Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Kryniczanin » 22 wrz 2017, o 11:36

Jest potwierdzenie z RCB, że światłowód Orange padł. Do 13 ma być naprawione.
Obrazek
Kryniczanin
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3428
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 22:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Pochwały: 37
Model telefonu: HP9L
Sieć: W4 i dziewica

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez viggen » 22 wrz 2017, o 12:00

@Kryniczanin
Ja wiem, że dzisiaj pewnie aż zaklaskałeś uszami ze szczęścia, bo Twój ukochany Play działa a reszta niby padła.
Niestety to Ty masz problem z czytaniem i ze zrozumieniem. Padło tylko Orange a dokładnie ich światłowód dlatego też nie mają internetu i bankowości.
Już wczoraj pomarańcza skisła w Lublinie
http://downdetector.pl/status/orange/lublin

Rozumiem oszczędzanie i awarię (wszędzie się może zdarzyć bo to tylko sprzęt). Ale to co się dzieje ostatnio w Orange to jest tragiczne.
viggen
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 304
Dołączył(a): 10 cze 2017, o 14:56

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Kryniczanin » 22 wrz 2017, o 12:10

Viggen

Czasami zastanawiam się czy masz w domu ołtarzyk z logiem T w centralnym punkcie.

Mój ukochany Play...

To bardzo ciekawe bo główny nr mam w Orange a internet domowy w T.

Tak kochać Play-a a nie mieć u nich usług...
Obrazek
Kryniczanin
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3428
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 22:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Pochwały: 37
Model telefonu: HP9L
Sieć: W4 i dziewica

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 22 wrz 2017, o 12:28

Trochę pomarańczowej propagandy:
http://biuroprasowe.orange.pl/blog/kier ... cie-na-a2/

@Mixiorek - kiedyś przeprowadzałeś test na tym odcinku i N! wypadało tam bardzo blado. Ja miałem podobne doświadczenia. Teraz pora na powtórkę ;-)
Ja będę jechał dokładnie tą trasą do Łodzi za tydzień. Sprawdzimy realia :-)
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3392
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Cobretti » 22 wrz 2017, o 13:51

Dzień dobry,
w odpowiedzi na Pana zgłoszenie dotyczące działania usługi VoLTE wyjaśniamy, że po naszej stronie usługa jest włączona prawidłowo.

Do lipca/sierpnia 2017 dla telefonów Samsung S7 z oprogramowaniem XEO usługa nie była dostępna. Dopiero aktualizacja oprogramowania telefonu do najnowszej wersji umożliwiła korzystanie z VoLTE.

Prosimy o sprawdzenie wersji oprogramowania i jego aktualizację.

Pozdrawiamy,
Orange
Marcin - - - -, Doradca ds. Klienta

I oczywiście ani słowa że ich platforam leży i dlatego nie działa. Oni wogóle mają kontakt między sobą? Chodzi mi o technicznych i BOK?
Cobretti
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
Avatar użytkownika
 
Posty: 136
Dołączył(a): 17 wrz 2017, o 12:36
Lokalizacja: Los Angeles Pochwały: 9215590 Nagany: 0
Model telefonu: Samsung Galaxy S7 i Galaxy A5 2016
Sieć: Wszystko tylko NIE PLAY i MVNO

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 22 wrz 2017, o 13:54

@Cobretii - spoko, ale napisaleś już to samo w dedykowanym wątku o VoLTE, nie trzeba robić crosspost-u ;-)
A że konsultanci w BOK są niedoinformowani w sprawach technicznych to nie nowość.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3392
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez myk6414 » 22 wrz 2017, o 15:39

Tak jak już wcześniej w którymś wątku pisałem - w zeszły czwartek S3 i a2 ze Szczecina do Wawy jechałem. Całą drogę radio internetowe nadawało z mifi ustawionego na lteonly. Żona ma vowifi włączone i też rozmawiała bez problemów. Całość w tm. Zasięg był całą trasę.
myk6414
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 561
Dołączył(a): 2 sty 2014, o 15:22
Lokalizacja: mazowsze
Pochwały: 1
Model telefonu: iPhone 5s i E5372
Sieć: T-Mobile i Plus PowerLTE

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez bed » 22 wrz 2017, o 16:15

LTE only mogło dać radę przy naprawdę kiepskich warunkach. Pytanie jak działa w trybie auto (2G/3G/4G)? Pewnie gdzieś straci zasięg LTE i jak spadnie do 3G to będzie miało trudności z powrotem do LTE. Tym bardziej, że 90% stacji po drodze ma L800 ;)
Obrazek
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1464
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 22 wrz 2017, o 17:16

No właśnie. Wymuszony tryb LTE-only jest trochę niemiarodajny, bo sprzęt trzyma się LTE do upadłego, podczas gdy w trybie auto moglibyśmy zjechać już do 3G lub nawet GSM. Dlatego ja za tydzień przeprowadzę test w trybie auto Orange vs Plus, żeby było ciekawiej ;-)
A w drodze powrotnej spróbuję przetestować ciągłość rozmów telefonicznych na trasie Stryków-Warszawa.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3392
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 22 wrz 2017, o 19:53

Kolejna duża paczka danych o stacjach na BTSearch od T-mobile :)
Są też dodane dane tych nadajników z mapki z bloga Orange :mrgreen:
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4076
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez bobekos1 » 22 wrz 2017, o 21:03

...a Orange śpi, dziwnie że play tyle dodał jak grzybów po deszczu w mieście Łódź :O
Obrazek
bobekos1
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 55
Dołączył(a): 29 kwi 2015, o 23:54
Lokalizacja: Rzgów
Model telefonu: Samsung Galaxy S7
Sieć: Nju Mobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 22 wrz 2017, o 21:10

kozien70 napisał(a):@Mixiorek - kiedyś przeprowadzałeś test na tym odcinku i N! wypadało tam bardzo blado. Ja miałem podobne doświadczenia. Teraz pora na powtórkę ;-)

Nie pojadę dopóki nie naprawią VoLTE :P "tak będę siedział!" :-D

Ja będę jechał dokładnie tą trasą do Łodzi za tydzień. Sprawdzimy realia :-)

Daj znać. Ja też mam mglisty plan może zahaczyć w krótce o ten odcinek ale szanse na dziś oceniam na 35% ;-)

Dziwi mnie brak na tej mapce stacji w Konotopie. Dostała 800 i 2600, stoi przy samej A2 jeden z sektorów jest skierowany idealnie wzdłuż autostrady w węzeł Konotopa. Tym bardziej, że chwalą się planami odpalenia stacji w Pruszkowie.

p2225 napisał(a):Kolejna duża paczka danych o stacjach na BTSearch od T-mobile :)
Są też dodane dane tych nadajników z mapki z bloga Orange :mrgreen:

Dobrze, że trzymasz rękę na pulsie. Faktycznie są świeżynki. W tym Warszawa Al. KEN 60 (Multikino). Jest 800/2600, fiu fiu. Roentgena czyli centrum onkologii też jest. Brak Hirszfelda.

Zauważyłem ciekawą rzecz w Konstancinie Jeziornie. Co prawda póki co na dwóch różnych terminalach więc będę musiał to poobserwować.
Otóż N! i Plus mają L800 i 1800 na dwóch stacjach, w których zasięgu jestem. Zasięg plusowego 1800 jest moim zdaniem chyba minimalnie słabszy z obu lokalizacji. Do tego w obu przypadkach anteny Plusa wiszą wyżej niż anteny N!.
Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2864
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez ja.michal » 22 wrz 2017, o 21:31

viggen napisał(a):Ale cały czas o tym piszę. Prawnie LTE 1800 ma TMobile. Pasmo LTE1800 jest TMobile. Orange ma LTE1800 a w ogóle to miał dzięki TMobile. Kanały po których to lata i jak sie dogadali to już swoją drogą.

To pokazałem ci papier z UKE, że LTE1800 nie może działać na zasobach T-Mobile bo ich jest za mało, działa na zasobach Orange i T-Mobile. T-Mobile nie ma samo LTE1800.

Mateusz7 napisał(a):Pisałem już o tym wcześniej. Orange dzierżawi od T-Mobile 5 MHz w 1800 do końca rezerwacji, czyli do końca 2027 r. Dlaczego Orange odpuścił ostatni przetarg 1800? Nie wiadomo. Być może mała ilość zasobów miała być argumentem przy negocjacjach z Polkomtelem o skrawek częstotliwości. Być może stała za tym jakaś większa kalkulacja. Albo rzeczywiście po prostu odpuścili przetarg.

Orange udostępnia 7,6 MHz swoich zasobów w LTE1800 oraz koszysta w DCS ze swoich 2 MHz (teraz po przyznaniu ochronnych jest/będzie 2,4 MHz) i 5,2 MHz T-Mobile. Razem daje to ok. 15 MHz.

Ostateczny dowód: https://www.uke.gov.pl/files/?id_plik=20531 Podany przedział to 4 MHz z ostatniego przetargu wygranego przez T-Mobile i 1,2 MHz starego zasobu T-Mobile. Są informacje o umowie, datach itp. Niektóre z tych informacji można znaleźć też w raporcie rocznym Orange.

Tak jak pisałem wcześniej, zarówno przed, jak i po ułożeniu pasma 1800, Orange i T-Mobile będą mieli równo po 15 MHz jeszcze przez co najmniej 10 lat. Dlatego też przy ciągłym bloku N! i zachowaniu DCS przez obu operatorów, jedynym rozwiązaniem będzie w dalszym ciągu wspólny blok LTE1800. Cały więc ten reshuffling ogranicza się de facto do zamiany 2,4 MHz Polkomtela z końcowym blokiem T-Mobile. Wtedy mamy (o dziwo) równo 15 MHz T-Mobile, 10 MHz Orange i 5 MHz T-Mobile, które będzie dzierżawione przez Orange. Z kolei na końcu 10 MHz Polkomtela.

Nic dodać, nic ująć. :)

viggen napisał(a):Obecnie Orange może zrobić na 10Mhz LTE1800 sam,

Niby jak? Tam nie ma pełnych 10 MHz.

p2225 napisał(a):Kolejna duża paczka danych o stacjach na BTSearch od T-mobile :)
Są też dodane dane tych nadajników z mapki z bloga Orange :mrgreen:

Na btsearch?
ja.michal
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2170
Dołączył(a): 25 gru 2010, o 00:10
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 21

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 22 wrz 2017, o 21:35

ja.michal napisał(a):
p2225 napisał(a):Kolejna duża paczka danych o stacjach na BTSearch od T-mobile :)
Są też dodane dane tych nadajników z mapki z bloga Orange :mrgreen:

Na btsearch?

Tak napisałem.
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4076
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Cobretti » 22 wrz 2017, o 21:42

Koledzy jak się aktualizuja dane na btsearch? Ktoś to musi ręcznie zawsze wklepywać czy jest to powiązane z pozwoleniami UKE i z automatu dodają? U mnie wiele nowych uruchomień LTE2600 Orange nie ma w btsearch, mam ściągniętego .clf-a do Netmonstera z bazy btsearch i tych nowych 2600 brak.
Ja bym pomógł to aktualizować ale ręcznie to strasznie dużo wpisywania.
Cobretti
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
Avatar użytkownika
 
Posty: 136
Dołączył(a): 17 wrz 2017, o 12:36
Lokalizacja: Los Angeles Pochwały: 9215590 Nagany: 0
Model telefonu: Samsung Galaxy S7 i Galaxy A5 2016
Sieć: Wszystko tylko NIE PLAY i MVNO

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: f0ku5isko, piotrzet i 16 gości