Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 16 paź 2017, o 13:05

Im bliżej stacji tym lepsza modulacja się załącza, a im dalej to przechodzi na starszą. W zasięgu różnicy być nie powinno, zresztą w dwóch różnych modelach mogą być inne anteny, więc test byłby niemiarodajny. Dla mnie korzyść jest znaczna. Wyższa prędkość pobierania o 33% i to dla niewielu osób do podziału. Z 75Mb/s w LTE800 może się zrobić 100Mb/s :D
Ostatnio edytowano 16 paź 2017, o 13:10 przez p2225, łącznie edytowano 3 razy
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4624
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 19:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez darekka » 16 paź 2017, o 13:06

Z routerów jest B618, AC810S-koszty niewielkie w szczególności AC810S da się kupić poniżej 500zł.
http://www.speedtest.net/result/5518589825.png T-mobile "Masz złotówkę masz no limit na wszystko i do wszystkich"-LTE1800,Huawei E5377T po WiFi, 1700m. od stacji, antena Sorensen15dBi+10metrowe przewody H-155. :D
darekka
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1690
Dołączył(a): 5 kwi 2014, o 08:13
Pochwały: 7
Sieć: T-mobile, RBM

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 16 paź 2017, o 18:07

Stacja bazowa T-Mobile/Orange na ul. Warszawskiej 39/41 / Św.Michała (biurowiec) w trakcie rozbudowy o LTE800/LTE2600 już z nowymi antenami Huawei (po dwie na sektor), po prawej stacja Plusa

Obrazek

Obrazek

Stacja bazowa T-Mobile oraz częściowo Orange (tylko na pasmach wspólnych) na dachu CH POSNANIA

Obrazek

ul. Łacina w Poznaniu nadal bez LTE800/LTE2600, ale w dużo lepszej jakości

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3956
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 22:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Kryniczanin » 16 paź 2017, o 20:00

W okolicach Legnicy działa powrót z 3G do LTE przy aktywnej transmisji. Wczoraj oglądając derby Milano zauważyłem, że tam takie cudo jest dostępne.
Kryniczanin
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3684
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Pochwały: 37
Model telefonu: HP9L
Sieć: W4 i dziewica

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 16 paź 2017, o 20:02

Kryniczanin napisał(a):W okolicach Legnicy działa powrót z 3G do LTE przy aktywnej transmisji. Wczoraj oglądając derby Milano zauważyłem, że tam takie cudo jest dostępne.


No i dobrze, ale monitoruj non-stop LTE2100 i UMTS2100. Ja bym w miarę możliwości wymusił wszystkie nośne UMTS i sprawdził co jest dostępne. Jeśli nie masz sprzętu to zerknij co widać w sąsiadach nawet będąc na UMTS900.
Ostatnio edytowano 16 paź 2017, o 20:03 przez Spacedust, łącznie edytowano 1 raz
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3956
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 22:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Patryk7588 » 16 paź 2017, o 20:03

A na czym to oglądałeś?
Wątek na temat modernizacji i rozbudowy sieci Plus: http://www.plusforum.pl/viewtopic.php?f ... 95#p216866
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3706
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 11:09
Lokalizacja: Wielkopolska
Model telefonu: Samsung Galaxy S9
Sieć: Plus

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Kryniczanin » 16 paź 2017, o 20:10

Na kompie w tym czasie miałem aktywną transmisję na telu i połączenie przychodzące. Zrzuciło do 3G i jakąś chwilę po rozłączeniu wróciło do LTE. Potem sam to powtarzałem 5 razy by się upewnić czy mi się nie przyśniło i działało.
Kryniczanin
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3684
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Pochwały: 37
Model telefonu: HP9L
Sieć: W4 i dziewica

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Patryk7588 » 16 paź 2017, o 20:17

Przy nadchodzącym połączeniu głosowym zawsze działał powrót z 3G do LTE.
Wątek na temat modernizacji i rozbudowy sieci Plus: http://www.plusforum.pl/viewtopic.php?f ... 95#p216866
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3706
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 11:09
Lokalizacja: Wielkopolska
Model telefonu: Samsung Galaxy S9
Sieć: Plus

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Zielony360 » 16 paź 2017, o 20:22

p2225 napisał(a):A nie masz utraty pakietów? Puść test ping w wierszu poleceń, np.:
Kod: Zaznacz cały
ping -n 30 telepolis.pl

Na ten moment odwołuję moje słowa. Wszystko chodzi ładnie nawet w godzinach szczytu. Strat pakietów ostatnimi czasy na pewno nie miałem, zauważyłbym przy namiętnym pingowaniu.

Czy ktoś z Was wie, czy Huawei wypuści łatkę na KRACK-a (luka WPA2) na swoje routery LTE? T-Mobile umył ręce i kazał ich pytać.
Zielony360
Obserwator
Obserwator
 
Posty: 3
Dołączył(a): 29 wrz 2017, o 18:44

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Kryniczanin » 16 paź 2017, o 20:25

Przy nadchodzącym połączeniu głosowym zawsze działał powrót z 3G do LTE.


Nigdy nie działał jeśli w tym czasie miałeś aktywną transmisję danych jak ja.

Działał jeśli nie było transmisji danych. Jak transmisja była to w 3G pozostawało na zawsze do czasu wyłączenia transmisji.
Kryniczanin
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3684
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Pochwały: 37
Model telefonu: HP9L
Sieć: W4 i dziewica

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 16 paź 2017, o 20:27

@Kryniczanin to już udowodniłem jakiś czas temu podczas gdy się spierałeś, że takiej funkcji nie ma. Nawet na blogu o tym pisali, że działa w przypadku zestawianych/przychodzących połączeń jak ktoś pytał o przenoszenie transmisji i że normalnie to jeszcze nie, ale pracują. Tu masz post: viewtopic.php?f=24&t=58796&p=950281#p950281

@Zielony360 widać to był zbieg okoliczności z tą moją awarią stacji. :)
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4624
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 19:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Kryniczanin » 16 paź 2017, o 20:36

Ja pierwszy raz się spotkałem z powrotem z 3G do LTE przy aktywnej transmisji.

U mnie takie coś nie działa.
Kryniczanin
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3684
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Pochwały: 37
Model telefonu: HP9L
Sieć: W4 i dziewica

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Cobretti » 16 paź 2017, o 22:23

Ja na A5'16 i S7 oba z kartą Orange nie zauważyłem żeby przy aktywnej transmisji ni wracało do LTE, zawsze wraca i to momentalnie, jak sprawdzałem na szybko VoLTE to uruchamiałem transmisję dla ikonki, jak było volte to świeciło LTE lub LTE+ gdy agregowało, jak nie było to ikonka natychmiast przechodziła na H lub H+, a po zakończeniu połączenia momentalnie wracała spowrotem do LTE/LTE+
Cobretti
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
Avatar użytkownika
 
Posty: 136
Dołączył(a): 17 wrz 2017, o 11:36
Lokalizacja: Los Angeles Pochwały: 9215590 Nagany: 0
Model telefonu: Samsung Galaxy S7 i Galaxy A5 2016
Sieć: Wszystko tylko NIE PLAY i MVNO

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez bed » 16 paź 2017, o 22:43

To jesteście szczęściarzami - mi w Łodzi i okolicach nigdy nie wracało bez problemu do LTE po rozmowie przy aktywnej transmisji danych. Chore ;)
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1596
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 01:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez bobekos1 » 17 paź 2017, o 05:20

Mi też wraca od razu do LTE na S7, może to kwestia telefonu...

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Obrazek
bobekos1
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 64
Dołączył(a): 29 kwi 2015, o 22:54
Lokalizacja: Rzgów
Model telefonu: Samsung Galaxy S7
Sieć: Plush

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Morvius i 19 gości