Telekomunikacja jak na dłoni






Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez p2225 » 13 paź 2017, o 14:57

O M2M w LTE: https://www.youtube.com/watch?v=uLr8hOLkGbI Koszt modułu ok 5$.
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3983
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez marcinek243 » 13 paź 2017, o 19:39

Brzmi nieźle choć w zamówieniach hurtowych na np. przetargu wciąż może być spora różnica w cenie końcowej
Obrazek
marcinek243
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1402
Dołączył(a): 1 kwi 2012, o 21:33
Lokalizacja: Nowa Sól
Pochwały: 9
Model telefonu: Xperia M5
Sieć: Duzo tego ale glowny to Play

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez zwariowany.kurczak » 14 paź 2017, o 23:23

Czy ja wiem? Taki Lg k4 to 400zl... Op go kupi taniej, a VoLte ma, gdyby chciał np. PLAY pozbyć się GSM/DCS musi spełnić da warunki:
- uruchomić VoLTE
- każdy abonent wymieni sobie telefon w trakcie umowy za np. stówkę na takiego LG, choć abonenci raczej już sprzęt mają, musieli by karciarzy zachęcić do przesiadki

Ruch przejęło by UMTS900, a częściowo sytuacje ratuje UMTS2100, a GSM w roamingu...
Obstawiam PLAY jak pierwszego który wyłączy GSM, choć to PL i zostawią jakie 2,4hz aby GSM był ;) Przed 2020 nikt GSM nie wyłączy...

Zadziwia w PL nic nie robienie operatorów - gdyby chcieli być nowocześni, słuchawki dostawały by konfigurację VoLte... Ale to nasz piękny kraj, będzie 2 lata reklam, 2 lata aktualizacji, 2 lata nowych umów... w sumie jakie 3x Klient zapłaci :)
zwariowany.kurczak
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 471
Dołączył(a): 1 kwi 2014, o 11:45
Lokalizacja: wlkp.
Pochwały: 2

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 14 paź 2017, o 23:57

Zanim to nastąpi PLAY wyłączy całkiem UMTS2100 ;)
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3452
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez alien202 » 15 paź 2017, o 01:18

Spacedust napisał(a):Zanim to nastąpi PLAY wyłączy całkiem UMTS2100 ;)

Dokładnie, migracja 2100 będzie kolejnym krokiem.
alien202
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 230
Dołączył(a): 1 sty 2015, o 13:52
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Model telefonu: HTC
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 15 paź 2017, o 12:13

Tymczasem o refarmingu T-Mobile w Holandii: https://www.youtube.com/watch?v=kYk1lClkDdA
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3452
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 16 paź 2017, o 11:31

Tymczasem w Niemieckim Vodafone: https://maxwireless.de/2017/vodafone-gi ... -4x4-mimo/

"Vodafone currently uses 3CC (3CA) with volume 3, 7 and 20 (800, 1800 and 2600 MHz), but in the future LTE will also be used on 2100 MHz (band 1), so that in theory also 4CC CA and 4CA it is possible. The second technique for increasing the speed in the downlink is the 256QAM modulation. Last but not least, the 4 × 4 MIMO antenna technology is now supported at the locations with Gigabit LTE, which means that it is sent and received on twice as many antennas as before. To date, 2 × 2 MIMO antennas have been common."
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3452
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 17 paź 2017, o 13:53

Podobno Czeski Vodafone rozszerzył LTE2100 z 10 MHz na 15 MHz, już tylko 4,8 MHz zostało dla UMTS2100, a oni nie mają UMTS900!
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3452
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Cobretti » 17 paź 2017, o 18:16

Spacedust napisał(a):a oni nie mają UMTS900!


I często nawet w większej miejscowości gadasz sobie w GSM:-(
Przerabiam to co jakiś czas, albo 4G albo 2G, 3G oni cudownie przeczekali;-) i być może lepiej na tym wyjdą za jakiś czas....
Cobretti
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
Avatar użytkownika
 
Posty: 136
Dołączył(a): 17 wrz 2017, o 12:36
Lokalizacja: Los Angeles Pochwały: 9215590 Nagany: 0
Model telefonu: Samsung Galaxy S7 i Galaxy A5 2016
Sieć: Wszystko tylko NIE PLAY i MVNO

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 17 paź 2017, o 18:24

Ale podobno wycofują się z LTE900 na rzecz LTE800, więc w sumie mogliby odpalić UMTS900 np. na 4,4 MHz.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3452
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 18 paź 2017, o 16:35

Three UK odpaliło supplemental downlink LTE1500 aż 20 MHz tylko do downloadu:

Obrazek
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3452
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez ja.michal » 18 paź 2017, o 18:19

Spacedust, jak to działa w praktyce? Z drugiej strony chyba w UK nie ma co się spodziewać spektakularnych wyników.
ja.michal
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2166
Dołączył(a): 25 gru 2010, o 00:10
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 21

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 18 paź 2017, o 20:02

ja.michal napisał(a):Spacedust, jak to działa w praktyce? Z drugiej strony chyba w UK nie ma co się spodziewać spektakularnych wyników.


Nie ma prawie w ogóle urządzeń do obsługi tego. Żaden iPhone tego nie obsługuje: https://www.gsmarena.com/results.php3?s4Gs=32

Teoretycznie powinno dać dodatkowe 150 Mbps do agregacji, a przy QAM256 nawet ok. 200 Mbps. Zasięgowo nawet lepiej od LTE1800, ale gorzej od LTE800. Dlaczego w Polsce to pasmo nie jest uwolnione?

Miejmy nadzieję, że Plus nie przejmie całego bloku 40 MHz, bo będzie potem stał przez 15 lat ;)
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3452
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 18 paź 2017, o 22:56

Tak chodzi LTE900 w niemieckim T-Mobile: https://www.youtube.com/watch?v=RvWH9PzwgqM - szału nie ma ;)
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3452
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez muddy » 18 paź 2017, o 23:10

To że iPhone nie obsługuje nie oznacza że nie ma prawie w ogóle urządzeń ;-) Fakt, w tym momencie nie ma ich wiele, ale lista na GSMArena też nie jest pełna, brakuje choćby Sony XZ1 (także compact), pewnie kilka innych.
Tak czy inaczej producenci będą to wspierać jeśli będzie na to pasmo zapotrzebowanie, a im więcej sieci się pojawi tym zapotrzebowanie większe. Na razie pojawiło się w 3 krajach.

A pamiętacie jak ludzie stukali się po głowie kiedy Plus wdrażał LTE 1800 jako jedna z pierwszych, jeśli nie pierwsza sieć na świecie? Też nie było sprzętu, LTE było rozpatrywane jako przyszłość i to w pasmach 800/2600, bo przecież 1800 to GSM, a teraz 1800 to podstawowe pasmo LTE w większości krajów europejskich...
MM
muddy
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 201
Dołączył(a): 29 sie 2005, o 16:29
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 1
Model telefonu: Samsung S7 Edge Duos
Sieć: Orange abo + T-Mobile abo biz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: marcellove, Spacedust i 12 gości