Telekomunikacja jak na dłoni






Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez zwariowany.kurczak » 10 paź 2017, o 12:28

[/quote]
alien202 napisał(a):Rok temu wypowiedź "Rzecznik Play wyjaśnił na swoim blogu dlaczego
Play nie wprowadza i raczej nie wprowadzi usługi VoLTE".


raczej mu chodziło "nie mamy zasięgu LTE, sieć się zapycha, skorzystamy z Twojego WiFi" - jak zbudują sieć L8oo, VoLte się pojawi..
zwariowany.kurczak
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 456
Dołączył(a): 1 kwi 2014, o 11:45
Lokalizacja: wlkp.
Pochwały: 2

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez kozien70 » 10 paź 2017, o 12:38

Oprócz rozbudowy własnej sieci L800 dojdzie również roaming LTE Orange. To będzie miało spore znaczenie, bo odejdzie (lub zostanie bardzo zredukowany) problem fallback-u rozmowy VoLTE w LTE macierzystym->3G roamingowe.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3080
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Kryniczanin » 10 paź 2017, o 13:16

Play wprowadzi VoLTE, jednak to kwestia kilku lat.
Obrazek
Kryniczanin
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3293
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 22:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Pochwały: 37
Model telefonu: HP9L
Sieć: W4 i dziewica

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 10 paź 2017, o 16:04

Tymczasem UMTS900/2100 działa we Francji tak: https://www.youtube.com/watch?v=JS3TMDe3fic
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3246
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez myk6414 » 10 paź 2017, o 17:59

Kryniczanin napisał(a):Play wprowadzi VoLTE, jednak to kwestia kilku lat.
Play już na volte. Pewne info.
myk6414
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 531
Dołączył(a): 2 sty 2014, o 15:22
Lokalizacja: mazowsze
Pochwały: 1
Model telefonu: iPhone 5s i E5372
Sieć: T-Mobile i Plus PowerLTE

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez p2225 » 10 paź 2017, o 18:06

Oooo a coś więcej? Może na jakich telefonach i czy działa w całej sieci bądź testowo na jakimś obszarze? Jak znać Play'a to technicznie będzie to zapewne najlepsza konfiguracja.

edit:
znalazłem coś na forum androida: http://forum.android.com.pl/topic/32483 ... nt-5193868

Wątek może kontynuujmy w temacie o VoLTE i WiFi Calling.
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3874
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 12 paź 2017, o 17:48

Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3246
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 12 paź 2017, o 18:00

W USA T-Mobile totalnie wyłącza sieć 3G w paśmie 1900 MHz i przerabia ją na LTE1900, klienci z nie tak całkiem starymi telefonami jak np. iPhone 4S czy iPhone 5 w wersji CDMA zostaną z 2G only jeśli nie wymienią telefonów:

https://support.t-mobile.com/docs/DOC-31961
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3246
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Sig » 12 paź 2017, o 18:30

Spacedust napisał(a):W USA T-Mobile totalnie wyłącza sieć 3G w paśmie 1900 MHz i przerabia ją na LTE1900, klienci z nie tak całkiem starymi telefonami jak np. iPhone 4S czy iPhone 5 w wersji CDMA zostaną z 2G only jeśli nie wymienią telefonów:

https://support.t-mobile.com/docs/DOC-31961

Tyle, że to USA. Tam się bez porównania częściej niż u nas wymienia telefony, więc bez poznania statystki aparatów w sieci trudno mi ocenić drastyczność tego kroku.
I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.
Sig
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1728
Dołączył(a): 20 maja 2009, o 15:48
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 49
Model telefonu: działający
Sieć: szara

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez kozien70 » 12 paź 2017, o 19:21

Już w 2015r w USA bodajże w T-mobile US ponad 40% rozmów odbywało się w VoLTE. To daje obraz, jakich smartfonów używają Amerykanie.
Pisanie o tym, co się dzieje w USA w kontekście ew. wyłączania jakiejś technologii w Polsce nie ma kompletnie sensu. Zupełnie inne rynki, inny poziom zamożności klientów, inna struktura użytkowanych telefonów. Tyle w temacie :-)
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3080
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez goral2099 » 12 paź 2017, o 20:01

kozien70: na rynek USA są czasem specjalne wersje smartów z obsługą VoLTE w ichniejszych sieciach. Także po prostu używają dostępnych od lat smartfonów. :) I u nas za jakieś 2-3 lata będzie podobnie, jak nie lepiej.
goral2099
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1171
Dołączył(a): 16 lip 2013, o 14:39
Lokalizacja: GD/SWD
Pochwały: 8
Model telefonu: ASUS ZENFONE 3 ZOOM S, GPD G5A
Sieć: Play, Lycamobile, BDI, OFnK

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 12 paź 2017, o 20:10

Co nie zmienia faktu, że nadal mają sieci CDMA2000. Jak to się ma do UMTSu?
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3246
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez muddy » 12 paź 2017, o 20:23

USA właściwie "przeskoczyły" etap 3G: bardzo długo operatorzy wykorzystywali technologię CDMA i w paradoksalnie dzięki temu zacofaniu mają teraz dużo lepiej rozwinięte sieci 4G - po prostu jak już wzięli się za poważne inwestycje po aukcjach częstotliwości, 4G było gotowe. Oczywiście działały sieci 3G, ale zasięg był bardzo "wyspowy".

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
MM
muddy
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 190
Dołączył(a): 29 sie 2005, o 16:29
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 1
Model telefonu: Samsung S7 Edge Duos
Sieć: Orange abo + T-Mobile abo biz

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 12 paź 2017, o 20:47

Samo CDMA raczej działa lepiej od naszego GSM. 3G to inaczej WCDMA czyli Wide CDMA, bo używa szerszych kanałów, ale zasada jest ta sama.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3246
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez mkol » 12 paź 2017, o 21:38

Spacedust napisał(a):Samo CDMA raczej działa lepiej od naszego GSM.


Jest metoda dostępu nazywana CDMA (WCDMA...), z którą nie ma większych problemów i jest zbiór stosowanych przede wszystkim w dwóch amerykańskich sieciach nie-LTE technologii 3GPP2/IS-2000, o którym wszyscy też mówią CDMA i jest on prawie pod każdym względem gorszy od UMTS i GSM. Różnica między LTE a EV-DO jest znacznie większa niż między LTE a HSPA+.
mkol
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 12
Dołączył(a): 16 cze 2014, o 16:43

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości