Telekomunikacja jak na dłoni






Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez lord_kr » 22 wrz 2017, o 18:48

Mateusz7 napisał(a):
lord_kr napisał(a):W porównaniu z wyżej wymienionymi sieciami EE z LTE 800/1800/2100/2600 wypadają doskonale. Niestety tak kończą się oszczędności na aukcjach częstotliwości.

A jak jeszcze w tym zestawie wypada Vodafone UK? Podejrzewam, że nieco lepiej od O2. Nie jest też tak czasem, że O2/Vodafone ma lepszy zasięg poza miastami?
Vodafone ma LTE 800/1800/2100/2600 wiec nie jest zle. Do tego WCDMA 900/2100 i GSM 900. Wraz z O2 ma opinie najlepszego pod wzgledem zasiegu. Jest to jednak operator drogi cos jak polski Plus.



Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
lord_kr
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 142
Dołączył(a): 23 wrz 2013, o 00:55
Lokalizacja: Londyn
Model telefonu: Galaxy Note 2, Nokia 2730
Sieć: O2-UK, Three UK, Plus na Karte

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez ja.michal » 22 wrz 2017, o 22:05

lord_kr napisał(a): Jest to jednak operator drogi cos jak polski Plus.

Vodafone to chyba nawet był kiedyś udziałowcem Polkomtela i były przymiarki do zmiany marki na Vodafone, przynajmniej taka plotka chodziła (chyba nawet tutaj na forum).
ja.michal
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2121
Dołączył(a): 25 gru 2010, o 00:10
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 21

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez 3G » 22 wrz 2017, o 22:10

Udziałowcem był, zaś zmiana marki mogła być tylko plotką, choć nie musiała... Natomiast ciekawostką był/jest taki sam kod na saldo konta w prepaidach: *100# :)
Obrazek
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1384
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 22 wrz 2017, o 22:25

Ja wciąż na to liczę, że kiedyś Solorz odpuści sobie ten biznes, a wtedy zmiana marki jest nieunikniona ;) Plus jako jedyny z tych zasiedziałych operatorów nie zmienił nazwy, może z Plus GSM na Plus.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3246
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez lord_kr » 22 wrz 2017, o 22:39

ja.michal napisał(a):
lord_kr napisał(a): Jest to jednak operator drogi cos jak polski Plus.

Vodafone to chyba nawet był kiedyś udziałowcem Polkomtela i były przymiarki do zmiany marki na Vodafone, przynajmniej taka plotka chodziła (chyba nawet tutaj na forum).
Tak to prawda.
Chyba jednak "wiezi biznesowe" sie rozluznily. Jeszcze dwa lata temu siecia preferowana Plusa byl Vodafone, obecnie O2 lub Three


Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
lord_kr
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 142
Dołączył(a): 23 wrz 2013, o 00:55
Lokalizacja: Londyn
Model telefonu: Galaxy Note 2, Nokia 2730
Sieć: O2-UK, Three UK, Plus na Karte

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Patryk7588 » 22 wrz 2017, o 22:40

Spacedust napisał(a):Ja wciąż na to liczę, że kiedyś Solorz odpuści sobie ten biznes, a wtedy zmiana marki jest nieunikniona ;) Plus jako jedyny z tych zasiedziałych operatorów nie zmienił nazwy, może z Plus GSM na Plus.

I niby kto miałby go odkupić?
Wątek na temat modernizacji i rozbudowy sieci Plus: http://www.plusforum.pl/viewtopic.php?f ... 95#p216866
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 2921
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Model telefonu: Samsung Galaxy S7
Sieć: Plus

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez ja.michal » 22 wrz 2017, o 23:26

Dawne czasy, bez VoLTE i innych problemów. ;) Jak na ironię wyciągnąłem dwie godziny temu Nokię 3330, naładowałem i działa, da radę dzwonić, USSD działają. Zarówno z SIM Aero2 jak i T-Mobile. Z SIM Aero2 wyświetla się Plus GSM, na karcie T-Mobile miga T-Mobile na przemian z Era. :mrgreen:
ja.michal
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2121
Dołączył(a): 25 gru 2010, o 00:10
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 21

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez viggen » 23 wrz 2017, o 00:02

Patryk7588 napisał(a):
Spacedust napisał(a):Ja wciąż na to liczę, że kiedyś Solorz odpuści sobie ten biznes, a wtedy zmiana marki jest nieunikniona ;) Plus jako jedyny z tych zasiedziałych operatorów nie zmienił nazwy, może z Plus GSM na Plus.

I niby kto miałby go odkupić?

Może jak pierwotnie Vodafone ;) ? Vodafone miał chętkę na Plusa ale zjawił się Solorz i było po ptokach
lord_kr napisał(a): Wraz z O2 ma opinie najlepszego pod wzgledem zasiegu. Jest to jednak operator drogi cos jak polski Plus.

A EE? Tak kiepsko u nich z zasięgiem w UK?
viggen
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 289
Dołączył(a): 10 cze 2017, o 14:56

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Patryk7588 » 23 wrz 2017, o 00:07

Przecież mieli udziały, mieli prawo pierwokupu, nie kupili.
Myślisz że teraz wrócą gdy marże poleciały ostro w dół a konkurować trzeba z połączonym Orange i T-Mobile?
Wątek na temat modernizacji i rozbudowy sieci Plus: http://www.plusforum.pl/viewtopic.php?f ... 95#p216866
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 2921
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Model telefonu: Samsung Galaxy S7
Sieć: Plus

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez viggen » 23 wrz 2017, o 00:17

1) Plus ma ogólnpolską sięc. Trochę funtów by wyłozyli i z zasobami Plusa na Mhz gra warta świeczki. Nawet N! mógłby czuć zagrożenie.
2) Po tym jak UPC się dogadało z Play na MVNO w Polsce jest wszystko możliwe (osobiście uważam ze UPC dało ciała, tak jak TMobile dał ciała dogadując się z Alior Bankiem na usługi bankowe)

Co do pierwokupu. Pamiętaj, że Plusa udziałowcy przed zakupem przez Solorza to głównie firmy państwowe czyli skarb państwa jak KGHM, Petrochemia Płock, PSE itd. Nie znamy informacji zza kulis, dlaczego Vodafone się wycofał a kupił biznesmen Zygmunt Solorz-Żak. Jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę lub układziki.
viggen
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 289
Dołączył(a): 10 cze 2017, o 14:56

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 23 wrz 2017, o 11:48

Proszę wrócić do tematu, bo następny wątek zaśmiecacie.

Tymczasem w Holandii wiele się dzieje: https://www.telecompaper.com/news/dutch ... s--1213075

T-Mobile NL już 2/3 swoich pasm przeznaczył na LTE w 90% swojej sieci. 10 MHz z 20 MHz pasma 2100 jest przeznaczone na LTE2100.

Mają już agregację 3 nośnych LTE, a teraz robią czwartą.

KPN zrefarmował całe 20 MHz z DCS na LTE1800.

Vodafone rozpoczął refarming pasma 2100 MHz i pojawiają się pierwsze stacje z LTE2100 (tutaj ciekawe ile poszło, bo mają 15+5 MHz). Oni nie mają UMTS900, więc pewnie nie więcej niż 5-10 MHz.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3246
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Patryk7588 » 23 wrz 2017, o 11:54

Wątek o wyłączeniu 2G w Polsce a ty piszesz o Holandii i jeszcze masz pretensje do innych.
Wątek na temat modernizacji i rozbudowy sieci Plus: http://www.plusforum.pl/viewtopic.php?f ... 95#p216866
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 2921
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Model telefonu: Samsung Galaxy S7
Sieć: Plus

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 23 wrz 2017, o 11:58

Ale w temacie, bo to wszystko przyjdzie do nas.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3246
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez bobix » 23 wrz 2017, o 12:06

A u nas jak jest to w % zasobów każdego z opów?
bobix
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika
 
Posty: 295
Dołączył(a): 28 kwi 2007, o 13:49
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 3
Model telefonu: iPhone 6 64GB
Sieć: Nju Mobile

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 23 wrz 2017, o 12:21

T-Mobile AT też ostro przechodzi na Single-RAN: http://blog.t-mobile.at/2017/08/31/singleran/ - widać, że ostro chcą refarmować pasmo 900/1800 do LTE, powoli też 2100.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3246
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: dagonPL i 6 gości