Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 22 wrz 2017, o 22:03

Dzięki - sporo nowych stacji w WLKP, których nie mieliśmy w bazie. Nawet ul. Dymka Walentego już mają, a koledzy z gsm.poznan.pl jeszcze nie dopisali ;)
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3569
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez 3G » 22 wrz 2017, o 22:07

kozien70, Mixiorek - Plus na A2 miejscami też słabo zasięgowo i co gorsza chyba niewiele się zmienia w tej kwestii w przeciwieństwie do N!

Mixiorek napisał(a):Zasięg plusowego 1800 jest moim zdaniem chyba minimalnie słabszy z obu lokalizacji. Do tego w obu przypadkach anteny Plusa wiszą wyżej niż anteny N!.

A masz takie same azymuty sektorów w obu sieciach?
Obrazek
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1537
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez viggen » 22 wrz 2017, o 23:48

ja.michal napisał(a):To pokazałem ci papier z UKE, że LTE1800 nie może działać na zasobach T-Mobile bo ich jest za mało, działa na zasobach Orange i T-Mobile. T-Mobile nie ma samo LTE1800

OMG
TMobile może zrobić sam LTE1800 na 10Mhz a jeśli pozwala to technicznie - nawet na 12,4Mhz (po optymalizacji 12,6 Mhz). Play podobnie ma LTE1800 na 10Mhz (5MHz z ich 15Mhz poszło na DCS 1800)
Tmobile na LTE1800 nie potrzebuje do tego Orange. To Orange potrzebuje pasma 1800 od TMobile, chyba że poświeci DCS
A DCS TMobile może puścić na swoich 7,2 Mhz.
Niby jak? Tam nie ma pełnych 10 MHz.

Chłopie nie śpij :P
http://www.speedtest.pl/wiadomosci/inte ... -1800-mhz/
viggen
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 304
Dołączył(a): 10 cze 2017, o 14:56

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 23 wrz 2017, o 18:34

3G napisał(a):Plus na A2 miejscami też słabo zasięgowo i co gorsza chyba niewiele się zmienia w tej kwestii w przeciwieństwie do N!

Patrząc tylko na same pozwolenia to cud, że momentami Plus ma tam w ogóle zasięg. Choć może nie ma? ;-)

Mixiorek napisał(a):A masz takie same azymuty sektorów w obu sieciach?

Na jednej stacji azymuty mają na pewno kilka stopni różnicy. Na drugiej nie pamiętam, muszę podjechać. Na pewno na obu Plus ma wyżej anteny, to akurat pamiętam.
Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2873
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez ja.michal » 23 wrz 2017, o 18:38

viggen, mieszasz co jest i co może być. Obecnie LTE1800 działa na mniejszych zasobach T-Mobile niż na Orange. Na tych uparcie przywolaywanych przez ciebie 10 MHz jest DCS.
ja.michal
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2174
Dołączył(a): 25 gru 2010, o 00:10
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 21

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez hdfunpack » 23 wrz 2017, o 20:07

Najwyraźniej odpalono już nadajnik w Tatrach na schronisku Polana Chochołowska, o którym pisałem kilka miesięcy temu, gdy pojawiło się pozwolenie.

http://biuroprasowe.orange.pl/blog/meld ... olowskiej/

Obrazek

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Obrazek
hdfunpack
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1367
Dołączył(a): 9 lip 2013, o 10:45
Lokalizacja: Tak.
Pochwały: 56
Sieć: RBM

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez lordbyd » 23 wrz 2017, o 20:47

Podczas tegorocznych wakacji byłem w Dolinie Chochołowskiej i zasięg Orange był zerowy.
Podobno wewnątrz schroniska był repeater T-Mobile.
Z wpisu niestety nie wynika jakie technologie tam uruchomiono.
lordbyd
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 267
Dołączył(a): 9 lut 2017, o 15:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: Nokia 6310i, Huawei Y5 II
Sieć: nju, T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez bed » 23 wrz 2017, o 23:34

Czy tylko ja mam wrażenie, że spadł zasięg LTE? Takie coś mam dziwne odczucie w Łodzi i okolicach, że L1800 zniknęło mi z miejsc gdzie wcześniej ten zasięg był, marny bo marny ale tak mają tu sieć skonfigurowaną.

PS Non stop zastanawia mnie dlaczego L1800 nie może mieć zasięgu porównywalnego z U2100 - wtedy byłaby bajka jak na te częstotliwości. Zakładam, że jeśli zasięg jednej technologii gdzieś jest (U2100), a drugiej nie ma (L1800) to znaczy, że nie nadają ich z podobną mocą (abstrahując od dBm itp.).
Obrazek
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1464
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez MobileMaster » 24 wrz 2017, o 02:21

@bed gdyby nie 1800 MHz to powiedziałbym QAM, ale może jakieś zmiany by więcej ruchu upchnąć na własnym LTE800?
MobileMaster
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 116
Dołączył(a): 3 lut 2016, o 15:55

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez viggen » 24 wrz 2017, o 03:23

ja.michal napisał(a):viggen, mieszasz co jest i co może być. Obecnie LTE1800 działa na mniejszych zasobach T-Mobile niż na Orange. Na tych uparcie przywolaywanych przez ciebie 10 MHz jest DCS.

Jesteś tak samo ciężki jak Kryniczanin :P
Czyto hipotetycznie. Gdyby dzisiaj w N! doszło do porozumienia, że TMobile z Orange nie dzielą się częstotliwościami i każdy idzie w swoją drogą, byłoby tak jak napisałem już kilka razy. Obecnie przecież tak poprzestawiali sobie kanały w paśmie 1800 aby mieć wspólne 15Mhz w LTE. To jest logiczne.
viggen
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 304
Dołączył(a): 10 cze 2017, o 14:56

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez bed » 24 wrz 2017, o 10:51

MobileMaster napisał(a):@bed gdyby nie 1800 MHz to powiedziałbym QAM, ale może jakieś zmiany by więcej ruchu upchnąć na własnym LTE800?

Przy tak znikomym zasięgu 800 MHz? Nie ma sensu :(
Obrazek
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1464
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez zwariowany.kurczak » 24 wrz 2017, o 11:43

Nw! umie... ciekawe co będzie jak wpadnie szarańcza z play, nowy nadajnik coś słabo z mocą, ale jeśli utrzymają 2/3 z tego będzie ok.
Obrazek
zwariowany.kurczak
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 478
Dołączył(a): 1 kwi 2014, o 11:45
Lokalizacja: wlkp.
Pochwały: 2

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 24 wrz 2017, o 11:46

U mnie po uruchomieniu LTE2600, zasięg LTE1800 wyraźnie spadł. Od czerwca LTE800 się jeszcze nie pojawiło.
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4091
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Patryk7588 » 24 wrz 2017, o 11:50

zwariowany.kurczak napisał(a):Nw! umie... ciekawe co będzie jak wpadnie szarańcza z play, nowy nadajnik coś słabo z mocą, ale jeśli utrzymają 2/3 z tego będzie ok.
Obrazek

Gdzie ta nowa stacja?
Wątek na temat modernizacji i rozbudowy sieci Plus: http://www.plusforum.pl/viewtopic.php?f ... 95#p216866
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3260
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Model telefonu: Samsung Galaxy S7
Sieć: Plus

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Cobretti » 24 wrz 2017, o 12:34

zwariowany.kurczak napisał(a):Nw! umie... ciekawe co będzie jak wpadnie szarańcza z play, nowy nadajnik coś słabo z mocą, ale jeśli utrzymają 2/3 z tego będzie ok.
Obrazek


Oni chyba w tej umowie z plajtą coś mają o dowieszaniu plejowych anten na stacjach N!, przynajmniej ja to tak zrozumiałem że mają też im udostępniać infrę.
U mnie na stacjach N! w GOP pod istniejącym antenami dokładają nowe wsporniki (po co to? Pod plejowe anteny?), a obok istniejących anten N! dokłada po trzeciej antenie na sektor.
Orange chce ciągnąć kasę od byle kogo, byleby była.
Cobretti
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
Avatar użytkownika
 
Posty: 136
Dołączył(a): 17 wrz 2017, o 12:36
Lokalizacja: Los Angeles Pochwały: 9215590 Nagany: 0
Model telefonu: Samsung Galaxy S7 i Galaxy A5 2016
Sieć: Wszystko tylko NIE PLAY i MVNO

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: mirzur i 29 gości