Telekomunikacja jak na dłoni






Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Ubinoob » 23 wrz 2017, o 13:44

bed napisał(a):czy u Was też nie działa poprawnie mapa zasięgu, która ładuje się tylko częściowo?


Tak. Mapa jest delikatnie "zepsuta".
Ubinoob
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 83
Dołączył(a): 14 cze 2017, o 13:47

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez 3G » 23 wrz 2017, o 13:47

Tak jak pisze tomi81, w Playu tak samo S7 agreguje B7+B3+B1. Nieprawda, że B1 można agregować tylko z jednym pasmem. To zależy od konkretnego modemu. Np. LG X mach potrafi agregować B1 z B3 i B20 i to w dowolnej kombinacji, ale już B1 z B7 tylko 2CA.
Obrazek
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1537
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez bed » 23 wrz 2017, o 17:26

No to już coś - super! :) A jak wygląda kwestia możliwych agregacji na stacji? To znaczy czy każda ma możliwość agregowania 3 pasm czy część ma np. tylko dwa? Zakładając oczywiście komplet dostępnych częstotliwości.
Obrazek
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1464
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Mixiorek » 23 wrz 2017, o 17:59

Decyduje o tym konfiguracja sieci. Mają mnóstwo wariantów.
Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2871
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez 3G » 23 wrz 2017, o 18:14

Moim zdaniem gdy na stacji jest komplet, to agregowane są zawsze trzy. Przynajmniej ja nie widziałem sytuacji by były agregowane dwie nośne kiedy mogą być trzy. Oczywiście o ile sprzęt użytkownika pozwala. Które trzy to zależy, różne kombinacje są możliwe. Najczęściej spotykam B3+B7+B20, B3+B7+B1, przy czym jako podstawowa przy dobrym zasięgu może być B7, ale zdarza się i B3+B1+B20 (rzadziej) mimo, że na stacji jest B7 - jednak B7 prawdopodobnie bardziej obciążone.
Obrazek
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1537
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Mixiorek » 23 wrz 2017, o 18:31

Na jedynej stacji w Konstancinie Jeziornie widziałem agregację dwóch pasm (na S7). Od strony klienta wygląda to czasem ultra dziwnie.
W sytuacji gdy w okolicy są 4 pasma LTE terminal siedzi w czuwaniu najczęściej na 1800 i 2100. 800 wchodzi przy słabszym sygnale. 2600 widzę bardzo rzadko, może dołącza w czasie transmisji.
Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2871
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez lordbyd » 23 wrz 2017, o 21:03

Pytanie do Kolegów dotyczące wiodącego partnera roamingowego - czy możliwe jest że zależy on od obszaru centralowego?
Byłem dziś w okolicach Mogilna i telefon usilnie logował się do Plusa. W Bydgoszczy i najbliższej okolicy zawsze telefon zawsze loguje się do T-Mobile przy braku własnej sieci P4.
Jeszcze taka ciekawostka - mimo dobrego zasięgu 2G wszystkich partnerów roamingowych telefon wyświetlał "Tylko połączenia alarmowe" i "Brak usług". Dopiero wybór technologii 2G i powrót do 2G/3G/LTE spowodował, że telefon zalogował się do 2G Plusa.
lordbyd
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 267
Dołączył(a): 9 lut 2017, o 15:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: Nokia 6310i, Huawei Y5 II
Sieć: nju, T-Mobile

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Ubinoob » 23 wrz 2017, o 22:05

Na niektórych stacjach macierzystych są transmitowane sąsiednie komórki Plusa, a na innych T-Mobile (więcej jednak widuje TM). Niemniej jednak, nie zaobserwowałem żeby to miało wpływ na faktyczny priorytet na karcie SIM. Wygląda to więc tak, że jak spadniesz na Plusa i będziesz w nim siedział to przy następnym "odświeżeniu karty" powinno przelogować się do operatora o najwyższym priorytecie według karty SIM (czyli TM). Widziałem karty ze zmieniającym się priorytetem, ale sam tego nie doświadczyłem, więc się nie wypowiem.

Jeśli chodzi o te "Tylko alarmowe" to tak jak wcześniej to opisywałem, niestety Play odwala jakieś bliżej niezrozumiałe numery. Ewidentnie coś zmienili w konfiguracji, bo czasem nawet na sztywno zafixowanym roamingu potrafi wywalać. Opisany przez Ciebie sposób faktycznie działa (tymczasowo...). Kiedyś aż tak nie było :)
Ubinoob
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 83
Dołączył(a): 14 cze 2017, o 13:47

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Pijo » 25 wrz 2017, o 21:38

Pawrzes, czy moge cię prosić o podanie lokalizacji stacji o CID 14482, LAC 14, RNC 13 (UMTS900). Z góry dzięki.
Pijo
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1184
Dołączył(a): 8 sty 2008, o 21:48
Lokalizacja: Mazowsze
Pochwały: 49
Sieć: RBM abo, iPlus, nju internetowy

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcinek243 » 26 wrz 2017, o 12:17

Play chyba bierze się za zobowiązania pokryciowe w moim regionie. Konotop ,Niedoradz co ciekawe w pozwoleniu tylko u900/g900/l800
Obrazek
marcinek243
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1408
Dołączył(a): 1 kwi 2012, o 21:33
Lokalizacja: Nowa Sól
Pochwały: 9
Model telefonu: Redmi note 4
Sieć: Duzo tego ale glowny to Play

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez p2225 » 26 wrz 2017, o 12:19

Play w lubuskim będzie się dowieszał do masztów T-mobile w:
- Konotopie (wieś, 1400 ludzi) - wszystkie pasma bez GSM900 i LTE2600,
- Niedoradzu (wieś przy trasie europejskiej E65) - GSM/U900 + LTE800,
- Otyniu - wszystkie pasma bez GSM900
- Wschowie (tu nie jestem pewny czy maszt T-mobile, ale bardzo prawdopodobne) - wszystkie pasma bez GSM900,
- Pszczewie (wieś o char. miejskim, 1900 ludzi) - wszystkie pasma bez LTE2600,
- Przytocznie - wszystkie pasma,
- Łupowie (wieś k. Gorzowa Wielkopolskiego, 890 ludzi) - wszystkie pasma
- Błotnicy (wieś) - wszystkie pasma bez GSM900 i LTE2600

oraz:
- Słońsk (możliwy maszt Orange lub własny) - wszystkie pasma bez GSM900
- Dąbie (wieś; maszt własny, na który dostał pozwolenie w maju) - U900, U2100 + LTE2100; dziwny zestaw :roll:

T-mobile nieźle zaczął współpracować :P
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4090
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcinek243 » 26 wrz 2017, o 12:36

Niedoradz ładnie dopełni trase Zielona Góra - Nowa Sól. Do tej pory jest to -110dBm na voice bełkot i zastanawianie się telefonu nad roamingiem. Otyń ma na tyle zwartą zabudowe że nawet t-mobile wewnątrz budynków za dobrze tam nie stoi i można spotkać się z brakiem sieci na telefonie
Obrazek
marcinek243
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1408
Dołączył(a): 1 kwi 2012, o 21:33
Lokalizacja: Nowa Sól
Pochwały: 9
Model telefonu: Redmi note 4
Sieć: Duzo tego ale glowny to Play

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez p2225 » 26 wrz 2017, o 14:41

W końcu widać tą rozbudowę Play'a u nas. 10 zupełnie nowych stacji, a jeszcze będą 3 kolejne własne maszty w pow. krośnieńskim. Te 8 stacji na masztach T-mobile pojawi się pewnie w miarę szybko. Oby to działało też w drugą stronę, że T-mobile pojawi się na wspomnianych masztach Play'a. :P
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4090
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Spacedust » 26 wrz 2017, o 16:20

Ciekawe to jest na stacjach PLAY pojawią się radiolinie T-Mobile i odwrotnie ;)

W Poznaniu wygląda to tak:

- dodane 500 Mbps z masztu PLAY ul. Gospodarska 5 do ul. Strzyżowska 11
- dodane 500 Mbps z masztu PLAY ul. Tarnowska 23 do Poznań, ul. Sandomierska / Niżańska
- dodane 500 Mbps z masztu PLAY ul. Wołczyńska 50 do Plewiska, ul. Kolejowa, dz. 1216/2

Szykuje się moim zdaniem kolejne przeniesienie stacji z niskiej lokalizacji na super wysoki budynek biurowy (bagatela kiedyś siedziba Allegro) na Marcelińska 90 (komplet zezwoleń), między stacjami jest niecałe 200 metrów:

- usunięte 1024 Mbps z ul. Grochowska 93 / Poranek do ul. Bułgarska 63/65
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3569
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez viggen » 26 wrz 2017, o 17:31

p2225 napisał(a):T-mobile nieźle zaczął współpracować :P

Duże zaskoczenie ze strony TMobile -Play , bo w sumie to Orange miało być tym partnerem z dostępem stacji (chociaż osobiście anteny P4 na stacjach N! mnie w ogóle nie cieszą ale biznes jest biznes)
Widać, że jak cisną terminy to Play potrafi przed każdym klęknąć.
Jak już pisałem. Dzisiaj wszyscy chcą wszędzie LTE a Play dopiero się obudził, stąd chce pokryć całą Polskę. Wcześniej nie myślał o tym. Ale tempo mają dobre. Same budowanie stacji przez siebie nie daliby rady. Korzystanie ze stacji N! znacznie przyśpieszy pokrycie Polski .
viggen
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 304
Dołączył(a): 10 cze 2017, o 14:56

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości