Telekomunikacja jak na dłoni






Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kozien70 » 22 wrz 2017, o 12:40

Upload rzędu 30Mbps na 10 MHz.
Poza tym ważny szczegół - pomiar był w godzinach szczytu. Zwróć na to uwagę. Nie sądzę, by Play standardowo osiągał tam niemal max o takiej porze.
Nie sądzę również, by Wacław pisał o wprowadzeniu konkretnej wyższej modulacji, sugerując się jedynie wynikami speedtest.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3403
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez MobileMaster » 22 wrz 2017, o 12:50

A to nie jest tak, że wszyscy do tej pory jechali na 64QAM i nowością jest 256?

Według tego kalkulatora http://anisimoff.org/eng/lte_throughput_calculator.html

10 MHz MIMO 2x2 64 QAM to właśnie około 75 Mbps
20 MHz MIMO 2x2 64 QAM to właśnie 150 Mb/s.

kozien70, z tym, że samego wyniku nie pokazał, więc....

EDIT: wczoraj sprawdzałem na karcie Plus'a mam cały czas 64 QAM.
MobileMaster
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 116
Dołączył(a): 3 lut 2016, o 15:55

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez goral2099 » 22 wrz 2017, o 12:56

No ale nie wiadomo jak była stacja obciążona. Pomiar w godzinach szczytu. Upload zwiększył się z 20 do 30Mb/s, więc zysk zauważalny jest.
goral2099
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1252
Dołączył(a): 16 lip 2013, o 14:39
Lokalizacja: GD/SWD
Pochwały: 8
Model telefonu: ASUS ZENFONE 3 ZOOM S, GPD G5A
Sieć: A2, Play, BDI, OFnK

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez p2225 » 22 wrz 2017, o 12:58

@kozien70 no to tylko dowód na qam64 w uplinku. Play po modernizacji jak najbardziej może mieć taki wynik wieczorem. Nie wiadomo też czy to stacja w środku miasta czy na obrzeżach. Wacław różne rzeczy pisze jak np. o stawianiu kilku razy więcej stacji ze względu na proporcję.
Po co Play miałby wprowadzać wyższa modulację w uploadzie, a w downloadzie pozostawiał ta samą? Chyba by przeszedł od razu do 256qam jak N! zwłaszcza, że ma najlepszą konfigurację?
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4082
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kozien70 » 22 wrz 2017, o 13:02

@MobileMaster - słuszna uwaga odnośnie DL. Jak wiadomo modulacja zależy od odległości od stacji/siły sygnału. Być może Wacław robił wcześniej pomiary w słabym zasięgu i miał zawsze 16QAM.
Pozostaje jeszcze temat UL - tu chyba jednak do tej pory była modulacja niższa, niż 64QAM

@p2225 - no teraz po wpisie @MobileMaster to i ja to zauważyłem :-P
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3403
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kozien70 » 22 wrz 2017, o 13:05

Też przypuszczam, że w rzeczywistości P4 uruchomił 256QAM w DL, a w UL 64QAM, tyle że Wacław nie miał telefonu wspierającego 256QAM (lub był za daleko od stacji) i stąd jego mylny wniosek ;-)
Ostatnio edytowano 22 wrz 2017, o 13:08 przez kozien70, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3403
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Kryniczanin » 22 wrz 2017, o 13:06

Czy są routery stacjonarne wspierające 256 QAM?
Obrazek
Kryniczanin
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3428
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 22:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Pochwały: 37
Model telefonu: HP9L
Sieć: W4 i dziewica

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kozien70 » 22 wrz 2017, o 13:40

Musiałbyś szukać czegoś, co jest min cat.10 w downlinku. A to i tak nie daje gwarancji, bo 256QAM bywa nieraz nieaktywowana przez producenta sprzętu.

EDIT: Podobno ten Netgear wspiera:
https://community.netgear.com/t5/AirCar ... -p/1284528
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3403
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez MobileMaster » 22 wrz 2017, o 13:58

goral2099 napisał(a):No ale nie wiadomo jak była stacja obciążona. Pomiar w godzinach szczytu. Upload zwiększył się z 20 do 30Mb/s, więc zysk zauważalny jest.

p2225 napisał(a):@kozien70 no to tylko dowód na qam64 w uplinku.

Albo test był tak naprawdę w LTE2600 i wtedy takie wyniki bez zmiany QAM są jak najbardziej możliwe. Niestety Wacław dosyć często nie podaje żadnych screenów szczegółów itp.

Przed świętowaniem poczekałbym na oficjalne info od Play, albo jakieś rzetelne testy.

W FiledTest jest tylko QAM dla DL? Bo nic więcej nie mogę znaleźć?
MobileMaster
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 116
Dołączył(a): 3 lut 2016, o 15:55

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kozien70 » 22 wrz 2017, o 14:11

MobileMaster napisał(a): Niestety Wacław dosyć często nie podaje żadnych screenów szczegółów itp.


To prawda.

MobileMaster napisał(a):W FiledTest jest tylko QAM dla DL? Bo nic więcej nie mogę znaleźć?


A gdzie to widzisz? iPhone?
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3403
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez goral2099 » 22 wrz 2017, o 14:14

Nikt nie świętuje. :) Jasne że trzeba czekać na więcej. Po prostu z góry nie zakładam że gość się myli, czy kłamie.

To musiałby być sprzęt kat 5 lub 7.
goral2099
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1252
Dołączył(a): 16 lip 2013, o 14:39
Lokalizacja: GD/SWD
Pochwały: 8
Model telefonu: ASUS ZENFONE 3 ZOOM S, GPD G5A
Sieć: A2, Play, BDI, OFnK

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez MobileMaster » 22 wrz 2017, o 14:48

kozien70 napisał(a):A gdzie to widzisz? iPhone?


Android i w EL1 jest em_el1_cellinfo[0] enable_64qam dla każdego bandu oddzielnie jeśli jest agregacja.
MobileMaster
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 116
Dołączył(a): 3 lut 2016, o 15:55

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez bed » 23 wrz 2017, o 12:30

Takie dwa pytania:
- ile pasm można agregować w Play?
- jak w Play działa agregacja, jeśli na stacji działa komplet bandów z LTE (w tym L2100 na 10 MHz)? To znaczy czy jest jakaś standardowa konfiguracja sieci, że np. zawsze w takiej sytuacji jest możliwa agregacja trzech częstotliwości, czy na każdej stacji z kompletem pasm tak jest?
- czy u Was też nie działa poprawnie mapa zasięgu, która ładuje się tylko częściowo?
Obrazek
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1464
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez darekka » 23 wrz 2017, o 12:42

U każdego polskiego operatora obecnie agregować można max 3 częstotliwościi ale z pominięciem LTE2100. Z LTE2100 da się agregować tylko 1 pasmo ale wprowadzane są sprzęty dające radę agregować z LTE2100 2 inne pasma np.Huawei B715.

Sprzęty z QAM256 to np. AC810S(agregacja 3 pasm ale tylko jednego z LTE2100), B618(ten ma jeszcze MIMO4x4 i agregację tylko 2 dowolnych pasm), B715(agreguje 3 pasma ale MIMO4x4 brak, za to daje radę agregować LTE2100 i 2 inne pasma).
Obrazek T-mobile "Masz złotówkę masz no limit na wszystko i do wszystkich"-LTE1800,Huawei E5377T po WiFi, 1700m. od stacji, antena Sorensen15dBi+10metrowe przewody H-155. :D
darekka
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1533
Dołączył(a): 5 kwi 2014, o 09:13
Pochwały: 7
Sieć: T-mobile, RBM

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez tomi81 » 23 wrz 2017, o 12:56

@darekka - w Plusie pasmo LTE2100 (w Białymstoku - miejsce testów) jest agregowane z innymi, w różnych kombinacjach (wcześniej wrzucałem sceeeny z Fieldtesta). Agregowane są 3 pasma. Terminal - S7E
tomi81
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 502
Dołączył(a): 14 lip 2006, o 07:33
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Iphone 7 Plus, Samsung S7 EDGE, LG Spirit LTE
Sieć: W4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości