Telekomunikacja jak na dłoni






[Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez MobileMaster » 20 wrz 2017, o 11:51

https://aero2.pl/userdata/pdf/Plan_Podz ... _z_o_o.pdf wyszczególniona lista sprzętu przekazywanego do PL2014 900 stron :shock:
MobileMaster
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 110
Dołączył(a): 3 lut 2016, o 15:55

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Mixiorek » 20 wrz 2017, o 18:40

Patryk7588 napisał(a):10117 - działa. U2100 i LTE1800
Link: http://plusforum.pl/viewtopic.php?f=100 ... 02#p226802

:smt023
Muszę to końcu sam zweryfikować i przerzucić sima do S7. Jest prosty sposób na identyfikację stacji w Plusie? Tak jak w N! po nr stacji?
Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2680
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

[Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Patryk7588 » 20 wrz 2017, o 18:42

LTE tak.
ID stacji to eNodeB LTE.
Ostatnio edytowano 20 wrz 2017, o 19:11 przez Patryk7588, łącznie edytowano 1 raz
Wątek na temat modernizacji i rozbudowy sieci Plus: http://www.plusforum.pl/viewtopic.php?f ... 95#p216866
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 2933
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Model telefonu: Samsung Galaxy S7
Sieć: Plus

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Mixiorek » 20 wrz 2017, o 18:43

Uuu, gitara, Panie. Zachęciłeś mnie dodatkowo.
Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2680
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez kozien70 » 21 wrz 2017, o 00:48

Pomiary LTE Plus, w odległości ok. 100m od stacji, bezpośrednia widoczność anten, Galaxy J5 2017 (LTE kat.6)

Warszawa, Nowoursynowska 163. CA L800+L1800. W drugim pomiarze na główne pasmo wskoczyło L800, stąd niski upload.
Obrazek

Warszawa, Ciszewskiego 7A. CA L1800+L2600. Głównym pasmem było L2600. Upload na tym paśmie na tej stacji jest niezmiennie dramatycznie niski.
Obrazek

Na stacjach Plusa z agregacją bardzo ciekawi mnie algorytm wyboru pasma podstawowego. Pomijam odległość od stacji i moc sygnału - pomiary robiłem stojąc 100m od stacji, sygnał mocny na wszystkich pasmach, a mimo to np.na stacji z L800 i L1800 pasmo podstawowe potrafiło przełączyć się w trakcie pomiaru z L1800 na L800 :shock:
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3087
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Patryk7588 » 21 wrz 2017, o 08:56

Myślisz że pasmo może być dobierane na podstawie obciążenia?

PS. Jeśli chcecie prowadzić testy dalej, to dziś warto doładować konto na stronie: https://www.doladuj.plus.pl za kwotę od 30 zł do 99 zł dostaniesz 50% gratis.
Obrazek
Wątek na temat modernizacji i rozbudowy sieci Plus: http://www.plusforum.pl/viewtopic.php?f ... 95#p216866
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 2933
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Model telefonu: Samsung Galaxy S7
Sieć: Plus

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez kozien70 » 21 wrz 2017, o 11:08

W trakcie pomiaru speedtestem potrafi zmienić mi pasmo podstawowe z L1800 na L800 co powoduje automatyczny spadek uploadu z wartości 30-40Mbps na 10-15Mbps. Robię chwilę przerwy w pomiarach - telefon wraca do podstawowego L1800.
Z kolei na tej drugiej stacji, gdzie mam CA L1800+L2600 działa to w drugą stronę: jeśli robię pomiar z podstawowym L2600, które na tej stacji ma permanentnie zapchany upload (5-6Mbps), to telefon w trakcie pomiaru potrafi zrobić zamianę bandu podstawowego na L1800. Odtyka to upload i osiągam na nim wtedy 20-30 Mbps. Przerywam pomiary - telefon po chwili wraca do podstawowego L2600.
Czyli coś z tym dobieraniem na podstawie obciążenia jest na rzeczy. I jeśli jest faktycznie, to bardzo fajnie. W N! brak jakiegokolwiek przerzucania na podstawie obciążenia.

Z doładowania skorzystałem :-)
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3087
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Cobretti » 22 wrz 2017, o 21:45

Odnośnie plusa mam jeszcze pytanie, działają coś na GSM 1800?
Cobretti
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
Avatar użytkownika
 
Posty: 112
Dołączył(a): 17 wrz 2017, o 12:36
Lokalizacja: Los Angeles Pochwały: 9215590 Nagany: 0
Model telefonu: Samsung Galaxy S7 i Galaxy A5 2016
Sieć: Wszystko tylko NIE PLAY i MVNO

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez 3G » 22 wrz 2017, o 21:48

Coś działają, ale nie jest tego masa.
Obrazek
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1392
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Cobretti » 22 wrz 2017, o 21:52

Czyli trzon ruchu voice w GSM idzie na 900MHz w plusie?
Cobretti
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
Avatar użytkownika
 
Posty: 112
Dołączył(a): 17 wrz 2017, o 12:36
Lokalizacja: Los Angeles Pochwały: 9215590 Nagany: 0
Model telefonu: Samsung Galaxy S7 i Galaxy A5 2016
Sieć: Wszystko tylko NIE PLAY i MVNO

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Spacedust » 22 wrz 2017, o 22:00

Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3260
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Patryk7588 » 22 wrz 2017, o 22:01

Na mocno okrojonym GSM900 + DCS (tam gdzie jest).
Wątek na temat modernizacji i rozbudowy sieci Plus: http://www.plusforum.pl/viewtopic.php?f ... 95#p216866
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 2933
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Model telefonu: Samsung Galaxy S7
Sieć: Plus

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Cobretti » 22 wrz 2017, o 22:38

Mam kolegę który ma plusa od wielu lat, cos mi tam wspomina że w domu musi szukać miejsca gdzie jest zasięg, po analizie okazało się że ma jakąś Nokię która obsługuje tylko GSM, a wiem że plus ogranicza i będzie dalej wycinał GSM. Więc poradziłem mu (korzysta 99% tylko z połączeń głosowych) żeby kupił coś z obsługą 3G i powinno być lepiej.
Cobretti
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
Avatar użytkownika
 
Posty: 112
Dołączył(a): 17 wrz 2017, o 12:36
Lokalizacja: Los Angeles Pochwały: 9215590 Nagany: 0
Model telefonu: Samsung Galaxy S7 i Galaxy A5 2016
Sieć: Wszystko tylko NIE PLAY i MVNO

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Patryk7588 » 22 wrz 2017, o 22:46

Okrojenie paama nie ma wpływu na zasięg, ale Plus faktycznie ma trochę stacji bez GSM więc możliwe że sytuacja się poprawi.
Co to za miejscowość?
Wątek na temat modernizacji i rozbudowy sieci Plus: http://www.plusforum.pl/viewtopic.php?f ... 95#p216866
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 2933
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Model telefonu: Samsung Galaxy S7
Sieć: Plus

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Cobretti » 22 wrz 2017, o 22:56

Rybnik, a stacja z której korzysta to najprawdopodobniej 20287, niestety nieaktualizowane dawno dane na btsearch.
Cobretti
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
Avatar użytkownika
 
Posty: 112
Dołączył(a): 17 wrz 2017, o 12:36
Lokalizacja: Los Angeles Pochwały: 9215590 Nagany: 0
Model telefonu: Samsung Galaxy S7 i Galaxy A5 2016
Sieć: Wszystko tylko NIE PLAY i MVNO

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: kozien70, Mixiorek, sql i 14 gości