Telekomunikacja jak na dłoni






Chiński SSD z Ali...

Wszystko o komputerach i konsolach - uwagi, opinie, pytania, itp.

Moderatorzy: Kaczy, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Chiński SSD z Ali...

Postprzez goral2099 » 14 paź 2017, o 20:51

Witam. W moim wiekowym już lapku padł wczoraj HDD. Ponieważ zamierzam przedłużyć jeszcze jego agonię, wymyśliłem, że wsadzę do niego jakiś mały i tani SSD i dodatkowe 2GB RAMu. Zacząłem szperać i w końcu wylądowałem na Aliexpress, gdzie przeważnie jest taniej. RAM Kingstona zalazłem o połowę taniej niż w Polsce i tu nie mam wątpliwości. Mam je natomist jeżeli chodzi o SSD. Znalazłem wynalazek o nazwie Kingdian. Nie ukrywam, że takie 60GB za 30$ jest kuszące, bo chcę jak najmniej pieniędzy władować w mojego nieboszczyka. Zna ktoś tą markę? Posiada i używa? Warto się w to ładować? Wytrzyma to ze 2-4 lata, czy padnie po miesiącu?
goral2099
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1234
Dołączył(a): 16 lip 2013, o 14:39
Lokalizacja: GD/SWD
Pochwały: 8
Model telefonu: ASUS ZENFONE 3 ZOOM S, GPD G5A
Sieć: Play, Lycamobile, BDI, OFnK

Re: Chiński SSD z Ali...

Postprzez mol » 17 paź 2017, o 11:27

Zachowałbym ostrożność. Nie wiem w prawdzie jak to w przypadku dysków, ale tanie pendrive zazwyczaj pokazują, że mają większą pojemność niż mają w rzeczywistości. A nie ma opinii tych dysków w systemie komentarzy na ali ?
mol
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 2745
Dołączył(a): 19 maja 2005, o 19:40
Lokalizacja: Pawłowice / Kraków
Pochwały: 41
Model telefonu: Iphone 6s
Sieć: Play

Re: Chiński SSD z Ali...

Postprzez goral2099 » 17 paź 2017, o 12:11

Hej, są opinie. Widziałem też recenzje, niestety w większości rosyjsko języczne. I wygląda na to, że jest OK. Nie jest to demon prędkości ale i tak jest szybszy niż talerzowiec 5400. Chciałbym usłyszeć od użytkownika, że np po roku dysk nadal sprawny itp. Brak mi opinii po dłuższym czasie użytkowania. Chciałbym pogadać z użytkownikiem takiego sprzętu, a z rosyjskim u mnie słabo. :)

Poza tym przez Ali jest bezpiecznie w miarę. Jak się okaże, że coś jest nie tak, kasa powinna do mnie wrócić.
goral2099
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1234
Dołączył(a): 16 lip 2013, o 14:39
Lokalizacja: GD/SWD
Pochwały: 8
Model telefonu: ASUS ZENFONE 3 ZOOM S, GPD G5A
Sieć: Play, Lycamobile, BDI, OFnK

Re: Chiński SSD z Ali...

Postprzez pakierhakierxd2 » 18 paź 2017, o 08:36

Ja bym nie kupował takich no name ;) ,ile razy ludzie się przejechali na kartach pamięci :P
Pozdrawiam :)
pakierhakierxd2
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika
 
Posty: 262
Dołączył(a): 16 mar 2015, o 12:18
Lokalizacja: Supraśl
Model telefonu: g6 dual p1 lte
Sieć: Play T-m Plus Aero2 Virgin

Re: Chiński SSD z Ali...

Postprzez mol » 18 paź 2017, o 09:14

Niestety najczęściej jakość idzie w parze z ceną i trzeba się liczyć z tym, że coś się z nim stanie. I tu jest ryzyko, bo albo kupisz i będzie ok, albo będzie lipa. A duża jest różnica w cenie w porównaniu do jakiegoś markowego dysku?
mol
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 2745
Dołączył(a): 19 maja 2005, o 19:40
Lokalizacja: Pawłowice / Kraków
Pochwały: 41
Model telefonu: Iphone 6s
Sieć: Play

Re: Chiński SSD z Ali...

Postprzez goral2099 » 18 paź 2017, o 10:11

Chińszczyzna jakieś 115PLN, a markowy koło 200PLN.

Potłumaczy ktoś? ;)

http://www.youtube.com/watch?v=ceiO4OdCKUs

www.youtube.com/watch?v=oehI-3dI1pg
goral2099
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1234
Dołączył(a): 16 lip 2013, o 14:39
Lokalizacja: GD/SWD
Pochwały: 8
Model telefonu: ASUS ZENFONE 3 ZOOM S, GPD G5A
Sieć: Play, Lycamobile, BDI, OFnK

Re: Chiński SSD z Ali...

Postprzez goral2099 » 3 lis 2017, o 22:15

No i przyszła chińszczyzna. Nawet wszystko działa. Zobaczymy jak długo. :)
goral2099
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1234
Dołączył(a): 16 lip 2013, o 14:39
Lokalizacja: GD/SWD
Pochwały: 8
Model telefonu: ASUS ZENFONE 3 ZOOM S, GPD G5A
Sieć: Play, Lycamobile, BDI, OFnK

Re: Chiński SSD z Ali...

Postprzez forum_tg » 4 lis 2017, o 09:54

spawdzałeś parametry dysku jakie oferował producent, a jakie faktycznie ma Twój dysk?
forum_tg
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 879
Dołączył(a): 2 lis 2010, o 21:27
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 3
Model telefonu: LG dual SIM
Sieć: Play, Orange

Re: Chiński SSD z Ali...

Postprzez goral2099 » 4 lis 2017, o 14:02

No właśnie dałem ciała z tym testowaniem. Zamiast po rozpakowaniu podłączyć pod stacjonarny i testować, to go od razu do laptopa wrzuciłem i system postawiłem. A w lapku kontroler SATA-150. Tak to jest jak się ma głowę gorącą... :)

Chociaż te testy wkleję. Dysk systemowy. Kontroler SATA I.

Edit: Zmienię formę prezentacji na przyjemniejszą dla oka.

https://zapodaj.net/e43bcd6c1fbda.png.html
Ostatnio edytowano 5 lis 2017, o 12:32 przez goral2099, łącznie edytowano 3 razy
goral2099
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1234
Dołączył(a): 16 lip 2013, o 14:39
Lokalizacja: GD/SWD
Pochwały: 8
Model telefonu: ASUS ZENFONE 3 ZOOM S, GPD G5A
Sieć: Play, Lycamobile, BDI, OFnK

Re: Chiński SSD z Ali...

Postprzez goral2099 » 4 lis 2017, o 22:50

Zrobiłem porównanie prędkości KINGDIANa S200 60GB z GOODRAM IRIDIUM PRO 240GB i dwoma SEAGATE ST500DM002 spiętymi w RAID0. Tym razem na SATA III.

https://zapodaj.net/0c41f494e8271.png.html

Porównanie nie jest idealne, bo dyski zapełnione w różnym stopniu, a na IRIDIUM stoi system, ale lepszego nie będzie. :P Widać, że chińszczyzna jest wolniejsza od IRIDIUM, ale to nie ta sama klasa. Widać również, że pojedynczy talerzowiec nie ma z nią szans. Jeżeli ten sprzęcik wytrzyma chociaż ze 2-3 lata, to będę z niego zadowolony i będzie fajnym i tanim sposobem na przyspieszenie starych kompów. No ale to się okaże po czasie. :)
Ostatnio edytowano 6 lis 2017, o 16:41 przez goral2099, łącznie edytowano 1 raz
goral2099
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1234
Dołączył(a): 16 lip 2013, o 14:39
Lokalizacja: GD/SWD
Pochwały: 8
Model telefonu: ASUS ZENFONE 3 ZOOM S, GPD G5A
Sieć: Play, Lycamobile, BDI, OFnK

Re: Chiński SSD z Ali...

Postprzez forum_tg » 5 lis 2017, o 00:09

kwota jest dobra, no i prędkość w porównaniu ze zwykłymi HDD, ale ja bałbym się trzymać na nich ważnych danych. na system jak najbardziej tak, ale nie dla danych.
W obecnych czasach sprzęt się nie liczy, najważniejsze są dane. Sam często robię kopie zapasową na dysku zewnętrznym istotnych danych.
Jako dysk zapasowy korzystam z Seagate 2 TB - pewność firmy.

Też nie raz zastanawiałem się nad zakupem chińszczyzny SSD stricto na system. Jednym lapku mam tylko SSD, w drugim hybrydę SSD + HDD, a w trzecim tylko HDD i ten trzeci mógłbym sobie trochę przyśpieszyć i się nim pobawić (czytaj - testować od prawej do lewej co tam chińczyki wymyśliły)
forum_tg
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 879
Dołączył(a): 2 lis 2010, o 21:27
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 3
Model telefonu: LG dual SIM
Sieć: Play, Orange

Re: Chiński SSD z Ali...

Postprzez goral2099 » 5 lis 2017, o 00:58

Tego Kingdiana wybrałem właśnie ze względu na cenę i z ciekawości. Jakbym kupił coś markowego za 300PLN, to bym podwoił wartość laptopa. :D Brałem też pod uwagę, że prędkość będzie ograniczona przez kontroler - nic szybszego nie ma sensu w tym przypadku. Ale w porównaniu do HDD 5400 różnica jednak jest.
Z tym, że SSD tylko na system, to się zgadzam. Ale to tylko ze względu na cenę. HDD też padają. W piwnicy gdzieś leżą 3 dyski Seagate 500GB, które padły w ciągu 2-5 lat od zakupu. Także nie ma reguły jeżeli chodzi o "pewność firmy". Przy routerze mam dysk zewnętrzny, na który co jakiś czas kopiujemy ze wszystkich kompów co ważniejsze dla nas dane. A i tak zastanawiam się, czy nie powypalać tego jeszcze na DVD. Ale to już by chyba pod paranoję podchodziło. ;)
goral2099
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1234
Dołączył(a): 16 lip 2013, o 14:39
Lokalizacja: GD/SWD
Pochwały: 8
Model telefonu: ASUS ZENFONE 3 ZOOM S, GPD G5A
Sieć: Play, Lycamobile, BDI, OFnK

Re: Chiński SSD z Ali...

Postprzez goral2099 » 6 lis 2017, o 16:07

A czemu miałby zwolnić? Jak już to ewentualnie w ogóle padnie pamięć albo kontroler. TRIM działa. Zrobiłem porównanie szybkości przy zapełnieniu danymi w 90, 63 i 26%. Oczywiście kontroler SATA I, dysk systemowy.

https://zapodaj.net/addcf39fee8a2.png.html

Dysk był 3 razy zapełniony do poziomu 90% i kasowany. Nie wygląda to źle, ale jak już pisałem, zobaczymy po czasie czy nic nie padnie.
goral2099
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1234
Dołączył(a): 16 lip 2013, o 14:39
Lokalizacja: GD/SWD
Pochwały: 8
Model telefonu: ASUS ZENFONE 3 ZOOM S, GPD G5A
Sieć: Play, Lycamobile, BDI, OFnK


Powrót do Komputery i konsole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość