
Mam sporo zdjęć stacji po modernizacji, tylko czasu brak, by opublikować :-)

Zrobiło się jakoś tak sennie jakby wszyscy wrócili do szkoły albo mieli sesję :mrgreen:
Dałem impuls i zobacz jakie fajne foty opublikowałeś :-)

kozien70 napisał(a):N! powoli zaczyna dokładać L800 na stacjach, które w pierwszym rzucie modernizacji otrzymały z nowych pasm tylko L2600.

Przykład Matuszewskiej też to jakby potwierdza. Co ciekawe "odgrażają się" też, że np: na stacjach w Konstancinie Jeziornie gdzie dodali L800 dołożą L2600. Ponoć ma tak być na Mirkowskiej. Jestem ciekaw czy i kiedy to zrobią. A jak zrobią jak to wpłynie na ruch oraz trzymanie się terminali. Z jednej strony dobrze bo L2600 odetka nieco zatkane wspólne L1800. Z drugiej obawiam się nieco trzymania do bółu. Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu.
Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2797
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 20 paź 2017, o 12:02

lordbyd napisał(a):
Co takiego??? To będą robić modernizację po modernizacji?

Raczej uzupełnienia po modernizacji :)


Dokładnie. Albo "II etap" ;-) Czym jesteś @Spacedust zaskoczony? Przecież od początku bylo wiadomo, że uruchomienie L800 na stacjach z samym L2600 będzie wymagało kolejnych robót i wizyt.

Na stacjach, gdzie w pierwszym kroku zamontowano antenę tylko pod L2600, a brak anteny pod L800 wymieniają teraz pod 800kę drugą antenę i dokładają RRU L800. To tak naprawdę sporadyczne przypadki dotyczące głównie stacji modernizowanych na samym początku, przed umową między Orange a T-mobile w grudniu 2016. Wtedy jeszcze nie montowano obecnych triband-ów Huawei.

Na stacjach zaś z samym L2600, gdzie anteny od razu wymieniono na tribandy Hua z obsługą 800/2600 modernizacja ogranicza się teraz do dołożenia kolejnych RRU, tym razem pod pasmo 800.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3220
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 20 paź 2017, o 12:13

Jeśli wisiał triband Powerwave i do tego dołożono triband Huawei pod LTE2600 to teraz ten Powerwave też będą wymieniać?

Mamy w Poznaniu już dwa przypadki, że jest LTE800/2600 T-Mobile, a tylko LTE2600 Orange. Z czego to wynika?
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3452
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 20 paź 2017, o 12:19

Mixiorek napisał(a):
kozien70 napisał(a):N! powoli zaczyna dokładać L800 na stacjach, które w pierwszym rzucie modernizacji otrzymały z nowych pasm tylko L2600.

Przykład Matuszewskiej też to jakby potwierdza.


Kolejny taki przypadek: stacja T-mobile/N! Warszawa, ul. Migdałowa 6
Na stacji początkowo wymieniono na Huawei tylko jednego Kathrein-a z dwóch na sektor i uruchomiono L2600.
Tu dawałem zdjęcia po tej operacji:
viewtopic.php?f=24&t=58796&p=918695#p918695

Teraz wymieniono na tribanda Hua również drugiego Kathreina. L800 jeszcze nie uruchomione, ale to pewnie kwestia najbliższych dni.
Ciekawostka: podczas tych ostatnich robót przestawiono również kierunek anteny z L2600/G900/U900 w jednym z sektorów. Wygląda to hmm... nietypowo ;-) Spójrzcie sami.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3220
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 20 paź 2017, o 12:28

Spacedust napisał(a):Jeśli wisiał triband Powerwave i do tego dołożono triband Huawei pod LTE2600 to teraz ten Powerwave też będą wymieniać?


Jeżeli G/U900 leci z Powerwave, a porty "niskiego pasma" w Huawei są wolne, to nie ma takiej potrzeby.
Jeżeli G/U900 leci już z tego nowego Huawei, to teoretycznie tez nie ma konieczności wymiany drugiej anteny, bo L800 można puścić przez kombiner razem z G/U900 z tej samej Huawei. W praktyce jednak jeśli jest możliwość wymiany drugiej anteny i puszczenia L800 osobnym torem to lepiej to zrobić, bo unika się w ten sposób intermodulacji między 800 a 900.

Spacedust napisał(a):Mamy w Poznaniu już dwa przypadki, że jest LTE800/2600 T-Mobile, a tylko LTE2600 Orange. Z czego to wynika?

Nie wiem, może uruchomienie L800/L2600 na poznańskich stacjach każdy operator robi we własnym zakresie (w sensie konfiguracji i "włączenia pstryczka", a nie montażu sprzętu na stacji) i poznańskie Orange z konfiguracją 800ki przysypia/nie spieszy się?
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3220
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 20 paź 2017, o 12:36

kozien70 napisał(a):Dokładnie. Albo "II etap"

Na stacjach zaś z samym L2600, gdzie anteny od razu wymieniono na tribandy Hua z obsługą 800/2600 modernizacja ogranicza się teraz do dołożenia kolejnych RRU, tym razem pod pasmo 800.

Tak właśnie stało się na Matuszewskiej. W ostatnich dniach podpięli anteny, które powiesili w lutym i odpalili 2600. RRU niestety nie widać ale stało się na 99% tak jak napisałeś.
L800 odpalili dziś :-) także dzieje się to szybko.
Także Matuszewska 14, stacja TMobile ma od dziś komplet pasm. Agregacja działa.

Obrazek

Obrazek

Testy. Samo L800:

Obrazek

L800+1800+2600:

Obrazek

Jak na 40MHz to wyniki niczego nie urywają ale mi tam to wystarczy o ile będzie to standard ;-) Jest tutaj też raczej MIMO 4x4. Zobaczymy po jakimś czasie jak będzie.
Wcześniej na samym L1800 testy na tej stacji w 90% kończyły się z DL na poziomie max 12-15Mbps.

Spacedust napisał(a):Jeśli wisiał triband Powerwave i do tego dołożono triband Huawei pod LTE2600 to teraz ten Powerwave też będą wymieniać?

W aglomeracji warszawskiej w ponad 90% przypadków wymieniane są stare anteny na nowe i na stacji zostaje jedna lub dwie nowe anteny. Kojarzę tylko dwie stacje z 3 antenami. Robią inaczej niż w Poznaniu.

Nie pamiętam na szybko kto przebywa na terenach w gminie Wieliszew obok Olszewnicy Nowej, Kałuszyna, Skrzeszewa?
Orange chce postawić nową stację, dosyć blisko istniejącej. Także pytanie czy to podmiana czy dodatkowa lokalizacja.

Obrazek
Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2797
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 20 paź 2017, o 12:45

Mixiorek napisał(a):Nie pamiętam na szybko kto przebywa na terenach w gminie Wieliszew obok Olszewnicy Nowej, Kałuszyna, Skrzeszewa?
Orange chce postawić nową stację, dosyć blisko istniejącej. Także pytanie czy to podmiana czy dodatkowa lokalizacja.


To chyba rejony @Pawrzes i @myk6416
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3220
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 20 paź 2017, o 13:06

kozien70 napisał(a):
Spacedust napisał(a):Mamy w Poznaniu już dwa przypadki, że jest LTE800/2600 T-Mobile, a tylko LTE2600 Orange. Z czego to wynika?

Nie wiem, może uruchomienie L800/L2600 na poznańskich stacjach każdy operator robi we własnym zakresie (w sensie konfiguracji i "włączenia pstryczka", a nie montażu sprzętu na stacji) i poznańskie Orange z konfiguracją 800ki przysypia/nie spieszy się?


Ale na Rusa 59 było przez ok. 3-4 godziny i zostało wyłączone i już nigdy nie wróciło. O co chodzi???
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3452
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DanielMXPL, kowal2200, kozien70 i 11 gości