Telekomunikacja jak na dłoni






VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez harys » 26 wrz 2017, o 11:13

Pytanie głównie do @p2225 bo widzę że masz g6.
Jak to jest z VoLTE w Orange? Wiadomo że teraz nie działa,ale jak kiedyś zacznie to w sofcie bez brandu pojdzie? Da się jakoś w miarę bezinwazyjnie wrzucić w razie czego soft od Orange?
harys
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 661
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Mixiorek » 26 wrz 2017, o 11:17

p2225 napisał(a):Kiedyś ta spójność może wyjść bokiem. Jak coś spierniczą to spierniczą od razu po całości wszystkim klientom. :P

A póki co, my użytkownicy IOS żyjmy bez stresu i radośnie. I tak od wielu, wielu lat. Nie to co użytkownicy androida :P :lol:

P.s.
Najgorzej, że równolegle używam obu systemów :mrgreen:
Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2665
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez p2225 » 26 wrz 2017, o 12:38

@harys bez brandu na razie nie pójdzie. Bez problemu w kilka minut można wgrać najnowszy soft Orange. Co więcej żaden syf operatora nie jest widoczny, mimo że to ten sam soft. Jedynie zmienia się przy transmisji ikonka ze stałego H na "H+", jest dostęp do VoLTE/WiFi Calling natywnie oraz możesz w lewym górnym rogu ustawić cały czas widoczną nazwę sieci czego nie ma na sofcie open. Zmiana oprogramowania nie wyczyszcza też telefonu do zera. Wszystkie aplikacje i pliki zostają tak jak były (w wersji softu od Orange nie ma folderu "Muzyka" czy jakoś tak i mi wywaliło stamtąd wszystkie pliki).
soft: https://lg-firmwares.com/download-file/?fileId=10207
instrukcja: http://forum.android.com.pl/topic/31838 ... nt-5117591

@Mixiorek radośnie bez żadnego Hidden Menu i możliwości sprawdzenia agregacji :P
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3874
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez kemsinenu » 26 wrz 2017, o 15:23

Coś tam się poprawiło na iP7 i prawdopodobnie nowszych, jeśli chodzi o sprawdzenie agregacji, ale nadal nie ma możliwości wymuszania pasm.
kemsinenu
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 67
Dołączył(a): 17 sie 2017, o 22:29

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez harys » 26 wrz 2017, o 15:42

@p2225 dzięki wielkie za wszystko :)
harys
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 661
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez ja.michal » 26 wrz 2017, o 15:48

p2225 napisał(a): Kiedyś ta spójność może wyjść bokiem. Jak coś spierniczą to spierniczą od razu po całości wszystkim klientom. :P

Już tak bywało. :P
ja.michal
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2121
Dołączył(a): 25 gru 2010, o 00:10
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 21

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez f0ku5isko » 26 wrz 2017, o 19:34

Wulo napisał(a):Co do różowego VoLTE i VoWiFi to aż tak "różowo" nie jest, przynajmniej u mnie. Wczoraj przez cały dzień jak ktoś do mnie dzwonił to słyszał w słuchawce, że "nie ma takiego numeru" :oops: telefon oczywiście w LTE, ikonka VoLTE aktywna... zorientowałem się wieczorem, wyłączyłem VoLTE i wtedy elegancko zrzucało do 3G. Dzisiaj już działa normalnie po VoLTE. Co do VoWiFi to tak sobie, często jestem na Huawei B315 z mobilnym Play, stacjonarny Netia z jakimś TP-LINK, ODU-IDU 200 z Cyfrowym Polsatem, rozmowę rwie, przy SMSach kręci kółkiem i nie zawsze wyśle... Albo moja XZ Premium ma jakiegoś focha, albo nie wiem, bo Internet na każdym 10-20Mb/s...
Według mnie obie te technologie chyba nie są do końca opracowane itp...

Na jakim telefonie występował ten problem? U mnie jest identycznie na S8 w wersji XEO, natomiast na A5 2017 z brandem T-Mobile było wszystko w porządku.
Na dniach (być może nawet dziś, lub jutro) będę wgrywać na swój S8 z powrotem brand T-Mobile żeby zobaczyć, czy problem zostanie rozwiązany.
f0ku5isko
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1146
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: T-Mobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez piotrzet » 26 wrz 2017, o 19:36

Ciekaw jestem ile na nowe Iphony będzie trzeba czekać aż to wprowadzą. Czy tak jak to wygląda na androidzie tzn telefon wchodzi i od razu ma czy dłużej
Kończy ci się umowa? Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Pisz na PW lub GG 31277776. Pomogę w wyborze najlepszej oferty.
piotrzet
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 866
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez f0ku5isko » 26 wrz 2017, o 19:41

iPhone'y mają wszystko od razu, ponieważ tam to jest załatwiane przez ustawienia operatora ;)
f0ku5isko
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1146
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: T-Mobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez piotrzet » 26 wrz 2017, o 19:47

A korzystał ktoś z tego na starszych mdoelach Iphona? Jak to działa w porównaniu do androida? Jakość połączeń itd
Kończy ci się umowa? Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Pisz na PW lub GG 31277776. Pomogę w wyborze najlepszej oferty.
piotrzet
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 866
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez f0ku5isko » 26 wrz 2017, o 19:49

Ale z czego korzystał? Z VoLTE i VoWiFi? Jeżeli tak to ja, na przykład na 5S i SE. Działa to tak samo, jak na każdym innym telefonie, czy to z iOS'em, czy Androidem ;)
f0ku5isko
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1146
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: T-Mobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez piotrzet » 26 wrz 2017, o 19:58

Spoko a zdarza ci się że nie chce połączyć się jak jest w VoLTE szczególnie przy słabym zasięgu z LTE i ręcznie trzeba do 3G zrzucić? Bo na androidzie czasem tak jest
Kończy ci się umowa? Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Pisz na PW lub GG 31277776. Pomogę w wyborze najlepszej oferty.
piotrzet
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 866
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez f0ku5isko » 26 wrz 2017, o 20:02

Nie, ale ja głównie korzystam z telefonów w Warszawie. Tutaj praktycznie wszędzie jest LTE i 3G nawet na oczy nie widzę.
f0ku5isko
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1146
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: T-Mobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez piotrzet » 26 wrz 2017, o 20:05

No własnie taki problem spotkał mnie między innymi w stolicy :D I to nie tylko ja ale i znajomi i też nei ma znaczenia czy Orange czy T-Mobile czy Sony czy Samsung czy inny
Kończy ci się umowa? Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Pisz na PW lub GG 31277776. Pomogę w wyborze najlepszej oferty.
piotrzet
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 866
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez f0ku5isko » 26 wrz 2017, o 20:09

To nie, nigdy mi się to nie zdarzyło ;) Jeżeli już faktycznie musi spaść z LTE do 3G to spada bez problemu, a przynajmniej ja nigdy nic niepokojącego nie zauważyłem :)
f0ku5isko
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1146
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: T-Mobile

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości