Telekomunikacja jak na dłoni






Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez p2225 » 23 wrz 2017, o 12:24

Może i nasze T-mobile to zrobi? Tyle, że oni musieliby dogadać się z Orange.
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3883
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez myk6414 » 23 wrz 2017, o 12:51

Najpierw muszą mieć stabilne volte dostępne dla wszystkich. Dopiero potem można myśleć o refarmingu
myk6414
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 534
Dołączył(a): 2 sty 2014, o 15:22
Lokalizacja: mazowsze
Pochwały: 1
Model telefonu: iPhone 5s i E5372
Sieć: T-Mobile i Plus PowerLTE

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 23 wrz 2017, o 12:52

Zwłaszcza Plus, który jako jedyny nie będzie miał tej usługi np. na iPhonie, a w T-Mobile korzysta z tego co najmniej 150 tys. osób. Play może to w końcu dorobi jak mu się zatka 3G na amen ;)
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3260
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez lord_kr » 23 wrz 2017, o 15:26

Wczoraj O2 zmieniło priorytety w swojej sieci. Obecnie pierwszeństwo ma LTE 1800 ( z całym biednym 10 Mhz), potem LTE 800, WCDMA 900, WCDMA 2100 i na końcu GSM. Prowadzi to do kuriozalnych sytuacji gdzie zasięg LTE 1800 jest fatalny ale telefon upracie się go trzyma pomimo silnego LTE 800.

Proponowałbym zmienić nazwę wątku na coś w sytulu "częstotliwości, technologie w sieciach polskich i zagranicznych". Dyskusja już dawno wyszła poza kwestie wyłączenia 2g a jest bardzo ciekawa.

Pozdrawiam.
lord_kr
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 146
Dołączył(a): 23 wrz 2013, o 00:55
Lokalizacja: Londyn
Model telefonu: Galaxy Note 2, Nokia 2730
Sieć: O2-UK, Three UK, Plus na Karte

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 23 wrz 2017, o 15:37

Może "Wyłączenie zasięgu 2G i 3G oraz refarming w Polsce i zagranicą" ;)
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3260
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez p2225 » 23 wrz 2017, o 16:03

Albo może "Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G"? :)
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3883
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 23 wrz 2017, o 22:44

Może być ;)
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3260
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 23 wrz 2017, o 23:11

Proszę jaka ciekawostka - niemieckie O2 od września 2017 używa całego pasma 1800 MHz na potrzeby LTE1800, także DCS jest już wyłączany.

Podobnie Vodafone Węgry całe 15 MHz poszło na LTE1800, a DCS jest skasowany od lutego 2017.

Z tego co piszą to od sierpnia 2017 roku holenderskie T-Mobile używa aż 15 MHz dla LTE900, wcześniej było to 10 MHz + 5 MHz dla UMTS900 czyli wyłączyli UMTS900?
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3260
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez lord_kr » 24 wrz 2017, o 03:25

p2225 napisał(a):Albo może "Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G"? :)


Moderatorze czyń swoją powinność :-)

Spacedust napisał(a):Proszę jaka ciekawostka - niemieckie O2 od września 2017 używa całego pasma 1800 MHz na potrzeby LTE1800, także DCS jest już wyłączany.

Podobnie Vodafone Węgry całe 15 MHz poszło na LTE1800, a DCS jest skasowany od lutego 2017.

Z tego co piszą to od sierpnia 2017 roku holenderskie T-Mobile używa aż 15 MHz dla LTE900, wcześniej było to 10 MHz + 5 MHz dla UMTS900 czyli wyłączyli UMTS900?


Hmmm...czyli O2-DE zostanie tylko z kilkoma kanałami E-GSM ? Muszą mieć naprawdę mały ruch w 2g.
lord_kr
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 146
Dołączył(a): 23 wrz 2013, o 00:55
Lokalizacja: Londyn
Model telefonu: Galaxy Note 2, Nokia 2730
Sieć: O2-UK, Three UK, Plus na Karte

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez p2225 » 24 wrz 2017, o 08:16

lord_kr napisał(a):
p2225 napisał(a):Albo może "Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G"? :)


Moderatorze czyń swoją powinność :-)

Jeszcze lepiej by brzmiało gdyby zamienić "zasięgu" na "sieci". ;)
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3883
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Kryniczanin » 24 wrz 2017, o 08:23

Ja mam następującą propozycje - Polskie i światowe trendy w rezygnacji z sieci 2G i 3G.
Obrazek
Kryniczanin
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3297
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 22:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Pochwały: 37
Model telefonu: HP9L
Sieć: W4 i dziewica

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez p2225 » 24 wrz 2017, o 14:40

Co do sieci o2 to kanały przy niemieckiej granicy wschodniej wyglądają tak:
Obrazek
Obrazek
Przekłada się to na częstotliwości DCS w uplinku: 1748MHz,1752,8MHz i 1754,2MHz (o2 używa zakresu 1740 - 1760MHz). LTE1800 nie zgłasza się w ogóle. Możliwe, że wolą/muszą tutaj nadawać DCS.
W E-GSM900: 884,6MHz i 885MHz (o2 używa 880-890MHz).
Co ciekawe od lat nazwa sieci widniała jako E-Plus. Dziś mam już O2-DE.
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3883
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez lord_kr » 24 wrz 2017, o 14:47

p2225 napisał(a):Co do sieci o2 to kanały przy niemieckiej granicy wschodniej wyglądają tak:
Obrazek
Obrazek
Przekłada się to na częstotliwości DCS w uplinku: 1748MHz,1752,8MHz i 1754,2MHz (o2 używa zakresu 1740 - 1760MHz). LTE1800 nie zgłasza się w ogóle. Możliwe, że wolą/muszą tutaj nadawać DCS.
W E-GSM900: 884,6MHz i 885MHz (o2 używa 880-890MHz).
Co ciekawe od lat nazwa sieci widniała jako E-Plus. Dziś mam już O2-DE.
A czy to czasem nie jest roaming krajowy w E-Plus? Bo chyba O2 cos takiego ma ? Choc moge sie mylic

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
lord_kr
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 146
Dołączył(a): 23 wrz 2013, o 00:55
Lokalizacja: Londyn
Model telefonu: Galaxy Note 2, Nokia 2730
Sieć: O2-UK, Three UK, Plus na Karte

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez p2225 » 24 wrz 2017, o 15:00

lord_kr napisał(a):A czy to czasem nie jest roaming krajowy w E-Plus? Bo chyba O2 cos takiego ma ? Choc moge sie mylic

Obrazek
Po prostu E-Plus został w 2013 przejęty przez o2, a nazwa sieci nadawana była do teraz. http://www.telepolis.pl/wiadomosci/niem ... 28565.html
Kod MCC-MNC należy/ał do E-Plus, ale ARFCN wskazuje na częstotliwości O2. http://www.spectrummonitoring.com/frequencies/#Germany
Kiedyś widniało E-Plus, a teraz o2, mimo że kanały wcześniej były takie same. Pamiętam, że na pewno był kanał 752, bo podczas ostatniej awarii sieci Orange przez 13h korzystałem tylko z E-Plusa i się zdziwiłem, że ich DCS tak daleko sieje.
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3883
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez lord_kr » 24 wrz 2017, o 15:12

p2225 napisał(a):
lord_kr napisał(a):A czy to czasem nie jest roaming krajowy w E-Plus? Bo chyba O2 cos takiego ma ? Choc moge sie mylic

Obrazek
Po prostu E-Plus został w 2013 przejęty przez o2, a nazwa sieci nadawana była do teraz. http://www.telepolis.pl/wiadomosci/niem ... 28565.html
Kod MCC-MNC należy/ał do E-Plus, ale ARFCN wskazuje na częstotliwości O2. http://www.spectrummonitoring.com/frequencies/#Germany
Kiedyś widniało E-Plus, a teraz o2, mimo że kanały wcześniej były takie same. Pamiętam, że na pewno był kanał 752, bo podczas ostatniej awarii sieci Orange przez 13h korzystałem tylko z E-Plusa i się zdziwiłem, że ich DCS tak daleko sieje.


A to nie wiedziałem o tym. Niebawem będę na bieżąco gdyż UK już mi uszami wychodzi i przenoszę się do Niemiec :-)

W zeszłym roku brytyjski Hutchison (Three) próbował kupić O2-UK lecz jakiś urząd antymonopolowy się nie zgodził. Ciekawe co by wyszło z połączenia dwóch najgorszych sieci w kraju :-)
lord_kr
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 146
Dołączył(a): 23 wrz 2013, o 00:55
Lokalizacja: Londyn
Model telefonu: Galaxy Note 2, Nokia 2730
Sieć: O2-UK, Three UK, Plus na Karte

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości