Telekomunikacja jak na dłoni






Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez p2225 » 24 wrz 2017, o 20:30

https://www.gsmmaniak.pl/750788/rynek-s ... viceatlas/
Dwa z trzech najpopularniejszych telefonów mają wsparcie VoLTE i WiFi Calling w Orange i T-mobile oraz WiFi Calling w Play. Szkoda, że Huawei P8 lite go nie ma. W końcu to 1,5mln telefonów, które odciążyłyby 2G/3G. :|
Ostatnio edytowano 24 wrz 2017, o 20:52 przez p2225, łącznie edytowano 1 raz
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3875
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez myk6414 » 24 wrz 2017, o 20:48

1,5 miliarda?
myk6414
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 531
Dołączył(a): 2 sty 2014, o 15:22
Lokalizacja: mazowsze
Pochwały: 1
Model telefonu: iPhone 5s i E5372
Sieć: T-Mobile i Plus PowerLTE

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez p2225 » 24 wrz 2017, o 20:52

Poprawione :P
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3875
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 24 wrz 2017, o 22:35

W Bristolu pełne 15 MHz na LTE2100 Vodafone UK: https://twitter.com/Phonemast/status/911264866983391232
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3248
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 24 wrz 2017, o 23:21

W niemieckim O2 czyli aktualnie drugim co do wielkości operatorze ruch LTE rośnie tak:

Obrazek
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3248
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 25 wrz 2017, o 19:16

Doczytałem właśnie wywiad z prezesem szwajcarskiego Sunrise i wynika z niego, że już ręce zacierają, aby tylko wyłączyć 2G - nie uwierzycie ale zrefarmowali już wszystko co się dało zostawiając cały GSM na jednym bloku 5 MHz w paśmie 900, poza tym mają LTE900 na 5 MHz oraz UMTS900 na 5 MHz. Pewnie będzie LTE900 na 10 MHz w przyszłym roku po wyłączeniu GSM900, UMTS900 raczej zostawią. Potem się zabiorą też za refarming UMTS2100 do LTE2100. Mają 9,8 MHz, więc może pójdzie 5 MHz.

https://www.mobileeurope.co.uk/news-ana ... unrise-cto
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3248
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Kryniczanin » 26 wrz 2017, o 17:25

Szanowni przedmówcy. Wybijcie sobie z głowy wyłącznie 2G w Polsce.

Nowe kasy fiskalne muszą być online. To oznacza setki tysięcy nowych aktywacji M2M. Start już w 2018 roku i kilka lat wymiany.

http://www.rp.pl/VAT/307309970-Od-stycz ... -line.html
Obrazek
Kryniczanin
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3293
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 22:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Pochwały: 37
Model telefonu: HP9L
Sieć: W4 i dziewica

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 26 wrz 2017, o 17:26

Kto powiedział, że one są na 2G? Z tego co widzę wszystkie są na USB lub LAN: http://www.onlineready.pl/

"Nie zakłada się potrzeby ograniczania medium transmisji do sieci GSM (transmisja dokumentów fiskalnych do repozytorium możliwa będzie zabezpieczonym kanałem przez Internet), a lokalne kopie fiskalne będą nadal rozproszone w systemach sprzedaży (kasy i drukarki fiskalne)."
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3248
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Kryniczanin » 26 wrz 2017, o 17:35

Poczekamy, zobaczymy dla mnie jest to kolejny dowód i powód do tego, że 2G u nas pożyje jeszcze że ho ho.
Obrazek
Kryniczanin
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3293
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 22:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Pochwały: 37
Model telefonu: HP9L
Sieć: W4 i dziewica

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez bobix » 26 wrz 2017, o 18:22

Kryniczanin napisał(a):Poczekamy, zobaczymy dla mnie jest to kolejny dowód i powód do tego, że 2G u nas pożyje jeszcze że ho ho.


A dla mnie nic nie znaczy. Nie widzę powodu żeby były przeciwskazania do instalacji modemów HSPA/LTE.
bobix
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika
 
Posty: 295
Dołączył(a): 28 kwi 2007, o 13:49
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 3
Model telefonu: iPhone 6 64GB
Sieć: Nju Mobile

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez p2225 » 26 wrz 2017, o 18:28

No i też skąd pewność, że wszyscy od razu rzucą się na dostęp komórkowy? Markety mają w większości łącza kablowe do kas, mniejsze sklepiki też niezbyt chętnie będą chciały zawrzeć umowę z operatorem o kartę do M2M skoro będzie to dla nich kwestia pociągnięcia kabla od już istniejącego routera.
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3875
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Kryniczanin » 26 wrz 2017, o 18:48

Stąd ta pewność, że w Polsce po zliczeniu choćby taksówek, autobusów itp. wyjdzie kilkaset tysięcy kas z dostępem mobilnym.

Mam nadzieję, że nie będziecie twierdzić, że w samochodzie będzie kabel i łącze stałe:-)
Obrazek
Kryniczanin
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3293
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 22:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Pochwały: 37
Model telefonu: HP9L
Sieć: W4 i dziewica

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez goral2099 » 26 wrz 2017, o 19:15

No to kupią sobie modemy 3G/LTE do kasy.
goral2099
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1171
Dołączył(a): 16 lip 2013, o 14:39
Lokalizacja: GD/SWD
Pochwały: 8
Model telefonu: ASUS ZENFONE 3 ZOOM S, GPD G5A
Sieć: Play, Lycamobile, BDI, OFnK

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez kozien70 » 26 wrz 2017, o 19:50

Moja sugestia to przeczytać wymagania odnośnie tych kas (jak już konkretne się pojawią). Tam wcale nie musi być zawarty obowiązek pracy wszystkich kas stricte online. Wystarczy, że kasa będzie rejestrować całą sprzedaż elektronicznie, a w wymogach będzie tylko synchronizacja "zawartości" kasy "z systemem" co jakiś interwał czasowy. Zapis w kasie odbywać się może na nośnik microSD, który następnie np. będziesz wsadzać do czytnika USB w komputerze podpiętym do internetu i już z tego komputera będzie zrzut przez internet.
Poza tym to jeszcze jest projekt rozporządzenia. Może się zmienić.
Tak że z tym wybuchem M2M byłym ostrożny ;-)
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3080
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Kryniczanin » 26 wrz 2017, o 20:01

Kasa on-line ma przekazywać dane za pomocą protokołu komunikacyjnego. Kasy będą używały domyślnego przekazu danych, podejmując próby kolejnego ich przekazu nie rzadziej niż co 2 godziny


Taksówkarz co dwie godziny będzie szukał WIFi w mieście a autobusy tego samego na parkingach?

Litości...
Obrazek
Kryniczanin
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3293
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 22:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Pochwały: 37
Model telefonu: HP9L
Sieć: W4 i dziewica

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: lzur i 7 gości