Telekomunikacja jak na dłoni






VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Jan1682 » 22 wrz 2017, o 13:27

goral2099 napisał(a):Działa wam pomarańczowa apka do VoWiFi? U mnie nadal weryfikacja trwa.

Po wczorajszym telefonie do BOK dowiedziałem się, że są problemy z apką, była wyłączona i mam czekać 24h. Dziś z kolei usłyszałem, że mój telefon i wersja Androida nie jest wspierane i muszę czekać na aktualizacje alikacji. :D Pas. Moja przygoda z VoWiFi w Orange skończyła się zanim się na dobre zaczęła. A więc zostaje A2. :)


Miałem podobnie jak włożyłem inna kartę sim, u mnie pomogło wejście w ustawienia telefonu, ustawienia aplikacji lub menedżer aplikacji lub coś w tym stylu i wyczyszczenie danych aplikacji apki VoWiFi. Po tym proces zadziałał. Inna sprawa jak masz apke OrangeVoIP właczoną to ja wyłacz bo te dwie się gryzą
Jan1682
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 8
Dołączył(a): 5 sie 2017, o 05:17

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Cobretti » 22 wrz 2017, o 13:41

Orangowa platforma do VoLTE dalej leży. A odpowiedź z BOKu:
Oni chyba nie informują tych konsultantów że im cała platforma nie działa i piszą takie bzdury:

Dzień dobry,
w odpowiedzi na Pana zgłoszenie dotyczące działania usługi VoLTE wyjaśniamy, że po naszej stronie usługa jest włączona prawidłowo.

Do lipca/sierpnia 2017 dla telefonów Samsung S7 z oprogramowaniem XEO usługa nie była dostępna. Dopiero aktualizacja oprogramowania telefonu do najnowszej wersji umożliwiła korzystanie z VoLTE.

Prosimy o sprawdzenie wersji oprogramowania i jego aktualizację.

Pozdrawiamy,
Orange
Marcin - - - -, Doradca ds. Klienta
Cobretti
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
Avatar użytkownika
 
Posty: 136
Dołączył(a): 17 wrz 2017, o 12:36
Lokalizacja: Los Angeles Pochwały: 9215590 Nagany: 0
Model telefonu: Samsung Galaxy S7 i Galaxy A5 2016
Sieć: Wszystko tylko NIE PLAY i MVNO

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez bobekos1 » 22 wrz 2017, o 14:44

Najlepiej jest samemu sprawdzać... ;)
Obrazek
bobekos1
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 55
Dołączył(a): 29 kwi 2015, o 23:54
Lokalizacja: Rzgów
Model telefonu: Samsung Galaxy S7
Sieć: Nju Mobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Mixiorek » 24 wrz 2017, o 14:44

Ponawiam pytanie o obsługę VoLTE i WiFi Calling w Orange przez:
Samsung A3 2017
Samsung A5 2017

Do tego czy z brandem czy bez? Ktoś, coś?
Kozien pisał, że A5 bez brandu chyba miał. Ktoś ma inne doświadczenia?
Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2863
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez kozien70 » 24 wrz 2017, o 14:47

@Mixiorek, leniu, przejrzałbyś ten wątek parę dni wstecz :P
Obydwa bez brandu obsługują.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3392
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Mixiorek » 24 wrz 2017, o 15:00

Forum od pewnego czasu źle mi się czyta. Same filozofie, strategie dla zarządów i właścicieli, konsulting 24/7 po taniości, dzielenie pasm. A zdjęć stacji, penetrowania terenu i wyłapywania nowych odpaleń jak na lekarstwo.

Ok, przejrzałem od 01.09. Nic nie znalazłem :P
Pytanie nieco ważniejsze - czy A3 i A5 z brandem Orange mają już VoLTE i WiFi Calling?
Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2863
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez goral2099 » 24 wrz 2017, o 15:02

Zadzwoniłem poraz trzeci i dostałem kolejną wersję informacji. Tym razem usłyszałem, że VoWiFi jest wyłączone, trwają prace modernizacyjne i usługa będzie ponownie działać koło środy.
goral2099
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 16 lip 2013, o 14:39
Lokalizacja: GD/SWD
Pochwały: 8
Model telefonu: ASUS ZENFONE 3 ZOOM S, GPD G5A
Sieć: A2, Play, BDI, OFnK

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez p2225 » 24 wrz 2017, o 15:06

Może chodziło im o VoLTE tylko nie dostali dokładnej informacji z działu technicznego? U mnie działa. :roll:
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4076
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez kozien70 » 24 wrz 2017, o 15:07

Mixiorek napisał(a):Ok, przejrzałem od 01.09. Nic nie znalazłem :P


Fakt, nie ten wątek viewtopic.php?f=24&t=74475&start=360#p951832
Brandowane Orange A3 i A5 2017 obsługują VoLTE od początku - jest na ich stronie.
VoWiFi nie wiem, na stronie Orange brak.

;-)
Ostatnio edytowano 24 wrz 2017, o 15:10 przez kozien70, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3392
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez goral2099 » 24 wrz 2017, o 15:10

p2225: A używasz apki, czy masz natywną obsługę. Bo może to tylko o apkę chodzi. W każdym razie BOK w Orange też leży i kwiczy. ;)
goral2099
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 16 lip 2013, o 14:39
Lokalizacja: GD/SWD
Pochwały: 8
Model telefonu: ASUS ZENFONE 3 ZOOM S, GPD G5A
Sieć: A2, Play, BDI, OFnK

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez p2225 » 24 wrz 2017, o 15:15

Sprawdziłem, obie wersje działają :)
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4076
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez goral2099 » 24 wrz 2017, o 15:18

U mnie na trzech telefonach apka nie działa. Drugi konsultant niby sprawdzał i na koncie wszystko gra, usługa aktywna itp. Stwierdził, że telefon jezt zły. :) Do kogo trzeba zadzwonić żeby dowiedzieć się jak to jest naprawdę? :)
goral2099
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 16 lip 2013, o 14:39
Lokalizacja: GD/SWD
Pochwały: 8
Model telefonu: ASUS ZENFONE 3 ZOOM S, GPD G5A
Sieć: A2, Play, BDI, OFnK

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Mixiorek » 24 wrz 2017, o 15:24

kozien70 napisał(a):Fakt, nie ten wątek viewtopic.php?f=24&t=74475&start=360#p951832
Brandowane Orange A3 i A5 2017 obsługują VoLTE od początku - jest na ich stronie.
VoWiFi nie wiem, na stronie Orange brak.

Fuckt. Chodziło mi o obie usługi bo robię przymiarki.

p2225 napisał(a):Sprawdziłem, obie wersje działają :)

Mi natywnie też działa (S7).

goral2099 napisał(a):U mnie na trzech telefonach apka nie działa. Drugi konsultant niby sprawdzał i na koncie wszystko gra, usługa aktywna itp. Stwierdził, że telefon jezt zły. :) Do kogo trzeba zadzwonić żeby dowiedzieć się jak to jest naprawdę? :)

Co to znaczy "zły telefon"? Niech jeszcze raz wyłączą i włączą usługę (restart). Poproś o przełączenie do działu technicznego.
Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2863
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez p2225 » 24 wrz 2017, o 15:33

@goral2099 oczywiście aktualizacje apki zrobiłeś? Ostatnio wyszły dwie poprawki. Może masz jakieś porty poblokowane na routerze? W telefonie w spisie VPN pojawiła się pozycja WiFi Calling? Wiem, że apka "lubi" nie zapytać o zgodę na jego utworzenie. Spróbuj zapytać na Nasz Orange. Tam admini czasem podpytują dział techniczny żeby dokładniej sprawdzili problem.
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4076
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez goral2099 » 24 wrz 2017, o 16:11

p2225: Apka aktualna, w spisie nie ma WiFi Calling. Z jakich portów korzysta apka? I czemu aplikacja A2 działa bez problemu - od razu przyszedł sms i wszystko ruszyło.

Mixiorek: no stwierdził najpierw, że mój model telefonu jest nieobsługiwany, za chwilę że Android 7.1.1 i na końcu że ta wersja Androida na tym telefonie. Tylko że nie działa również na Androidzie 6.0 na LG G3 i G4. :)

To już i tak nieważne, bo zdecydowałem się przenieść do A2. Ale tak z ciekawości chcę się dowiedzieć o co tu chodzi i uruchomić to.
goral2099
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 16 lip 2013, o 14:39
Lokalizacja: GD/SWD
Pochwały: 8
Model telefonu: ASUS ZENFONE 3 ZOOM S, GPD G5A
Sieć: A2, Play, BDI, OFnK

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: grzesk, Mixiorek, piotrzet i 11 gości